Det blir extra stjärnglans över Norskt Mästerskap i år. När loppet körs på lördag, är Lionel en av hästarna som jagar guldet.

Lionel är Norges klarast lysande stjärna för dagen. Efter segern i Olympiatravet och därefter andrapris i både Oslo Grand Prix och Ulf Thoresen Grand International, ska fuxen laddas mot en ny vinter i Frankrike.

Men först ett lopp till på hemmaplan. Tillsammans med Göran Antonsen går Lionel ut i Norskt Mästerskap på Biri den här lördagen.

Förstapriset är en kvarts miljon kronor och bland motståndet finns nya stjärnskottet Phantasm Soa. Fyraåringen vann ju senast Jarlsberg Grand Prix på rekordsnabba 1.09,8a. (Foto: ALN).

Här är startlistan:

2600 auto

1 Petter Rags – Vidar Hop
2 Gigant Invalley – Truls Desserud
3 Commander Nosto – Hans Jörgen Eggen
4 Divided by Zero – Eirik Höitomt
5 Quite Pepper – Hans Christian Holm
6 Greyhound d’Estino – Pål Buer
7 Evil Enok M.E. – Noralf P Bräkken
8 Deep Sea Dream – Tom Erik Solberg
9 Phantasm Soa – Åsbjörn Tengsareid
10 Lionel – Göran Antonsen
11 Photo Va Bene – Marius Höitomt
12 Malkin – Lars Anvar Kolle

Senaste vinnarna:

2016: Glen Ord Superb – Geir Vegard Gundersen
2015: Support Justice – Geir Vegard Gundersen
2014: Support Justice – Geir Vegard Gundersen
2013: Mr X.F. Royal – Lars Anvar Kolle
2012: Classic Tile – Per Oleg Midtfjeld

Läs även: Istället för sommarlov – NM nästa för Lionel

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Delicious är hemma igen – så blir framtiden

Delicious är hemma igen – så blir framtiden

Efter att läget varit mycket kritiskt för Delicious är stoet sedan i helgen hemma på gården igen. Tävlandet är slut för stjärnan – men förhoppningsvis får vi se hennes av-kommor på banan om några år.

Delicious fick föras till veterinär i ilfart sedan hon fått svåra problem med magen. Efter en akut operation i buken, har den populära travaren återigen rest sig och repat sig. I torsdags kunde hon åter komma hem till tränaren Daniel Redéns gård.

– Det är skönt att få hem henne, dessutom är hon glad och pigg. Nu får hon bara står på box och gå lite för hand, men hon är nöjd med livet och att få komma hem, säger Daniel Redén till Trav 365.

Men till tävlingsbanan kommer hon aldrig återkomma. Det åttaåriga stoet avslutar en fantastisk karriär med 29 segrar på 55 starter, 6,6 miljoner kronor och tre världsrekord slagna.

– Hon lever ju med sin sjukdom och den är inte bra, men vi ska prova lite nya saker, vi har satt in en ny medicin på henne och vi provar den och ser om det ger effekt, vi hoppas det.

Nu hoppas man på en framtid som hyperintressant avelssto för Delicious. Men på grund av hästens problematik är det så kallat embryotransfer som kommer bli lösningen.

– Man plockar ut ett ägg från henne och sätter in i ett annat sto som bär hennes föl, det är flera som gjort så och det funkar bra. Det är dumt att riskera något, jag vill inte riskera hennes liv för något sådant här, det vore dumt. Hon ha problem att ta upp näring och ska hon ge näring åt ett föl blir det inget bra, säger Daniel Redén till Trav 365. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Volstead på jakt efter guldskon på Hagmyren
Nästa nyhet
Volstead på jakt efter guldskon på Hagmyren

Volstead på jakt efter guldskon på Hagmyren

Volstead tar turen mot Hagmyren och banans huvud-nummer E.J:s Guldsko när den hälsingska ovalen har hand om helgens V75.

Det är Hagmyren som arrangerar V75 denna lördag. Gulddivisionen är tillika E.J:s Guldsko och här är Stefan Melander-tränade Volstead en av attraktionerna.

Volstead imponerade stort vid seger i Sweden Cup, men har därefter inte fått till det för full. Senast blev det galopp i Årjängs Stora Sprinterlopp. Johnny Takter blir kusk den här gången.

Bland motståndet finns formstarke Fossens Bonus i gulddebut, Charrua Forlan och gamle Elitlopps-vinnaren Magic Tonight.

Silverdivisionen håller hög kvalitet. Här möts exempelvis Elitlopps-hästen Tjacko Zaz och Spitcam Jubb. (Foto: ALN).

Här är startlistan till E.J:s Guldsko:

1640 auto

1 Partout Simoni – Klaus Kern
2 Fossens Bonus – Magnus Jakobsson
3 Fire to the Rain – Ulf Ohlsson
4 Magic Tonight – Örjan Kihlström
5 Francais du Gull – Torbjörn Jansson
6 Volstead – Johnny Takter
7 Reven d’Amour – Fredrik B Larsson
8 Order by Keeper – Håkan Skoglund
9 Highspeed Call – Per Lennartsson
10 Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg
11 Seedorf O.M.F. – Erik Adielsson
12 Porthos Amok – Marcus Schön

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Perssons segervrål: Ultra Bright i Stochampionatet
Nästa nyhet
Perssons segervrål: Ultra Bright i Stochampionatet

Perssons segervrål: Ultra Bright i Stochampionatet

För sju år sedan vann han med Viola Silas. Nu var Fredrik Persson tillbaka med Ultra Bright. Kalmar-tränaren var segerrusig efter att ha vunnit ett mycket händelserikt Stochampionatet – på nytt svenskt rekord.

Stochampionatet på Axevalla blev nog inte som någon tänkt sig. Cash Crowe kastade sig plötsligt i galopp. Darling Mearas blev fast med krafter. Och Fredrik Persson tog sin andra triumf i loppet när han skar mållinjen med fina Zola Boko-stoet Ultra Bright. Nu 2,4 miljoner kronor rikare.

– Så fantastiskt skönt, hästen var satt i så perfekt form hon kunde bli, det är underbart, jublade Fredrik Persson vid prisceremonin.

Ultra Bright var kvickast när bilen lämnade fältet men utifrån laddade Stefan Persson rejält med Darling Mearas som övertog in i den första svängen.

Johnny Takter satsade dock direkt med favoriten Cash Crowe som kom snabbt fram i dödens och ledaren fann det bäst att efter 09,1 första 500 överlämna taktpinnen.

Därmed satt Cash Crowe i ledningen och hade guldläge att följa upp Drottning Silvias Pokal även med seger i kullens största uppgift. Men Cash Crowe tycktes inte trivas helt med situationen och 1300 kvar från mål, högg hon plötsligt i galopp.

– Jag tog knappt i henne, men hon är så otroligt känslig i munnen. Det är en fantastisk häst som jag hade velat få visa upp i dag och så blev det så här. Jag är fruktansvärt besviken, det är nog den tråkigaste förlust jag har varit med om, måste jag säga, sa en påtagligt nedslagen Johnny Takter en stund efter loppet i ATG Live.

Tumult uppstod då favoriten försvann från ledningen. Kim Eriksson, som hade avancerat fram Veijo Heiskanen-tränade Schatzi Fayline tidigt mot dödens, såg chansen och övertog spets.

För Ultra Bright hade loppet, hittills, inte utvecklats alls som man hoppats. Men över sista bortre långsidan kunde Fredrik Persson byta ut fjärde invändigt mot andraspår och 500 kvar uppenbarade sig fritt spelrum.

Ledande Schatzi Fayline ryckte undan med 300 meter kvar, skaffade sig några längder och såg en möjlig jätteskräll hägra. Men Ultra Bright vreds på i fjärdespår genom sista kurvan och över upploppet var Kalmar-stoet starkast.

Ultra Bright fångade in Schatzi Fayline kort före mål, men kunde vinna säkert och tränare och kusk Persson kunde jublande konstatera att han upprepat bedriften från 2010.

Längst ut i banan levererade Darling Mearas en vindsnabb avslutning efter att på upploppet kunnat leta sig ut. Men det var för sent – spurten räckte bara till silvret.

– Jag trodde väl att Stefan Persson skulle svara Johnny Takter, men det blev något helt annat. Det blev ett lopp som ingen kunde ha räknat ut på förhand, men det löste sig för oss ändå, berättade Fredrik Persson om loppets oväntade förlopp.

Ultra Bright som genom premiechansningen kunde casha ut det dubbla förstapriset, på 2,4 miljoner kronor, vann loppet på 1.13,0a över 2640 meter. Tiden betydde ett nytt svenskt rekord för fyraåriga ston på distansen, två tiondelar bättre än den tid som Blended Scotch satte i samma lopp 2013 och som Galactica tangerade i fjol.

Ultra Bright ägs av Heiki och Bengt Andersson, vårdas av Hannah Blomkvist och är uppfödd av Menhammar Stuteri.

– Hon har varit fantastiskt fin hela året, hon har en sådan härlig teknik, ett sådant löphuvud. Hon är komplett, en riktig stjärna, berömde Fredrik Persson vinnaren som här tog sin sjätte raka.

Stefan Persson hade förstås stora förhoppningar att vinna sin gamla hemmabanas största löpning, men fick alltså nöja sig med att bli tvåa.

– Min plan var att köra i ledningen, men hade jag svarat så hade vi fått varva i 11-tempo och det hade hon inte klarat. Det blev väldigt stopp när Cash Crowe stannade; Johnny gjorde nog vad han kunde men det blev inte bra för oss. Men Fredrik Persson hade också en kanonhäst, jag unnar honom det här så får vi försöka ta honom i Derbystoet i stället, sa han i ATG Live efter loppet.

Både Darling Mearas och trean Schatzi Fayline noterades för samma tid som segrarinnan. Fyra i mål slutade Mulligan (13,1) som gick en rejäl avslutning och delvis drog fram vinnaren genom sista sväng.

Unique Juni kom i mål som femma, men tappade stilen över upploppet och galopperade precis före målgång. I stället var det Rhyme Broline som fick femtepriset. Sista pengaplatsen till Luck is Back efter en invändig resa.    (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Readly Express - på tangerat världsrekord
Nästa nyhet
V75: Readly Express – på tangerat världsrekord

V75: Readly Express – på tangerat världsrekord

Hur ska sagan om Readly Express sluta? Timo Nurmos supertravare imponerade stort när han från spets vann Axevallalöpning på tangerat världsrekord.

Det ska sägas att det är väldigt långt till Prix d’Amérique ännu, men i Readly Express har svenskarna ett hopp för vintern. I sin andra start för året lattjade femåringen med motståndet i Axevallalöpning. Och visade också att han kan öppna snabbt.

– Han var jättefin. Vi har aldrig laddat tidigare, men jag visste att han kunde öppna så snabbt, vi har bara inte stressat honom utan låtit honom göra som han vill, sa tränaren Timo Nurmos i ATG Live.

Readly Express var faktiskt kvickast ut från start. Men Johnny Takter laddade rejält utifrån med On Track Piraten som fick överta ur första sväng. Högst temporärt emellertid.

Jorma Kontio vred ut direkt, pressade på och satt åter i spets efter 500 meter på 09,0. I ledningen var Readly Express sedan omutbar. Varvet klockades efter 11,9 och Ready Cash-sonen fortsatte att ånga på i rejält tempo.

Med andra ord, det var bara en häst på banan. Readly Express gick kontrollerat undan över upploppet till segern värd 150 000 kronor och kom i mål på kanonfina 1.11,7a över 2640 meter.

En notering i världsklass, förutom en putsning av löpningsrekordet en tangering av det världsrekord över lång distans på tusenmeters-bana som On Track Piraten travade i Müllers Memorial i höstas.

– Han bara växer. Det var första mötet med de äldre hästarna, men han blir bara bättre och bättre. Det känns som han byggt mycket mer muskler under vintern och är redo möta de bästa nu. I dag bara klippte han med öronen över upploppet, han var jättefin, sa Jorma Kontio i vinnarcirkeln.

För Readly Express väntar nu förstås en väldigt intressant framtid.

– Det är en riktig häst det här, men han är bara i 90-procentig form ännu. Men han är på väg och vi får hoppas att han håller sig fräsch hela hösten och vintern, sa Timo Nurmos i ATG Live och fortsatte:

– Jubileumspokalen är det första stora målet, sedan får vi se. Vi hoppas han är en häst för Prix d’Amérique men han måste visa att han är i form då också.

On Track Piraten blev kvar i rygg på vinnaren och fixade därifrån andrapriset utan att få helt fritt. Anna Mix fick göra arbetet i dödens och höll på ett bra sätt till tredjeplatsen.

*****

*Christoffer Eriksson startade upp omgången med att sätta dit Lars I Nilsson-tränade Seethestar till glada 13 gånger stålet. Femåringen övertog täten tidigt, stack undan i sista sväng och vann därefter väldigt lätt efter en stark insats. 1.14,4 över 2640 noterade vinnaren.

*Pär Hedberg-tränade Bålsta Palema vann V75 igen när han stod för en toppinsats i lärlingsloppet. Valacken övertog spets efter 600 meter och fortsatte i hårt tempo. Bålsta Palema hade ändå modet att hålla hela vägen till säker seger på skarpa 1.12,7a över 2140. Linus Svensson jublade vid målgång inför hemmapubliken.

*Kristian Lindberg ställde till med korsdrag i kuponghögen då han vann V75-4 med Rambo Rivner. Efter en resa i fjärde utvändigt kom man loss in på upploppet och nyttjade Axevallas långa upplopp till fullo när han efter en sylvass slutrökare precis hann upp en tapper Smevikens Cruiser. 60-oddsaren vann på 1.15,2 över 2640.

*Hårt i mål då Johnny Takter slog till i Klass 2 med Lukas Zaz, tränad av Timo Nurmos. Maharajah-sonen avslutade starkt och hann precis förbi Neelix som fick tapperhetsmedalj kring halsen efter att ha gjort loppet i dödens. 1.14,6a över 2140 var segertiden.

*Jätteinsats av Bottnas Commandeur i Silverdivisionen. Hans Strömberg-träningen, körd av Johnny Takter lade bort mycket mark i en startgalopp men kunde vinna ändå. Efter en invändig resa kom de loss in på upploppet och avslutade hastigt till seger före en tapper Aron Palema som gått i dödens. 1.12,6 över 2140 visade klockan.

*Peter Untersteiners uppsträckta körspö vid målgång i Bronsdivisionen. Nobel Southwind var riktigt fin då han i laddad stil anförde loppet från start till mål och stack undan i läcker stil sista biten. 1.13,5a på 2140 meter var segertiden. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Söndag: Extra V75-tips till Axevalla

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson