Särskilt spännande blev det inte i Arvid Stjernswärds Minne, men Västerboonthenews visade att den goda formen fortsatt finns där. Det blev en promenadseger på Jägersro.

Senast fick han ge sig mot Dante Boko, men nu var han tillbaka i vinnarcirkeln. Västerboonthenews har haft en enastående formtopp under höst och vinter – nu tog tioåringen en ny viktoria i den högsta klassen på rikstoton i klassiska Arvid Stjernswärds Minne.

– Hästen har varit grymt fin länge nu och var lika fin i dag. Det blev väldigt enkelt när vi kom till ledningen, men det är kul när sådana här gamla hästar kan vara i sitt livs form, sa Örjan Kihlström efter segern.

Lars Brindeborgs reklamhäst fick en oförskämt enkel väg mot förstapriset på 200 000 kronor. Oasis Bi, som här gen-repade inför Prix d’Amérique, var inte speciellt intresserad av att svara upp ledningen och Västerboonthenews kunde enkelt glida fram och överta taktpinnen.

Efter 14,6 det första varvet var det spel mot ett mål. Örjan hade koll, Västerboonthenews dansade undan över upploppet och fastställde segertiden till 1.13,4a över 2140 meter. Oasis Bi blev kvar i rygg på vinnaren i denna sin första start sedan VM-bronset i oktober, och kunde säkert ta andrapriset.

*****

*Mats Rånlund har en spännande sort i Olle Rols. Med Peter Ingves i vagnen tog han i Klass 1 sin fjärde raka seger, och den tredje raka på V75. Då både Gomez och Toddler felade i starten, kunde Olle Rols hitta till täten. Platon Face kom fram till dödens, men galopperade i sista sväng. Därmed låg vägen öppen för Olle Rols som ohotad vann på 1.14,1 över medeldistans.

*Klass 2 till Kim Moberg som säkert lotsade in den av Svante Båth-tränade Global Unlimited. Fyraåringen gick en snabb avslutning och fångade enkelt in den ledande favoriten Erwin över upploppet. Fina 1.12,8a på 1640 meter visade klockorna.

*Daniel Redén-tränade Dorinda är en läcker sort. Segern i stoloppet blev plättlätt. Örjan Kihlström hittade spets från springspår och stannade där till mål. Favoriten Julia af Solnäs kom fram i dödens men var slagen redan i sista sväng. 1.14,9 på 2140 meter var vinnartiden.

*När Nancy America slungade sig i galopp före start och Darling Hornline gjort detsamma kort efter start, låg vägen vidöppen för Kash Brodda och Peter Untersteiner. Ready Cash-dottern kunde glida till spets efter 700 meter och sedan vinna väldigt lätt på 1.14,2a över 2140 meter.

*Helena Burman har stall-formen på topp. I Silver-divisionen slog Augustus F. till med en prestation som var riktigt vass. Stefan Söderkvist laddade till spets, öppnade i 09-tempo första 500 men fick inte sitta i fred. Augustus F. var dock omutlig för dagen – och stack bara över upploppet. Segertiden var riktigt najs, klockan visade 1.10,9a över 1640 meter. Favoriten Master Crowe galopperade i tidigt skede.

*Catarina Lundström-tränade Qahar Q.C. fortsätter att övertyga. I Bronsdivisionen kom nu femte raka för den urstarke valacken. Qahar Q.C. jobbade sig framåt i andraspår, gick till full attack över sista bortre långsidan – och avgjordehur lätt som helst sista biten. 1.14,3a på 2640 var segertiden. (Foton: ALN).