Sauveur hade favorittrycket på sig i Harper Hanovers – och som han infriade. För Björn Goop avgjorde han med enkelhet och stack undan till seger på nytt världs-rekord.

Sauveur var tapper tvåa i Harper Hanovers lopp förra året. Nu var det dags för fullträff. Den urstarke sjuåringen kunde avgöra till säker seger på Solvalla.

– Det var en häftig känsla. Det kändes skönt när jag förstod att det skulle gå vägen, sa tränaren och kusken Björn Goop efter segern.

Segertiden blev lysande. 1.12,0 över 3180 meter. En notering som med en tiondel putsade det världsrekord som Bird Parker satte i samma lopp för precis ett år sedan.

– Han var värd det här, absolut. Hästen har känts laddad och fokuserad; jag tycker han känts fin hela vintern och formen har stigit hela tiden, sa Björn Goop.

Sauveur från dubbla tillägg hamnade såklart långt bak från början. Med halva distansen avverkad låg han som åtta i andraspår men när El Mago Pellini började avancera framåt kunde Björn Goop kliva med i ryggar.

Framme i spets var det Aileron som anförde, men med kilometern kvar föll ledaren över i galopp. Då kunde Linus Boy, som var på frammarsch, överta och körande Johnny Takter drog undan när fältet travade genom sista sväng.

Ur kurvan blev det full marschorder för Sauveur – som svarade med en tung avslutning. Linus Boy stred tappert men var utan chans att värja sig för Echo-sonens avslutning. Segern blev väldigt lätt till slut.

– Vi hade långt fram så jag kände vi var tvungna att göra något 1500 kvar. Men vi fick fina ryggar och det löste sig fint, sa Björn Goop som fortsatte:

– Jag vill också passa på att tacka Åke Lindblom i dag, han har gjort en stor del av jobbet med den här hästen.

Bakom vinnaren levererade Sorbet en god slutspurt, vilken räckte till att passera Linus Boy i kampen om silverplatsen. Fyra slutade Bottnas Commandeur medan El Mago Pellini knep femtepriset efter att ha lett attacken.

*****

*Italienskan Shadow Gar bjussade på en häftig uppvisning i Lady Snärts lopp för stoeliten. Pietro Gubellini placerade sexåringen i andra par utvändigt och forsade över motståndet genom sista sväng.

Ledande Patricia Hastrup hade ingen chans och favoriten Wild Honey som jobbade i dödens stod även hon handfallen. Shadow Gar stack undan i glänsande stil sista biten och skar mållinjen på 1.10,3a över 1640 meter.

Det är Erik Bondo som tränar vinnaren som här tjänade 200 000 kronor. Galactica gick en fin spurt som tvåa medan Wild Honey höll till tredjepriset.

– Det är en häst som kan det mesta, det var lite svårt med tionde spår i dag men hon gick ju fruktansvärt till slut. Att vinna lopp den här helgen, det slår det mesta, menade ”Pipo”.

*Klass 2-finalen till Pasi Aikio och Örjan Kihlström. Uppohoppa visade sig starkast till slut igen. Rushmore Face gick i dödens och övertog 600 kvar när ledande Upstream gav upp.

Uppohoppa kom då upp utvändigt och en fajt mellan de båda fyraåringarna utspelade sig upploppet ned. Men Triton Sund-sonen var den som hade mest med krafter kvar och klockades till härliga 1.11,7a full väg.

– Han tog i riktigt bra och vann ju säkert. Hästen har varit riktigt fin i de här två senaste starterna, sa Örjan Kihlström.

*Skräll i Klass 1 när Johan Untersteiner kunde ge sin Niagara Broline en perfekt resa i rygg på ledande Havbergs Knight. Ledaren fick press när Iago Zon dundrade fram över sista bortre långsidan.

Den tvåhästarsduellen passade Niagara Broline prima; det blev fritt spelrum ur sista sväng och sjuåringen kunde avgöra väldigt lätt över upploppet. 1.12,3a över 2140 var vinnartiden.

– Jag visste att jag hade en bra häst för klassen, men kanske inte trodde vi skulle vinna. Men hästen kändes väldigt fin och det blev ett perfekt lopp för oss. Han vann ju lätt, sa Johan Untersteiner.

*Stall Stig H har en fin variant i fyraåriga stoet Dream Lane. För Erik Adielsson tog hon segern i Diamantstoets final efter en rykande avslutning.

Joy de Castella hade anfört loppet hela vägen och skaffade sig flera längder genom sista sväng. Men från sjätte utvändigt kom Dream Lane farande och hann fram precis på linjen. 1.12,4 över 2140 meter var såklart en god segertid.

– Hon gjorde ett fantastiskt lopp. Jag trodde vi skulle kunna vinna, men kanske inte på det här viset. Hon gick ruskigt fort, sa Erik Adielsson.

*Magnus Träff har en klippa i Queer Fish. Trots en resa i dödens blev det seger i Silverdivisionens final. Loppet såg flera galopper kort efter start, däribland favoriten Re Doc. Därmed kunde Bravo Navarone enkelt hålla spets.

Men Queer Fishs slutvarv i dödens var blytungt. Varenne-valacken knäckte ledaren och stod emot Order to Flys uppvaktning till slut. En femstjärnig insats på 1.11,7a över 2140 meter.

– Jag har aldrig i mitt kört så bra hästar som nu, jag är tacksam. Det här är en fantastisk häst, jag hade 09,9 sista varvet i dödens. Det är inte många som klarar av, sa segerkusken Kaj Widell.

*Åke Svanstedt gästar Solvalla under Elitloppshelgen och med Pär Hedberg-tränade Aron Palema fick han segerdefilerar inför den jublande publiken. Duon vann Bronsdivisionens final.

Loppet anfördes av Sheriff Bi som öppnade varvet på, under förhållanden blygsamma 1.14. Aron Palema gick som trea i andraspår, satte in attack med halvvarvet kvar och avgjorde på rejält vis i en snabb avslutning. 1.12,2a över 2140 stannade klockorna på.

– Det var skönt att vinna. Tempot var inte så högt, men vi kom bra till och hästen gjorde det väldigt starkt till slut, berättade Åke Svanstedt. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Sweden Cup: Superstark Volstead – på 1.09,3

Sweden Cup: Superstark Volstead – på 1.09,3

Volstead var en kandidat för Elitloppet men valde i stället Sweden Cup. Där visade sexåringen sin enorma kapacitet. Både försök och final bärgades från dödens. Segertiden 1.09,3a var ett nytt löpningsrekord.

Vem som var hästen som gällde i Sweden Cup, var det inget snack om. Stefan Melanders Volstead gjorde det den tunga vägen i såväl försök som final.

– Han var väldigt bra. Hästen gick utvändigt hela loppet, så det var en väldigt bra prestation, sa Örjan Kihlström i vinnarcirkeln efter finalvinsten.

Volstead vann sitt försök (09,7) efter att ha plockat ned ledande Buzz Mearas. Dessförinnan hade Ringostarr Treb (10,1) spårat sitt heat hela vägen och Breidabliks Nubbe (09,5) vunnit det första före en starkt avslutade Västerbo HighFlyer.

Inför finalen hade förstås Örjan Kihlström ett val efter att ha kvalat in två hästar. Valet föll på Volstead medan Johan Untersteiner fick rycka in bakom Västerbo HighFlyer.

Det var också dessa båda hästar som skulle spela huvudrollerna i finalen. Västerbo HighFlyer laddades rejält och stack överraskande direkt till ledningen. Vid det läget hade både Buzz Mearas och Trendy Ok, trea i sitt försök, gjort bort sig med galopp.

För Volstead fanns inget annat att göra än att kliva fram mot dödens igen. Första 500 gick efter 09,0 och varvet fortsatte efter 09,6.

Men Kihlström hade gjort rätt val. Volstead kom allt närmare ledaren i sista sväng. Västerbo HighFlyer stretade emot helhjärtat, men när det kom till kritan var Volstead den starkaste. Seger blev säker.

– Han är verkligen stark och rejäl, helt otroligt faktiskt. Vi hoppades att han skulle slippa dödens i finalen, men han löste det också som den hjälte han är, sa ”Cattis” Lundström på segerpodiet.

Vinnartiden andades Elitlopps-klass; 1.09,3a över 1640 meter var den snabbaste som travats i Sweden Cup, både försök och final inkluderade. Volstead, som här tog sina båda två första segrar för året, bättrade på sitt konto med totalt 700 000 kronor.

För Örjan Kihlström var det här andra Sweden Cup-segern, den första kom för tio år sedan med Jaded. Tränaren Stefan Melander noterades för sin första.

Västerbo HighFlyer stod för en riktigt duktig insats, nederlaget till trots och kom i mål på 09,4. Ringostarr Treb (09,5) löpte i rygg på ledaren, fick fritt över upploppet och sköt till bra till bronspengen före en fint avslutande Spitcam Jubb (09,5) som därmed slutade fyra. B.B.S. Sugarlight (09,7) ordnade sista pengen efter en invändig resa. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elitauktionen: Boycott dyrast - för 800 000 kronor
Nästa nyhet
Elitauktionen: Boycott dyrast – för 800 000 kronor

Elitauktionen: Boycott dyrast – för 800 000 kronor

På Boycott satt den dyraste prislappen när den årliga Elitauktionen hölls på Wenngarn under fredagskvällen.

Fredrik Jireteg kunde ropa hem Elitauktionens dyrgrip på fredagen. Ettårige Boycott, uppfödd av Annemanna AB, gick lös på 800 000 kronor.

Boycott, en son efter Maharjah, är under Big Blue Kitten som tidigare lämnat både Yarrah Boko och Zola Boko. Det blir Eskilstunas Jörgen S Eriksson som ska träna hästen.

Medelpriset vid Elitauktionen sjönk med sex procent, jämfört med fjolårets siffror. Medelpriset stannade vid 192 703 kronor, medan medianen blev 135 000 kronor. Noterbart var dock att priset för ston steg med femton procent. Något som fick till resultat att snittpriserna blev högre för ston än för hingstar, skriver Svensk Travsport.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elitlopps-fredag: Dibaba med framtiden för sig
Nästa nyhet
Elitlopps-fredag: Dibaba med framtiden för sig

Elitlopps-fredag: Dibaba med framtiden för sig

I treåriga stoet Dibaba har Roger Walmann en pärla för framtiden. Hon tog sin tredje seger på lika många starter när Solvalla öppnade Elitloppshelgen under fredagen.

Elitloppshelgen har börjat. Som vanligt kördes det lunchtävlingar på Solvalla under fredagen, fast med betydligt fler i publiken än brukligt.

En godbit som besökarna fick bevittna var treåriga Dibaba, tränad av Roger Walmann. Stoet har en stam att brås på; pappa är Ready Cash och mamma är Moonlight Kronos, syster till Going Kronos.

Och det verkar som Dibaba lär få mycket att hämta framöver. I ett race för treåringar kunde hon för Örjan Kihlström vinna enkelt från ledningen, sedan enda hotet He’s Marvelous felat över upploppet i striden.

Dibaba kom i mål på imponerade 1.13,2a över full distans, i denna sin alltså blott tredje start i karriären.

*En kille som öppnade Elitloppshelgen starkt var Christoffer Eriksson, som noterades för en dubbel inom V65-spelet – båda med Håkan K Persson-tränade hästar. Gunell Palema och Edgy Look stod för segrarna.

*Italienska treåringen Vuelta Mas Rapida var en trevlig sort. För Alessandro Gocciadoro tog hon en imponerande seger från spets och klockades till angenäma 1.12,0a över 1640 meter.

*Björn Goop lotsade hem Ready Ribb till vinst i långloppet. Valacken tog andra raka efter att ha tagit över täten in på slutvarvet och hållit ifrån sig Trovatore i slutstriden.

*En smällkaramell delade Marcus Schön ut bakom ”Tarzan”-tränade Postcard Hanover som slog till med seger som minst spelad (65 gånger) i fältet när hon avslutade mellan hästar till segern. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75 (x2): Dubbelt Eriksson i Elitlopps-debut
Nästa nyhet
Inför V75 (x2): Dubbelt Eriksson i Elitlopps-debut

Inför V75 (x2): Dubbelt Eriksson i Elitlopps-debut

Christoffer Eriksson har tagit ett rejält kliv fram i kusk-eliten de senaste åren och framgångarna blir allt större. I helgen väntar förstås Solvalla och årets största trav-fest. Och när Christoffer nu gör debut i Elitloppet kör han inte bara en häst – utan två.

Christoffer Eriksson, som för övrigt fyller 30 senare i år, har de senaste åren gjort en kometkarriär i sulkyn och tagit klivet fram som en av våra mest ansedda kuskartister.

I vintras slog han till bakom Tresaure Kronos i Critérium Continental, en seger som senare betydde en debut i Prix d’Amérique. Så sent som för två veckor sedan kuskade han in Diamanten till viktoria i Kungapokalen – ännu en miljonseger.

Eriksson syns allt mer som kusk i de största loppen, men han driver även sin egen rörelse och stallet hyser för närvarande ett fyrtiotal hästar. 2016 bärgade han sitt första kuskchampionat – det hemma på Jägersro.

På söndag väntar dock kanske hans mest spännande dag hittills på tävlingsbanan. Han gör debut som kusk i Elit-loppet. Är du laddad, Christoffer?

– Absolut. Det är det största som vi har, så det är klart att det kommer bli riktigt spännande, säger han till travnet.se.

Men det är inte bara en häst som han ska köra i ett Elitloppet som av många nämns som ett av de bästa någonsin – det är två. Och då har vi inte ens börjat spekulera i finalen ännu.

– Det är häftigt att bara vara med i Elitloppet, det är en sådan dröm som jag alltid haft. Men det är fantastiskt svårt att bara få chansen där och nu har jag två med, det är väldigt stort, säger Christoffer och fortsätter:

– Jag ser det också som ett bevis på det jag gör, gör jag bra. Jag har fått chansen bakom fina hästar de senaste åren och då har det också gått bra.

I vintras körde alltså Christoffer för första gången i Prix d’Amérique. Han och Treasure Kronos slutade oplacerade. Smäller Elitloppet högre, måntro?

– Prix d’Amérique var också väldigt häftigt. Treasure Kronos är en bra häst, men då kändes det mer som om vi var med för att lära. Nu däremot har vi två hästar, med perfekta spår, som man kanske har lite mer förhoppningar på.

Vi kollar väl på de båda Elitlopps-hästarna då. I det första försöket heter bidraget Spring Erom, tränad av Dan Widegren. Historiens förste tolvåring i Elitloppet och en häst som aldrig upphör att förvåna.

– Det är en häst som är fantastisk. Han hade skade-bekymmer ett tag och var borta, men hos Danne har han verkligen hittat tillbaka och som har utvecklats väldigt mycket på sistone.

Spring Erom, sin ålder till trots, har utvecklats?

– Ja, det verkar så. Under den tiden jag kört honom, sedan i december, så har han gått framåt väldigt mycket.

Spring Erom möter i sitt försök i Elitloppet bland andra Bold Eagle. En ganska så tuff uppgift får sägas, men kämpen drog inner-spåret.

– Det är perfekt. Vi vet att han kan öppna bra, och tillräckligt bra för att finna en bra position på innerspår i den främre träffen. Och det är nog också något man måste få för att kunna räcka i de här loppen. Vi har förhoppningar på final.

I det andra försöket är det Jerry Riordans Twister Bi som Eriksson ska köra. En femåring som verkar ha tagit klivet upp i eliten på allvar senaste tiden. Även här tur i spårlottningen – bricka två.

– Det är en väldigt bra häst som bara gjort bra lopp i år. Han har alltid haft en hög kapacitet, men också gjort av med krafterna på annat. Nu är han lugnare och finare.

Senast var Twister Bi ute i Prins Daniels lopp. Då blev han fast med alla krafter i behåll, men fick ändå en av de sista biljetterna till Elitloppet.

– Vi fick inte chansen, men så här i efterhand så blev det ju på det här viset bra för oss med att ha de krafterna kvar till på söndag. Jag tycker hästen kändes mycket taggad, mer än inför Finlandia-Ajo (trea) där han ju gjorde ett bra lopp. Det känns som han gått framåt ytterligare med de loppen, säger Christoffer som fortsätter om uppgiften på söndag:

– Spår två är ju bra, det är optimalt för oss. Twister Bi kan öppna okej, så vi borde få ett bra läge här. Från det här spåret kan man köra lite som man vill från start, så hoppas vi att det löser sig.

Elitloppet är förstås inte den enda uppgiften på Solvalla i helgen. Vid lördagens V75 väntar tre hästar. I Lady Snärts lopp (V75-1) gör Treasure Kronos comeback. Prix d’Amérique-hästen alltså. Hon har inte startat sedan hon var fyra i Critérium de Vitesse i mitten av mars.

– Hon har haft lite problem och varit struken och lär väl behöva något lopp i kroppen. Men hon är mycket jobbad. Hon behöver väl komma in i det igen lite, så därför får vi ligga lite lågt nu, men hon kommer säkert att vara med bra längre fram.

I Klass 2 (V75-2) tar Christoffer Eriksson ut Fidagu U.R. och i Klass 1-finalen (V75-3) är det Nonstop Cheri som är bidragen. Båda från Jägersrotränarens eget stall.

– Fidagu U.R. är jämn och säker. Det är en häst som tidigare sprungit lite med handbromsen på men gjort bra lopp i år och kommer allt mer. Spåret är bra här, men det är väl inte någon riktigt segerchans. Jag tror dock att hästen har lite mer utveckling att hämta framöver.

– Nonstop Cheri hade vi otur med spåret för. Han har gjort bra lopp och verkar ha gått framåt med dem. Det har varit lite bekymmer tidigare; han har inte riktigt tålt att tävla, men nu verkar det gå bra. Det är en häst som duger i klassen, det är det inget snack om, han tål att göra en del jobb själv, men vi måste förstås ha maximal klaff härifrån.

Vid söndagens tävlingar, förutom de båda uppsittningarna i Elitloppet, har kusken ytterligare tre hästar inom V75-spelet. Tinamo Jet (V75-2) är den som Christoffer känner bäst.

– Han har gått fint på sistone och känts fin i de två senaste starterna. Jag tycker att han borde ha en rätt så bra chans här om vi kommer till.

Unison Kronos (V75-6) i fyraåringseliten för ston och Gandhi Boko i fyraåringseliten (V75-7) är två nya bekantskaper.

– Ja, det är ju hästar som jag aldrig kört tidigare, så det är svårt att uttala sig om dem.

Om du vinner ett lopp på Solvalla i helgen, vilket blir det då?

– Ja du, om man bara vinner ett lopp under den här helgen, så är det bra, tycker jag. Det är otroligt svårt och så väldigt många bra hästar, säger Christoffer Eriksson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Hagmyren

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson