Åby Stora Pris byter helt form till nästa år. Heatloppet begravs och istället blir det ett stayerlopp över 3140 meter – en svensk variant av Prix d’Amérique.

Åby Stora Pris har antagit ett antal olika skepnader sedan loppet först kördes 1936. Sedan 2005 har Åbys klassiska storlopp avgjorts som heatlopp, med ett möjligt avgörande skiljeheat.

Upplägget har diskuterats den senaste tiden då loppet trots sin stora segercheck inte kunna locka de bästa hästarna till sig. Nu kan Åbytravet presentera en helt ny version av Åby Stora Pris till nästa år.

Det är Mölndals-Posten som först kan berätta nyheten. Tidningen har tagit del av ett pressmeddelande som offentliggörs under torsdagen. Åby Stora Pris kommer från 2018 att bli världens största lopp – över lång distans med bilstart.

– Åby Stora Pris ska vara något stort och fint och nu har luften gått ur nuvarande heatupplägg. Det känns skönt att skapa ett nytt lopp som sticker ut i storlopps-kalendern, både prispengamässigt och med ändrad distans, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen enligt Mölndals-Posten.

Den nya versionen av Åby Stora Pris kommer alltså att behålla två miljoner kronor i förstapris – men att avgöras över maratonlånga 3140 meter med bilstart.

– Det kan bli hur stort som helst, menar Jon Walter Pedersen.

Det framkommer också att Åby har planer på att inleda ett samarbete med någon franska bana om ett eventuellt uttagningslopp. (Foton: ALN).