Propulsion slog till. Vann miljonen i förstapris i Norrbottens Stora Pris på banrekordet 1.10,8. För andra året i rad. Och han gjorde det från utvändigt ledaren.

Propulsion vara bara nära i Elitloppet men inför Norrbottens Stora Pris lät tränare Daniel Redén uppåt. Hästen hade tagit till sig rejält av två tuffa heat och väl på plats i Boden hade resan gått bra.

Örjan Kihlström var bra med direkt men Oasis Bi var allra snabbast ut och tog hand om täten. Utifrån kom och Mosaique Face bombande och när Adrian Kolgjini övertog täten var det bara att ändra om i manuset. Propulsion skulle behöva göra det den tunga vägen.

Redén - Foto: ALN

Kilometern travades på 1.11,1 och där bakom hade Anna Mix varit tvungen att backa sist efter att ha blivit hängande. Daniel Redéns andrahäst In Vain Sund smög med i tredje ytter, med Kadett C.D. framför sig, och ytterligare ett hack bakom satt Nadal Broline.

Det var stiltje i fältet till 700 kvar när Per Linderoth anföll med In Vain Sund och med sig släptåget fick man Nadal Broline. Mosaique Face höll ett jämnt hårt tempo där framme och när det väl drog ihop sig i Midnattstravets höjdpunkt såg Kolgjinis adept fin ut där framme.

Då klev Örjan Kihlström in i handlingarna och i sista kurvan gled han fram på sedvanligt manér. Muscle Hill-sonen slog klorna i ledaren och och där bakom jagade stallkamraten så gott han kunde. Mitt på upploppet uppenbarade sig även luckan för Oasis Bi som liftat med i vinnarhålet och sista 100 såg han ut att bli det allvarligaste hotet mot Propulsion.

Propulsion - Foto: ALN

Men sexåringen sträckte på sig ytterligare en gång och gav ett minst sagt lysande intryck när han skar mållinjen.
- Han är grymt, grymt bra den här hästen. Han kändes väldigt fin hela vägen men blev lite bekväm när han kom först, sa Örjan Kihlström efter loppet.

Jänkaren gick undan med en halv längd och Oasis Bi högg silvret efter den sena luckan. In Vain Sund spurtade till sig tredjepriset och får många stjärnor i boken för sin insats.  Nadal Broline gick också godkänt i spåren till fjärdeplatsen medan Rocky Winner slutade femma tätt följd av sexan Kadett C.D. Mosaique Face blev omsprungen sista biten och slutade i det slagna fältet tillsammans med Elian Web, Anna Mix och Special Promise.

Propulsion vann i Norrbottens Stora Pris för andra året i rad och kammade hem ytterligare en miljon kronor.
– Nu fick han verkligen kämpa. Det var en tuff öppning och han kliver fram och plockar ned en sådan häst som Mosaique Face. Jag är sjukt stolt, sa en rörd tränare Daniel Redén.

Nu väntar bland annat start i Hugo Åbergs Memorial. Där har han ytterligare en titel att försvara.

Läs också ”Klart: Propulsion försvarar titel ni Hugo Åbergs Memorial”