Nuncio fick bestämma i ledningen i Gösta Nordins lopp – men föll tungt. Storfavoriten hade inget svar när Food Money avgjorde sista biten.

Prix d’Amérique eller inte för Nuncio? Kanske kom svaret på Solvalla under onsdagskvällen. Stefan Melanders stora stjärna såg ut att gå mot en enkel viktoria – men stannade sista biten och blev snuvad på segern av Food Money i Gösta Nordins lopp.

– Kanske kunde jag varit mer aggressiv, jag var för säker på att han bara skulle brisa undan. Att det fattades i honom visste jag, det har jag sagt hela tiden, men jag är besviken på att vi förlorade och jag är besviken på mig själv; jag var kanske för snäll mot hästen, sa Stefan Melander i ATG Live.

Allt såg ut att gå planenligt. Nuncio kunde glida till spets i det lilla fältet ur den första kurvan och nå första halvvarvet efter 14,6. Övriga ekipage lade sig i rad på innerspår och jättefavoriten varvade efter 15,5.

När fältet gick in mot sista sväng gick det betydligt fortare, Charrua Forlan bytte ut vinnarhålet mot andraspår och Food Money gick på i tredjespår med 250 kvar. Nuncio såg dock ut att ha kontroll över händelserna men den sista biten fanns plötsligt inget svar – och Food Money fick nosen först efter en kvick avslutning.

Efter sista 500 på 10,4 fastställdes segertiden till 1.13,6a över 2140 meter. Vinnaren, Nuncio och trean Charrua Forlan, noterades alla för samma tid. Förstapriset var 100 000 kronor.

– Jag hade väl riktat in mig på att vara tvåa, trea här men alla lopp ska ju köras och det räckte precis, sa segerkusken Ulf Ohlsson i vinnarcirkeln.

Hur framtiden ska se ut för Nuncio har det spekulerats i en längre tid. En avelskarriär hägrar, frågan är nu först om det blir en fortsatt tävlingskarriär för den 28-faldige miljonären.

– Det vore dumt att bestämma nu i kväll vad som ska hända och var vi ska starta nästa gång. Det är nog något vi får fundera på först, sa Stefan Melander i ATG Live.

*****

*Stefan Melander-tränade Disco Volante är en riktig klippare. Efter att ha blixtrat till spets blev Gunnar Nordins lopp för fyraåringarna en riktig munsbit för honom och kusken Ulf Ohlsson. Disco Volante ryckte ur sist sväng och sprintade enkelt undan till seger på 1.13,3a full distans.

*Treåringarna gjorde upp i Sören Nordins lopp och såg finländske kanonen Hotshot Luca som stor favorit. För Örjan Kihlström visade Dream Vacation-hingsten upp sig på Solvalla; Hotshot Luca var helt ohotad från ledningen och tog femte raka seger på tiden 1.14,6a över 2140 meter.

*Lutfi Kolgjini har en högst lovande sort i tvåårige Muscle Hill-sonen Tae Kwon Deo. I Breeders Crown på Jägersro hade ekipaget lekstuga efter att tidigt övertagit ledningen och vunnit på 1.14,2a över 1640. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Adrian Kolgjini: ”Villig lämna test varje tävlingsdag”

Adrian Kolgjini: ”Villig lämna test varje tävlingsdag”

På onsdagen meddelade Svensk Travsport att en professionell travtränare testats positivt för kokain. Nu väljer Adrian Kolgjini att för sulkysport.se träda fram och berätta om hur han tror att drogtestet blivit positivt.

En A-tränare hade testats positivt för kokain vid ett drogtest i samband med tävlingarna på Jägersro den 5 december. En nyhet som Svensk Travsport kunde komma med via ett pressmeddelande på onsdagen.

Senare samma dag väljer Adrian Kolgjini att träda fram som den tränare som med omedelbar verkan blivit avstängd. I en intervju med sulkysport.se berättar han om det inträffade.

– Nu vill jag bara rentvå mig själv. Jag satsar på min karriär i travsporten till 110 procent. Jag är villig att bekosta att jag får lämna drogtest varenda tävlingsdag så att alla får se att jag absolut inte håller på med något sådant här, säger kuskstjärnan till sulkysport.se.

Adrian Kolgjini vet inte hur han fått den narkotika-klassade substansen i sig, men tror sig ha en förklaring till vad som kan ha skett.

– Efter V75-tävlingarna på Jägersro den 2 december åkte först jag och min flickvän, Saga Scott, hem. Sedan blev vi bjudna till några av hennes vänner i Helsingborg. Det var ingen privat fest eller så, utan ett ställe för allmänheten. Senare under kvällen började jag må konstigt och då åkte vi hem, säger han och fortsätter:

– Det jag kan tänka mig har hänt är att det jag drack blivit spetsat med något. Mitt dricka eller Sagas, eller båda tvås. Jag kan ha råkat ut för någon som av någon anledning vill mig eller henne, eller oss båda två, illa.

Adrian Kolgjini har blivit avstängd med omedelbar verkan och tills vidare. Svensk Travsports disciplinnämnd ska besluta om bestraffning. Tre månader är minimum för positiva drogtest.

– Jag hoppas alla förstår att jag aldrig skulle riskera att ödelägga min karriär med att hålla på med droger, säger Adrian till sulkysport.se. (Foto: ALN).

Läs även: A-tränare avstängd – efter att testats för kokain

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
A-tränare avstängd - efter att testats för kokain
Nästa nyhet
A-tränare avstängd – efter att testats för kokain

A-tränare avstängd – efter att testats för kokain

En professionell svensk travtränare har blivit avstängd med omedelbar verkan, efter att ha testats positivt för kokain vid Jägersros tävlingar tidigare i december.

Ett slumpmässigt utvalt drogtest genomfördes i samband med tävlingarna på Jägersro den 5 december. En svensk A-tränare testades då positivt för kokain.

Tränaren är därmed avstängd med omedelbar verkan och tills vidare, skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Tränaren har, enligt Svensk Travsport, lämnat en förklaring till det positiva provet och en utredning har påbörjats. Disciplinnämnden avgör vilket bestraffning som det positiva provet kan leda till.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Goop kör Readly Express i Prix Tenor de Baune
Nästa nyhet
Goop kör Readly Express i Prix Tenor de Baune

Goop kör Readly Express i Prix Tenor de Baune

När Readly Express på julafton tar sitt första steg mot Prix d’Amérique genom start i Prix Tenor de Baune – gör han det med Björn Goop vid tömmarna.

Readly Express är ett av Sveriges största hopp inför Prix d’Amérique och en mycket viktig kugge för att en start där ska bli verklighet är femåringsloppet Prix Tenor de Baune som körs på julafton. Vinnaren där får en plats i Prix d’Amérique vigd åt sig.

Tidigare har det spekulerats i vem som ska köra fantom-travaren i Frankrike och nu är det klart att Readly Express får en ny kusk i Prix Tenor de Baune – Björn Goop ska köra. Nyheten förmedlades först av travjournalisten Matteus Lillieborg via Twitter, senare bekräftade ägaren uppgiften för Trav 365.

– Det är klart att det blir Björn som kör. Det har varit ett jäkla pussel för Timo Nurmos det här, säger hästens ägare Rolf Andersson till Trav 365.

Readly Express är alltså anmäld till Prix Tenor de Baune som blir hästens nästa start. Hur den fortsatta matchningen blir bestäms efter loppet.

Vid vinst är hästen direktkvalificerad för Prix d’Amérique, annars måste sannolikt segermaskinen kvala in via något av de återstående B-loppen. De knappt tio miljoner kronor som finns på kontot för Readly Express är ingen garanti för PdA-start.

– Vinner han inte det kan det vara aktuellt att gå ut i ett lopp på nyårsafton, kvalar man inte in då får man en ny chans den 14 januari. Det är på håret om han kommer med på pengar, säger Rolf Andersson till Trav 365 som berättar vidare om kuskvalet:

– Vi har inget negativt att säga om Jorma. Han var ju tvåa med Opal Viking i Prix d’Amérique för ett antal år sedan och vann ju med Readly Express på Vincennes lilla bana. Men sett till helheten så blev det på det här viset, Timo har ansvaret och har fattat beslutet, som vi inte har några invändningar mot.

Vilken kusk som kör hästen i eventuellt kommande starter är alltså inte avgjort. Jorma Kontio har kört Readly Express i 20 av hästens 22 starter. Björn Goop har tidigare kört hästen en gång – och vann då. Björn Goop har också kuskintresse i Lionel, som är högaktuell för Prix d’Amérique. (Foto: ALN).

Läs även: Readly Express fixar PdA-billjetten på julafton?

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Redéns stjärnor laddas mot Prix de Bourgogne
Nästa nyhet
Redéns stjärnor laddas mot Prix de Bourgogne

Redéns stjärnor laddas mot Prix de Bourgogne

Vintern i Paris började på allvar i söndags för Daniel Redén och i Prix du Bourbonnais stod hans trio hästar för riktigt bra insatser. Nu slipas formen inför Prix de Bourgogne.

Propulsion avslutade vindsnabbt efter en invändig resa, Lionel höll strålande efter ett tungt lopp och Wild Honey levererade en mer än godkänd comeback efter lång frånvaro. Prix du Bourbonnais fick ett för framtiden mycket positivt resultat för Daniel Redén.

– Jag är mer än nöjd med de första loppen mina hästar har gjort det här meetinget, berättar Redén i en intervju med travronden.se.

För duon Propulsion och Lionel tas nu sikte mot nästa B-lopp, Prix du Bourgogne som körs på nyårsafton. Detta det tredje för Prix d’Amérique kvalificerande lopp, avgörs över ”korta” 2100 meter med bilstart.

– Till den starten kommer Propulsion att starta med norskt huvudlag igen och känslan är att han bör ha vettig chans att vara bland de tre och kvala in till Prix d’Amérique, men sedan kan såklart mycket hända i loppen. Lionel kommer också att gå ut i samma lopp, säger han till travronden.se.

För Wild Honeys del kan också Prix de Bourgogne bli aktuell, men mer sannolikt är Prix Tenor de Baune, som körs för femåringarna på julafton. Dit siktas ju även Readly Express.

Även Call Me Keeper, som inte startat sedan Prix de France i vintras, finns på plats i Frankrike och har testats för monté, men kommer troligen att i stället tävla framför sulky med comeback inom kort. (Foton: ALN).

Läs även: Bird Parker fångade in Bold Eagle i Bourbonnais
Läs även: Segerkusken: ”Bold Eagle är fortfarande favoriten”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bro Park ställer in - extra tävlingsdag i Boden

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson