Finländskt jubel följde efter Åby Stora Pris. Midnight Hour chockade när han vann det första heatet. I skiljeheatet vägrade han släppa förbi sig Muscle Hustle.

Midnight Hour som slutsegrare i Åby Stora Pris. Ett scenario som nog inte många kalkylerat med. Men St:Michel-Ajo-vinnaren visade att han dög även i den tuffa konkurrensen och var den speedigaste i skiljeheatet i duell mot Muscle Hustle.

– Jag kan inte riktigt fatta det. Det kändes otroligt att få stå här och höra nationalsången, sa en märkt Iikka Nurmonen på segerpodiet efter sin kuskkarriärs största seger.

Midnight Hour var inte särskilt påpassad i det första heatet men bjöds ett perfekt lopp av sin kusk Iikka Nurmonen i rygg på ledande Volstead. När open stretch uppenbarade sig kunde sexåringen avgöra lätt före en kvickt avslutade Turno di Azzurra. Segertiden blev 1.10,7a över 1640 meter.

Muscle Hustle, som hade galopperat i första sväng i det första heatet, kom ut revanschsugen till det andra och kom att leda loppet hela vägen till seger på 1.11,0a. Här gjorde italienska Turno di Azzurra ånyo ett topplopp, hela vägen i dödens och knappt slagen.

Midnight Hour provade som första häst i tredjespår över sista bortre långsidan i det andra heatet men kunde inte blanda sig i seger-striden.

I stället skulle det hela avgöras i ett skiljeheat, för femte året i följd. Midnight Hour fick det innersta spåret, men det var Muscle Hustle som hade de flesta spelarnas förtroende på toton.

Skiljeheatet kom att bli en ren och skär speeduppgörelse. Robert Bergh backade ned direkt med Muscle Hustle, vilket lämnade Midnight Hour i ledningen. I den positionen anförde han i extremt låg fart. Underkant 1.22 visade klockorna på första 500. 21,3 första varvet.

– Jag ville egentligen släppa ledningen men Robert Bergh ville inte köra heller. Så jag bestämde att köra så sakta som möjligt i stället och det blev ju riktigt bra, sa Iikka Nurmonen om loppet.

Först 450 kvar lyftes Muscle Hustle ut i andraspår – och nu gick det avsevärt fortare. Muscle Hustle försökte få grepp om ledaren, men det var förgäves. Midnight Hour försvarade sig helhjärtat och släppte aldrig sin duellant riktigt nära. Iikka Nurmonen kunde till och med unna sig en segergest.

– 200 meter kvar kändes hästen jättebra och han svarade direkt, segern var aldrig i någon fara, sa segerkusken.

Segertiden i finalen stannade på blygsamma 1.16,8a över 1640 meter. Midnight Hour kunde inkassera totalt 1,6 miljoner kronor efter sina två segrar på Åby under eftermiddagen. En seger som är den största i far och son Nurmonens karriärer.

– Det känns underbart! Jag är mycket stolt nu. Det här är det största som vi har vunnit. Han var den tappraste i finalen. Hästen kom till oss för tio månader sedan och har bara gått framåt hela tiden, vi har lyckats bra, sa tränaren Ossi Nurmonen direkt efter finalsegern i ATG Live.

Volstead var en av favoriterna på förhand men orkade inte från spets i första heatet. I det andra avslutade han okej till tredjepriset efter sen lucka.

Whitehouse Express lämnade Åby Stora Pris med två fjärdepris. I andra heatet gick han i rygg på ledande Muscle Hustle men kunde inte blanda sig i slutstriden över open stretch.

Canari Match fick en tuff dag på Åby, jobbade i dödens i båda heaten och orkade inte till slut.

Läs även: V75: Spitcam Jubb skrällde i Lyon Grand Prix