Spännande tider stundar för Readly Express. Stjärnan kommer inte att jobba i aveln under nästa år. I stället blir det full fokus på Frankrike.

Readly Express blev en av landets populäraste hingstar under året med 125 betäckta ston. Men till nästa säsong erbjuder superstjärnan inte sina tjänster.

– Det planeras ingen betäckningsverksamhet var sig med färsk eller fryst sperma under nästa år, utan han skall istället fokuseras helt på tävling, meddelar Menhammar Stuteri på sin sajt.

Fokus ligger alltså helt och hållet på tävling den närmaste tiden för Readly Express där en vinter i Paris är det kommande stora målet.

– Allt är bra med Readly Express. Han tränar för fullt och känns fin efter SM. Vi har inte bestämt när och var nästa start blir. Det finns flera möjligheter, bland annat B-loppen i Paris i vinter. Vi har heller inte bestämt om hästen ska åka ner inför varje lopp och tränar här hemma, eller om han ska stå på Grosbois, berättar tränaren Timo Nurmos för Kanal 75.

Readly Express har tolv raka segrar och är obesegrad i sina fem starter i år, vilka bland annat har inkluderat Jubileumspokalen, EM för femåringar och SM. På kontot finns 9,8 miljoner kronor. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Inför V75: Norman positiv: ”Jäkligt fin i jobben”

Inför V75: Norman positiv: ”Jäkligt fin i jobben”

Bergsåker håller i värdskapet för lördagens V75. Peter G Norman gör resan norrut med tre hästar och Solvalla-tränaren ser positivt på chanserna.

Solvallas Peter G Norman går mot ett nytt bra år, fjolårets siffor är redan tangerade och i helgen som gick kvalade han i både Quebec C.D. och Sheilah Laday till finalerna av Breeders Crown.

Fast låt oss nu inte gå handlingarna i förväg. Redan den här helgen är Norman med i hetluften. När blickarna fästs på Bergsåker på lördag har Solvallatränaren en trio – som ska tas på allvar.

Tränaren själv sitter upp i V75-4 bakom Pastell Tilly. En femårig Love You-dotter som verkar ha hittat sitt rätta jag på den senaste tiden. Fuxan hade två raka innan det blev bom senast.

– Det senaste loppet är bara att glömma. Jag provade att ladda från start men de andra var för snabba och då blev det till att backa, vi hamnade helt fel, säger Peter G Norman till travnet.se och fortsätter:

– Vi har byggt upp henne lite försiktigt och nu har hon fått ordning på allt, så nu har resultaten börjat komma också. Hon kändes pigg och alert i veckans lugnare jobb och jag tror formen är lika fin som tidigare.

Springspår i volten känns perfekt?

– Det passar henne bra. Hästen drar iväg riktigt bra i volten och jag får prova att komma till ledningen. Sedan tycker jag egentligen hon är bäst i ryggar, så det är inte helt givet att vi kör där. Jorma har ju en bra häst (Izzy, reds.anm.) och skulle han komma tidigt kan det bli så att vi släpper, men från det här läget får vi prova och jag tycker hon ska räknas.

I Silverdivisionen (V75-5) plockar stallet ut V75-bekante Valeur. Valacken hade två raka i fin stil innan det senast blev ett ”ägg” i raden. Liksom tidigare är det Sandra Nordemo som sköter tömmarna.

– Han trivs bra med Sandra och det skulle ju vara jättekul om de fick vinna V75 tillsammans också, säger Peter G och berättar mer:

– Valeur hamnade för långt bak senast och det blev inte kört så som vi ville. Jag tror han är lika bra som vid segrarna; på Solvalla näst senast såg han riktigt bra ut. Annars tycker jag att hästen känns jäkligt fin i sina lite lättare jobb och här har vi väldigt bra förutsättningar. Han är ute i andraspår direkt och så ser det ut som om det ska bli lite körning från början också.

Det låter positivt, med andra ord?

– Ja, men förutsättningarna, med form och läge, är bra som sagt. Han kan gå i tredjespår sista 600 själv, men allra bäst är det om han får vänta med sin speed till säg 300 kvar. Då har han alltid en vass avslutning att tillgå. Sedan är han lite bankänslig, så jag hoppas underlaget kommer vara bra, då tror jag på en bra insats och skulle det klaffa helt så kan det räcka till seger.

Trion avslutas med Zeus Karsk (V75-7) en Orlando Vici-valack som nöter på bra och som lottats till ett innerspår – något som dock inte är direkt perfekt för just den här hästen.

– Det blev lite punchigt kört för honom senast, man började i 16-tempo och så blev det en rejäl tempohöjning, han trivdes heller inte på underlaget så det loppet var inte optimalt för hästen. Han känns fin jobben annars så formen ska vara bra, säger Peter och fortsätter:

– Men läget här är ju helt iskallt för honom. I bästa fall blir det tredje invändigt för oss. Man kan inte ladda för hårt med honom heller, utan vi får köra lite lagom och hoppas det löser sig; han kan nog ta några i avslutningen men det är lite mycket om och men med honom, så vi får ligga lite lågt den här gången.

Vilken skulle du då säga är din bästa chans?

– Kanske är det inte någon riktig toppchans, utan det handlar nog om vilken av dem som det klaffar för bäst helt enkelt. Men jag skulle nog ändå säga Valeur, han känns så jävla fin för dagen. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Romme
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Romme

Fredag: V64-tips till Romme

Omgången
Fredagskvällens V64 går av stapeln på Rommetravet och det är en riktigt varierad omgång som båda innehåller bland annat kallblod och monté. Jag tycker det finns ett par starka favoriter i flera av loppen och allra bästa chans har 5 M.T.Joinville i den inledande avdelningen.

Spiken
5 M.T.Joinville (V64-1)

Låset
1 He’s Marvelous & 8 Calle Crown (V64-4)

Skrällarna
14 Pyriod (V64-2)
6 Cat’s Klondike (V64-6)

V64-förslaget (spel för sex rätt)
V64-1: 5 M.T.Joinville (res 3-6)
V64-2: 1,6,7,13,14,15 (res 9-10)
V64-3: 3,4,6,7,9,11,10,12,13 (res 5-2)
V64-4: 1,8 (res 7-6)
V64-5: 4,5,6,7,8 (res 3-2)
V64-6: 1,2,6,9 (res 4-8)

1x6x9x2x5x4 = 2160 rader/kronor

DD-systemet
5,8 – 9 x 500

Totalt: 1000 kronor

Missa aldrig våra tips. Gilla travnet på Facebook! Klicka här.

V64-1

Ranking: A: 5. B: 3-6-4-7. C: –

Spetsanalys: 3 Sheriff Bi blev ensam på banan när Moni To Spare blev struken men i slutänden tror jag ändå att 5 M.T.Joinville kommer få överta.

Loppanalys: Lopp stängt strax under en miljon där 5 M.T.Joinville förlänger segerraden i det fem hästar starka fältet. Valacken imponerade stort vid V75-final segern på Solvalla och visade även starten efter det att han tagit ett par steg i utvecklingen. Vann då den tunga vägen på Örebro och den segern placerar även Susanne Richters-travare i finalen om drygt tre veckor. Som sexåringen sett ut på sistone måste han ses som klar etta i sällskapet och jag tror Jorma Kontio kirrar biffen hur detta än blir kört. Spik!

3 Sheriff Bi är nedstruken till innerspår nu och är loppets tilltänkte ledare. Jag tror inte Tobias Modig gör sig någon större ansträngning att svara, när Jorma Kontio ställer frågan med M.T.Joinville, utan istället får man loppet i ryggen på denne. Givet bud på silvret därifrån men när favoriten ökar takten på slutrundan tror jag man får svårt att hänga med.

V64-2

Ranking: A: 1-13-15. B: 6-14-7-9-10-8-3-5. C: 4-12-2-11.

Spetsanalys: 1 Elvis Tabac får ses som spetsfavorit liknande lägen. 6 Motoddy kan öppna snabbt vissa gånger och kanske kan vara tidigt framme från sitt springspår men Rikard N Skoglund brukar inte släppa i dessa lägen.

Loppanalys: Kallblodslopp över sprinterdistans där de mest rutinerade ska jaga ikapp 20 meter tillägg. 13 Björs Viking felade med chans senast och har gått bra en längre tid. Åttaåringen tål att göra det själv i spåren och felfri dyker han säkerligen upp i striden.

15 Arragon stod för en rejäl avslutning senast och kommer med formen i zenit. Svårt läge drar givetvis ner chanserna men med rätta ryggar blir Hans Petterssons styrning segerfarlig.

1 Elvis Tabac är också ett spetsbud och i den positionen vann han senast. Femåringen är förvisso segerlös över korta häcken men det tar jag lättare på eftersom han oftast jagat från tillägg. Lyckas Skoglund hålla upp ledningen är mycket vunnet och då tror jag han provar där.

6 Motoddy vann från tillägg över aktuell distansen senast och står 20 meter bättre till nu. Det är inte helt omöjligt att Torbjörn Granath hamnar långt framme direkt från springspår och då är man med när det drar ihop sig.

14 Pyriod behöver heller inte vara helt avsågad om det blir tempo på loppet. Galopperade i striden senast och satt fast i starten innan det. Pass upp!

7 Snurten gör det jämnt och säkert varje gång om man fråntar senaste insatsen då han var aningen blek från rygg ledaren. Förstärks dessutom med duktige Jepson och ekipaget är intressant.

Sex streck totalt!

V64-3

Ranking: A: 3-7-13. B: 9-4-12-6-10-11. C: 5-2-1-8.

Spetsanalys: Bara fem hästar på startvolten och fördel 3 Dapper Don som körs sig till front i första eller andra skedet av loppet.

Loppanalys: Öppet montélopp över 2140 meter där 7 Angel Rain gör debut under sadel. Stoet är härdad på V75 men har inte riktigt vissa den rätta gnistan och testas nu i en ny disciplin. Givet streck sett till sin kapacitet men det finns också en hel del frågetecken som behöver rätas ut.

13 Stan Libuda har två raka på svensk mark och vann enkelt från ledningen senast på Örebro med Björn Goop i sulkyn. Även han gör sitt första framträdande med ryttare på ryggen och förutsättningarna är annorlunda med bakspår på tillägg.

Ovan nämnda duon får dock stå tillbaka i tipsen för 3 Dapper Don. Valacken blev nollad senast, men fick en tuff löpning, och var duktig som fyra i tuffare sällskap gången innan det.  Nu är det spetsläge för Anna Kryss och jag tror man har chans att spåra detta hela vägen.

9 Sid The Kid har formen på topp och har hittat stilen i monté denna säsong med fyra segrar. Brukar kunna speeda vasst med rätt resa och blir farlig om det stämmer.

4 Twins Vici Lime kan bättre än han visat på slutet och är ett av flera garderingsbud. Även 12 Global Mazerine, 6 Panic Button, samt 10 Huckleberry Finn streckas!

V64-4

Ranking: A: 8-1. B: 7-6-2-3. C: 5-4.

Spetsanalys: 1 He’s Marvelous har spetsat två av två gånger från det främre ledet bakom bilen och detta luktar Goop lång väg!

Loppanalys: Plåt-Svens Minneslopp för treåringar med 100 000 kronor i förstapris där jag tror vinnaren kommer hela vägen från Skåne. 8 Calle Crown övertygade vid segern på Solvalla senast där från utvändigt ledaren. I starten innan det var han trea i ett Kriteriekval som vanns av Very Kronos före Villiam och detta ser ut som passande uppgift. Visst kan läget ställa till det en aning men jag tycker att Tomas Malmqvists travare bör vara huvudet högre än flertalet sina konkurrenter.

Han kan dock få problem att plocka ner 1 He’s Marvelous om denna håller upp ledningen från innerspår. Mycket talar för att Björn Goop lyckas med den manövern när bilen släpper fältet eftersom Muscle Hill-sonen aldrig missat att greppa taktpinnen från framspår. Väl i täten ska man kunna ge Calle Crown en match och dessa två blir de enda två hästar som streckas.

V64-5

Ranking: A: 8-5. B: 4-6-7-3-2-12. C: 1-10-11.

Spetsanalys: 5 Bear Abiba är snabb och tar sig till plankan först av samtliga. Sen är det från om Stefan Olsson kör där vilket han inte gjort i de två senaste

Loppanalys: Amatörserie med en favorit från bricka åtta vilket gör att det är läge att gå emot 8 Tornado Jet. Den tyska gästen var väldigt bra vid segern på Romme senast då han tog över ledningen på sista bortre långsidan och sedan försvann till överlägsen triumf via 11,8/1000. Kan vinna, men det är risk för strul, och jag garderar!

5 Bear Abiba är mycket startsnabb och kan bli svår att plocka ner från ledningen. Stefan Olsson har släppt de två senaste starterna, men med favoriten från ett dåligt läge, kan det vara läge att prova nu.

4 Chenin Blanc är också vass med smygare in det längsta och har visat fin form hela hösten. Stoet har dessutom ett vettigt utgångsläge och ska streckas tidigt.

6 Dominator D.T. överraskade vid segern senast men fick också bestämma i spets. På en välgarderad kupong ska ändå Revenue-sonen med och det samma gäller för 7 Diggerman.

V64-6:

Ranking: A: 9. B: 2-1-6-4-8. C: 7-5-3.

Spetsanalys: 2 Swimming Pool är rätt kvick första biten men kan bli överflyglad av 5 King Classic eller 6 Cat’s Klondike, som jag håller som spetsfavorit tillsammans med Carl Johan Jepson.

Loppanalys: Bara nio hästar till start i avslutningen och jag tror vinnaren kommer från bakspår. 9 Knifetown Winner har verkligen hittat stilen hos Nicklas Westerholm och har inte varit sämre än tvåa felfri på sju starter. Valacken klev fram utvändigt ledaren på sista bortre senast och avgjorde snyggt och prydligt via 09,6/800. Från bakspår kan det bli ett liknande scenario igen men samtidigt stöter han på ett par dugliga motståndare.

2 Swimming Pool är riktigt bra i sina ljusa stunder. Revenue-sonen galopperade i comebacken men såg fin ut i övrigt och kan bli en svår nöt att knäcka i spets om Torbjörn Jansson hittar dit.

1 One Memphis fick en halvtuff resa senast men höll bra som trea. Femåringen har med framgång tävlat på V75 under året och brukar kunna bjuda till om han får chansen att utnyttja sin styrka.

Streck också för 6 Cat’s Klondike som vann loppet som Swimming Pool galopperade i senast. Sexåringen har toppform, kan öppna snabbt och är loppets bästa skrällbud!

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Valko Jenilat visade vägen på Vincennes
Nästa nyhet
Valko Jenilat visade vägen på Vincennes

Valko Jenilat visade vägen på Vincennes

När Vincennes öppnade dörrarna för sitt vintermeeting var det Valko Jenilat som visade vägen genom en säker seger i Prix des Cévennes.

Sébastien Guarato-tränade Valko Jenilat har haft en stark säsong vilken bland annat resulterat i silver i Prix René Ballière och fjärdeplatsen i Trotting Masters-finalen.

När Vincennes på torsdagen inledde sitt vintermeeting var åttaåringen på hugget, då han säkert kunde hemföra dagens clou, Grupp 3-loppet Prix des Cévennes med Eric Raffin i jollen.

Valko Jenilat kom att anföra loppet, efter lite stafettkörning, och kunde säkert bevaka den i dödens bra travande Ave Avis över upploppet. Klockorna stannade på 1.13,8 över 2700 meter och vinnaren, som nu blev euromiljonär, inkasserade 49 500 euro.

Ave Avis och Jean-Michel Bazire, höll andrapriset före Virgious du Maza. Comeback i loppet gjorde Amiral Sacha som efter tidig ledning hamnade i tredje invändigt och kom i mål som sexa. (Foto: ALN).

Här kan du se loppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ökning för premiechansen - Stochampionatet ingår
Nästa nyhet
Ökning för premiechansen – Stochampionatet ingår

Ökning för premiechansen – Stochampionatet ingår

Intresset för att vara med i premiechansen har ökat kraftigt. För första gången har i år fler hästägare valt premiechansen före att köra premieloppet.

Den 31 oktober var sista dagen för tvååringarna att gå premielopp i år. Därmed kan det nu konstateras hur många som avstått – och därmed valt att ”premiechansa” sin häst.

Svensk Travsports siffror visar att intresset ökat kraftigt (läs mer här). Förbundet beräknar antalet valda premiechansare till 1162, vilket är en ökning med 30 procent jämfört med förra årets 888.

Till i år har processen för premiechansen förenklats; till skillnad från tidigare år då det krävdes en aktiv anmälan, har i år alla hästar vilka avstått premielopp automatiskt ingått.

Det ökande antalet hästar innebär att premiechansen blir ”självfinansierad” för kullen född 2015. ST behöver inte flytta andra prismedel för att finansiera premiechansen.

Av den anledning bjuder man även på Stochampionatet som premiechans-lopp. Regelverket angav från början att om fler än 900 hästar gick premielopp så skulle loppet inte ingå. Men trots att 932 hästar genomförde premielopp, väljer man ändå att låta Stochampionatet ingå. (Foto: ALN).

Loppen som ingår i premiechansen för kullen född 2015:

Svensk Uppfödningslöpning 2017
Svenskt Trav-Kriterium 2018
Svenskt Trav-Oaks 2018
Breeders Crown, treåriga ston 2018
Breeders Crown, treåriga hingstar & valacker 2018
Stochampionatet 2019
Svenskt Travderby 2019
Derbystoet 2019
Breeders Crown, fyraåriga ston 2019
Breeders Crown, fyraåriga hingstar & valacker 2019

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tävlingskalendern är klar - så blir travåret 2018

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson