Svensk Travsport kommer till nästa år att få en ny ordförande. Det sedan den nuvarande Hans Ljungkvist avböjt ett omval.

Det var sulkysport.se som först kunde berätta att Hans Ljungkvist inte kommer att fortsätta som ordförande i Svensk Travsport. Han lämnar därmed posten efter snart åtta år.

– Jag har suttit i åtta år och det är egentligen ingen större dramatik i det här. Jag gick på det här uppdraget 2010 och då tror jag att både jag och valberedningen hade någon slags hypotes om att det vore lämpligt att åtminstone sitta två perioder, säger Hans Ljungkvist till travronden.se.

Även styrelseledamoten Arendt Cederqvist har avböjt ett omval. Valberedningen har nu fram till den 15 januari på sig att ta fram nya förslag till Svensk Travsports styrelse – och posten som ordförande. Nästa ordinarie styrelsemöte hålls den 25 april nästa år.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Inför V75: Nordströms duo utmanar favoriterna

Inför V75: Nordströms duo utmanar favoriterna

Svensk Uppfödningslöpning tycks på förhand handla mycket om Smokin Joe mot Svante Båths fem – men Per Nordström har också en duo som vill ha minst ett finger med i spelet.

Sveriges äldsta årgångsklassiker Uppfödningslöpning är den här helgens clou då V75 körs på Jägersro. Mest rubriker inför loppet har Svante Båth fått efter att ha kvalat in hela fem till final, och Lutfi Kolgjini som kan ta sin sjunde titel med talangen Smokin Joe.

Fast Per Nordström siktar på sin andra seger i loppet; för fem år sedan slog han till med Denim Boko, i år har han två hästar inkvalade till finalen.

– Jag tycker det ser rätt så öppet ut; Smokin Joe är väl den som stuckit ut lite och Global Welcome har bara gjort rätt hittills, men jag har två bra tvååringar som har kunnandet som behövs och kan räcka om det klaffar, säger Per Nordström till travnet.se.

Jägersrotränaren kör själv Önas Nougat. Chocolatier-sonen har börjat starkt med att två segrar och två andrapris på sina fem starter. Efter att ha tagit en övertygande seger i sin uttagning, blev det prima spår två i finalen.

– Han har gjort det mesta rätt även om han plumpade lite i Svampen. Han blev het då, slappnade inte av och tappade nästan luften lite. Han bröt ut i sista sväng och blev lite skärrad av det. Lite nerv är det i hästen, han är lite grön ännu men han var riktigt rejäl senast och avgjorde på ett bra sätt.

Andraspår känns som helt perfekt här?

– Jag tycker det. Jag hade möjligheten att ta innerspåret men ville safea lite och valde bricka tvåa. Jag vet inte säkert hur snabb Örjans häst är (Attraversiamo) invändigt men jag tror inte någon tar en längd på min häst från början.

Kör du i ledningen då, om du kommer dit?

– Det är alltid svårt att svara på. Det kan bli många olika scenarion; ”Ludde” behöver inte komma direkt och förresten kan det vara en annan häst som laddar framåt från början. Det är en hypotetisk fråga, men vi har ett bra spår i alla fall.

Nordströms andra häst i finalen är Filur Sisu, en hingst efter Explosive Matter som på fem starter ännu i karriären inte vunnit – men varje gång varit på plats. Peter Ingves sköter tömmarna nu.

– Det är lite synd och skam att han inte har fått vinna, en häst som gått 12,6 som tvååring, men han har ju bland annat mött Smokin Joe vid hans segrar. Det blev ett lätt försök för honom senast som tvåa och han hade krafter kvar i mål. Hästen har känts jättefin efter det och det är ett extra plus i träningen för honom.

Du valde bakspår för Filur Sisu?

– Ja, jag har ju två snabba hästar och jag tyckte nästan det kändes onödigt att de båda skulle duellera med varandra från början. Jag har kört en del från start med ”Filuren” och jag tänkte inte att han skulle krusas av från början nu; det här är ett jäkligt fint smygläge för honom och han kommer att ha en pollett till slut.

Var det ett svårt val för dig att välja häst?

– Nej, det var faktiskt väldigt lätt. Filur Sisu är väldigt okomplicerad för sin ålder, han är lättplacerad. Önas Nougat är lite svårare men jag känner hästen väl. Det är samma ägare till bägge hästarna och för stallets skull tycker jag det var en enkelt val – därmed inte sagt jag valt den bästa hästen.

Stallet har ytterligare en häst till start på Jägersro under lördagen. Treårige Exquisite Sisu går ut i Johan Jacobssons Minne (V75-1) och börjar från innerspår.

– Det är en fin häst i grunden, han är ju lillebror till Dixi Sisu. Men han har inte helt levt upp till de förväntningar vi haft på honom; jag tycker han somnat till lite på sistone, han är lite seg och verkar inte ha fullt fokus på tävling, så han riskerar nog att bli valack i framtiden. Han är ganska kvick ut och det blir en spårsnål resa här, oavsett om vi kör i ledningen eller släpper till någon bra, säger Per Nordström. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vann comebacken lätt - Propulsion gav ett starkt besked
Nästa nyhet
Vann comebacken lätt – Propulsion gav ett starkt besked

Vann comebacken lätt – Propulsion gav ett starkt besked

Färden mot Frankrike fortsätter. Propulsion såg riktigt läcker ut när han tog en överlägsen seger på Gävle-travet i sin comeback på torsdagen.

Tre månader hade gått sedan senast vi såg Propulsion på tävlingsbanan. Siktet är inställt mot Paris och Prix d’Amérique för den elvafaldiga miljonären. Intrycket var riktigt fint när han gjorde sin comeback – och vann, i Gävle på torsdagskvällen.

– Han kändes så fin som han kan göra, helt enkelt. Det var kanske ingen större värdemätare, men jag har inget att klaga på. Han var i jättefin författning och det är bara att hoppas på att vi har marginalerna på vår sida i vinter och att han får vara frisk och kry, sa Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Propulsion tog en lugnare start men gled tidigt fram som första häst i andraspår. Kort efter det att Sandrngham Hanover öppnat första 500 efter 12,1 sände Kihlström fram och övertog täten med den 10 för 10-spelade storfavoriten.

Mer dramatik än så var det inte snack om. Över sista bortre långsidan lättade Propulsion undan med några längder och försprånget minskade aldrig. Daniel Redéns kanontravare nådde mållinjen, utan att direkt förta sig, på 1.14,5a över 2140 meter. Den här segern betalade 40 000 kronor.

Större summor på spel lär dock vänta framöver. Propulsion siktar förstås mot en ny vinter på Vincennes med Prix d’Amérique i slutet av januari som huvudmål, ett lopp han i fjol slutade fyra i. Troligen väntar närmast en start i Prix du Bourbonnais, det andra B-loppet, nästa söndag.          (Foton: ALN).

Se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ingen framgång för Candor Hall på Vincennes
Nästa nyhet
Ingen framgång för Candor Hall på Vincennes

Ingen framgång för Candor Hall på Vincennes

Det blev ingen framgång för Candor Hall heller i den andra Vincennes-starten. Efter en tappstart var det svenska ekipaget utan chans att blanda sig i den främre träffen.

Efter en galopp i starten i Vincennes-debuten var säkert Sofia Adolfsson och Candor Hall, tränad av Björn Goop, revanschlystna när det på torsdagen skulle göras upp i Prix Paul Buquet.

Men någon lycka hade man inte den här gången heller. Candor Hall tappade många längder i starten, anslöt som sista häst invändigt men stod utan chans när det drog ihop sig.

Trots det blev det Björn Goop-tränat på pallen. Julio de Luxe, riden av Alexandre Abrivard, fick en invändig resa och avslutade fint på innerspår över upploppet till tredjepriset.

Segern utkämpades mellan de båda favoriterna där Véloce de Banney, tränad av Franck Leblanc och med Franck Nivard i sadeln, efter att ha gått i ledningen, precis höll ifrån sig mycket kvickt spurtande Alpha Saltor. Segertiden blev 1.13,5 över 2850 meter och förstapriset 54 000 euro. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vintern är här - barfotaförbud från 1 december
Nästa nyhet
Vintern är här – barfotaförbud från 1 december

Vintern är här – barfotaförbud från 1 december

Vintern är här och därmed också det generella barfota-förbudet på landets samtliga travbanor. För tredje året åker skorna på från den 1 december.

Från och med fredag, 1 december, måste samtliga travhästar i landet tävla med skor på hovarna. Det generella barfotaförbudet, som nu genomförs för tredje vintern i rad, gäller till och med 28 februari.

”En sko som täcker hela bärranden, alternativt höjer hela bärranden från marken som exempelvis päronsko, flappsko eller tåöppen sko. Plastad hov eller tåsko i kombination med plastad hov är inte godkänt”, lyder Svensk Travsports definition av godkänt beslag under perioden.

Beslagen på alla hästar som vinner lopp, kommer att kontrolleras efter loppet. Dessutom genomförs stickprovs-kontroller. Liksom i fjol kontrolleras alla hästar i V75-lopp före start.

Om en häst ändå tävlar utan godkända beslag, kommer eventuellt vunnet pris att fråndömas. Dock utan att påverka totoresultatet. Tränare som bryter mot förbudet vid enstaka tillfälle, tilldelas 5000 kronor i böter. Vid upprepade tillfällen blir tränaren anmäld till ST:s disciplinnämnd. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nu får hästsporten sitt eget #metoo-upprop

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson