Vad är han för häst, Cyber Lane? Johan Untersteiners kanon fick göra loppet i dödens på Diamanten – men krossade ändå motståndet i Solvalla Grand Prix.

Kretsen kring Cyber Lane har en riktigt spännande framtid framför sig. Derby-vinnaren visade sina ruskiga kapacitet när han gjorde slarvsylta av motståndet i lördagens höjdpunkt Solvalla Grand Prix.

– Jag förstod att det skulle bli svårt att ta en längd på Diamanten i dag men jag var tvungen att köra lite. Men hästen höll sig lugn och fin hela vägen, jag kände att jag hade att åka med och han gick ju bara ifrån dem, sa Johan Untersteiner i ATG Live.

Mycket handlade förstås om starten. Cyber Lane gav Diamanten, här i Stig H-debut, en rejäl dust om spets, men Diamanten höll upp för Erik Adielsson. Cyber Lane fick helt enkelt finna sig i uppgiften att göra loppet i dödens.

Efter 09,8 första 500 stannade klockan på 14,0 vid varvet. Fast över sista bortre långsidan visade Cyber Lane vem som är kungen i kullen. Raja Mirchi-sonen manglade friskt och i sista sväng handlade det bara om två hästar. In mot upploppet, blott om en.

Cyber Lane kopplade enkelt greppet om Diamanten – och bara stack undan med ett par längder. Johan Untersteiner firade med en rejäl segergest. Segertiden var riktigt snygg, 1.12,1a över 2140 meter var ett tangerat löpningsrekord.

Cyber Lane tjänade här ytterligare 400 000 kronor och passerade därmed sju miljoner inkört i karriären. Det här var valackens 16:e seger i 19:e starten. Nästa år kan ännu större uppgifter vänta för den fyraåriga superstjärnan.

– Det blir nog tuffare nästa år, men vi ska försöka ändå att komma tillbaka starkare än någonsin. Han ska ju växa in i världseliten men har man en sådan här häst tror man absolut att det är möjligt, sa Johan Untersteiner i ATG Live.

Bakom var det Dartagnan Sisu, som gick i rygg på vinnaren, som sluggade sig förbi Diamanten i fajten om andrapriset. Galopp i första kurvan blev det för Love Matters.

*****

Silverhästen var upplagt för Västerboonthenews från innerspåret och den formstarke nioåringen gjorde heller inga fel under resans gång. För Örjan Kihlström spårade han runt om.

– Han var jättefin, jag tror faktiskt inte han var tom i mål heller, han blev lite bekväm. Det var enkelt, hästen slappnade av lite när det var klart, han är klok, sa Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Västerboonthenews höll enkelt upp täten och fick Dante Boko så småningom utvändigt om sig. Adrian Kolgjini provade att sätta press över sista bortre långsidan, men ledaren hade mer att ge.

Västerboonthenews gick i stället undan över upploppet och kunde greja segern i Silverhästen, värd en kvarts miljon, mycket enkelt på för årstiden fina 1.11,5a över 2140. Bakom ordnade Poochai silvret efter en invändig resa, i tät kamp med Dante Boko. On Track Piraten fick fritt från vinnarhålet men kunde inte förbättra sig.

– Det känns omtumlande. Det är tacksamt att få ha en sådan här häst, det är kul för honom att få vinna ett lite större lopp också, sa tränaren Lars Brindeborg.

*****

*Stor favorit i Bronsfinalen var M.T. Joinville, men fick se sin segerrad bruten efter en galopp med varvet kvar. Skrällkostymen fick i stället Kenneth Haugstad ikläda sig efter att ha rattat in Roger Walmann-tränade Tobacco till seger efter en bra avslutning sista halvvarvet. 1.13,5a full distans var segertiden.

*Finalen av Diamantstoet såg en härlig duell mellan Kash Brodda och Stella Newmen. Den senare höll upp spets, medan Kash Brodda fick jobba i dödens. Det hindrade dock inte Peter Unterteiners fina Ready Cash-sto som imponerade rejält när hon ändå kunde avgöra säkert. 1.13,4 över 2140 var tiden i denna hästens fjärde raka.

*Per Lennartsson har Cab Hornline i toppform. Sexåringen tvekade inte att kliva fram för att köra till spets trots första 500 efter 09,2 – och skulle sedan stanna kvar där hela vägen. Officer C.D. utmanade från rygg och Springover avslutade bra, men utan chans ta sig förbi ”Cabben” som noterade 1.12,2a över 2140 meter.

*Lars I Nilssons Global Takeover fixade ett litet rens i Klass 2-finalen. Christoffer Eriksson skötte tömmarna bakom fyraåringen som kom att leda loppet från start till mål. Global Takeover tilläts lugna ned farten i täten och någon fara på taket blev det aldrig. 1.14,3a visade klockan.

*Axevallas Morgan Wilhelmsson har en riktigt fin variant i fyraårige Mack Dragan som visade sitt register i Klass 1-finalen. Mack Dragan höll upp spets men fick inte direkt sitta i fred. Det till trots stack han för Carl Johan Jepson undan ur sista sväng och höll farten berömvärt hela vägen till säker seger. Det på 1.12,6a över full distans. (Foton: ALN).