Jan-Olov Persson har hela fem hästar i Kallblodsderbyt – men kommer inte köra någon själv på grund av en avstängning. Jan Norberg blir ny kusk bakom den stora favoriten Tand Kraft.

Jan-Olov Persson hade en stor dag när uttagningarna till Svenskt Kallblodsderby kördes i söndags. Fem av de tolv finalisterna ryms i hans stall. Mest imponerade Tand Kraft som lär bli stor favorit.

Men tränaren själv är avstängd då finalen körs den 26 juli. Därmed har han fått kontraktera en ny kusk bakom Tand Kraft i Derbyt. Det blir 72-årige nestorn Jan Norberg som får förtroendet.

– Det kändes helt rätt att välja Jan Norberg som kusk. Han är rutinerad och vet verkligen hur man kör kallblod, säger Jan-Olov Persson till travronden.se.

Jan Norberg har vunnit Derbyt en gång tidigare, med egentränade Troll Kevin 2003. Startlistan till årets Derby blir definitiv på torsdag. (Foto: ALN).

Läs även: Tand Kraft showade i uttagningarna till Derbyt

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Positiva dopningsprover på Hagmyren och Gävle

Positiva dopningsprover på Hagmyren och Gävle

De båda hästarna Spero Vincere och Lenah P.H. har avgett positiva dopningsprover efter tävlingar på Hagmyren och Gävletravet.

Svensk Travsport meddelar om två nya positiva A-prov. Spero Vincere, i träning hos Claes Liljeqvist, testades positivt för substansen Metylpredinsol efter en start på Gävletravet den 29 juni.

Ämnet är en så kallad kortikosteroid, som används för att dämpa inflammatoriska processer. Noterbart är att det är samma substans som Frances Yoda testas positivt för vid två tillfällen på kort tid, som du kan läsa mer om här.

Lenah P.H, som tränas av Peter Grundmann, lämnade ett positivt prov innehållande substansen 3-Hydroximepivacain, efter en start på Hagmyren den 13 maj.

Ämnet är en så kallad nedbrytningsprodukt till mepivacain som ingår i lokalbedövningsmedel för människa.

Båda B-proven har sänts till franskt laboratorium för analys. Båda hästarna har startförbud till det att ett negativs C-prov lämnats.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Up And Quick skadad - Shadow Gar till Åbergs
Nästa nyhet
Up And Quick skadad – Shadow Gar till Åbergs

Up And Quick skadad – Shadow Gar till Åbergs

Franske stjärnan Up And Quick har drabbats av en skada och kommer inte till Hugo Åbergs Memorial. Han ersätts nu av Shadow Gar.

Prix d’Amérique-vinnaren från 2015, Up And Quick, har gjort en stark återkomst i år efter en svår skada och var efter två raka i sprinterserien Challenge du Trot klar för start i Hugo Åbergs.

Nu har nioåringen olyckligt ådragit sig en ny skada. Hästen har fått en hovbensfraktur och kommer bli borta från tävlande en längre tid. Kretsen kring hästen hoppas ändå att karriären inte är över.

– Det är ett nytt tufft slag, men vi kommer kämpa. Hästen hade kommit tillbaka till sitt bästa efter sitt uppehåll. Nu blir det fyra månader på box, sedan får vi se, säger ägaren Philippe Delon till Paris-Turf.

Till Hugo Åbergs, som går om en vecka, 25 juli, kommer i stället italienskan Shadow Gar. Hon tränas av Erik Bondo och ska köras av Pietro Gubellini. Det skriver Jägersros hemsida.

Sexåriga Shadow Gar har tagit flera imponerande segrar i Norden den senaste tiden, inkluderat i Lady Snärts lopp (på 10,3) under Elitlopps-helgen. (Foton: ALN).

Lottningen till Hugo Åbergs sker under tisdagskvällen. De deltagande hästarna är:

Carabinieri
Dante Boko
Day or Night In
Djali Boko
Oasis Bi
Propulsion
Ringostarr Treb
Shadow Gar
Twister Bi
Workout Wonder

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Skellefteå
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Skellefteå

Tisdag: V64-tips till Skellefteå

Omgången: Skelleftetravet bjuder på en rätt så klurig omgång där Fender (V64-2) ändå sticker ut som kvällens häst att förlita sig på, han borde ha en perfekt uppgift här och spikas. Jag går kort på min idé i lärlingsloppet och får därmed utrymme för ett par hyggligt välgarderade lopp. På DD går jag rakt ut på draget Special Promise (DD-1) som känns väldigt understreckad.

Spiken:

9 Fender (V64-2)

DD-draget:

8 Special Promise (V64-5, DD-1)

Systemförslag (bara för sex rätt):

V64-1: Alla 9 startande (8-1)
V64-2: 9 Fender (2-1)
V64-3: 1,7 (5-2)
V64-4: 2,3,4,5,12 (11-13)
V64-5: 2,4,7,8 (5-1)
V64-6: 3,4,7,8,12,14 (5-11)

9x1x2x5x4x6 = 2160 rader = 2160 kr

Dagens Dubbel – Spelförslag:

8 – 7 x 400 kr
8 – 12 x 200 kr
8 – 3,4,8,14 x 100 kr

Totalt = 1000 kr

Spela på trav hos Unibet. Klicka här.

V64-1

Rank: A: 8-1. B: 7-9-2-3-4-6-5.

Spetsanalys: Global Tail har god chans hålla spets från innern, utmanas av Bravo Prinsess och kanske Disobey Am från springspåret.

Loppanalys: 8 Gresille Boko har faktiskt ingen seger på sina tjugo starter, men det här är ett fint tillfälle att spräcka den nollan. Fart finns i stoet som gjorde en riktigt bra insats senast i skymundan. Hon galopperade då 750 kvar (inte noterat i programmet) men återkom starkt som åtta efter att ha visat 1.12 sista 400. Hon är inte helt säker på benen, men felfri avgång här och en prestation i paritet med den senast och det här är ett tidigt vinstbud.

1 Global Tail blir favorit, vilket inte är så mycket att invända mot. Hon tog tre raka segrar i fin stil innan hon därefter gjorde bort sig med galopp. I senaste starten sköt hon till fullt godkänt som tvåa efter en resa i vinnarhålet. Från innerspåret är det bra möjligheter att hålla ledningen här.

Den här duon känns vassast, men ingen av dem känns å andra sidan som helt att lita på. Loppet är vidöppet bakom och jag helgarderar.

V64-2

Rank: 9. B: 2-1-11-5-6-4. C: 7-10-8-3.

Spetsanalys: Jag tror att Gustav E. har bra möjligheter att komma förbi Stjärnvin Linn efter en bit.

Loppanalys: 9 Fender är en riktigt lovande variant som här möter ett sällskap som för en häst av hans kaliber känns relativt överkomligt. Fender inledde året med två stabila segrar, men galopperade på frammarsch i ett V75-lopp på Östersund i början av juni. Hästen gick helt okej efter det men fick ändå en liten paus. Han kommer med uppladdade batterier till den här starten och är väl förberedd. Känslan är att Fender är huvudet högre än det här sällskapet, han blir stor favorit men det är berättigat. Omgången spik.

V64-3

Rank: A: 1-7. B: 5-2-4-3. C: 6-9-8.

Spetsanalys: Diamondinthesky lär göra ett allvarligt försök att hålla ut kvicka Viktoria Swing.

Loppanalys: 1 Diamondinthesky har inte vunnit på länge, men det här är ett gyllene tillfälle. Hästen har gått i mål med krafter kvar i sina senaste starter. Senast såg hon okörd ut som fastlåst i rygg på ledaren och formen är avsevärt bättre än raden. Diamondinthesky är kvick från start och jag baserar tipset på att duktige Kylin-Blom lyckas hålla täten här. Mycket bra chans då, annars finns ju open stretch denna gång…

7 Mellby Darling är nog sett till kapacitet bästa hästen i fältet. Hon har inte lyckats särskilt i sina fyra starter i år, men har haft en del otur. För tre starter sedan gick hon en tung avslutning i spåren, var ”bara” fyra i mål men i stort sett på linje med vinnaren. Efter det var hon på frammarsch i en snabb avslutning när galoppen kom och missade på det en topplacering. Är inte särskilt snabb ut, men det är ett litet fält och Sandra hittar säkert ett bra läge.

De här två känns som dem som borde göra upp om det och jag väljer att låsa loppet på duon.

V64-4

Rank: A: 12-2-5-3-4. B: 11-13-8-9-10. C: 15-14-1-6.

Spetsanalys: Queen of Victory är nog snabbast ut men kan få svårt komma förbi Mooncake.

Loppanalys: Ett riktigt klurigt lopp där jag plockar ut fem hästar som känns mer intressanta. Att ranka dem inbördes är en tuffare uppgift. Väljer att ge nicken till 12 Valnes How Lovely som gjort ett par riktigt rejäla insatser på Boden under året. För tre starter sedan galopperade hon, men anslöt ändå i tredjespår varvet kvar och var knappt slagen tvåa. Det är en häst som uppenbarlig tål ett tuffare upplägg och det kommer också krävas från det här läget.

2 Art Vandelay har gjort två starter i år, i den nya regin och sett klart fin ut. Direkt i årsdebuten vann valacken efter att ha gått i dödens sista varvet. Efter det en fin avslutning sista 700 i spåren till tredjepriset. Insatser som gör honom till en het kandidat här, speciellt från perfekt läge.

5 Queen of Victory tycker jag känns spännande här och segern senast var ett fall framåt, även om hon varit struken efteråt vilket sätter ett frågetecken. Stoet har visat startsnabbhet och når man spets så ser det intressant ut.

3 Mooncake anförde fältet senast men fick inte sitta i fred då. Var klart slagen som tvåa, men höll ändå på ett klart positivt sätt. Sexåringen är formstark, kan öppna bra och får Ulf Ohlsson i vagnen nu. Given i striden.

4 Sulaiman Ok känns lite bortglömd här som betydligt mindre streckad än tidigare nämnda. Ha gick en fin spurt i vida spår till segern på Boden för tre starter sedan och befäste formen då han senast vann från dödens i Torneå. Varning.

V64-5, DD-1

Rank: A: 8-2-7-4. B: 5-1-10-9. C: 6-11-12-3.

Spetsanalys: Boys Going In är väldigt startsnabb och sitter nog tidigt ledningen här.

Loppanalys: 2 Bandit Hornline ser ut att bli klar favorit här men jag har ett annat segerbud, då 8 Special Promise känns otroligt understreckad. Han har gjort kanonlopp i Finland mot starkt motstånd i sina senaste starter. För två starter sedan var hästen ute i ett försök i Suur-Hollola och återkom bra efter galopp. Senast höll han strålande i Festivaali-Ajo som trea efter att ha tågat sista varvet i tredje spår. I det slagna fältet fanns bland andra Workout Wonder, som startar i Åbergs på tisdag… Läget är trist nu förstås, men med tanke på den form som Special Promise visat på sistone tycker jag det är förstahästen.

2 Bandit Hornline är tillbaka på nordligare breddgrader efter en lång sejour i Frankrike. Gick ett fint lopp invändigt näst senast där Balfour vann från spets i en snabb avslutning. Att formen är uppåt visade han definitivt senast i Lycksele när höll starkt från dödens. Självklart ett tidigt segerbud från bra läge.

Streck även för två hästar till. 7 Quid Pro Quo har som bekant starka meriter och den numera åttaårige sjufaldige miljonären har hunnit med ett race i år. Det var i mitten av maj då han gick starkt framåt i spåren på Östersund, men inte orkade riktigt till slut och blev trea. Säkert framåt med det loppet men man kan anta att formen ändå inte är direkt hundra ännu. Svår att inte strecka på sin grundkapacitet.

4 Boys Going In duger bra i den här klassen och är dessutom riktigt kvick från början. Jag utgår från att det här är ledaren. Får han trolla bort en bit i spets, kan han bli svår att fånga in.

V64-6, DD-2

Rank: A: 7-12-3-8-14-4. B: 5-11-1-9. C: 6-10-13-2-15.

Spetsanalys: Lionize är den häst på start som lär vara mest intresserad av att gå i ledningen.

Loppanalys: Ännu ett väldigt svårlöst lopp över lång distans. Jag hittar en sextett hästar som jag går vidare med. 7 Urchin blir troligen favorit och är också första strecket. Fyraåringen var riktigt bra då han via tredjespår nådde dödens, gick där hela vägen och vann ändå. Efter det har det blivit galopper och Urchin känns ännu inte helt stabil. Felfri lär han dock var väldigt tidig här.

12 Denver Brodde är mycket kapabel i grunden och tycks vara rejält på gång igen. Han vann på ett trevligt sätt i Rovaniemi senast efter tre månaders uppehåll. Framåt ytterligare med det loppet?

3 Lionize känns klart mest intressant av starthästarna och inte alls otänkbart han leder det här runt om. Han vann trots några veckors uppehåll från dödens i Torneå senast.

8 Affe Dara känns kul, streckad på cirka 10 procent. Han trivs över lång distans och visade form senast när han avslutade på ett bra sätt från köposition långt ut i banan till tredjepriset.

14 Loving You Deeply visar rejäla takter som kommer väl till pass i den här uppgiften. Senast gick hon i tredjespår sista varvet, styrde på i fjärdespår i sista kurvan och blev avslagen på linjen. Riktigt starkt. Många att runda nu och det lär väl behövas åtminstone lite klaff på vägen.

4 I Am Billythekid får sista strecket. Valacken har visat mest galopp på sistone, men kapaciteten finns där och kanske kan Ohlsson få honom på bättre tankar.

Tipsredaktör: Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför SC: Dags för drömduell i Stochampionatet
Nästa nyhet
Inför SC: Dags för drömduell i Stochampionatet

Inför SC: Dags för drömduell i Stochampionatet

En av årets höjdpunkter i trav-Sverige väntar på söndag. Stochampionat på Axevalla ska köras. En duell mellan Cash Crowe och Darling Mearas väntas, men bakom lurar ytterligare tio hugade spekulanter.

Den viktigaste uppgiften för svenska fyraåriga ston för året är tveklöst Stochampionatet på Axevalla. Startlistan till årets upplaga är nu helt definitiv.

På förhand handlar snacket mest om de båda kull-drottningarna Cash Crowe och Darling Mearas som lär dela på favoritskapet.

Petri Puro-tränade Cash Crowe har vunnit sju av sina åtta starter och i år redan hunnit med att kamma hem en knapp miljon i segern i Drottning Silvias Pokal.

Darling Mearas, tränad och körd av Stefan Persson, tog hem bucklan i Oaks förra hösten och har medvetet kommit igång senare i år, med söndagens uppgift i åtanke. Stoet har sett starkt ut i sina båda senaste segrar.

Stefan Persson kvalade även in Luck is Back som begåvats med innerspåret. I sulkyn tar brorsan Håkan K Persson plats.

Flera andra tuffa utmanare finns såklart och en stark kandidat är Ultra Bright som vunnit sina fem senaste starter i strålande stil. Tränaren Fredrik Persson hoppas på en repris av loppet från 2010 då han vann med Viola Silas.

Christoffer Eriksson har skördat enorma framgångar i år och får här chansen till en ny storloppseger då han sitter upp bakom Ola Samuelsson-tränade Fantasy River. Även Björn Goop finns med som kusk när han sköter tömmarna bakom Unique Juni, tränad av Hans R Strömberg.

Förstapriset i Stochampionatet är en miljon kronor, men genom premiechansningen är chansen hög att den dubbla summan delas ut. Tio av de tolv hästarna finns med, Unique Juni och Schatzi Fayline gör det inte.

Här är startlistan:

Stochampionatet, 2640 auto

1 Luck is Back – Håkan K Persson
2 Ultra Bright – Fredrik Persson
3 Unique Juni – Björn Goop
4 Darling Mearas – Stefan Persson
5 Cash Crowe – Johnny Takter
6 Rhyme Broline – Erik Adielsson
7 Mulligan – Thomas Uhrberg
8 Unrestricted – Johan Untersteiner
9 Fantasy River – Christoffer Eriksson
10 Inga in Heaven – Örjan Kihlström
11 Gorgeous Boko – Mika Forss
12 Schatzi Fayline – Kim Eriksson

Senaste vinnarna:

2016: Galactica – Lars-Åke Söderholm
2015: Some Summit – Veijo Heiskanen
2014: Neona Princess – Johan Untersteiner
2013: Blended Scotch – Per Linderoth  
2012: Drillbit Ås – Åke Svanstedt

Läs även: SC-uttagningar: Favoriterna övertygande till final

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Resolve föll som storfavorit på Yonkers

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson