Critérium des 3 Ans fick en högst dramatisk upplösning. Eridan fick nosen först på linjen, men fråntogs senare segern på grund av orent trav. Måltvåan, och favoriten Eriminig d’Oliverie korades nu till vinnare i de franska treåringarnas största slag.

108 000 euro stod på spel i förstapris då Critérium des 3 Ans avgjordes på Vincennes under lördagen. Den segerchecken gick till det av Franck Leblanc tränade stoet Erminig d’Oliverie, som var gjord till favorit, men inte utan en stor portion dramatik.

Franck Nivard körde fram Erminig d’Oliverie till ledningen en stund efter att första 1200 avverkats efter långsamma 16,6. David Thomain kunde då krypa ned i rygg ledaren med Eridan, medan Mathieu Mottier synade dödens med Ecu Pierji, båda de senare från Sébastian Guaratos stall.

Genom sista sväng skärptes tempot ordentligt och det blev klart att loppet skulle handla om den på förhand väntade trion. In över upploppet såg Erminig d’Oliverie ut att vara slagen av utvändige Ecu Pierji, men den senares krafter började också tryta och stoet återtog ett knappt grepp.

Men i tredjespår avslutade nu Eridan allra fortast och Thomain jobbade in sin häst först över mål precis på linjen. Fast målettans aktion var långt ifrån perfekt sista biten och många anade nog redan då varthän det barkade.

Efter några minuter kom domarnas besked: Eridan diskad. Segern därmed till kulldrottningen Eriminig d’Oliverie som visade att hon kan slåss även mot de bästa hingstarna. Scipion du Goutier-dottern tränas alltså av Franck Leblanc, som här tog sin andra tränarseger i loppet. För kusken Franck Nivard var detta hans tredje.

Erminig d’Oliverie noterades för segertiden 1.14,4 över 2700 meter. Ecu Pierji (14,5) därmed tvåa, medan tredjeplatsen nu gick till skrällen Elite du Ruel (14,6) som avslutade fint en bit bakom.

*****

*De treåriga stona i monté gjorde upp i Prix Raoul Ballière (54 000 euro) och fick se favoriten Evidence Roc, tränade och riden av Emelie le Beller infria på 1.13,5 över 2175 meter.

*I Prix Artiste Hemard (54 000 euro) för fyraåriga ston föll storfavoriten Draft Life efter ett tufft lopp fram i dödens. Doria Desbois och Matthieu Abrivard avgjorde mycket enkelt i spurten på 1.13,5 över 2700 meter. Tränar vinnaren gör Christophe Feyete. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Championatkollen: Så är läget inför slutspurten

Championatkollen: Så är läget inför slutspurten

Det är bara lite drygt tre veckor kvar av det här året, men striderna om championatet lever fortsatt på några av landets banor. Vi kollar läget inför slutspurten.

16 av Sveriges travbanor har tävlat färdigt för i år, men 17 har fortfarande tävlingsdagar kvar. På vissa av dem råder ännu fajt om vem som blir banans kuskchampion.

Landets meste champion, Ulf Ohlsson, har redan säkrat tre titlar så här långt i år men leder i nuläget på ytterligare fyra.

Medan Solvallas champion redan är klar i form av Örjan Kihlström och Åby med all sannolikhet får kora Peter Untersteiner till mest segrande kusk även i år, är striden fortsatt tuff nere på Jägersro. (Foton: ALN).

Så här är läget på landets alla banor:

Axevalla: Carl Johan Jepson ser ut att gå mot sin andra raka titel på Axevalla, men det är inte avgjort. Med tre tävlingsdagar kvar leder han med fem pinnar före Mikael J Andersson.

Bergsåker: Ulf Ohlsson kommer ta sitt tredje raka championat och nionde totalt i Sundsvall.

Boden: Ove A Lindqvist har sex tidigare championat på Boden, den senaste 2011 och med en tävlingsdag kvar leder han med tre segrar före Ulf Ohlsson.

Bollnäs: Två tävlingsdagar kvar, men saken är redan klar: Ulf Ohlsson vinner för femte året i följd och sitt tolfte championat totalt.

Eskilstuna: Här ska det vara avgjort, med bara en dag kvar leder Jorma Kontio med åtta segrar före Ulf Ohlsson och återtar därmed championatet från den samme.

Färjestad: Ingen stoppar Björn Goop på hemmaplan i år heller. Det blir femtonde raka.

Gävle: Med två dagar kvar är striden fortsatt öppen. Ulf Ohlsson har segrat de tre senaste åren men skuggas av Örjan Kihlström som bara ligger en seger efter och Claes Sjöström som har fyra upp.

Halmstad: Untersteiner tar championatet, frågan är bara vilken av dem. Johan, som tagit titeln de två senaste åren leder med fem segrar före Peter då tre dagar återstår.

Jägersro: Tät strid i Skåne. Regerande mästaren Christoffer Eriksson leder blott med en seger före Joakim Lövgren som är på jakt efter det första kusk-championatet på hemmabanan.

Kalmar: Johan Untersteiner har vunnit de tre senaste åren men kampen är hård mot Christoffer Eriksson – en seger skiljer inför fredagens tävlingar. Fredrik Persson skuggar med fem segrar att ta in. Tre tävlingsdagar återstår.

Mantorp: En tävlingsdag är kvar och Kim Eriksson, som är skadad och tvingas avstå körning, får stå vid sidan och se om regerande champion Claes Svensson kan ta in försprånget på tre vinster.

Romme: Nicklas Westerholm kan vara på väg mot sin första titel, han leder, i skrivande stund (Romme tävlar på fredag lunch) med tre pinnar upp på Ulf Ohlsson som vunnit de tre senaste åren.

Solvalla: På huvudstads-banan är det klart sedan länge. Örjan Kihlström blir champion för fjärde året i rad trots att banan ska köra sju tävlingsdagar till innan året är slut.

Umåker: Jan Norberg sitter i pole position med två tävlingsdagar kvar; han har fyra segrar till godo på Ove A Lindqvist med två dagar kvar för året.

Åby: Peter Untersteiner blir svår att lura på sin andra raka på Åby. Han leder med betryggande femton segrar – före sonen Johan, då fyra tävlingsdagar ytterligare ska avverkas.

Örebro: Förvisso två omgångar kvar, men saken är nog klar då Jorma Kontio leder med åtta pinnar. Om inget väldigt märkligt händer blir det sjätte titeln på banan.

Östersund: Ulf Ohlsson kan räkna in sjunde championatet i följd med två dagar kvar att köra.

Här är alla landets champions i år:

Arvika: Kristian Lindberg
Dannero: Ulf Ohlsson
Hagmyren: Ulf Ohlsson
Hoting: Susanne H Osterling
Karlshamn: Stefan Söderkvist
Lindesberg: Jorma Kontio
Lycksele: Jan Norberg
Oviken: Micael Melander
Rättvik: Ulf Ohlsson
Skellefteå: Ove A Lindqvist
Solänget: Susanne H Osterling
Tingsryd: Kevin Oscarsson
Vaggeryd: Kim Eriksson
Visby: Claes Sjöström
Åmål: Carl Johan Jepson
Årjäng: Kristian Lindberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Ett brödrapar som ska tas på allvar
Nästa nyhet
Inför V75: Ett brödrapar som ska tas på allvar

Inför V75: Ett brödrapar som ska tas på allvar

En V75-omgång på Åby lyser upp i decembermörkret den här lördagen. Från Halmstad kommer Stefan Persson med två intressanta hästar – som förresten är bröder.

Halmstadproffset Stefan Persson gör resan på cirka fjorton mil till Mölndal när det den här lördagen är samling för V75 på Åbytravet. Med sig har han två hästar på V75-spelet.

Det handlar om de båda helbröderna Wingait C.H. och Wingait Erik – som båda ska tas i allvarlig beaktan när det är dags för systemkomposition. Vi har kollat läget med stallets Kevin Oscarsson, som känner hästarna väl.

Lillebrorsan Wingait Erik öppnar omgången med start i Klass 1. Hästen gör här sin fjärde raka start inom rikstoton.

– Han har gått riktigt bra på sistone, senaste gick han jättestarkt till slut och gången före satte han fast med alla krafter kvar. Han kommer till det här loppet med toppform, säger Kevin Oscarsson till travnet.se men lägger också in en rejäl brasklapp:

– Tyvärr är det väldigt stor galopprisk med den här hästen i voltstart. Det spelar egentligen inte så stor roll vilket spår det är, även om tredjespår är ett av de bättre. Nej, han är knepig i volten och jag skulle säga att det är 75 procents galopprisk här.

Men om han ändå går iväg felfritt då?

– Ja, skulle han gå felfritt så tycker jag att han ska vara en av dem som gör upp om det. Han är i bra form som sagt och motståndet ser väl lämpligt ut.

Den ett år äldre Wingait C.H. har tre segrar på fem försök i år och har efter ett litet uppehåll gjort två starter, senast blev han tvåa från dödens och då var det Kevin som körde.

– Jag körde kanske lite för sakta senast, men vi fick också stryk av en väldigt bra häst så det är inte så mycket att säga något om, säger han och fortsätter:

– Wingait C.H. kommer också han med toppform, men det var lite synd på bakspåret, samtidigt som det är ett ganska så bra spår också. Hästen är allround och kan göra jobbet själv om det behövs, men över kort distans lutar det väl åt att det blir tempo på loppet och att vi kommer till slut.

Du kör själv i samma lopp Rajah Press åt Björn Lindblom?

– Ja, det är samma sak där, toppform. Han var ju hästen som slog Wingait C.H. senast och kom hem med tussarna kvar och såg oförbrukad ut. Men läget är tråkigt och det sätter ju ned förhoppningarna mycket.

Så bästa chansen är?

– Med tanke på att det är stor galopprisk för Wingait Erik så måste jag säga att Wingait C.H. borde vara den bästa chansen, avslutar Kevin Oscarsson. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Frankrike eller inte? Nuncio startar på Solvalla
Nästa nyhet
Frankrike eller inte? Nuncio startar på Solvalla

Frankrike eller inte? Nuncio startar på Solvalla

Blir det någon resa till Frankrike för Nuncio? Närmare ett svar på den frågan, kanske vi kommer på onsdag. Då dyker han upp på Solvalla.

Efter sin senaste start – och seger, på Bergsåker i början av november fanns det tankar på att Nuncio skulle vara med i den här söndagens Prix du Bourbonnais. Men i den startlistan återfinns han inte.

Däremot på onsdag i Gösta Nordins lopp på Solvalla. Det blir hästens fjärde start efter uppehållet och det är tränaren Stefan Melander själv som återigen sitter i sulkyn i sexhästarsfältet. (Foto: ALN).

Här är startlistan:

2140 auto

1 Luckycharm Hanover – Örjan Kihlström
2 French Laundry – Torbjörn Jansson
3 Nuncio – Stefan Melander
4 Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg
5 Nato Dream – Per Lennartsson
6 Food Money – Ulf Ohlsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vincennes: Day or Night In bra som trea
Nästa nyhet
Vincennes: Day or Night In bra som trea

Vincennes: Day or Night In bra som trea

Day or Night In hade Johan Untersteiner i sulkyn och stod för en god insats som trea när Prix de Blois kördes på Vincennes.

Prix de Blois med 42 750 euro till vinnaren var toppnumret på Vincennes under torsdagen. Day or Night In, med sin tränare Johan Untersteiner i vagnen, gjordes till knapp favorit.

Femåringen hamnade i kön från sitt bakspår men tog sig raskt fram mot dödens över den bortre långsidan. Fast med i släptåg kom Une Sérénade och Eric Raffin vars kvicka avslutning kom att tala segerspråk.

Une Sérénade kopplade enkelt greppet över upploppet och tog segern på 1.11,0a över 2100 meter. Day or Night In fick ge sig i fajten om andrapriset med ledande Vulcain du Vandel, båda noterades för 1.11,3 och svensken förtjänst blev 13 300 euro. I loppet slutade Quick Fix sexa, medan Apollon de Kacy och Target Kronos återfanns i det slagna fältet.

*Björn Goop körde This is It i Prix de Murat (24 300 euro) men kunde inte tampas i slutstriden och kom i mål som åtta. Här vann favoriten Bauloise Haufor och Charles Bigeon efter ett riktigt starkt lopp i spåren på 1.13,9 över 2850 meter. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför Prix du Bourbonnais: Daniel Redén med tre hästar

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson