Bold Eagle kom aldrig till start i Prix de Bretagne – ändå slutade loppet med dubbelseger för Sébastien Guarato. Valko Jenilat vann före Billie de Montfort.

Dramatiken kring Bold Eagle inför stjärnans tänkta comeback i Prix de Bretagne blev stor. På lördagen blev det klart att Björn Goop skulle köra i stället för skadade Franck Nivard, men på söndagen var även Bold Eagles start i fara.

Den dubble PdA-vinnaren hade ådragit sig en hovböld och en dryg timme för loppets start kom beskedet att Bold Eagle inte skulle starta i Prix de Bretagne.

Trots det tunga avbräcket kom ändå tränaren Sébastien Guarato att dominera loppet – genom en dubbelseger.

Favorit på toton blev nu Guaratos andrahäst Valko Jenilat som för Eric Raffin via spåren klev fram och övertog täten av femårige Charly du Noyer, efter det att klockorna visat på 14,1 de första 1200 meterna.

Johan Untersteiner satt bakom loppets ende svensk Day or Night In som en bit senare ledde anfallet i tredjespår och landade i dödens. Man blev dock kort senare avlösta av Bird Parker som nu synade den ledande favoriten.

Fast åt Valko Jenilat fanns inget att göra den här dagen. Den som försökte mest var stallkamraten Billie de Montfort som kommit fram i rygg ledaren och in på upploppet fick fritt invändigt. Stoet närmade sig sista biten, men Valko Jenilat höll undan, knappt men säkert.

Vinnaren Valko Jenilat, som visat fin form i höst och bland annat varit fyra i Trotting Masters-finalen och senast segrade i Prix des Cévennes, klockades till 1.13,2 över 2700 meter. Förstapriset var 54 000 euro.

Åttaåringen är därmed klar för en första start i Prix d’Amérique, liksom Billie de Montfort, båda alltså i träning hos Sébastien Guarato. Trea, och också klar för PdA blev Charly du Noyer som höll ifrån sig Bird Parker och en kvickt avslutande Shadow Gar.

Day or Night In föll tillbaka något över upploppet och kom i mål som åtta. PdA-tvåan Bélina Josselyn fick trava i tredjespår utan rygg genom sista sväng och tappade också sista biten, i mål som nia.

Här kan du se loppet.

*****

*Prix Jacques de Vaulogé (54 000 euro) för treåringarna såg en skräll då Jean-Philippe Monclin lotsade in Easy des Racques till seger före ledande storfavoriten Ecu Pierji. Båda kom i mål på 1.14,4 över 2700 meter.

*Franck Leblanc-tränade Erminig d’Oliviere är de treåriga stonas vassaste och kunde noteras för seger även i Prix Annnick Dreux (58 500 euro). Mathieu Mottier hoppade upp i sulkyn, körde efter en bit fram mot spets och kunde vinna mycket enkelt på 1.14 blankt över 2700 meter. (Foton: ALN).