Steen Juul har ett fint läge att vinna Danskt Travderby igen. Två av söndagens tre försöksvinnare kom från legendarens stall.

Det är den 27 augusti som Danskt Travderby körs på Lunden. På söndagen avgjordes uttagningarna vilka fick se två Steen Juul-tränade hästar infria favoritförväntningarna.

I första försöket var det Juul-tränade, men av Ken Ecce körde, Bali som kunde ta en komfortabel seger efter att ha anfört från start till mål. 1.15,5a över 2500 meter var segertiden. Beyblade tvåa trots galopp och Börge trea sedan måltrean Balder diskats.

I den andra uttagningen körde Steen Juul själv Bvlgari Peak som antagligen kommer bli favoriten inför finalen om två veckor. Bvlgari Peak övertog spets tidigt och vann överlägset på 1.15,3a. Bastian Lendalund trea och Babymoney ordnade bronset.

Spets och slut var segermelodin även i den tredje och sista uttagningen. Anders Pedersen ledde runt om med Balotelli som kom i mål på 1.15,5a. Favoriten, Kriterie-vinnaren Bad Moon Rising fick göra jobbet i dödens och tog sig till final som tvåa. Här slutade Blachman trea och Bastian T. vidare till final som snabbaste fyra

Tio hästar har därmed kvalat in till Danskt Travderby, de två återstående platserna tilldelas genom seedning och startlistan lottas och blir klar den 21 augusti. I finalen den 27 augusti väntar cirka en halv miljon danska kronor på vinnaren. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Fartfester för treåringarna – E3-finaler på Romme

Fartfester för treåringarna – E3-finaler på Romme

Fartfest för treåringar – det är lördagens huvudnummer på V75. De korta E3-finalerna ska avgöras på Romme.

925 000 kronor tillfaller vardera vinnarna av E3, över kort distans, när finalerna körs den här lördagen på Romme.

Ingen av vinnarna i de långa finalerna, Coin Perdu (kvalade inte) eller Violet Bi (missade i kvalet), finns med i de korta finalerna. Men fältet innehåller för den sakens skull en räcka talangfyllda treåringar.

I stoklassen gör försöksvinnarna, däribland fina Hellosie Boko och Daniel Redén-löftet Bellatrix Zet upp med uppstickarna Sunwapta Goj och Europhile Am.

I killarnas final ska Joakim Lövgrens kulltopp Executive Caviar drabba samman med Van Kronos, som var tvåa i långa finalen, Lucifer Lane och On Track Banditen.

Under eftermiddagen på Romme avgörs även Super Lights lopp, Gulddivisionen, där publiken bland andra får se Carabinieri, senast femma i Hugo Åbergs. (Foton: ALN).

Här är startlistorna:

E3 final, ston, 1640 auto

1 Bellatrix Zet – Örjan Kihlström
2 Sunwapta Goj – Claes Sjöström
3 Hellosie Boko – Mattias Djuse
4 Europhile Am – Christoffer Eriksson
5 White Lightning – Jörgen Westholm
6 Callela Lisbeth – Jorma Kontio
7 Crucified – Kenneth Haugstad
8 Willow Pride – Ulf Ohlsson
9 Calamara’s Girl – Erik Adielsson
10 Bravo Qira – Kim Eriksson
11 Unique Madonna – Johnny Takter
12 Elektra – Hans-Owe Sundberg

E3 final, hingstar och valacker, 1640 auto

1 Van Kronos – Erik Adielsson
2 Lucifer Lane – Johan A Nilsson
3 Executive Caviar – Joakim Lövgren
4 On Track Banditen – Magnus Jakobsson
5 Global Unlimited – Örjan Kihlström
6 Hazard Boko – Per Lennartsson
7 Lass Revenue – Mattias Djuse
8 Gilber Bris – Ulf Eriksson
9 Capitol Hill – Ulf Ohlsson
10 Twist of Fate – Pekka Korpi
11 Othellos Magi – Jennifer Tillman
12 Enzo de Vonnas – Christoffer Eriksson

Super Lights lopp, 2640 auto

1 Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg
2 Montdore – Robert Bergh
3 Latest News – Olle Alsén
4 Trinity Zet – Örjan Kihlström
5 Carabinieri – Peter Untersteiner
6 Beppe Am – Kenneth Haugstad
7 Order to Fly – Per Lennartsson
8 Moving On – Claes Svensson
9 Food Money – Jennifer Tillman
10 Fire to the Rain – Ulf Ohlsson
11 A.Hannibal – Åke Lindblom

Läs även: E3-uttagningar: Lucifer Lane vass på hemmaplan

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kallblodskriteriet: Tekno Eld bäst då det gällde
Nästa nyhet
Kallblodskriteriet: Tekno Eld bäst då det gällde

Kallblodskriteriet: Tekno Eld bäst då det gällde

I uttagningen var han bara trea men i finalen klaffade allt. Tekno Eld tog en säker seger i ett händelserikt Kallblodskriterium. Ulf Ohlsson körde den av Jan-Olov Persson tränade talangen.

Det blev ordentlig körning när Kallblodskriteriet avgjordes på Dannero under söndagen. Det slutade i Jan-Olov Perssons fjärde triumf i loppet och Ulf Ohlssons andra – Tekno Eld heter årets kung.

– Det var kul att få vinna med den här hästen. Jag kände redan första gången jag körde att han skulle ha en vettig chans i Kriteriet, men det är ju lång väg hit. Han var inte bra i försöket; man måste beundra Jan-Olov Persson, han är skicklig. Jag är otroligt tacksam att få köra åt honom, sa Ulf Ohlsson i segerintervjun.

Jan-Olov Persson själv körde i spets med Järvsö Birger. Favoriten Kos Odin kom tidigt fram utvändigt och pressade för att få ledningen – men förgäves. Järvsö Birger svarade varför Kos Odin fick vandra den tunga vägen.

Något som passade Tekno Eld perfekt i andra utvändigt. På sista bortre hade Kos Odin manglat sig till spets, men samtidigt satte Ulf Ohlsson in stöten bakom Tekno Eld och den senare övertog i sin tur in i sista sväng.

Över upploppet försökte Kos Odin ett förnyat angrepp, men fick inte ordning på benen och föll över i galopp. Därmed lämnades Tekno Eld ensam och Ulf Ohlsson kunde defilera sista biten mot mål.

1.28,0a över 2140 meter var segertiden och vinnaren inkasserade 600 000 kronor. Pappa till Tekno Eld är Tekno Odin, som här fick sin första Kriterievinnare.

Sjö Gull och Öystein Tjomsland gick en bra avslutning som tvåa, medan betrodde Valle Ask återkom strongt efter tidig galopp och slutade trea. Galopp en bit på upploppet blev de för Lens Gutt, då i striden bakom vinnaren.

*****

*Stor segerlycka efter Kriteriestoet där favoriten Myrs Hera visade sig helt överlägsen sina konkurrenter. Bork Odin-stoet som tränas av Bollnäsamatören Nina Jonsson, kördes av Ulf Eriksson som tog sin första seger i loppet.

Myrs Hera stod i en klass för sig och ledde varje meter av loppet. Tempot ökade över sista bortre långsidan och när även Mai Oda hängdes av in på upploppet var femte raka ett faktum. Förstapriset var 350 000 kronor. Segertiden var 1.28,9a över 2140 meter.

– Jag är så tacksam och lycklig över den här hästen. Det är jag som tränar men vi är involverade hela familjen i det här, sa en rörd Nina Jonsson i ATG Live.

Mai Oda stor i nederlaget som klar tvåa, efter att ha haft galopp i starten. Trea slutade Marre R.F. Galopp blev det för Brenne Bitt medan Stjärnblomster aldrig kom in i loppet efter invändig resa.

*Nadal Broline har kamperat i de största loppen på sistone och provade nu Ådalspriset. Det resulterade i andra årssegern för Reijo Liljendahl-träningen.

Ulf Ohlsson styrde ut valacken i tredjespår varvet kvar och även om Beau Mec stred tappert, kunde Nadal Broline vinna väldigt lätt på 1.12,8a över 2140 meter.

*Svensk Travsports Guldtäcke gick till skrällen Blås Undan, tränad av Bror Grönlund och körd till seger av Jan-Olov Åberg. Blås Undan avslutade invändigt sista biten och hann dit i en tajt slutstrid. 1.25,5 över 2200 meter var vinnartiden. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kusk-VM: Björn Goop fyra - USA i ledningen
Nästa nyhet
Kusk-VM: Björn Goop fyra – USA i ledningen

Kusk-VM: Björn Goop fyra – USA i ledningen

Kusk-VM inleddes i Kanada på lördagen och Björn Goop noterades för en seger under premiärkvällen. I toppen ligger USA:s Marcus Miller.

På Century Donws utanför Calgary började Kusk-VM i Kanada på lördagen. Fem lopp, samtliga för passgångare, avverkades.

Efter en trög inledning kunde Björn Goop i det fjärde loppet sätta dit skrällen (19 gånger pengarna) Newport Min. Den segern tillsammans med övriga placeringarna 9-6-4-4 gör att Goop efter den första dagen ligger fyra i sammandraget.

Tabellen toppas av Marcus Miller, USA och hemma-nationens James MacDonald som båda noterades för dubbelsegrar under dagen. (Foto: ALN).

Kusk-VM fortsätter på måndag med lopp på Mohawk Racetrack, utanför Toronto.

Tabelltoppen efter dag ett:

1 Marcus Miller, USA, 57 poäng
2 James MacDonald, Kanada, 50 poäng
3 Shane Graham, Australien, 48 poäng
4 Björn Goop, Sverige, 45 poäng
5 Gerhard Mayr, Österrike, 38 poäng

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Åby Stora Pris: Midnight Hour - och schack matt
Nästa nyhet
Åby Stora Pris: Midnight Hour – och schack matt

Åby Stora Pris: Midnight Hour – och schack matt

Finländskt jubel följde efter Åby Stora Pris. Midnight Hour chockade när han vann det första heatet. I skiljeheatet vägrade han släppa förbi sig Muscle Hustle.

Midnight Hour som slutsegrare i Åby Stora Pris. Ett scenario som nog inte många kalkylerat med. Men St:Michel-Ajo-vinnaren visade att han dög även i den tuffa konkurrensen och var den speedigaste i skiljeheatet i duell mot Muscle Hustle.

– Jag kan inte riktigt fatta det. Det kändes otroligt att få stå här och höra nationalsången, sa en märkt Iikka Nurmonen på segerpodiet efter sin kuskkarriärs största seger.

Midnight Hour var inte särskilt påpassad i det första heatet men bjöds ett perfekt lopp av sin kusk Iikka Nurmonen i rygg på ledande Volstead. När open stretch uppenbarade sig kunde sexåringen avgöra lätt före en kvickt avslutade Turno di Azzurra. Segertiden blev 1.10,7a över 1640 meter.

Muscle Hustle, som hade galopperat i första sväng i det första heatet, kom ut revanschsugen till det andra och kom att leda loppet hela vägen till seger på 1.11,0a. Här gjorde italienska Turno di Azzurra ånyo ett topplopp, hela vägen i dödens och knappt slagen.

Midnight Hour provade som första häst i tredjespår över sista bortre långsidan i det andra heatet men kunde inte blanda sig i seger-striden.

I stället skulle det hela avgöras i ett skiljeheat, för femte året i följd. Midnight Hour fick det innersta spåret, men det var Muscle Hustle som hade de flesta spelarnas förtroende på toton.

Skiljeheatet kom att bli en ren och skär speeduppgörelse. Robert Bergh backade ned direkt med Muscle Hustle, vilket lämnade Midnight Hour i ledningen. I den positionen anförde han i extremt låg fart. Underkant 1.22 visade klockorna på första 500. 21,3 första varvet.

– Jag ville egentligen släppa ledningen men Robert Bergh ville inte köra heller. Så jag bestämde att köra så sakta som möjligt i stället och det blev ju riktigt bra, sa Iikka Nurmonen om loppet.

Först 450 kvar lyftes Muscle Hustle ut i andraspår – och nu gick det avsevärt fortare. Muscle Hustle försökte få grepp om ledaren, men det var förgäves. Midnight Hour försvarade sig helhjärtat och släppte aldrig sin duellant riktigt nära. Iikka Nurmonen kunde till och med unna sig en segergest.

– 200 meter kvar kändes hästen jättebra och han svarade direkt, segern var aldrig i någon fara, sa segerkusken.

Segertiden i finalen stannade på blygsamma 1.16,8a över 1640 meter. Midnight Hour kunde inkassera totalt 1,6 miljoner kronor efter sina två segrar på Åby under eftermiddagen. En seger som är den största i far och son Nurmonens karriärer.

– Det känns underbart! Jag är mycket stolt nu. Det här är det största som vi har vunnit. Han var den tappraste i finalen. Hästen kom till oss för tio månader sedan och har bara gått framåt hela tiden, vi har lyckats bra, sa tränaren Ossi Nurmonen direkt efter finalsegern i ATG Live.

Volstead var en av favoriterna på förhand men orkade inte från spets i första heatet. I det andra avslutade han okej till tredjepriset efter sen lucka.

Whitehouse Express lämnade Åby Stora Pris med två fjärdepris. I andra heatet gick han i rygg på ledande Muscle Hustle men kunde inte blanda sig i slutstriden över open stretch.

Canari Match fick en tuff dag på Åby, jobbade i dödens i båda heaten och orkade inte till slut.

Läs även: V75: Spitcam Jubb skrällde i Lyon Grand Prix

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Spitcam Jubb skrällde i Lyon Grand Prix

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson