Diamanten fortsätter att bossa i kulltoppen. Efter segern i Sprintermästaren visade han att duger även på lång distans. Segern i Eskilstunas Fyraåringstest blev av det enklare slaget.

Eskilstunas Fyraåringstest bjuder alltid på riktigt fina individer och årets upplaga var såklart inget undantag. När loppet avgjordes på Sundbyholm under onsdagskvällen blev det emellertid helt odramatiskt.

Robert Bergh körde fram Diamanten till täten tidigt och kunde sedan vinna ohotad. Efter vinster i både Kungapokalen och Sprinter-mästaren lades ännu en seger, värd 300 000 kronor, till handlingarna.

– Han vinner hur som helst, han gör det på alla distanser och på alla banor. Han är redo, helt enkelt. Det känns att han tagit ett steg till, vissa hästar gör det och det är det som är så roligt, sa Robert Bergh i ATG Live och fortsatte:

– Det här är nog en av de tre, fyra bästa hästar jag haft. Men alla de andra har liksom haft sitt varumärke, men den här vinner på alla sätt.

Lätt som en plätt blev det för Diamanten, som sagt. Efter första halvvarvet (som gick efter 14,5) styrde Bergh på, Magic Gwin i spets svarade inte utan favoriten satt i täten efter 700 meter.

Varvet klockades efter samma 14,5 och loppet var över. Cyber Lane fick göra jobbet i dödens. Policy of Truth anföll från andra utvändigt genom sista sväng, men motståndet behövde inte göra sig besvär. Segertiden blev 1.13,6a över 2640 meter efter en snabb avslutning.

Uttagningarna till Svenskt Travderby står för dörren och Diamanten hade nog blivit klar favorit inför ”travets blå band”, men tyvärr är ju inte kullkungen anmäld dit.

– Nej, jag har väl släppt det där. Det var jobbigt i fjol när vi började ladda med honom och man förstod att han inte skulle vara med där. Men nu har vi vunnit så många andra stora lopp och så har vi Breeders Crown senare i höst. Jag har ändå tre gula kavajer hemma som börjar damma…, sa Robert Bergh i ATG Live.

Policy of Truth gick en fullt godkänd avslutning och kom i mål som tvåa, i kamp med Magic Gwin i rygg på ledaren. Cyber Lane strax därefter som fyra medan Global Trustworthy tog sista pengen efter en resa som trea i andraspår.

*Daniel Redéns fransos Canari Match fortsätter att leverera. I ett snabblopp vann han på saftiga 1.10,2a över 1640 meter för Örjan Kihlström.

Canari Match gjorde loppet i rygg på ledande Charrua Forlan, letade sig loss i sista kurvan och avslutade fortaste i fjärdespår över upploppet. Femåringen han dit kort före mål före Fossens Bonus som stod för ett starkt sista halvvarv och Seedorf O.M.F. som jobbat i dödens.

*Framgångar för firma Redén och Kihlström även i femåringsloppet där Tobin Kronos återvände till vinnarcirkeln efter en rejäl insats.

Tobin Kronos klev ut i dödens på ledande Galactica in på slutvarvet och arbetade ned densamma precis före mål i en rask avslutning. 1.12,5a full distans visade klockan. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Inför Hugo Åbergs Memorial: Här är hästarna i travfesten

Inför Hugo Åbergs Memorial: Här är hästarna i travfesten

Tisdag kväll är vigd åt en av årets riktiga höjdare. Start-listan är klar till Hugo Åbergs Memorial. Kan Propulsion försvara sin titel från i fjol?

Hugo Åbergs Memorial ger en miljon kronor till vinnaren när loppet ska avgöras på tisdag kväll. Vid banans tävlingar en vecka före, lottades traditionsenligt startspåren.

Förra året vann Propulsion loppet, efter att från rygg ledaren plockat ned Mosaique Face på linjen. Liksom då har Daniel Redéns stjärna fått innerspåret.

Propulsion svarade för en omtalad spurt i Årjängs Stora Sprinterlopp senast, men fick ge sig för Dante Boko. Den senare finns med även i Hugo Åbergs – från bricka sju. Stall Kolgjinis andra bidrag, Djali Boko hade bättre lycka med lotten och börjar från andraspår.

En tuff konkurrent är förstås Twister Bi som körs av Christoffer Eriksson. I sina senaste starter har duon gjort rent hus i både Oslo Grand Prix och Ulf Thoresen Grand International. Succé igen? (Foton: ALN).

Här är hästarna i Hugo Åbergs 2017:

1 Propulsion
hingst, 6 år e. Muscle Hill
Kusk: Örjan Kihlström
Tränare: Daniel Redén

Jänkare som slog igenom rejält förra säsongen och i år tycks ha gått framåt ytterligare. Vann tre miljonlopp förra året och har i år bland annat noterats för fjärdeplats i Prix d’Amérique och silvret i Elitloppet. Vann Norrbottens Stora Pris och var målfotoslagen i Årjäng efter en superspurt.

2 Djali Boko
hingst, 7 år e. Ready Cash
Kusk: Lutfi Kolgjini
Tränare: Lutfi Kolgjini

Fartfylld och genom hela karriären omgärdad av ett högt rykte, men inte alltid fått det att stämma. Efter en krokig inledning av säsongen visade han sitt stora kunnande när han krossade motståndet i Anders Jahres Pokallopp senast på 1.11,2a full distans.

3 Carabinieri
hingst, 6 år e. Wellino Boko
Kusk: Björn Goop
Tränare: Peter Untersteiner

Klassklättrare som slagit sin i eliten på allvar i år. Efter att ha varit fyra i Copenhagen Cup kom den stora segern när han besegrade Elitloppsvinnaren Timoko från dödens i Kymi Grand Prix. Slutade senast fyra i Ulf Thoresens på Jarlsberg.

4 Twister Bi
hingst, 5 år e. Varenne
Kusk: Christoffer Eriksson
Tränare: Jerry Riordan

Femåringen som tagit ett stort kliv och etablerat sig i världseliten i år. Något som segrar i Seinäjoki-Race, Oslo Grand Prix och senast, överlägset, i Ulf Thoresens vittnar om. Körs av Christoffer Eriksson som skördat enorma kuskframgångar det senaste året.

5 Workout Wonder
hingst, 5 år e. Conway Hall
Kusk: Tommi Kylliäinen
Tränare: Jarno Kauhanen

Finländskt speedfenomen som växt in i eliten. Fick en plats i Elitloppet efter en imponerande seger i Prins Daniels lopp, men valde att avstå start. Har därefter matchats i de finländska storloppen. Besitter en sylvass speed att nyttja över upploppet.

6 Ringostarr Treb
hingst, 7 år e. Classic Photo
Kusk: Wihelm Paal
Tränare: Jerry Riordan

Italienare som tog hem Sweden Cup för två år sedan och fortsatt ha framgångar i hemlandet, slutade i våras fyra i Lotterian. Finns numera i svensk regi hos Jerry Riordan och stod för en kanoninsats då han trots galopp vann Gulddivisionen på Halmstad. Senast rejäl som trea i Årjäng.

7 Dante Boko
valack, 7 år e. Going Kronos
Kusk: Adrian Kolgjini
Tränare: Lutfi Kolgjini

Vann Sweden Cup redan i fjol och tycks tagit ytterligare ett kliv i år. Fick en plats i Elitloppet, hade inte lyckan med sig där och inte heller i efterföljande Oslo Grand Prix. I Årjängs Stora Sprinterlopp slog han dock till, ledde hela vägen och höll undan för Propulsion i en rafflande slutstrid.

8 Shadow Gar
sto, 6 år e. Pine Chip
Kusk: Pietro Gubellini
Tränare: Erik Bondo

Italiens bästa sto som haft en riktigt stark säsong hittills. Har i sina senaste starter tjusat den nordiska publiken med segrar i stoeliten under Elitloppshelgen och repriser i motsvarande lopp både under OGP-dagen och senast i Halmstad under Sprintermästaren.

9 Day or Night In
hingst, 5 år e. Muscle Hill
Kusk: Johan Untersteiner
Tränare: Johan Untersteiner

Kulltopp som i fjol var trea i Derbyt och senare på vintern tvåa i Critérium Continental. Femåring med en spännande framtid framför sig och som stod för en stark insats som tvåa i Gulddivisionen i Halmstad senast. Det här är det första stora mötet med den äldre eliten.

10 Oasis Bi
hingst 9 år e. Toss Out
Kusk: Erik Adielsson
Tränare: Stefan P Pettersson

I storloppsammanhang mycket luttrad med över 16 miljoner på kontot. Var i fjol trea i Prix d’Amérique och tvåa i VM-loppet. Har i år hunnit med att vara trea i Olympiatravet och tvåa i Norrbottens Stora Pris. Gör sin tredje Åbergs-start, efter att både 2014 och 2015 tagit bronset.

Senaste vinnarna Hugo Åbergs:

2016: Propulsion – Örjan Kihlström
2015: Creatine – Johnny Takter
2014: Ed You – Robert Bergh
2013: Commander Crowe – Örjan Kihlström
2012: Commander Crowe – Christophe Martens

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Jan Norberg ersätter bakom Tand Kraft i Derbyt
Nästa nyhet
Jan Norberg ersätter bakom Tand Kraft i Derbyt

Jan Norberg ersätter bakom Tand Kraft i Derbyt

Jan-Olov Persson har hela fem hästar i Kallblodsderbyt – men kommer inte köra någon själv på grund av en avstängning. Jan Norberg blir ny kusk bakom den stora favoriten Tand Kraft.

Jan-Olov Persson hade en stor dag när uttagningarna till Svenskt Kallblodsderby kördes i söndags. Fem av de tolv finalisterna ryms i hans stall. Mest imponerade Tand Kraft som lär bli stor favorit.

Men tränaren själv är avstängd då finalen körs den 26 juli. Därmed har han fått kontraktera en ny kusk bakom Tand Kraft i Derbyt. Det blir 72-årige nestorn Jan Norberg som får förtroendet.

– Det kändes helt rätt att välja Jan Norberg som kusk. Han är rutinerad och vet verkligen hur man kör kallblod, säger Jan-Olov Persson till travronden.se.

Jan Norberg har vunnit Derbyt en gång tidigare, med egentränade Troll Kevin 2003. Startlistan till årets Derby blir definitiv på torsdag. (Foto: ALN).

Läs även: Tand Kraft showade i uttagningarna till Derbyt

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Positiva dopningsprover på Hagmyren och Gävle
Nästa nyhet
Positiva dopningsprover på Hagmyren och Gävle

Positiva dopningsprover på Hagmyren och Gävle

De båda hästarna Spero Vincere och Lenah P.H. har avgett positiva dopningsprover efter tävlingar på Hagmyren och Gävletravet.

Svensk Travsport meddelar om två nya positiva A-prov. Spero Vincere, i träning hos Claes Liljeqvist, testades positivt för substansen Metylpredinsol efter en start på Gävletravet den 29 juni.

Ämnet är en så kallad kortikosteroid, som används för att dämpa inflammatoriska processer. Noterbart är att det är samma substans som Frances Yoda testas positivt för vid två tillfällen på kort tid, som du kan läsa mer om här.

Lenah P.H, som tränas av Peter Grundmann, lämnade ett positivt prov innehållande substansen 3-Hydroximepivacain, efter en start på Hagmyren den 13 maj.

Ämnet är en så kallad nedbrytningsprodukt till mepivacain som ingår i lokalbedövningsmedel för människa.

Båda B-proven har sänts till franskt laboratorium för analys. Båda hästarna har startförbud till det att ett negativs C-prov lämnats.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Up And Quick skadad - Shadow Gar till Åbergs
Nästa nyhet
Up And Quick skadad – Shadow Gar till Åbergs

Up And Quick skadad – Shadow Gar till Åbergs

Franske stjärnan Up And Quick har drabbats av en skada och kommer inte till Hugo Åbergs Memorial. Han ersätts nu av Shadow Gar.

Prix d’Amérique-vinnaren från 2015, Up And Quick, har gjort en stark återkomst i år efter en svår skada och var efter två raka i sprinterserien Challenge du Trot klar för start i Hugo Åbergs.

Nu har nioåringen olyckligt ådragit sig en ny skada. Hästen har fått en hovbensfraktur och kommer bli borta från tävlande en längre tid. Kretsen kring hästen hoppas ändå att karriären inte är över.

– Det är ett nytt tufft slag, men vi kommer kämpa. Hästen hade kommit tillbaka till sitt bästa efter sitt uppehåll. Nu blir det fyra månader på box, sedan får vi se, säger ägaren Philippe Delon till Paris-Turf.

Till Hugo Åbergs, som går om en vecka, 25 juli, kommer i stället italienskan Shadow Gar. Hon tränas av Erik Bondo och ska köras av Pietro Gubellini. Det skriver Jägersros hemsida.

Sexåriga Shadow Gar har tagit flera imponerande segrar i Norden den senaste tiden, inkluderat i Lady Snärts lopp (på 10,3) under Elitlopps-helgen. (Foton: ALN).

Lottningen till Hugo Åbergs sker under tisdagskvällen. De deltagande hästarna är:

Carabinieri
Dante Boko
Day or Night In
Djali Boko
Oasis Bi
Propulsion
Ringostarr Treb
Shadow Gar
Twister Bi
Workout Wonder

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Skellefteå

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson