Titelförsvarare med kungakronan på sned. Omutlig förra året men förlust i sina tre senaste starter. Har han funnit fjolårsformen i rättan tid? Lär känna Nuncio.

Förra året gick Nuncio fram i de största loppen i sällan skådad fart. Elva segrar på elva starter mot bästa tänkbara motstånd, och nästan 10 miljoner kronor intravat.

Som titelförsvarare har fokus varit stort på Nuncio inför drömmötet mot Bold Eagle i Elitloppet, men snacket senaste tiden har mest handlat om formen verkligen sitter där?

Hingst, 6 år, e. Andover Hall – Nicole Isabell
Starter: 56 (39 segrar, 55 platser)
Prissumma: 27 948 230 kr
Rekord: 1.09,2a (1609 meter)
Tränare: Stefan Melander
Kusk: Örjan Kihlström
Ägare: Stall T.Z.

Nuncio var en stjärna redan från dag ett. Karriären inleddes i födelselandet USA och som tvååring tränades han av Jim Oscarsson. I den säsongens största uppgift, Peter Haughton Memorial, fick han se sig slagen av endast Father Patrick, då betraktad som kullens suverän.

Efter att mestadels spelat andrafiolen bakom Father Patrick som tvååring, klev Nuncio fram i ljuset på allvar under treåringssäsongen, nu i regi Jimmy Takter. Nuncio vann både Yonkers Trot och senare Kentucky Futurity.

Men drömmen om ”triple crown” grusades i Hambletonian. Father Patrick galopperade som favorit men Nuncio hanns i stället upp på linjen av sin andre stallkompis Trixton. Nuncio noterade 1.08,7a som tvåa – hästens snabbaste tid.

Inför säsongen som fyraåring flyttades stjärnan till Sverige och sin ägare Stefan Melander. I Elitloppet stod han för historiens kanske mest minnesvärda tredjeplats – där han stred in på linjen trots en resa nästan hela vägen i tredje-spår.

Som femåring, i fjol, stod Nuncio sedan för en högst remarkabel säsong. Hästen gjorde elva starter och korades till segrare i samtliga. Högst skattades förstås vinsten i Elitloppet där han fixade segern efter att ha jobbat i dödens runt om. Segertiden 1.09,2a är den snabbaste som hästen travat i Europa.

Segerkavalkaden innefattade därefter Oslo Grand Prix, Årjängs Stora Sprinterlopp, Jubileumspokalen, Sundsvall Open Trot och som grädde på moset även UET Trotting Masters-finalen.

Nuncio var länge aktuell för en matchning mot Prix d’Amérique, men efter grus i maskineriet ställdes de planerna in och siktet ställdes i stället mot ett titelförsvar i Elitloppet – och ett möte med Bold Eagle.

Uppladdningen har emellertid inte varit fläckfri. Efter två inledande enkla segrar gick Nuncio på fall överraskande i en uttagning till Olympiatravet. I finalen därefter galopperade championen och fick därmed se sin 54 starter raka svit på pallplats, gå upp i rök.

I det efterföljande genrepet, på Solvalla, fick han nöja sig med tredjeplatsen. Så sent som samma morgon som fältet till Elitloppet skulle spikas kom beskedet – Nuncio försvar sin titel.

Kusken Örjan Kihlström har vunnit Elitloppet vid tre tidigare tillfällen. Den första kom 2003 med From Above och han har därefter plockat segrarna i de båda senaste; 2015 med Magic Tonight och i fjol då förstås med Nuncio.

Kihlström är en av sex kuskar som vunnit Elitloppet två år i följd och vinner han även på söndag blir han den förste att ta hem loppet tre gånger i rad.

Stefan Melander, som i sin tränarkarriär har tagit hem samtliga världens tre mest prestigefyllda lopp, Hambletonian, Prix d’Amérique och Elitloppet har tidigare två segrar i Elitloppet. Förutom Nuncio i fjol även Iceland 2010. (Foton: ALN).

Läs även: Elitloppet: Här är startfältet – Allt om festen
Läs även: Inför Elitloppet: Här är Bold Eagle – favoriten

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Inför Elitloppet: Här är Bold Eagle – favoriten

Inför Elitloppet: Här är Bold Eagle – favoriten

Är han världens bästa travhäst? Bold Eagle är bara sex år men redan en myt. Efter att ha dominerat de senaste vintrarna i Paris beger han sig mot Solvalla. Fransmännen räknar med seger. Lär känna Bold Eagle.

Ända sedan målgång förra året, har Bold Eagle varit Elitloppsmakarna stora dröm. I synnerhet i ett möte med Nuncio. På söndag blir det verklighet.

Allt annat än seger för Bold Eagle, betraktar fransmännen som ett nederlag. Fokus på Elitloppet har varit större än någonsin i år i hemlandet.

Hingst, 6 år, e. Ready Cash – Reethi Rah Jet
Starter: 39 (34 segrar, 36 platser)
Prissumma: 31 194 709 kr
Rekord: 1.10,1a (2100 meter)
Tränare: Sébastien Guarato
Kusk: Franck Nivard
Ägare: Ecurie Pierre Pilarski

Spela på Elitloppet hos Unibet. Klicka här.

”Örnens” framgångar hittills i sin karriär har varit monumentala. Ready Cash-sonen började sin karriär hos Jean-Etienne Dubois men flyttades inför treåringssäsongen till Sébastien Guarato. Det året vann han samtliga nio lopp.

Som fyraåring noterades Bold Eagle för blott en förlust, då han i Prix Gaston Brunet var nedsatt av en infektion. Förhoppningarna på hästen som Frankrikes nästa stora superstjärna, var inte ogrundade.

Efter att ha värmt upp med segrar i Critérium Continental och Prix de Belgique vann den då femårige travaren Prix d’Amérique med lätthet. Efter att ha följt upp med viktoria även i Prix de France trodde de flesta att ”triple couronne” skulle fullbordas i Prix de Paris.

Där fick dock Lionel honom överraskande på fall. Fast Bold Eagle gjorde i stället rent hus den här vintern. Som den första hästen sedan Bellino II 1976, kunde han bärga vintermeetingets alla tre största uppgifter.

Därefter har siktet varit inställt mot en sak – att vinna Elitloppet. Något som teamet kring stjärnan varit tydliga med. Bold Eagle gjorde comeback den 22 april och vann då, närmast okörd Prix de l’Atlantique. Det är alltså hästens senaste start.

När Bold Eagle på söndag kliver in på Solvalla blir det hans första start i Sverige och dessutom den blott andra utanför Frankrikes gränser. ”Örnens” hittills enda utlandsbesök kom när han 2015 vann Europaderbyt på Wolwega. Noterbart är också att 30 av hästens 39 starter har skett på Vincennes.

Den engelska milen, 1609 meter, har Bold Eagle hittills aldrig heller tävlat över. Det här blir alltså hans debut över sprinterdistans. Sin snabbaste tid har han pardoxalt nog travat vid en av sina sällsynta förluster; när han slutade tvåa efter Traders i Prix Marcel Laurent i höstas och travade 2100 meter efter 1.10,1a.

Kusken Franck Nivard har kört Bold Eagle i samtliga starter utom en, sedan hästen kom till Guaratos stall. Det här blir hans fjärde framträdande i Elitloppet. Tidigare har han kört Kool du Caux 2007, Kito du Viver 2008 samt Call Me Keeper i fjol, alla utslagna i försöken.

Tränaren Sébastien Guarato kommer till Elitloppet för femte gången. Debuten skedde med Olga du Biwetz 2008 som slutade åtta i finalen. Därefter har Rapide Lebel varit tvåa (2011) och femma (2012) och i fjol slutade Billie de Montfort sjua i finalen. (Foton: ALN).

Läs även: Elitloppet: Här är startfältet – Allt om festen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Testades positivt vid dopningsprov på Jägersro
Nästa nyhet
Testades positivt vid dopningsprov på Jägersro

Testades positivt vid dopningsprov på Jägersro

Hästen Cazanova Schack, testades positivt vid ett dopningsprov som togs efter en start på Jägersro i april.

I ett lopp på Jägersro den 11 april i år slutade femårige valacken Cazanova Schack, tränad av Jägersros B-tränare Agneta Gotthardzon, sexa.

Det urinprov som togs på hästen efteråt har visat på förekomst av substansen Ketoprofen. B-provet är sänt till laboratorium för analys och Svensk Travsport har satt igång en utredning. Hästen har fått startförbud till det att negativt C-prov lämnats.

Ketoprofen är ett antiinflammatoriskt läkemedel, som även har smärtstillande och febernedsättande effekt. Ämnet förekommer i läkemedel både för människa och för häst.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ina Scots Ära på Mantorp nästa för Ferrari BR
Nästa nyhet
Ina Scots Ära på Mantorp nästa för Ferrari BR

Ina Scots Ära på Mantorp nästa för Ferrari BR

Nej, någon start i Elitloppet var det inte riktigt dags för än – men den svenska publiken lär få återse Ferrari B.R. nästa helg i stället.

Den norske fyraåringen Ferrari B.R. stod för en sanslös prestation i lördags på Jarlsberg. I ensamt majestät travade jättetalangen 1.09,9a över 2100 meter.

Tiden innebar nytt världsrekord – alla kategorier över distansen på tusenmetersbana. En insats som Ferrari B.R. levererade i sin blott tionde start i karriären.

För Trav og Galopp-Nytt berättar tränaren Per Oleg Midtfjeld att han fick ett samtal från Solvallas Elitloppsgeneral Markus Myron efteråt.

– Jag förstår att de ringer efter den prestationen. Fartmässigt finns det inga tvivel om att han kan springa väldigt fort över sprint, men hästen är fortfarande grön och inte härdad på samma sätt som eliten, säger han och fortsätter:

– Vi hoppas att han kan starta i stora lopp som Elitloppet och Oslo Grand Prix när han blir äldre, men i år är det Derbyt som är det stora målet.

Fast nästa start ser ut att bli på svensk mark. Efter att Ferrari B.R. gåtts igenom av veterinär och det stått klart att allt är på topp med hästen, tar man sikte mot Ina Scots Ära som är huvudnumret vid Mantorps V75-tävlingar den 3 juni. Förstapriset är 300 000 kronor. (Foto: ALN).

Läs även: Monsterlopp av Ferrari BR – slog världsrekord

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stefan Melander: "Nuncio känns kraftigt uppåt"
Nästa nyhet
Stefan Melander: ”Nuncio känns kraftigt uppåt”

Stefan Melander: ”Nuncio känns kraftigt uppåt”

Drömduellen mellan Bold Eagle och Nuncio ser ut att bli av, trots den senares förluster på sistone. Stefan Melander andas optimism inför söndagen.

På pappret håller årets Elitloppet utsökt klass och det sedan lång tid emotsedda mötet mellan Bold Eagle och Nuncio tycks bli av – i vilket fall om båda avancerar till final.

Nuncios senaste starter har varit trav-Sveriges hetaste samtalsämne de senaste veckorna, det efter att han noteras för både galopp och förluster under försäsongen.

Men på söndag morgon bestämde sig tränaren Stefan Melander – det blir ett titelförsvar för Nuncio.

– Han har gått fort i dag (söndag) och jag tycker faktiskt det känns kraftigt uppåt. Jag tycker att han var ganska bra i det senaste loppet ändå, säger Melander i TV12 under lottningen av Elitloppet.

Nuncio fick bricka fyra i det andra heatet på söndag, fransmännen Up And Quick och Timoko samt snabbe Twister Bi är några av motståndarna.

– Spår fyra är ett av de bästa det kunde blivit för oss. Jag tror det här kommer gå bra, hoppas det i alla fall, säger ”Tarzan” i TV12. (Foton: ALN).

Läs även: Elitloppet: Här är startfältet – Allt om festen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elitlopps-helgen: Godbitarna under söndagen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson