Flera svensktränade hästar tycks sugna på en resa till Paris i helgen för att försöka få den stora favoriten Bold Eagle på fall i finalen av UET Trotting Masters.

Det är på lördag som den sjätte finalen av UET Trotting Masters tilldrar sig uppmärksamheten. Årets finalrace avgörs på Vincennes och vinnaren blir 180 000 euro rikare.

Överlägsen vinnare av rankningen blev ju Bold Eagle som också sedan länge har haft lördagens lopp i siktet. Det blir också ”Örnens” sista innan han återkommer till vinter-meetinget i slutet av november.

När anmälningarna till loppet stängdes på måndagen kvarstod 24 hästar – finalen kommer köras med max 16 startande. Flertalet svensktränade finns på intresselistan.

Twister Bi (fyra i rank-ningen) har loppet i siktet, liksom Oasis Bi som i så fall gör sin tredje raka final. Andra anmälda som också lär ha en plats i loppet säkrad är Ringostarr Treb, Carabinieri, D.D’s Hitman och Cruzado dela Noche. Bra till ligger också On Track Piraten och Volstead.

Dessutom siktas finske Åby Stora Pris-vinnaren Midnight Hour mot loppet. Intressanta franska namn som är anmälda är Jean-Michel Bazires stjärna Aubrion du Gers som här alltså ser ut att göra sitt första möte med Bold Eagle. Aviserar start gör också Bird Parker och formstarke Valko Jenilat.

Hästar som kvalat in till finalen, men som inte anmälts är Timoko (2:a), som ju avslutat karriären, Propulsion (3:a) och Lionel (4:a) som siktas direkt mot vintermeetinget, Timone Ek (7:a) som i stället går ut i söndagens Campionat Europeo, fjolårsvinnaren Nuncio (10:a) samt PdA-tvåan Bélina Josselyn (12:a).

Den definitiva startlistan till UET Trotting Masters-finalen blir klar på onsdag. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Lärlings-EM: Nederländskt guld – Nielsen sjua

Lärlings-EM: Nederländskt guld – Nielsen sjua

Lärlings-EM i Norge slutade i guld för Nederländernas Danny Brouwer. Sveriges representant Mads H Nielsen slutade sjua.

Lärlings-EM avgjordes i Norge under helgen. Mästerskapet utspelade sig genom två lopp vardera på Klosterskogen under lördagen och Drammen på söndagen.

När poängen räknats ihop var det Nederländernas Danny Brouwer, som vid den avslutande dagen vann ett lopp och sedan slutade trea, som stod som segrare med 48 poäng totalt.

Danmarks kusk Kasper Foget knep silvret, före Tysklands Andreas Geineder.

För Sverige tävlade Mads H Nielsen som fick en bra första dag som fyra och tvåa i sina lopp, men söndagen var tung med två oplacerade resultat varför Mads till slut landade som sjua.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Thats All Moni ordnade miljonseger åt Takter
Nästa nyhet
Thats All Moni ordnade miljonseger åt Takter

Thats All Moni ordnade miljonseger åt Takter

Jimmy Takter kunde räkna in ännu en miljonseger när Thats All Moni på söndagen travade hem finalen av Pennsylvania Sire Stakes på Harrah’s Philadelphia.

Inför försöken av Hambo Oaks fick Thats All Moni, förra årets Jim Doherty-trea, tyvärr strykas. Men en fin revansch tog hon i söndagens final av Pennsylvania Sire Stakes för ston (252 000 $).

Tim Tetrick skötte sulkyarbetet för tränaren Jimmy Takter och efter en invändig resa fann man rygg på favoriten Fine Tuned Lady över sista bortre långsidan.

Över upploppet spurtade Thats All Moni förbi favoriten och höll undan för kvickt avslutande Cool Cates i en tät slutstrid. Segertiden skrevs till 1.10,6a över 1609 på Philadelphias tusenmetersoval.

*Tim Tetrick agerade för övrigt segerkusk även i hingstarna och valackernas final. Här var segervapnet John Butenschoens Hambo-finalist Dover Dan som vann på samma segertid, 1.10,6a. (Foto: ALN).

Se loppen här: Thats All Moni. Och: Dover Dan.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Veijos tunga beslut: Southwind Mozart är död
Nästa nyhet
Veijos tunga beslut: Southwind Mozart är död

Veijos tunga beslut: Southwind Mozart är död

I femårige Southwind Mozart hade Veijo Heiskanen ett ämne för de allra största loppen. Men nu är hästen död. Kretsen kring stjärnan fick ta ett blytungt beslut.

Southwind Mozart tävlade med framgång i USA som treåring, deltog i Hambletonian och var bland annat tvåa i Yonkers Trot för två år sedan.

Efter treåringssäsongen togs hästen till Sverige och Veijo Heiskanens regi. Här inledde han med fyra raka segrar, bland annat i en av uttagningarna till Sprintermästaren.

Det senaste året har dock kantats av bakslag för den kapable hästen, som fick strykas inför en tänkt comeback i maj. Efter en operation som gjordes i juli, gick det snett. Man fann inget annat råd än att ta det sorgliga beslutet än att låta avliva hästen.

– Hästen fick en stress-fraktur i skenbenet. Vi försökte med operation, men det blev komplikationer vid operationen och hästen var inte alls bra. Han hade för ont, så beslutet var självklart, även om det är det tyngsta beslutet man kan ta, säger Veijo Heiskanen till travronden.se och fortsätter:

– Av de hästar jag tränat genom åren var Southwind Mozart den med bäst kapacitet, det är bara tråkigt att han inte fick visa det fler gånger än vad han nu fick. Han var enormt fin, så det här tog hårt.

Southwind Mozart (e. Muscle Hill) gjorde 24 starter, vann 6 lopp och tjänade 2,5 miljoner kronor. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Derbyt: Cyber Lane - från uträknad till vinnare
Nästa nyhet
Derbyt: Cyber Lane – från uträknad till vinnare

Derbyt: Cyber Lane – från uträknad till vinnare

Dramatik i kubik. Svenskt Travderby 2017 hade nog det mesta. Och det hade Cyber Lane. Hästen var uträknad i sista sväng – men fajtade sig tillbaka till segern.

Johan Untersteiner tyckte efter att han kvalat in tre hästar till Svenskt Travderby att han hade upplevt sin dittills största dag i tränarkarriären. Men finalen skulle bli ännu bättre.

Med Cyber Lane anförde den unge Halmstads-tränaren loppet från start till mål. Cyber Lane såg dock slagen ut i sista kurvan – men kontrade heroiskt tillbaka i en osannolikt jämn slutstrid.

– Jag sa när jag stod här för två veckor sedan, att när jag kvalat in tre hästar till Derbyt var det största jag varit med om, men så mycket större än så här, det blir det inte, sa en lycklig Johan Untersteiner på segerpodiet.

Ett sus gick genom publiken på Jägersro när favoriten Rajesh Face slog på en galopp kort efter start. Lutfi Kolgjini lyckades dock få hästen i trav, men hamnade sist i kön.

Cyber Lane höll upp ledningen från innerspåret och öppnade första 500 efter underkant 1.11. Global Trustworthy, duellanten från försöket, kom fram i dödens men avlöstes strax senare då ”Ludde” tog ny sats med Rajesh Face som trots markförlusten synade dödens efter 700 meter avverkade.

In på sista bortre långsidan gav Jorma Kontio full marsch-order bakom Global Trustworthy som hastigt kom fram mot tätduon. Bakom skuggade Monark Newmen perfekt i rygg.

Global Trustworthy klev fram rejält i den sista kurvan och 300 kvar trodde nog de flesta att Cyber Lane gjort sitt i ledningen. När det väl samlade fältet mötte upploppet styrde Fredrik Persson på med Monark Newmen som här såg ut att få ett litet grepp om Global Trustworthy vars aktion inte var helt fläckfri.

Men att räkna ut Cyber Lane visade sig vara fel. Johan Untersteiner begärde det sista av Raja Mirchi-valacken som fick förnyat liv sista hundra, kontrade tillbaka på sitt innerspår och sköt fram nosen – till seger.

– Man kan knappt tro det. Snacka om att vara uträknad…. Men vilket hjärta av guld han har den här hästen, han löste det ändå och var fan ta mig först i mål…, pustade Johan Untersteiner ut i ATG Live.

Cyber Lane vann Derbyt på det tangerade löpningsrekordet 1.12,3a och tjänade här mastiga fyra miljoner kronor då premiechansningen dubblat förstapriset. Vinnaren är uppfödd av Prestera International, ägd av Leveaux AB och skötaren heter Ales Pavsic.

– Jag kände mig absolut slagen 300 kvar, jag ryckte tussarna och han tog i lite då, men jag kände att han inte hade mycket kvar. Det var hårt hela vägen, känslan över mål var bra men jag var faktiskt inte säker på att vi vunnit, sammanfattades loppets upplösning Johan Untersteiner i vinnarcirkeln.

Fältet var otroligt väl samlat över mållinjen. Loppets elva första hästar rymdes inom två tiondelar (!). Monark Newmen, samma tid som vinnaren, fick ge sig med minsta möjliga marginal. Tränaren Fredrik Persson var ändå nöjd efteråt.

– Jag tror vi var först en liten bit i alla fall, men han var så nära att gå över i galopp på upploppet så jag är nöjd att jag kunde ta hem honom, sa han i ATG Live.

Även trean Global Trustworthy klockades till samma tid som vinnaren och stod för en riktigt stark prestation i tredjespår.

Test Drive (12,4) kördes av Björn Goop och gick en stark avslutning i spåren efter en resa i rygg på Monark Newmen.

I rygg på ledaren satt J.H. Mannerheim (12,4) som gick över mål med mängder av krafter kvar för Erik Adielsson. Förhandsfavoriten Rajesh Face (12,4) höll strålande sin tunga uppgiften till trots och knep den sista prispengen.

– Han slog ihop från start, han har lite platsbekymmer, det är välkänt. Sedan tror jag att jag körde för sakta, men han gjorde ett fantastiskt lopp och vi lär få se mer av honom, sa ”Ludde” i ATG Live.

Flera hästar gick i mål med krafter obrukade, men fick inget med sig av priskakan. Både Sobel Conway och Policy of Truth letade febrilt, men förgäves fritt över upploppet. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Läs även: Derbystoet: Cash Crowe-kross: ”Inte sett allt”
Läs även: V75: Dansk segerglädje efter KG Bertmarks

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Dansk segerglädje efter KG Bertmarks

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson