Fyraåringarnas största drabbning är här. Det är den här söndagen som Svenskt Travderby och Derbystoet körs på Jägersro. Startfälten är nu definitiva.

Dags att reda ut vem som är kungen i den fyraåriga kullen. På söndag eftermiddag är det åter dags för Svenskt Trav-derby på Jägersro.

Lutfi Kolgjini har sedan tidigare två inteckningar som tränare i loppet och han sitter bakom den trolige favoriten i form av Rajesh Face som bjöd på en riktigt imponerande seger i uttagningarna.

Utmanarna är emellertid många. Förra året blev Policy of Truth med knapp marginal slagen i Kriteriet. Nu har Reijo Liljendahls kulltopp chans till gruvlig revansch.

Fredrik Persson har en spännande söndag framför sig. Inte bara det att han har Monark Newmen som en av favoriterna i Derbyt; han kommer även med Ultra Bright i Derbystoet som härmed kan följa upp triumfen i Stochampionatet.

Gareth Boko vann Uppfödningslöpning för två år sedan och visade genom sin seger i uttagningen att han fortfarande tillhör kullens allra bästa.

Johan Untersteiner firade stora framgångar i kvalen och fick tre hästar med sig till final. Själv sitter han bakom Cyber Lane som har ett intressant läge innerst bakom bilens vingar på söndag. Det blir Erik Adielsson som kör den andra försöksettan J.H. Mannerheim medan Peter Ingves får chansen bakom Niky Flax.

Derbystoet lär se Cash Crowe, tränad av Petri Puro som de flestas favoritval. Insatsen i försöket senast trots galopp och blytungt lopp var femstjärnig. Hon har tidigare i år vunnit Drottning Silvias Pokal.

Utmanar, förutom nämnda Ultra Bright, gör namn som Bugatti Brick, som kan ge Timo Nurmos en ny stor framgång, Thomas Uhrbergs uppstickare Mulligan och vesselsnabba Caddie Lisieux som dock har en prekär uppgift med spår tolv.

Förstaprisen är två miljoner, respektive en miljon kronor, men i de flesta fall kommer prissumman att fördubblas genom premiechansningen. I Derbyt är det bara Sobel Conway som inte är med, medan det i Derbystoet handlar om Unique Juni och Bella Mont. (Foton: ALN).

Här är startlistorna:

Svenskt Travderby, 2640 auto

1 Cyber Lane – Johan Untersteiner
2 Policy of Truth – Ulf Ohlsson
3 J.H. Mannerheim – Erik Adielsson
4 Monark Newmen – Fredrik Persson
5 Rajesh Face – Lutfi Kolgjini
6 Sobel Conway – Peter Untersteiner
7 Global Trustworthy – Jorma Kontio
8 Racing Mange – Joakim Lövgren
9 Gareth Boko – Conrad Lugauer
10 Uppohoppa – Pasi Aikio
11 Niky Flax – Peter Ingves
12 Test Drive – Björn Goop

Derbystoet, 2140 auto

1 Mulligan – Thomas Uhrberg
2 Ultra Bright – Fredrik Persson
3 Cash Crowe – Johnny Takter
4 Bugatti Brick – Jorma Kontio
5 Fantasy River – Örjan Kihlström
6 Come And Dream – Johan Untersteiner
7 Unique Juni – Peter Untersteiner
8 Flo Jo Keeper – Björn Goop
9 Bella Mont – Ken Ecce
10 Uncertain Age – Ulf Ohlsson
11 Unstirred Drink – Erik Adielsson
12 Caddie Lisieux – Kenneth Haugstad

Senaste vinnarna Derbyt:

2016: Readly Express – Jorma Kontio
2015: Conlight Ås – Erik Adielsson
2014: Poochai – Örjan Kihlström  
2013: Mosaique Face – Lutfi Kolgjini
2012: Pato – Peter Ingves

Senaste vinnarna Derbystoet:

2016: Otrobanda – Peter Untersteiner
2015: Evin Boko – Jorma Kontio
2014: Neona Princess – Peter Untersteiner  
2013: Fascination – Johnny Takter  
2012: Red Red Red – Fredrik Persson

Läs även: Derby-kvalen: Vilken kväll för Johan Untersteiner

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Volstead möter DD’s Hitman i Gulddivisionen

Volstead möter DD’s Hitman i Gulddivisionen

Söndag är såklart helgens stora dag på Jägersro men redan under lördagen ska elithästar visa upp sig då Birger Bengtssons Minne står på schemat.

Jägersro tävlar fredag, lördag och söndag i helgen och kulmen nås ju i Svenskt Travderby. Fast en ordinarie V75-omgång ska köras även på lördagen.

Eftermiddagens höjdpunkt blir Birger Bengtssons Minne, tillika Guld-divisionen, där Stefan Melander åter tar ut sin topptravare Volstead som närmast kommer från starter i Åby Stora Pris.

Han stöter på bland andra Petri Puros Elitloppsfinalist D.D’s Hitman som är tillbaka i Sverige efter några starter utomlands, senast i Ulf Thoresens på Jarlsberg.

Andra välkända namn i lördagens uppgörelse är fajtern Spring Erom, också finalist i årets Elitloppet, forne Elitloppsvinnaren Magic Tonight och Jubileumspokals-femman Tango Negro. (Foton: ALN).

Här är startlistan:

1640 auto

1 Porthos Amok – Erik Adielsson
2 Volstead – Johnny Takter
3 Tango Negro – Peter Ingves
4 Magic Tonight – Örjan Kihlström
5 Kash’s Cantab – Joakim Lövgren
6 Fire to the Rain – Ulf Ohlsson
7 D.D’s Hitman – Jorma Kontio
8 Spring Erom – Björn Goop
9 El Mago Pellini – Adrian Kolgjini

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svanstedt och Lorentzon i Yonkers Trot-kvalen
Nästa nyhet
Svanstedt och Lorentzon i Yonkers Trot-kvalen

Svanstedt och Lorentzon i Yonkers Trot-kvalen

Det ser spännande ut ur blågult perspektiv inför helgens Yonkers Trot. Åke Svanstedt och Anette Lorentzon-hästar plockade hem lördagens uttagningar.

Den 2 september avgörs finalen av Yonkers Trot, del två av treåringarnas triple crown. Hambo-vinnaren Perfect Spirit kom dock aldrig till start i lördagens uttagningar. Det hindrar förstås inte Åke Svanstedt från att ha en av favoriterna i finalen.

När de båda uttagnings-loppen kördes på Yonkers under lördagskvällen, slutade båda med seger för två svensktränare.

Åke Svanstedt inledde med att sätta dit sin Yes Mickey (e. Muscle Hill) som efter en kvick avslutning invändigt säkert avväpnade Hambo-tvåan Devious Man och vann på 1.12,2a. Här missade Marcus Melanders Enterprise finalbiljett efter en tidig galopp.

Se loppet här.

Rejäl insats i andra uttagningen av Anette Lorentzons Hambo-finalist Guardian Angel Ås (e. Archangel) som för Jason Bartlett avgjorde till seger efter att ha klivit ut i dödens och sedan säkert vann på 1.12,3a.

Se loppet här.

Finalen av Yonkers Trots körs på lördag kväll, den 2 september, med en samlad prissumma på en halv miljon dollar. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Resolve övertygade - världsrekord av Emoticon
Nästa nyhet
Resolve övertygade – världsrekord av Emoticon

Resolve övertygade – världsrekord av Emoticon

Resolve och Åke Svanstedt var stora favoriter till segern i Crawford Farms Open – och gjorde ingen besviken. Segern var mycket övertygande.

Åke Svanstedt fortsätter ta för sig med stallets stora stjärna Resolve. Vid söndagens tävlingar på Tioga Downs bärgade man segern i Crawford Farms Open med ett förstapris på 85 000 dollar.

Resolve gjorde det den tunga vägen och landade tidigt utvändigt om ledande Crazy Wow. Genom sista kurvan gick den av Hans Enggren ägda sexåringen i närkamp – och skaffade sig greppet ur den samma.

Resolve gick starkt undan till en säker seger och noterades för 1.09,5a över 1609 meter. En tid som var ett nytt banrekord. I tävlingsschemat för Resolve står i fortsättningen titelförsvar i både Maple Leaf Trot och VM-loppet.

Du kan se loppet här.

*Ännu snabbare gick det emellertid i Joie de Vie (150 000 $) för stona. Loppet skulle på förhand handla om favoriterna Hannelore Hanover och Pasithea Face men i stället blev det Emoticon Hanover som klev in och stal showen.

För Daniel Dube gasade Luc Blais-träningen undan i spets och kunde ohotad vinna på 1.08,6a över en engelsk mil. Tiden är nytt världsrekord för fyraåriga ston på tusen-metersbana och tangerade också det världsrekord för äldre ston som ju Delicious sitter på.

Hannelore Hanover var tvåa från rygg ledaren, medan Pasithea Face fick nöja sig med att bli fyra den här gången. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Det blev Steen Juul igen - i Danskt Travdeby
Nästa nyhet
Det blev Steen Juul igen – i Danskt Travdeby

Det blev Steen Juul igen – i Danskt Travdeby

Ingen i dansk travsport har haft sådana framgångar som Steen Juul. På söndagen tog han sin åttonde seger i Danskt Travderby. Bvlgari Peak var i sin egen klass.

Det såg bra ut på förhand i Danskt Travderby för Steen Juul. Han hade kvalat in inte mindre än fem av de tolv hästarna i finalen, där inräknat favoriten Bvlgari Peak (e. Ready Cash).

Och det blev också Juuls afton på Lunden. Sedan stallkamraten Bali, körd av Ken Ecce, fått spets efter en snabb öppning, gled Steen Juul fram efter ett varv och fick överta täten med Bvlgari Peak.

Efter den manövern var loppet över – Bvlgari Peak drog undan i täten genom sista sväng och kunde möta Köpenhamns-publikens applåder i en överlägsen seger före just Bali. Vilket alltså betydde en stall-dubbel till Juul.

Därmed kunde 67-åringen konstatera att han vunnit sitt åttonde danska Derby. Förstapriset i loppet var 560 000 danska kronor. Segertiden stannade vid 1.14,1a över 3000 meter.

Trea slutade fjolårets Kriterie-vinnare Bad Moon Rising efter att ha gjort loppet i dödens. Thomas Uhrbergs styrning Balotelli blev fyra, medan Johnny Takters Börge kom i mål oplacerad.

*Det danska Stoderbyt kördes redan på lördagen och fick se Peter Ingves lotsa in Jeppe Juel-tränade Bikini (e. Great Challenger) till seger. Juel körde själv favoriten Barolo som fick nöja sig med att bli sexa efter galopp. Segertiden fina löpningsrekordet 1.12,3a på 2000 meter och förstapriset 320 000 dkr.

*Apropå Steen Juul visade han under Derby-dagen även upp den stora danska snackhästen Bandit Brick. Fyraåringen kunde säkert ta sin artonde (!) raka seger under söndagen. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Timoko avslutade i Frankrike - seger på 1.09,1

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson