Under natten till fredagen kördes finalerna i Matron Stakes för tvååringar på Dover Downs och det blev svenska triumfer i båda klasserna.

Jimmy Takter själv satt upp bakom Peter Haughton Memorial-tvåan Samo Different Day (e. Cantab Hall) i klassen för hingstar och valacker (203 900$) och från spår två bakom bilen kunde ekipaget glida till ledningen efter ett par hundra meter.

Man fick då överta täten från stallkamraten Wolfgang, körd av Yannick Gingras, som skulle få ett helt perfekt lopp i draget. Där kunde Gingras gotta sig, och in på upploppet gjorde man slag i saken, men Takter såg ut att han händelserna under kontroll bakom favoriten.

Men My MVP-sonen kom med mäktiga kliv sista biten och kunde fånga in Samo Different Day på linjen. Såväl första- som andrapris till Jimmy Takter där båda hästarna noterades för tiden 1.11,8a/1609 meter.

Detta var Wolfgangs tredje seger i karriären och han har sprungit in sammanlagt 204 820 dollar. Äger gör bland annat Göran Falk och Stall Zet.

Åke Svanstedt - Foto: ALN

I stoklassen (173 000$) hade Jimmy Takter två hästar till start men både Bella Glos samt Swing It Cathy galopperade bort sig och här blev det istället storslam för Åke Svanstedt.

Svanstedt hade hela fyra från stallet med i racet och det var ”chefen” själv som satt i sulkyn bakom den redan segervana vinnaren Plunge Blue Chip.

Muscle Mass-dottern hade bricka åtta bakom startbilen men kunde ta sig till ledningen utan att det kostade allt för mycket. Väl i spets kunde sedan ingen rå på ekipaget som tillslut kunde glida undan med en längd före tvåan Perfect Summer K. medan resterande tre av Svanstedts hästar radade upp sig som trea, fyra och femma. I tur och ordning S M S Princess, Lucky Ava och Natalie Hanover.

Plunge Blue Chips segertid skrevs till 1.12,0a/1609 meter och detta var sjunde segern på karriärens åtta starter. Stoet har nu tjänat 194 833 dollar och Åke Svanstedt är själv med och deläger.

Se loppen här (race 2 samt race 6)