Uppgifter gör gällande att Solvalla kan komma att få tisdagar som fast tävlingsdag från nästa år – och där-med också tävla samtidigt som Jägersro.

Det är i slutet av nästa vecka, under Derby-helgen på Jägersro, som Svensk Travsport ska fatta beslut om hur tävlingskalendern ska se ut för nästa år.

Solvallas ledning har varit tydliga med att man till nästa år önskar att få en egen, fast tävlingsdag.

Uppgifter, vilka först publicerats hos sulkysport.se, figurerar nu om att det finns planer på att göra tisdagar till Solvallas fasta dag från och med nästa år – och därmed tävla samtidigt som Jägersro. Uppgifter som emellertid har varit obekräftade från Svensk Travsports håll.

– Till slut frågade jag ST-ordföranden Hans Ljungkvist om det låg något i medieuppgifterna och han bekräftade att de var sanna. Då agerade vi från travsällskapets styrelses sida med att omedelbart skicka en skrivelse till ST där vi tydligt förklarar att vi inte kan acceptera att storbanor hamnar mot varandra på det här sättet, säger skånska travsällskapets ordförande Kerstin Peterson-Brodda till sulkysport.se.

Och hon fortsätter till samma sajt:

– Som jag har förstått det kommer det slutliga förslaget från Svensk Travsports kansli att se ut så. Jag blir så upprörd så jag vet knappt vad jag ska säga. Att lägga storbanor med fasta dagar mot varandra kan väl inte vara något annat än direkt suboptimering av tävlingsprogrammet.

Hur onsdagarna ska se ut fortsättningsvis är också en fråga ännu utan svar. Tidigare uppgifter från Svensk Travsport har antytt att man kan ha för avsikt att fortsätta med saxade tävlingar med V86 Xpress som huvudspel.

Missnöjet med de uppstådda uppgifterna har redan, innan de bekräftats, vållat stort missnöje i trav-Sverige. Jägersros ledande tränare Lutfi Kolgjini säger till sajten trottosport.se:

– Det här är så sjukt. Jag trodde att det nästa år skulle bli ordning och reda på tävlandet för storbanorna, med Jägersro på tisdagar, Solvalla onsdagar och Åby på torsdagar. ST har länge försökt ta död på travsporten och det ser ut som om de är på god väg att lyckas. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Örjan om Propulsion: ”En av de bästa jag har kört”

Örjan om Propulsion: ”En av de bästa jag har kört”

Propulsion har redan haft en enorm säsong och på lördag väntar Sundsvall Open Trot. Till vintern riktas blickarna såklart mot Vincennes. Kusken Örjan Kihl-ström hyllar hästen som en av de bästa han någonsin kört.

Den utveckling som Propulsion haft hos Daniel Redén är remarkabel. Från att ha startat i Silverdivisionen förra våren har sexåringen etablerat sig bland de bästa i världen med nästan elva miljoner på kontot.

Under sommaren har jänkaren bjudit på oförglömliga minnen. Efter andraplatsen i Elitloppet har det blivit seger i Norrbottens Pris, en osannolik spurt som tvåa i Årjängs Stora Sprinterlopp och senast segern i Hugo Åbergs på 1.08,1 – den näst snabbaste tid som någonsin travats.

– Då gick han mestadels i andraspår också på en blöt bana. Man kan ju bara spekulera i hur fort han hade kunnat springa på innerspår, säger hästens kusk Örjan Kihlström i en intervju med Kanal 75.

Örjan Kihlström är som bekant en kusk som har suttit bakom en räcka av kanontravare genom åren. Propulsion tillhör, enligt honom själv, en av de allra bästa.

– Han har både tekniken och kraften och löphuvudet. Han är oerhört välmusklad, en riktig atlet, är stark och oöm för positioner. Det är en jäkla häst som har allt. Han är ruggig helt enkelt, säger han och fortsätter:

– Han tillhör de bästa jag har kört. Jag vill inte rangordna eller jämföra men naturligtvis är han en av de bästa. Maharajah, Delicious, Nuncio och Propulsion. Han är topp fyra utan inbördes ordning dem emellan.

– Fast vänta, From Above var ju jäkligt bra också. Han måste också räknas till den här skaran. Så säg topp fem då.

I vintras kamperade Propulsion i Frankrike men hade inte direkt stolpe in i de största loppen på kolstybben. Ändå slutade han fyra i Prix d’Amérique. Hästen ska förberedas för en ny säsong på Vincennes. Örjan Kihlström tror att han har potentialen att vinna loppet.

– Ja, det skulle han kunna göra. Det är klart att Bold Eagle inte är lätt att tampas med men är det någon som ska kunna vara med och ge honom en match så är det Propulsion. Han är en av dem i alla fall och vi har ju även en sådan som Readly Express som är en jättespännande häst. Han kan nog också vara med och ge Bold Eagle en match, säger Örjan Kihlström till Kanal 75. (Foton: ALN).

Läs även: Sundsvall Open Trot: Tufft läge för Propulsion

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Norske miljonären Viking Frecel är död
Nästa nyhet
Norske miljonären Viking Frecel är död

Norske miljonären Viking Frecel är död

Den norske tidigare unghäststjärnan Viking Frecel har fått sluta sina dagar. Ägaren Lars O Romtveit fick ta det tunga beslutet att avliva dubbelmiljonären.

Den norska stjärnan Viking Frecel avslutade sin karriär i mars som nioåring. Nu är hästen död. Ägaren fick ta ett tufft beslut i förra veckan.

– Jag har förberett mig hela sommaren. Han blev väldigt förändrad då vi slutade träna, han blev frustrerad och väldigt orolig. Hästen fick njuta av att gå på bete i sommar och också betäcka sju ston. Det var ett vemodigt beslut, men det bästa för hästen, jag valde att avsluta innan det blev för illa, säger Lars O Romtveit till tgn.no.

Viking Frecel vann 19 av 41 lopp och tjänade 2,7 miljoner norska kronor. Hästen utmärkte sig främst som en av de allra bästa som unghäst, vann Kriteriet och var favorit inför Derbyt.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Carat Williams fortsätter sin framfart - fjärde raka
Nästa nyhet
Carat Williams fortsätter sin framfart – fjärde raka

Carat Williams fortsätter sin framfart – fjärde raka

Sébastien Guarato har en ny stjärna i femårige Carat Williams. På måndagen kunde han enkelt ta sin fjärde raka Grupp 2 lopp-seger i Prix Jockey.

Vincennes avhöll riktigt fina tävlingar under måndagen och huvudnumret var Prix Jockey för de femåriga travarna, ett lopp som för övrigt Bold Eagle vann i fjol.

Nu var tränaren Sébastien Guarato tillbaka med sin nya stora stjärna i vardande. Prodigious-sonen Carat Williams gjorde första starten sedan Prix Louis Jariel i början av juni – och tog här sin fjärde raka seger.

David Thomain inledde lugnt i kön, men med 1100 meter kvar forcerade han Carat Williams framåt som snabbt accelererade och satt i spets när man travade in i den sista kurvan.

Carat Williams kunde obehindrad gå undan över upploppet och nådde mållinjen på 1.12,5 över 2175 meter. En seger värd 54 000 kronor. Det här var hästens 16:e vinst i 30:e starten. Charly du Noyer avslutade fint som tvåa, före Bold Eagles lillebror Cash And Go som slutade trea.

*****

*I Prix Pierre Plazen (54 000 euro) för treåringarna blev det dubbelseger för Sébastien Guarato – om än inte i den ordning som kanske de flesta trott. Eridan körd av David Thomain spurtade ned ledande favoriten Ecu Pierji efter ett lopp i ryggen. 1.14,3 över 2175 meter tiden för båda.

*Prix Guy Delosion (54 000 euro) för treåriga ston såg Franck Nivard köra den av Franck Leblanc tränade favoriten Erminig d’Oliviere till säker seger efter att ha övertagit täten mitt i loppet. Uret stannade på fina 1.12,2 över 2175 meter.

*Prix Hervé Ceran-Maillard (54 000 euro) för femåringar under sadel såg Jean-Loïc-Claude Dersoir skrälla med Cyprien des Bordes. Hästen fick greppet då ledande Céré Josselyn felade och höll, på 1.12,6 över 2175, undan för bra avslutande Cassate.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Takter och Uhrberg utmanar i danska Derbyt
Nästa nyhet
Takter och Uhrberg utmanar i danska Derbyt

Takter och Uhrberg utmanar i danska Derbyt

Både Thomas Uhrberg och Johnny Takter finns med som kuskar när Danskt Travderby körs på söndag. Startlistan till den danska årgångsklassikern är klar.

Det var tio år sedan senast, men på söndag har Steen Juul stor chans att vinna Danskt Travderby igen. Det skulle i så fall bli åttonde gången som kusk.

Juul kör sin egentränade Bvlgari Peak som lär bli favoriten till segern och förstapriset på 560 000 danska kronor. Han utmanas främst av försöksvinnaren och stallkamraten Bali, samt Balotelli som ska köras av Thomas Uhrberg. Nämnas bör även Kriterie-ettan Bad Moon Rising.

Även Johnny Takter har en uppsittning, det bakom Börge, också tränad av Steen Juul. Takter har vunnit det danska Derbyt vid två tidigare tillfällen (2008-2009) och Uhrberg har en inteckning (2004). (Foto: ALN).

Här är startlistan:

3000 auto

1 Babymoney – Thomas Fischer
2 Bastian Lendalund – Henrik Lönborg
3 Balotelli – Thomas Uhrberg
4 Bali – Ken Ecce
5 Bvlgari Peak – Steen Juul
6 Bad Moon Rising – Birger Jörgensen
7 Blachman – Morten Juul
8 Bal Bora – Bent Svendsen
9 Börge – Johnny Takter
10 Beyblade – Anders Pedersen
11 Bastian T. – Jeppe Juel
12 Bivo Torkdahl – René Kjär

Senaste vinnarna:

2016: Axel – René Kjär   
2015: Winston Sisa – Jan Dahlgård
2014: Tumbe Dust – Björn Goop  
2013: Stand And Deliver – Birger Jörgensen
2012: Repay Merci – Knud Mönster

Läs även: Steen Juul med guldläge inför danska Derbyt

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kallblods-SM: Odin Tabac stoppar Månprinsen?

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson