Dan Patch Awards är den amerikanska motsvarigheten till vår Hästgalan. När de flesta av årets pristagare nu tillkännagetts, finns både Jimmy Takter och Marcus Melander med.

Det är de amerikanska hästsportjournalisterna som utser vinnarna i Dan Patch Awards. På onsdagen tillkännagavs topparna för 2017.

Marcus Melander kan glädja sig åt att ha bästa tvååriga hingsten i sitt stall. Hans träning Fourth Dimension, som i år vunnit 8 av 11 starter, röstades fram som vinnaren i klassen.

Jimmy Takter har ett antal Dan Patch-titlar genom åren. Nu plockade han två till. Både tvååriga ston och treåriga ston gick till hans kulldominanter. Och det var det inget snack om; Manchego fick 99,2 procent av rösterna, medan Ariana G. fick 100 procent.

Vinnarna i klasserna årets travare och årets sulkyhäst tillkännages först i samband med prisutdelningen den 25 februari. (Foto: ALN).

Här är vinnarna i trav-klasserna:

Tvååriga hingstar och valacker: Fourth Dimension
Tvååriga ston: Manchego
Treåriga hingstar och valacker: What the Hill
treåriga ston: Ariana G.
Äldre hingstar och valacker: Marion Marauder
Äldre ston: Hannelore Hanover

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
BBS Sugarlight vill till Frankrike – under sadel

BBS Sugarlight vill till Frankrike – under sadel

Med hundra starter i karriären och över åtta miljoner kronor intjänade, provar B.B.S. Sugarlight ett nytt initiativ. Tankar finns på Frankrike i vinter – under sadel.

B.B.S. Sugarlight gjorde sin hundrade start på Åby förra helgen. Under onsdagen var åttaåringen inne på Bjerke för att provas under helt nya omständigheter – nämligen monté.

Med Kristine Kvasnes i sadeln testades B.B.S. Sugarlight i ett montéjobb och av rapporterna att döma funkade allt till belåtenhet.

– Jag är helt säker på att han kommer att tända till när han rids upp bakom startbilen, farten finns där och dessutom var han smidig och spänstig, sa Kristine Kvasnes till Equus.

Tränaren Fredrik Solberg har således planer på att låta sin stjärna prova Frankrike under vintern, även om B.B.S. Sugarlight som valack är utestängd från de allra största loppen finns förstås ändå ett stort urval.

– Drömmen är att resa till Paris under 2018. Jag hoppas först att starta i ett vanligt lopp i Halmstad, sedan kanske jag anmäler till monté på Solvalla. Träningen i dag var ett bra svar, hästen såg ut att stormtrivas, säger Fredrik Solberg till Equus. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter skadan: Tekno Odin tillbaka som vinnare
Nästa nyhet
Efter skadan: Tekno Odin tillbaka som vinnare

Efter skadan: Tekno Odin tillbaka som vinnare

Tillbaka som en vinnare, det var Tekno Odin på Bjerke under onsdagen. I sin andra start efter skadan fick kall-blodsprofilen åter njuta segerns sötma.

Efter att ha tvingats till ett långt uppehåll på grund av skada, gjorde Tekno Odin comeback och slutade tvåa för två veckor sedan. Då han dök upp på Bjerke under onsdagens tävlingar var han åter redo för segerdefilering.

Det blev en lätt match för den tiofaldiga miljonären, som vanligt understödd av tränaren Öystein Tjomsland. Tekno Odin kom till spets i den första kurvan, gasade undan med halvvarvet kvar och höll ifrån sig fint avslutande Finnskog Sjefen.

– Hans skada var allvarlig så den största segern är att benet ser så bra ut. Han är ännu lite tung i kroppen men spänsten och löphuvudet sitter på plats, sa Öystein Tjomsland efteråt enligt tgn.no.

Segern, som var Tekno Odins 70:e i karriären, togs på tiden 1.23,0a över 1609 meter och betalade ett förstapris värt 30 000 norska kronor. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Bollnäs
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Bollnäs

Fredag: V64-tips till Bollnäs

Omgången:
Med bara två dagar kvar till julafton borde julfriden infinna sig under fredagskvällen. Bollnäs dukar upp en rätt varierad omgång som innehåller ett par stora favoriter och jag tror manga av dem går att jobba bort med en mugg glögg i handen. Spiken 2 Showman Brodde (V64-5) tror jag dock bara vinner och Kim Moberg singlas på rubbet!

Spiken:
2 Showman Brodde (V64-5)
– Nu stundar julen med paket och rim – och allt vårt hopp det står till Kim!

Skrällarna
1 Dream Bore (V64-2)
3 Quatre Star (V64-6)

V64-förslag: Enbart för alla rätt
V64-1:
 1,5,7 (res 3-4)
V64-2:
1,3,4,9,10,12 (res 5-8)
V64-3:
1,2,3,5,6 (res 10-9)
V64-4:
4,6,10,12 (res 11-9)
V64-5: 
2 Showman Brodde (res 5-4)
V64-6:
 1,3,6,11,12 (res 7-2)

3x6x5x4x1x5

DD-förslag
2 – 6 x 800
2 – 3 x 200

Missa aldrig våra tips. Gilla travnet på Facebook! Klicka här.

V64-1

Ranking: A: 7 B: 1-5. C: 3-4-2-6.

Spetsanalys: 1 Calle Laday missar knappast täten från innerspåret i volten.

Loppanalys: Lång distans inleder streckspelet pch enbart sju hästar utspridda på de två startvolterna. Det känns som segerchansen är god för 7 Narold Vox som har en helt annan hårdhet jämfört med övriga fältet. Åttaåringen gjorde det fullt godkänt i ett Gulddivisionslopp i Gävle senast och vann faktiskt sin montédebut i starten innan det. Valacken trivs med distansen och kliver normalt sett fram och avgör detta i god tid. Krister Jakobssons andrahäst i loppet 5 Västerbo Carrera lär också dyka upp på prispallen men i nio fall av tio slår han troligen inte stallkamraten.

1 Calle Laday är istället värsta hotet till favoriten. Femåringen gjorde debut i Markus Pihlströms regi senast och stod för en fullt godkänd insats som tvåa. Valacken har 20 meter tillgodo på Narold Vox och Daniel Wäjerstens chans att vinna loppet är att hålla jämnt hårt tempo frame i spets. Judge Joe-sonen brukar dessutom bita ifrån sig bra i den positionen och kan spåra detta runt om. Platsar på lappen tillsammans Västerbo Carrera som också chansas med.

V64-2

Ranking: A: 3-4-9 B: 10-1-12-5-8. C: 6-11.

Spetsanalys: 1 Dream Bore har bästa läget och kan säkert svara ut 4 Flying Postman. Tror dock att den sistnämnda forcerar till ledningen relativt tidigt.

Loppanalys: Monté står på programmet i andra avdelningen där jag tippar 3 Incredible Rex som ännu inte vet hur det känns att förlora under sadel. Sexåringen har tre av tre i disciplinen och har verkligen sett bra ut på sistone. Sebast klev Lina Johansson fram i dödens med varvet kvar,  och segern blev oerhört enkelt men i starten innan det imponerade hästen ännu mer vid en strong dödenstriumf. Given etta men kan tvingas göra det den tunga vägen igen!

4 Flying Postman gör sitt första framträdande i monté och kommer med färsk seger i bagaget. Ledde då runt om tillsammans med Tomas Pettersson och skulle duktiga Jennifer Persson (jagar lotsa ekipaget till front även denna gång är mycket vunnet.

9 Ringhio O.K. var nollad i sina två senaste framträdanden inna tävlingsuppehållet men räckte då helt enkelt inte till mot tuffare motstånd. Sjuåringen gav dock ett bra intryck innan det och har han tagit pausen på rätt sätt är han inte borta.

Streck också för trion 10 Västerbo Pay Me, 1 Dream Bore samt 12 Alvena Urläcker.

5 Sean Banan tycker jag är en ganska trist typ som inte var bra senast och som nu inte startat på drygt en månad. Ingen jag betalar för.

V64-3

Ranking: A: 1-3 B: 5-2-6-9-10-7-4 C: 8-11-12.

Spetsanalys: 1 I’ll Fixit spetsade bakom bilen senaste gången han hade premiumläge (spår två) och har nu fint läge vid sargen. Kommer utmanas per omgående av 3 My Dream Art och det bör stå mellan dessa två.

Loppanalys: Återigen 2640 meter men autostart denna gång och mycket lägre klass på loppet. 3 My Dream Art blir favorit men det är aningen svårt att tro att Nicklas Westerholms travare bara går ut och vinner detta direkt efter vila. Treåringen har två segrar hittills i karriären men gjorde kanske sitt bästa lopp när han var tvåa från ledningen på Romme 26/9. gick dessutom barfota då, men nu blir det skor samtidigt som Sinou Madrik-sonen har visat ett par osäkra tendenser. Kan vinna men garderas på mina system!

1 I’ll Fixit fixa syna dödens senast vilket satte sina spår över upploppet då han föll tillbaka rejält. Valacken var dock mycket bra i staren innan det när han slog av V75-bekantingen B.B.S.Jhonny och en liknande insats nu borde räcka långt. Kan dessutom öppna rätt bra och ledningen är inte helt otänkbar.

5 Ibra Sånna valde utvändigt ledaren senast i ett Lördagslopp och var tidigt slagen. Spurtade bra trots strulig resa innan det och tog ett par fina segrar i sensromras. Garderingsstreck!

2 Dollar Hornline brukar inte begåvas med några vidare lägen men ställs nu inför perfekta förutsättningar.

6 Chris Tomlin Am kan mycket i grunden och till en låg streckprocent tycker jag att han är värd att plocka med,

V64-4

Ranking: A: 4-6. B: 10-12-11-9-3-5. C: 2-1-8-7.

Spetsanalys: Två riktigt startsnabba kombatanter i form av 4 Mikado Amok och 6 Celeber gör denna spetsstrid aningen svårlöst. Fördelen lämnas ändå till ”Lalle” som ha bästa läget!

Loppanalys: Mycket svårlöst lopp stängt strax under 100 000 kronor där det krävs stor gardering. I rankingens topp? – två hästar som tränas av varsin Lars-Göran!

4 Mikado Amok har egentligen bara stått för fina insatser sen han kom till Lars-Göran Söderberg trots att det bara blivit en seger,. Valacken är snabb bakom bilen och bet ifrån sig fint i spets för två starter sen. Leder länge!

6 Celeber återfinns hos amatören Lars-Göran Rewelj och detta är en mycket startsnabb häst. Fyraåringen stretade emot bra senast trots en tuff öppning men frågan är om han kommer så lätt till ledningen den här gången!

12 Test Pilot felade senast och hade inte riktigt travet med sig den dagen. Zola Boko-sonen gör nu comeback efter en månads vila och kan duga direkt. Har visat prov på både styrka och snabbhet men behöver tur med tanke på läget

10 Bear Seat är inte helt säker på benen men är riktigt bra de dagar hon sköter sig. Fuxstoet imponerade vid karriärens andra fullträff för två starter sedan och det luktar lite överpace i loppet. Ska inte nonchaleras!

V64-5

Ranking: A: 2 B: 5-4-1-6-3-7. C: –

Spetsanalys: 2 Showman Brodde kör sig till front i första eller andra skedet av loppet.

Loppanalys: Fyraåringslopp över medeldistans, med bara sju hästar till start och det här vinner 2 Showman Brodde om han inte galopperar. Love You-sonen höll inte rätt på påkarna och hade varit V75-tvåa bakom Demolition Man F. utan felsteget. Svante Båth travare sår fint inne, har perfekt utgångsläge och detta känns som en halv straffspark för Kim Moberg – Spik!

V64-6

Ranking: A: 6-11-1. B: 3-12-7-2-4. C: 9-5-8.

Spetsanalys: 2 Neo Neon är inte helt oäven bakom bilen men får kämpa för att hålla ut 4 Pondus Apollo som brukar få upp farten rejält efter en bit. en felfri 6 Doctor Doxy Zenz lär också vara vettigt med direkt men tar knappast ledningen av egen maskin.

Loppanalys: Öppet lopp i avslutningen där jag streckar fem hästar. 6 Doctor Doxey Zenz satt fast med krafter kvar näst senast men galopperade bort alla chanser direkt i den efter följande starten. Fyraåringen har stött på tuffa sällskap under detta tävlingsår och var bland annat med i Europaderbyt i slutet av September.

11 Devon Am har nu fått två genomkörare efter kortare vila och nu kan det vara dags för seger. Stoet gör alltid stabila insatser och brukar kunnde bjuda till med rätt lopp i ryggar,

1 Prins Norrgård visade toppform i höstas och plockade bland annat två raka via rejäla avslutningar från kön. Fick stå för grovjobbet i spåren senast och dyker säkerligen upp i striden om det löser sig från innerspår.

3 Quatre Star är loppets roligaste skrällbud. Henrik Svenssons fyraåring kom loss sent senast och kommer allt närmare en seger.

12 Chenin Blanc har också fått ett lopp innanför västen och borde vara bättre nu. Femåringen behöver tur från det här iskalla läget men helt omöjligt är det inte.

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Båths nya favorit - Global Withdrawl överlägsen
Nästa nyhet
Båths nya favorit – Global Withdrawl överlägsen

Båths nya favorit – Global Withdrawl överlägsen

Att Svante Båth har en armé med vassa unghästar är inget nytt. Nu presenterades sig även Global Withdrawl som lekte hem Vinterfavoriten på Solvalla.

Tidigare i december segrade Global Welcome i Svensk Uppfödningslöpning. Denne fanns inte med bakom bilen då Vinterfavoriten för de yngsta travarna avgjordes på Solvalla under onsdagen, men det gjorde i stället stallvännen Global Withdrawl – som visade riktigt lovande resurser.

S.J.’s Caviar-valacken kunde tidigt överta spets och efter att ha dämpat en bit var loppet helt och hållet hans. För Erik Adielsson ryckte Global Withdrawl ur sista sväng och bara stack. Segermarginalen fastställdes till åtta längder och tiden var 1.16,9a på 2140 meter.

Det här var för övrigt Svante Båths fjärde tränarseger i det här loppet på de senaste åtta åren. Segern, värd 200 000 kronor, var den tredje på sex starter för Global Withdrawl.

*Reijo Liljendahl har också en för framtiden lovande sort i treåriga stoet Vedalia. Maharajah-dottern kunde avgöra lätt efter sista 800 i spåren för Örjan Kihlström. Andra raka togs på 1.17,9a full distans.

*Prestigefyllda lärlings-matchen Travrondens Guldklocka gick till Mads H Nielsen, lärling hos Peter G Norman, som i finalen lånade Svante Båth-tränade Louie Brodde som bara var bäst. Ekipaget rundade fältet fram till dödens och vinkade adjö till motståndet över upploppet.

*Robert Bergh-tränade Tudor Kronos trivs i vinnarcirkeln. På Åby tog femåringen sin andra seger på lika många starter i år, och tionde totalt, när han enkelt vann från spets i ett stayerlopp. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svenskarna jagar två Prix d'Amérique-biljetter i Paris

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson