Stall Zets och Daniel Redéns vasse fyraåring Love Matters visade riktigt fin stil igen när han hur lätt som helst vann Najos Minne på Örebrotravet.

Senast han vann gick han 1.10 blankt och slog närmast Diamanten i Fyra-åringseliten på Solvalla under Elitloppshelgen. På fredagskvällen var det dags för återbesök i vinnarcirkeln för Love Matters. Det på Örebrotravet.

Love Matters var stor favorit i Najos Minne och Explosive Matter-sonen levde helt upp till det. För Örjan Kihlström smäckte fyraåringen till front direkt och särskilt mer dramatiskt än så blev det aldrig.

Kihlström lät sin häst lätta undan ur sista sväng, Love Matters gled ifrån med några längder och kom i mål på 1.12,7a över 2100 meter efter en 08,5-avslutning sista 500.

– Han såg väldigt, väldigt bra ut. Nu fick han bestämma och det blev ett bra lopp för honom, men han såg pigg ut över mål och det har inte alla våra hästar gjort den senaste tiden, sa Daniel Redén i Vinnare V64.

Förstapriset här var 100 000 kronor. Mindyourwalue W.F. (13,0) tvåa före Pastore Bob (13,2) som blev trea. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Hambo-vinnaren Perfect Spirit flyttas till Sverige

Hambo-vinnaren Perfect Spirit flyttas till Sverige

Den svenska travsporten får ett högintressant tillskott nästa år. Åke Svanstedts Hambletonian-vinnare Perfect Spirit är på väg mot Sverige.

Med Perfect Spirit kunde Åke Svanstedt firas som årets vinnare i Hambletonian i somras. Nu är den amerikanska kulltoppen på väg till Sverige för att tävla nästa säsong. Det skriver travronden.se.

Det är hästens ägare, Lennart Ågren, som vill se sin stjärna tävla på svensk och europeisk mark nästa år. Troligen blir det i regi Roger Walmann.

– Hästen har tydligen fler fyraåringslopp att välja på i Europa än här i USA. Vi har varit i kontakt med Lennart Ågren och det är nu bestämt att Perfect Spirit flyttas till Sverige i stället, säger Åke Svanstedt till travronden.se.

Perfect Spirit (e. Andover Hall) har hittills i sin karriär tjänat cirka 5,5 miljoner kronor. Senaste starten gjordes i försöken till Kentucky Futurity och kanske väntar ytterligare en start innan färd mot Sverige. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Redéns duo med siktet mot Frankrike
Nästa nyhet
Inför V75: Redéns duo med siktet mot Frankrike

Inför V75: Redéns duo med siktet mot Frankrike

Müllers Memorial är juvelen i kronan när lördagens V75-spektakel avgörs på Jägersro. Två riktigt intressanta hästar kommer från stall Daniel Redén. Både Lionel och Caid Griff gör spännande comebacker.

En norrman med sikte mot Frankrike och en fransman i Sverige-debut. När C.L. Müllers Memorial avgörs på Jägersro under lördag eftermiddag, har Daniel Redén två riktigt intressanta ess i leken. Vi har kollat läget med stallets Pär Pergenius, som är skötare till båda hästarna.

– Caid Griff känns som han ska inför det här. Han kom till oss i augusti och har gått intervaller i sanden, men ännu inte gjort några banjobb, berättar Pär Pergenius för travnet.se.

Femåringen som tidigare funnits i Sébastien Guaratos stall har tillhört kullens allra bästa. Bland annat har han slutat fyra i de båda franska motsvarigheterna till Kriteriet och Derbyt bakom Charly du Noyer och han var en av deltagarna i Critérium Continental i vintras.

På kontot ryms drygt fyra miljoner kronor, men Password-sonen som mött tuffast tänkbara motstånd i sina flesta lopp, har inte segrat sedan treåringssäsongen.

– Han känns i alla fall inte som en häst som inte vunnit på två år. Han har ju mött bra hästar i Frankrike men är såklart svår att sätta in i sammanhanget, fast jag tror han ska duga långt i en svensk Gulddivision.

Det har gått tre månader sedan senast Caid Griff startade, men går alltså direkt ut i ”hetluften” i en stark upplaga av Müllers.

– Egentligen skulle man väl börjat i ett vanligt snabblopp med honom, men det är ju ont om sådana så vi får gå ut här, säger Pär Pergenius som fortsätter:

– Känslan är väl att han är rätt så snabb första biten, samtidigt är det svårt att jämföra den startsnabbhet som han visat i Frankrike med svenska förhållanden. Jag tycker inte man ska räkna bort honom helt här och streckar man ett par stycken så kan man nog ta med honom.

Mer välbekant för den svenska publiken är förstås Lionel. Norrmannen som sedan förra vinterns tränas av Daniel Redén och som skördat så stora framgångar framför allt i Frankrike. Fast vi minns givetvis också triumfen i Olympiatravet i våras.

Precis tre månader har löpt sedan Lionel senast syntes på en tävlingsbana; då blev det imponerande seger i norskt mästerskap på Biri. När det nu vankas comeback är det åter ägaren Göran Antonsen som sköter tömmarna.

– Det är bara bra med Lionel, det finns inget att klaga på. Han är nog så fin som han kan vara för dagen.

Det blev förstås ett trist åttondespår?

– Ja, men någon måste ju ha det spåret också och nu var det vår tur. Det är bara att gilla läget. Det är ju helt upp till Göran Antonsen och styra och ställa vad han vill hitta på från start.

Trots tre månaders uppehåll, ska vi ända räkna med vinstchans direkt?

– Det tycker jag absolut att han ska ha. Hästen har ju gått bra efter vila förut också. Samtidigt får man ju tänka på att det här knappast är hästens viktigaste lopp i vinter, det lär komma i slutet av januari.

Tveklöst är det så att Lionel har betydligt större uppgifter som hägrar längre fram, på kolstybben i Paris. 2016 tog han ju skalpen på Bold Eagle i Prix de Paris och senast slutade han på en mycket meriterande tredjeplats i Prix d’Amérique. På lördag tas första steget mot ett nytt franskt äventyr.

– Jag har inte hört om några direkta planer om nästa lopp ännu, men självklart är det loppen på Vincennes i vinter som vi siktar på igen, säger Pär Pergenius. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fotografen Einar Andersson har avlidit
Nästa nyhet
Fotografen Einar Andersson har avlidit

Fotografen Einar Andersson har avlidit

En legendarisk häst- och travsportsfotograf har lämnat oss. Einar Andersson har avlidit. En man som kom att få stor betydelse för vår sport.

På torsdagen nåddes vi av beskedet att Einar Andersson gått bort. Under mer än ett halvt sekel kom han på sitt karaktäristiska sätt att dokumentera trav-sporten.

Einar, som föddes i Blekinge, anlände till Stockholm under 1940-talet och kom där att utvecklas till vår tids kanske främste hästfotograf och fick stort internationellt renommé.

Genom sina bilder berättade han travsportens historia både i Sverige och världen. Från premiären 1952 kom han att bli Elitloppet troget ända till 2013.

Anderssons idéer även utanför kameralinsen var många och han har bland annat varit med att ta fram klassindelning på rikstoton, gratisprogrammen och klassiska ”Fem tippar V75”. I fjol valdes han även in i travets Hall of Fame.

Einar Andersson blev 91 år.

(Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Örebro
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Örebro

Fredag: V64-tips till Örebro

Omgången
Fredagskväll på Närkeslätten och en del trevliga lopp på V64-kupongen. Jag tycker det ser ut som att flertalen av loppen inte kommer gå utanför favoriten, eller andrahandaren, och lirar en fleris med två spikar samt ett dubbelt lås.

Spikarna
1 Jejje Palema (V64-2)
8 Sphinx d’Inverne (V64-5)

Låsen
2 Top Yllit & 9 Massitj (V64-1)
3 Mindyourvalue W.F. & 4 Love Matters (V64-3)

V64-förslaget – spel för sex rätt
V64-1: 2,9 (res 3-6)
V64-2:
1 Jejje Palema (res 8-5)
V64-3:
3,4 (res 6-1)
V64-4:
1,2,11,13,14 (res 12-10)
V64-5: 
8 Sphinx d’Inverne (res 9-4)
V64-6:
2,3,5,6,9 (res 8-10)

2x1x2x5x1x5 (x 20) = 2000 rader/kronor

Dubbelförslaget 
8 – 3 x 900
8 – 2 x 100

1000 kronor

Missa aldrig våra tips. Gilla travnet på Facebook! Klicka här.

V64-1

Ranking: A: 9-2. B: 3-6-1-4-10-8. C: 7-11-5.

Spetsanalys: 3 La Diva Rossi tar sig till plankan först av alla men bör få 6 Pablo Andover över sig direkt. Tror Bengt L Axelsson vill mest och tar sig därmed hand om taktpinnen.

Loppanalys: Medeldistanslopp stängt strax över halvmiljonen och tipset till 9 Massitj. Sexåringen var riktigt bra som tvåa i en V75-final senast, där M.T.Joinville vann, och Björn Goops-travare har hävdat sig väl på rikstoton under en längre tid. Bakspåret är inget stort minus, eftersom han inte kan öppna så snabbt ändå, och motståndsmässigt känns detta sällskap överkomligt.

Motstånd saknas givetvis inte och en som också var duktig senast var 2 Top Yllit. Valacken galopperade kort från start, men fann benen snabbt och kunde spurta till seger via 11,5/700. En väldigt strong insats, över en distans som inte känns optimal för hästen, och nu ser förutsättningarna ännu mer passande ut.

Jag tror att denna duo är huvudet högre än sina konkurrenter och väljer att enbart strecka dessa. Vill man måla på ytterligare är 3 La Diva Rossi ett alternativ men stoet möter grabbarna den här gången. Även 6 Pablo Andover kan vara värd en markering. Femåringen har alltid spetsläge om han står i det främre ledet och Bengt L Axelsson brukar inte vila på hanen.

V64-2

Ranking: A: 1. B: 5-8-12-3-2-9-10. C: 4-6-11-7.

Spetsanalys:  Det är kanske inte supergivet att 1 Jejje Palema spetsar, men hon har bästa läget, och Jorma Kontio brukar kunna begära vad som krävs. Jag tror att finnen plockar fram solfjädern i första kurvan och att konkurrenterna inte tar en längd på ekipaget.

Loppanalys: Stolopp över 1609 meter och här jag tror jag det blir spets runt om för 1 Jejje Palema.  Pär Hedbergs-travare hamnade hopplöst till från spår tolv senast men det löste sig bra och i slutsvängen såg stoet ut att bli farlig över upploppet. Luckan kom aldrig och det kändes som att galoppen kom av ren pigghet. Kadabra-dottern var duktig tvåa två gånger i starterna innan och Jorma Kontio plus innerspår luktar ledningen. Sen blir ekipaget svårfunnet och jag singelstreckar då värsta motbudet på förhand också drog lurigt spår!

8 Emmia Sensation vann på nytt rekord på Bjerke senast, och stod för en solid insats, men fick sträcka på sig sista biten mot en starkt kämpande motståndare. Björn Goops sto har fyra segrar på fjorton starter men har ett dåligt utgångsläge som ställer till det.

5 Mellby Flash hamnade långt bak senast och men gjorde en helt okej insats utan att det kanske var det rätta draget i henne. Brukar spurta bra med smygare och blir farlig om det klaffar.

V64-3

Ranking: A: 4-3. B: 6-1-7-2-5. C: –

Spetsanalys: 1 Pastore Bob håller säkert upp innerspåret till en början men jag tror inte Torbjörn Jansson väljer att köra där när kanonerna kommer. 3 Mindyourvalue W.F. och 4 Love Matters kommer tidigt och jag tror det blir släpp-släpp där Örjan sitter i front upp till första halvvarvet.

Loppanalys: Najos Minne för fyraåringar med 100 000 kronor i förstapris som bara lockat sju hästar. Motiverad favorit är 4 Love Matters som nu fått två lopp i kroppen efter uppehåll. Senast ledde hingsten till kort före mål men kunde helt enkelt inte svara Derbysegraren Cyber Lane, som kom med en ruggig avslutning i spåren. Detta ser ut som en passande uppgift för hingsten

3 Mindyourvalue W.F. har gjort det bra i tuffa sällskap en längre tid och var t.ex. fyra med galopp i finalen av Sprintermästaren i somras. Fick inte riktigt chansen bakom Deimos Racing senast och kan öppna snabbt. Bergh kan nog välja att svara ut Love Matters första biten, men i det lilla fältet lär han också få chansen, om man väljer att släppa!

Dessa två sticker ut före hästar som 6 Zahara Goj och 1 Pastore Bob, och detta blir lås nummer två i omgången.

V64-4

Ranking: A: 1-13-14. B: 11-2-12-10-7-15-8. C: 4-6-5.

Spetsanalys: Med tanke på förutsättningarna ser det upplagt ut för Jorma Kontio och 1 X.L.Bygg Palema.

Loppanalys: Öppet lopp över medeldistans och i pole postion sitter Jorma Kontio bakom 1 X.L.Bygg Palema. Valacken vet knappt hur det är att trava i andra positioner än ledningen och höll bra sist, men fick sträcka vapen mot B.T.’s Viclando. Given spetsfavorit med tanke på förutsättningarna och därifrån ska fyraåringen slås.

Tilläggsduon 13 Grace Boko och 14 Wir Ideal har 20 meter, samt bakspår, att plocka in men med så pass få hästar på start bör man hamna vettigt till direkt. Den sistnämna fungerade inte riktigt med skor senast men nu aviseras barfota bak, precis som det var vid segern på Färjestad 23/9. Grace Boko agerade segt senast, men hade inte startat på tyre månader, och borde vara vassare nu. Stoet har fyra segrar på sju starter och måste med på lappen.

11 Höwings Tiffany kan en del i grunden och lär hamna bra till direkt från springspår. 2 M.T.’s Magic Dream var inte så tokig från dödens sist och får fint lopp i den främre träffen. Båda streckas!

V64-5

Ranking: A: 8. B: 9-4-5-7-2-6-3-11. C: 10-1.

Spetsanalys: 2 Happy Pal tror jag tar täten till en början men ett par motståndare lär uppvakta direkt. 8 Spinx D’Inverne är inte så tokig bakom bilen och kan vara den som får överta.

Loppanalys: 3100 meter med startbil där min tilltänkta spik Rigel Face blev struken under eftermiddagen. Jag väljer istället att gå fullt ut på andrarankade 8 Sphinx d’Inverne som har fint facit över längre distanser och kommer med fin form.

En offensiv Kim Eriksson borde kunna kan köra sig till täten i ett tidigt skede av loppet och sen tror jag att man inte släpper någon över bron. Med starke, och värsta konkurrenten på förhand, borta ur racet kanske man också får bestämma tempot, men Prince Gede-sonen kan också vinna bakifrån.

9 Ragazzo Da Sopra fick ett halvtufft lopp senast men gjorde det ändå bra som trea. Var dock riktigt vid segern i starten innan det, och detta är en häst som varit ute mot rätt tuffa gäng.

V64-6

Ranking: A: 3. B: 9-6-5-2-8-10-7-11. C: 4-1-12.

Spetsanalys: 2 Dollar Access släpper till 3 Stan Libuda!

Loppanalys: Småroligt lopp i V64-epilogen där det kan vara så enkelt att 3 Stan Libuda leder från start till mål. Sexåringen travade slutrundan i dödens på Solvalla senast, och höll strongt resten av vägen, men föll på speed. Nu är det spetsläge och dessutom kör Björn Goop hästen för första gången!

9 Antonio Tabac har nött på V75 nästan hela året och måste räknas tidigt. Räckte inte till i en stenhård Silverfinal som vanns av Zenit Brick senast, men ställs mot överkomligt motstånd, och Torbjörn Jansson har vunnit förr med femåringen.

6 Mellby Collector brukar vara vass om han får ligga på rulle och har inte riktigt fått fritt spelutrymme i de två senaste starterna. Med bättre klaff blir Going Kronos-avkomman farlig här!

5 Xceed G.T. gör jämna och stabila insatser varje gång och ska inte glömmas bort. Måste ha draghjälp på vägen för att komma till sin rätt men inte helt borta.

Troels Andersens duo 8 Picasso och 10 Finish Future har dåliga lägen och den sistnämnda har dessutom inte startyat på över ett år. Varning istället för 2 Dollar Access som har smygform och smaskigt läge. Ingen seger i år men detta kan vara en toksträll från rygg ledaren eller tredje inner.

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Romme

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson