Aubrion du Gers förlorar inte gärna. Så heller inte i söndagens Grand Prix du Sud-Ouest. Trots en inledande galopp kunde valacken lattja med meriterat motstånd.

En av favoriterna inför Prix d’Amérique hade han varit, om det inte var för att han är valack. Aubrion du Gers får i stället jag euro där hästen har möjlighet och vid söndagens besök i Beaumont-de-Lomange klirrade det in 90 000 euro i kassan.

Det var den 40:e upplagan av Grand Prix du Sud-Ouest som såg Aubrion du Gers som storfavorit. Stjärnan slog dock på en galopp i startögonblicket, men ställde sig kvickt en bit ned i kön.

Aubrion du Gers skakade snabbt av sig det lilla missödet, styrde på i spåren och var 800 meter senare i ledningen. Och därifrån var det ingen som kunde rå på kanontravaren på sin väg mot sjätte raka.

Jean-Michel Bazire kunde spexa lite i segergest redan mitt på upploppet medan Aubrion du Gers stack ifrån och fastställde segertiden till 1.12,9a över 2400 meter.

Flitigt tävlande Anna Mix fick en ny fin placering då hon för Franck Nivard vann klungspurten och slutade tvåa, före Billie de Montfort som var trea från ledarryggen. Här slutade norska Diadora B.R. fyra och svenske Arazi Boko femma. (Foto: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Nuncio redo för ny uppgift: Gulddivisionen Örebro

Nuncio redo för ny uppgift: Gulddivisionen Örebro

Nuncio i andra starten efter uppehåll och tvååringseliten i jakten på Svampen. Det är två godsaker när Örebro-travet öppnar grindarna för V75 den här lördagen.

Nuncios fortsatta framtid engagerar förstås. Ska det bli Prix d’Amérique i vinter? Med sin tränare Stefan Melander gjorde i vilket fall hästen stark comeback på Bollnästravet senast, men lördagens motstånd i Gulddivisionen, även Express Gaxes lopp, är något tuffare.

Nuncio själv börjar loppet från innerspåret bakom bilen. Några av dem som ska försöka fälla den förmodade favoriten är femåringstopparna Tobin Kronos (Kihlström kör) och Day Or Night In, heders-Spring Erom, pånyttfödde Poochai och så Björn Goops toppsto I Love Paris som ju nyligen vunnit Sto-EM.

Ett av landets främsta tvååringslopp avgörs också under dagen, när Svampen Örebro ska dela ut 537 000 kronor till vinnaren.

Här ska Fredrik Wallin-tränade Activated, som kommer med tre raka, bland annat slåss mot Svante Båths obesegrade Global Welcome. (Foton: ALN).

Här är startlistorna:

Express Gaxes lopp, 2100 auto

1 Nuncio – Stefan Melander
2 As Dore – Adrian Kolgjini
3 Fire to the Rain – Ulf Ohlsson
4 Tobin Kronos – Örjan Kihlström
5 Poochai – Erik Adielsson
6 Day or Night In – Johan Untersteiner
7 Spring Erom – Christoffer Eriksson
8 Global Money – Ulf Eriksson
9 Fossens Bonus – Magnus Jakobsson
10 I Love Paris – Björn Goop
11 Food Money – Jennifer Tillman
12 Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg

Svampen Örebro, 1609 auto

1 Felicity Shagwell – André Eklundh
2 Global Welcome – Erik Adielsson
3 Activated – Björn Goop
4 Northern Charm – Jorma Kontio
5 Maze Runner – Johnny Takter
6 Önas Nougat – Per Nordström
7 Person of Interest – Kevin Oscarsson
8 Fiddlesticks – Örjan Kihlström
9 Mariah’s Baby K.V. – Kaj Widell
10 Ajabaja – Christoffer Eriksson
11 Finally Tour – Stefan Söderkvist
12 Devil Sound – Anders Zackrisson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
VM-loppet i USA: Twister Bi - krossade världsrekordet
Nästa nyhet
VM-loppet i USA: Twister Bi – krossade världsrekordet

VM-loppet i USA: Twister Bi – krossade världsrekordet

Vilken uppvisning han skulle bjuda på, Twister Bi. Med Christoffer Eriksson i vagnen krossade han såväl mot-stånd som världsrekord i International Trot på Yonkers Raceway.

Under lördagskvällen var det så dags för International Trot, eller VM-loppet, på Yonkers i New York. Med en halv miljon dollar, eller lite drygt fyra miljoner kronor i förstapris, stod förstås mycket på spel.

Publiken skulle få se en italienare, tränad av en amerikan i Sverige – med en svensk kusk, bjuda på en sällan skådad uppvisning. Twister Bi svarade för en monster-insats när han detroniserade det gällande världsrekordet.

– Han är en fantastisk häst. Mer än något annat, det jag ville i dag var att få visa alla även här borta hur bra häst det här är, sa tränaren Jerry Riordan i segerintervjun.

Och ja, det fick han göra. När bilen lämnade fältet var det Shadow Woodland som startade piggast för Tim Tetrick och gick till spets, men snubblade olyckligt över i galopp i den första kurvan.

Åke Svanstedt var vaken och kunde med regerande mästaren Resolve överta ledningen. Christoffer Eriksson hade tagit en säker start, men gled nu fram i dödens med Twister Bi och därmed såg det i det läget ut att bli en spännande match de båda favoriterna emellan.

Men när varvet var kvar på halvmilebanan svarade Twister Bi för en scenförändring. Femåringen gav ledaren massiv press – och kunde överta ledningen. Väl där vilade inte italienaren på hanen. Twister Bi stack direkt undan med flera längder och behövde sedan aldrig se sig över axeln.

– 900 meter kvar kändes han väldigt stark och hästen ville fram, så jag lät honom bara gå. Han har en verkligt bra teknik i kurvorna, han kan gå för fullt hela vägen även på 800-metersbana, kommenterade Christoffer Eriksson efter loppet.

Eriksson, som redan haft ett strålande år i sulkyn, hade nog en skön resa bakom Twister Bi när hästen bara bombade undan över upploppet. Segergesten var given vid målgång.

Twister Bi passerade mållinjen på 1.10,7a över distansen 2011 meter vilket var en utskåpning av det världsrekord som Resolve satte i just det här loppet förra året. Rekordet förbättrades med åtta tiondelar.

Twister Bi som tidigare i år vunnit Seinäjoki-Race, Oslo Grand Prix, Ulf Thoresens samt varit tvåa i Jubileums-pokalen och trea i Trotting Masters-finalen har på sina tolv starter i år tjänat över nio miljoner kronor. Vinterns största lopp på Vincennes är en möjlig matchning framöver för kanonen.

Bakom den överlägsna vinnaren fajtades det om silvret. Marion Marauder vann den kampen efter en fin avslutning som räckte för att ta sig förbi Oasis Bi som således slutade trea. Oasis Bi, som var tvåa i VM-loppet i fjol, tog därmed ännu en topplacering i ett stort lopp.

Danska bidraget Tripolini V.P. levererade en positiv insats som fyra, medan On Track Piraten efter en resa som trea i andraspår rev åt sig femteplatsen. Resolve mattades sista biten och kom i mål som sexa. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Explosiv avslutning gav Super Ariel segern
Nästa nyhet
V75: Explosiv avslutning gav Super Ariel segern

V75: Explosiv avslutning gav Super Ariel segern

Två år har Super Ariel spenderat i Frankrike med stor framgång. Nu är hon hemma i Sverige igen – och som hon presenterade sig. Åttaåringen formligen exploderade över open stretch till seger i Sto-SM.

Det var länge sedan vi såg Super Ariel på hemmaplan efter ett par fina säsonger i Frankrike, men när det var dags för Sto-SM var Kennet Häggströms trippelmiljonärska tillbaka – och taggad till tusen. Motståndet stod handfallet när Super Ariel fick fritt över upploppet.

– Vilken jävla häst!, utbrast tränaren Kennet Häggström i ATG Live och fortsatte: vad ska man säga, hon är helt grym. Det är en otrolig häst; hon har varit så bra i Frankrike och nu kommer hon hem och gör det här, det är det största som jag vunnit.

Favorit blev Flemming Jensens Nancy America som också kom att anföra loppet. Super Ariel fick av Micael Melander ett perfekt lopp i vinnarhålet. Galactica kom starkt fram mot ledarinnan över sista bortre långsidan.

När upploppet nalkades hade dock Nancy America fortsatt greppet, men tämligen temporärt. För Super Ariel inväntade bara open stretch och när det blev fritt – var loppet över på några få steg. Stoet smällde undan med flera längder sista biten.

– Hon har alltid varit bra, men det kändes att hon utvecklats i Frankrike. Det kändes jäkligt skönt med tussarna kvar när vi kom in på open stretch. Det var fulländat, sa segerkusken Micael Melander.

1.12,1a över 2140 visade klockorna, ett nytt löpningsrekord. Vinnaren belönades med en halv miljon kronor. Nancy America tvåa, medan Withma kirrade bronspengen.

*****

*Monté-SM gjorde entré på V75-kupongen, något som fått mycket rubriker i veckan. Sofia Adolfsson visade att hon är drottningen i sadeln och redde ut uppgiften med favoriten Candor Hall, tränad av Björn Goop.

Candor Hall, som här gjorde andra starten i monté noterades också för andra segern. Och det var en grym prestation som nioåringen stod för. Värsta motbudet Nantucket fick bestämma i spets, men med varvet kvar sände Adolfsson iväg sin häst.

Candor Hall fick jobba återstoden av loppet i spåren, men tuggade ändå säkert ned Nantucket, som bröt ut över upploppet, sista biten. 1.12,9a över 2140 meter var segertiden. Trea, efter en fin invändig avslutning, slutade montédebutanten Highspeed Call.

– Det har varit en sådan hysteri i veckan med hur jag valde häst i loppet och allt, så nu har jag knappt ord. Vilken häst han är, Candor Hall; det gick ju alldeles för sakta och Nantucket fick bestämma i ledningen. Tack till Björn Goop, hans hästar alltid i toppform, sa Sofia Adolfsson direkt efter segern i ATG Live.

*Äntligen var det dags för Handsome Brad. Ulf Stenströmers fine fyraåring spräckte årets nolla genom seger i Bronsdivisionen. Carl Johan Jepson rattade favoriten som övertog spets tidigt och sedan var ohotad i loppet. Handsome Brad gjorde 2640 meter på 1.13,7a.

*Anders Svanstedt fick fira efter Klass 2 sedan han satt dit lillskrällen Viking’s Topline som efter en resa i tredje utvändigt och fin avslutning kunde avgöra till segern i en jämn slutstrid. 1.14,8a över långa 2640 meter var segertiden.

*Lätt värre blev det i Klass 1 sedan Magnus Jakobsson kört Masterglide till ledningen. Fyraåringen fick regera som han ville i spets och vann obekymrat på 1.12,6a över full distans. Peter Untersteiner tränar.

*Stenhårt i mål blev det i Silverdivisionen. Per Lennartsson kom att anföra loppet med Cab Hornline som dock fick hålla tempot stenhårt; första varvet travades efter 09,7. Furious Francis kom med en rykande avslutning över upploppet, men Cab Hornline höll undan på målfoto och belönades med både tapperhetsmedalj och förstapris. Segertiden var lysande – klockorna visade 1.10,1a över 1640 meter.

*Montéryttar-SM inledde dagen och fick även det se skickliga Sofia Adolfsson ta en väntad seger med Göran B Andersson-tränade Supreme Court som ledde från start till mål på 1.13,7a över 2140.

*Ungdoms-SM såg Henriette Larsen anföra hela vägen med Peter Untersteiner-tränade Rex Lane. Hästen som tog sin tredje raka, klockades till 1.13,7a full distans.

*Oskar J Andersson heter årets mästare i Lärlings-SM. Robert Bergh bidrog med Sambuca Knight och ekipaget hade inga problem att, även här, leda hela vägen till seger på 1.13,0a på 2140.

*Även Ponny-SM (kat. A) avgjordes på Åby under lördagen. Här styrde Elina Miettunen in Pomona till segern.

Läs även: SM: Readly Express nu också svensk mästare

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
SM: Readly Express - nu också svensk mästare
Nästa nyhet
SM: Readly Express – nu också svensk mästare

SM: Readly Express – nu också svensk mästare

Readly Express fortsätter att leverera. På sin väg mot Prix d’Amérique stannade han vid Åby för att bärga det svenska mästerskapet – på nytt löpningsrekord.

Det är några månader kvar ännu förstås, men tempen inför Prix d’Amérique stiger allt mer. Sverige har en häftig kandidat i Readly Express. Timo Nurmos megastjärna tog tolfte raka segern när han från spets kunde säkra SM-guldet på Åby.

– Absolut är han bra nog för att möta de allra bästa i Paris. Den långa distansen passar honom bra också; han gick ju 11,8 i dag och jag tyckte inte det gick så fort, sa kusken Jorma Kontio i ATG Live.

Segerföljetongen fortsatte alltså, precis som nog alla förväntat sig. Readly Express var storfavorit i SM och kunde öppna snabbt, men inte förmå sig hålla ut Västerboonthenews som stack till ledningen för Örjan Kihlström.

Fast Jorma var såklart med på noterna och vred direkt ut favoriten i andraspår och kunde efter att de första 500 meterna öppnats efter 11,1 överta täten.

Efter det var det förstås ett mission impossible för köhästarna att blanda sig i segerstriden. Carabinieri provade spåren över sista bortre, Dante Boko följde i rygg, men förgäves. Digital Ink som klivit fram i dödens fick överge slaget med halvvarvet kvar. Då stack Readly Express.

Lite nerv blev det dock ändå till slut. Västerboonthenews var riktigt taggad, klev ut i andraspår över upploppet och tog faktiskt på ledaren sista biten. Men Readly Express visade ett uns av sitt enastående löphuvud och svarade ut attacken med lätthet.

– Han är alltid bra och han var lika bra i loppet i dag också. Han är enkel att köra och han svarade säkert själv till slut i dag, sa Jorma Kontio i ATG Live.

Segertiden blev återigen riktigt vass. 1.11,8a över 2640 meter var en putsning av löpningsrekordet i SM med två tiondelar. Tiden är också en tiondel från det svenska rekordet, tillika världsrekord över aktuell distans.

Readly Express tjänade här en halv miljon kronor och noterades för sin 19:e seger i 22:a starten, vid sina blott tre förluster har han varit tvåa. På kontot ligger nu precis under tio miljoner kronor.

Stort beröm för Västerboonthenews som visade fortsatt toppform som silvermedaljör. Trea slutade Reckless efter en invändig resa och en fin avslutning över open stretch. (Foto: ALN).

Du kan se loppet här.

Läs även: V75: Explosiv avslutning gav Super Ariel segern

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Marcus Schön till USA: "Dags för något nytt"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson