Det är på söndag som de sista bitarna ska falla på plats inför Prix d’Amérique. Tre biljetter ska delas ut i Prix de Belgique. Fem svensktränade finns med i loppet.

På söndag är det två veckor till Prix d’Amérique och det sista B-loppet, Prix de Belgique tilldrar sig intresset på Vincennes. Liksom i tidigare PdA-kvalificerande lopp, är det topptrion som säkrar platser i superloppet den 28 januari.

När den definitiva startlistan blev klar på torsdagen återstår femton hästar i loppet. Fem av dem är svensktränade där Readly Express lär bli den mest betrodde. Timo Nurmos stjärna är ju redan PdA-klar efter sin seger i Prix Ténor de Baune och ska här göra en sista finslipning av formen.

Daniel Redén har tre hästar till start, även fast man valde att avstå start med Propulsion (läs mer här). Fjolårets PdA-trio Wild Honey (Örjan Kihlström), Call Me Keeper (Pierre Vercruysse) och Lionel (Göran Antonsen) finns med på startlinjen.

Jerry Riordan har redan Ringostarr Treb klar för PdA och hoppas att även Twister Bi får plats; i Treasure Kronos kan han få sin tredje – hon kompletterar det svenska kvintetten på söndag.

Favorittrycket lär ligga hos Bold Eagle. Den franska superstjärnan har förvisso, för honom ovanliga, tre raka förluster, men visade en bra avslutning i Prix de Bourgogne senast och vill nog, utrustad med ny balans, visa upp sig från sin bästa sida inför den stora uppgiften.

Två som ännu inte är PdA-klara är fjolårets tvåa Bélina Josselyn och det stora löftet Carat Williams som på sistone inte visat samma gnistrade form som tidigare. Andra intressanta fransoser är förstås redan klara Bird Parker, Valko Jenilat och Briac Dark.

Även Danmark har en representant i Prix de Belgique. Steen Juul-tränade Takethem gör här en spännande start på kolstybben och ska köras av Alexandre Abrivard. Förstapriset i loppet är 54 000 euro. (Foton: ALN).

Här är startlistan:

2850 volt

1 Takethem – Alexandre Abrivard
2 Blooma d’Héripré – Louis Baudron
3 Treasure Kronos – Gabriele Gelormini
4 Call Me Keeper – Pierre Vercruysse
5 Briac Dark – Matthieu Abrivard
6 Charly du Noyer – Yoann Lebourgeois
7 Carat Williams – David Thomain
8 Booster Winner – Mathieu Mottier
9 Valko Jenilat – Eric Raffin
10 Readly Express – Björn Goop
11 Bélina Josselyn – Jean-Michel Bazire
12 Lionel – Göran Antonsen
13 Wild Honey – Örjan Kihlström
14 Bird Parker – Jean-Philippe Monclin
15 Bold Eagle – Franck Nivard

Senaste vinnarna:

2017: Briac Dark – David Thomain
2016: Bold Eagle – Franck Nivard
2015: Uhlan du Val – Cédric Mégissier
2014: Yarrah Boko – Pierre Vercruysse
2013: Yarrah Boko – Pierre Vercruysse

Så har det gått hittills:

Bretagne: Valko Jenilat, Billie de Montfort, Charly du Noyer
Bourbonnais: Bird Parker, Bold Eagle, Ringostarr Treb
Ténor de Baune: Readly Express
Critérium Continental: Doria Desbois
Bourgogne: Propulsion, Bold Eagle, Briac Dark