Att Svante Båth har en armé med vassa unghästar är inget nytt. Nu presenterades sig även Global Withdrawl som lekte hem Vinterfavoriten på Solvalla.

Tidigare i december segrade Global Welcome i Svensk Uppfödningslöpning. Denne fanns inte med bakom bilen då Vinterfavoriten för de yngsta travarna avgjordes på Solvalla under onsdagen, men det gjorde i stället stallvännen Global Withdrawl – som visade riktigt lovande resurser.

S.J.’s Caviar-valacken kunde tidigt överta spets och efter att ha dämpat en bit var loppet helt och hållet hans. För Erik Adielsson ryckte Global Withdrawl ur sista sväng och bara stack. Segermarginalen fastställdes till åtta längder och tiden var 1.16,9a på 2140 meter.

Det här var för övrigt Svante Båths fjärde tränarseger i det här loppet på de senaste åtta åren. Segern, värd 200 000 kronor, var den tredje på sex starter för Global Withdrawl.

*Reijo Liljendahl har också en för framtiden lovande sort i treåriga stoet Vedalia. Maharajah-dottern kunde avgöra lätt efter sista 800 i spåren för Örjan Kihlström. Andra raka togs på 1.17,9a full distans.

*Prestigefyllda lärlings-matchen Travrondens Guldklocka gick till Mads H Nielsen, lärling hos Peter G Norman, som i finalen lånade Svante Båth-tränade Louie Brodde som bara var bäst. Ekipaget rundade fältet fram till dödens och vinkade adjö till motståndet över upploppet.

*Robert Bergh-tränade Tudor Kronos trivs i vinnarcirkeln. På Åby tog femåringen sin andra seger på lika många starter i år, och tionde totalt, när han enkelt vann från spets i ett stayerlopp. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Svenskarna jagar två Prix d’Amérique-biljetter i Paris

Svenskarna jagar två Prix d’Amérique-biljetter i Paris

Vincennes bjuder på två rejäla klappar under granen på julafton. Flera svenskar är hugade spekulanter på de två PdA-biljetter som står på spel i Prix Ténor de Baune och Critérium Continental.

Startlistorna är nu spikade till julaftonens topprace på Vincennes. Både vinnaren i Prix Ténor de Baune för femåringarna och den från Critérium Continental för de ett år yngre hästarna, har en plats i Prix d’Amérique bokad om man så önskar.

Vinnaren i Prix Ténor de Baune får 54 000 euro dessutom. Här gör två av de hetaste svensktränade PdA-kandidaterna sin comeback. Readly Express, som får Björn Goop i sulkyn, gör nu första starten sedan segern i SM i oktober.

Twister Bi vann senast VM-loppet i USA och har sedan dess haft vintern i Paris i sikte. Även Jerry Riordans kvicke italienare får en ny kusk bakom sig – Alexandre Abrivard ska sköta tömmarna.

Daniel Redén mönstrar en trio hästar i loppet, Wild Honey får sällskap av Tobin Kronos och Caïd Griff. Jerry Riordan har också med Treasure Kronos, för övrigt fjolårets vinnare i Critérium Continental.

Fransmännen hoppas nog främst på Carat Williams som ofta fått epitetet nästa stora superstjärna i hemlandet, men som föll som sjua i Prix du Bourbonnais senast. Andra tuffa namn är förstås Traders och Charly du Noyer, båda från Philippe Allaires stall.

Vinnaren av Critérium Continental blir hela 108 000 euro rikare. Här finns tre svenskar med. Lutfi Kolgjini sänder sin kulltopp Rajesh Face som ska köras av Christoffer Eriksson och Petri Salmela har med Makethemark som här begår sin Frankrike-debut – det med Björn Goop som pilot. Blågula laget kompletteras med Inga in Heaven.

Nio hästar ryms i det första ledet bakom bilen på Vincennes, varför samtliga svenskar således börjar från bakspår.

Även Norge har en intressant kandidat, Derby-vinnaren Cokstile ska ta upp striden med hemma-hopp som Django Riff, som kommer från seger, Dreammoko, Dijon och Draft Life.

Under Vincennes fullmatade söndag avgörs också Prix de Vincennes, ett storlopp för de treåriga monté-hästarna med cirka en miljon kronor till vinnaren. (Foton: ALN).

Här är startlistorna:

Prix Ténor de Baune, 2700 volt

1 Calaska de Guez – Frédéric Dardonel
2 Toseland Kyu – Roberto Andreghetti
3 Tobin Kronos – Franck Ouvrie
4 Tessy d’Eté – Enrico Bellei
5 Coup Droit – Matthieu Abrivard
6 Caïd Griff – Eric Raffin
7 Cobra Bleu – Pierre Vercruysse
8 Treasure Kronos – Gabriele Gelormini
9 Traders – Nicolas Roussel
10 Cyprien des Bordes – Jean-Loïc-Claude Dersoir
11 Charly du Noyer – Yoann Lebourgeois
12 Carat Williams – David Thomain
13 Readly Express – Björn Goop
14 Twister Bi – Alexandre Abrivard
15 Wild Honey – Franck Nivard

Critérium Continental, 2100 auto

1 Dreammoko – Gabriele Gelormini
2 Urlo dei Venti – Enrico Bellei
3 Draft Life – Eric Raffin
4 Discours Joyeux – Damien Bonne
5 Doberman – Franck Nivard
6 Délia de Pommeraux – Sylvain Roger
7 Django Riff – Yoann Lebourgeois
8 Dijon – Romain Derieux
9 Darling de Rieux – David Thomain
10 Dragon des Racques – Alexandre Abrivard
11 Doria Desbois – Matthieu Abrivard
12 Cokstile – Anthony Barrier
13 Makethemark – Björn Goop
14 Rajesh Face – Christoffer Eriksson
15 Ulisse d’Asolo – Dominik Locqueneux
16 Inga in Heaven – Franck Ouvrie
17 United Love – Jaap van Rijn

Senaste vinnarna Prix Ténor de Baune:

2016: Bélina Josselyn – Jean-Michel Bazire
2015: Lionel – Franck Nivard
2015: Vulcain du Vandel – Franck Nivard
2014: Up And Quick – Jean-Michel Bazire
2013: Raja Mirchi – Lutfi Kolgjini

Senaste vinnarna Critérium Continental:

2016: Treasure Kronos – Christoffer Eriksson
2015: Bold Eagle – Franck Nivard  
2014: Tumble Dust – Björn Goop  
2013: Victoire – Mathieu Mottier  
2012: Un Mec d’Héripré – Matthieu Abrivard

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nya planer för Bold Eagle - med i Prix de Belgique
Nästa nyhet
Nya planer för Bold Eagle – med i Prix de Belgique

Nya planer för Bold Eagle – med i Prix de Belgique

Bold Eagle får något ändrade planer inför stundande Prix d’Amérique. Till schemat adderas nu också Prix de Belgique för att träffa toppformen till vinterns största uppgift.

Bold Eagle är som vinnare de två senaste åren, den stora favoriten inför Prix d’Amérique om drygt fem veckor. Men i comebacken senast i Prix du Bourbonnais fick hästen nöja sig med att sluta tvåa, slagen av Bird Parker.

– Han har tränat väldigt bra efter senaste loppet, hans återhämtning har varit optimal och jag har stor tro på honom inför framtiden, säger tränaren Sébastien Guarato till Equidia, men avslöjar också att man ändrar i superstjärnans tävlingsschema.

Den ursprungliga planen var att gå ut i Prix du Bourgogne, som körs på nyårsafton, och därefter inte starta förrän i Prix d’Amérique, vilket är samma upplägg som förra vintern. Men Guarato vill nu addera även det sista B-loppet, Prix de Belgique som avgörs två veckor för det stora slaget.

– Jag vill prova något nytt. Prix the Bourgogne är fortfarande vad vi siktar mot, men vi lägger till Prix de Belgique i hästens förberedelser, säger han till Equidia.

Tränaren menar att Prix de Belgique blir ett perfekt tillfälle att testa hur några utrustningsändringar faller ut, bland annat vill han prova Bold Eagle med en lättare balans på hovarna än tidigare.

Prix de Bourgogne avgörs den 31 december, anmälningarna till loppet går ut på juldagen. Prix de Belgique körs den 14 januari. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lägre skatt, licenssystem och statlig majoritet
Nästa nyhet
Lägre skatt, licenssystem och statlig majoritet

Lägre skatt, licenssystem och statlig majoritet

Regeringens förslag om en omreglerad spelmarknad är klar. Skattesatsen halveras till 18 procent, men staten behåller fortsatt sin styrelsemajoritet.

I våras presenterades den spelutredning som då hade pågått det senaste året. Lagförslaget ska klubbas igenom på torsdagen och under onsdagen, informerade Finans-departementet om hur spelmarknaden ska se ut i framtiden.

Förslaget innebär i stort att statliga ATG blir en del av ett licenssystem med lika skatt och möjligheter som andra aktörer. Den nya spelregleringen ska träda i kraft under 2019.

– Jag tycker förslaget är bra och mycket av det vi jobbat för finns där. Omregleringen innebär att ATG kan konkurrera på lika villkor med övriga spelbolag och betyder också att ATG får helt nya möjligheter och kan arrangera sportspel och casino och även etablera sig i andra länder, säger Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist i ett pressmeddelande där han fortsätter:

– Lotteriskatten halveras från 35 till 18 procent av totonettot och samtidigt skall ATG betala bolagsskatt som alla andra bolag.

Samtidigt meddelar Regeringen att man ännu inte släpper taget om ATG och Svenska Spel, utan behåller styrelse-majoriteten. Först ska man utreda vidare om finansieringen av trav- och galoppsporten i det nya licenssystemet.

– Först ska utredningen genomföras och jag kan inte ge något datum när den är klar, men när vi fått fram ett utredningsförslag får vi ta ställning hur det blir med den statliga majoriteten, säger civilministern Ardalan Shekarabi (s) till sulkysport.se.

– Vi har ett avtal med ATG som gäller 2018 ut och då har ju staten majoritet i styrelsen. Därefter blir ATG ett spelbolag som alla andra i den nya lagstiftningen. Något annat har jag ingen information om, kommenterar Hans Ljungkvist i pressmeddelandet från Svensk Travsport.

Skattesatsen i det nya lagförslaget blir 18 procent, något som är i enlighet med spelutredningen. Till det tillkommer i stället en ordinarie bolagsskatt på 22 procent.

Förslaget innebär också att alla aktörer som bedriver spel på den svenska marknaden ska ha licens. Något som även betyder att de aktörer som söker licens, också äger möjligheten att få det.

En nyhet i lagförslaget blir också att allt spel på hästar ska registreras, oavsett om det sker på nätet, via ombud eller på någon trav- eller galoppbana.

– Huvudregeln är total registrering, men det kommer också finnas möjligheter för undantag. Däremot blir det en skyldighet för alla bolag att registrera spelare, men det kommer inte handla om något statligt register, säger Ardalan Shekarabi till sulkysport.se.

(Foton: ALN och Kristian Pohl, Regeringskansliet).

Läs även: Spelutredningen: 18 % skatt och licenssystem

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Melander om Nuncio: "Ska fundera över helgen"
Nästa nyhet
Melander om Nuncio: ”Ska fundera över helgen”

Melander om Nuncio: ”Ska fundera över helgen”

Hur blir det med Nuncio och fortsättningen? Tränaren Stefan Melander ska överväga stjärnans framtid över julhelgen.

Nuncios vara eller inte vara engagerar trav-Sverige. Efter det att hästen som stor favorit åkt dit sista biten mot Food Money i Gösta Nordins lopp förra onsdagen, adderades ytterligare ett frågetecken till frågan om det blir något äventyr i Frankrike i vinter.

Nuncios framtid handlar i stort sett om två val; en satsning mot Frankrike och Prix d’Amérique eller en fortsättning som avelshingst, sannolikt i USA. Tränaren och ägaren Stefan Melander överväger ännu.

– Nuncio tränar på som vanligt. Får ta på mig torsken, går inte att sitta som en tennsoldat. Jag ska fundera över helgen hur vi ska göra, om vi beger oss till Frankrike – eller siktar på avel, säger ”Tarzan” i sin krönika på SportExpressen.

I teorin kan Nuncio starta i kommande B-loppet Prix de Bourgogne som avgörs på nyårsaftonen. Anmälningarna till det loppet går ut på juldagen.

Läs även: Tung förlust: Nuncio utan svar mot Food Money

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Championat-kollen: Eriksson försvarar på Jägersro

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson