Startfältet till söndagens Finlandia-Ajo är klar. Fem svensktränade hästar finns med. Propulsion börjar från ett bakspår.

Med 110 000 euro i förstapris och en biljett till Elitloppet adderad i potten, står mycket på spel när Vermo på söndag öppnar dörrarna för årets upplaga av Finlandia-Ajo.

Oasis till Vermo. Foto: ALN

Storloppet ser ut att bli en finsk-svensk kamp – hälften av startfältet är svensktränade hästar. Den sista pusselbiten lades efter Olympiatravet då det loppets bronsmedaljör Oasis Bi tackade ja till en Helsingfors-resa.

Förmodad favorit blir fjolårsvinnaren Propulsion. Daniel Redén-stjärnan är redan klar för en start i Elitloppet och körs som tidigare av Örjan Kihlström. Ekipaget börjar dock från ett bakspår.

Twister Bi gör succé i Finland igen? Foto: ALN

Övriga tre svensktränade i Finlandia-Ajo är Poet Broline, som senast vann sin årsdebut i Carl Philips Jubileumspokal.

Petri Puros nya elittravare D.D.’s Hitman samt Twister Bi, tränad av Jerry Riordan som kommer från en imponerade seger i Seinäjoki-Race.

Här är startlistan:

1609 auto

1 Seabiscuit – Jukka Torvinen
2 Workout Wonder – Tommi Kylliäinen
3 Victory Bonsai – Ari Moilanen
4 Poet Broline – Peter Untersteiner
5 D.D.’s Hitman – Johnny Takter
6 Twister Bi – Christoffer Eriksson
7 Oasis Bi – Erik Adielsson
8 Elian Web – Jorma Kontio
9 Propulsion – Örjan Kihlström
10 Venice – Mika Forss

Senaste vinnarna:

2016: Propulsion – Örjan Kihlström
2015: Bret Boko – Ari Moilanen
2014: Univers de Pan – Philippe Daugeard
2013: Nesta Effe – Roberto Vecchione
2012: Sebastian K. – Björn Goop

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Copenhagen Cup kan bli nästa för Your Highness

Copenhagen Cup kan bli nästa för Your Highness

Your Highness gjorde en riktigt positiv insats som tvåa i Olympiatravet. Nu talar mycket för att Copenhagen Cup blir nästa uppgift för stoet.

Efter en något tveksam säsongsupptakt gav Your Highness ett starkt besked i Olympiatravet. Stoet är redo att tävla mot de bästa även i år.

Your Highness spurtade starkt som tvåa bakom vinnaren Lionel i denna sin tredje start för året, och efter det långa uppehåll som följde efter det att hästen flyttas från Fabrice Souloy till Björn Goop.

Gav ett starkt formbesked. Foto: ALN

Efter silvret på Åby har kretsen kring Your Highness fått invitationer både till Copenhagen Cup och Oslo Grand Prix. Det kan bli starter i båda loppen.

– En tråkig tid är över, efter koboltavslöjanden och att hästen blev sjuk. Nu pekar det uppåt framöver och vi ska sannolikt till både Köpenhamn och Oslo, säger delägaren Oskar Eidsaa till norska Equus.

Your Highness är titelförsvarare i Copenhagen Cup. Loppet körs den 14 maj. I fjol slutade hon också först i Oslo Grand Prix, men fråntogs senare segern efter att hon testats positivt i dopningsprovet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter succén: Elitloppet inte aktuellt för Lionel
Nästa nyhet
Efter succén: Elitloppet inte aktuellt för Lionel

Efter succén: Elitloppet inte aktuellt för Lionel

Olympiatravet blev en stor succé för Lionel. Därmed är norrmannen såklart aktuell i Elitlopps-snacket – men en start där verkar inte trolig.

Den norske stjärnan Lionel, med ägaren Göran Antonsen i sulkyn, tog överraskande hem Olympiatravet på Åby.

Den ursprungliga planen för hästen var att efter Olympiatravet inte göra några fler starter innan nästa stora mål – Oslo Grand Prix (11 juni). Därefter förberedelser inför en ny vinter i Frankrike.

OGP nästa. Foto: ALN

Men efter succén på Åby väcks såklart frågorna om Elitloppet. Till Trav og Galopp-nytt lämnar tränaren Daniel Redén ett tydligt besked – Elitloppet ingår fortsatt inte i planerna.

– För mig är det inte aktuellt. Oslo Grand Prix är målet och jag vill bruka tiden fram till dess med att förbereda hästen, säger han till tgn.no och fortsätter:

– Jag har två, tre hästar i stallet som Lionel inte håller stegen med över sprint och jag tror det skulle kunna stressa honom med två lopp på en dag.

Läs även: Olympiatravet: Lionel till triumf när Nuncio felade

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lugnt för Resolve i kvalloppet - mot Cutler
Nästa nyhet
Lugnt för Resolve i kvalloppet – mot Cutler

Lugnt för Resolve i kvalloppet – mot Cutler

Till helgen gör Resolve årsdebut och efter det är planen att åka till Solvalla och Elitloppet. På lördagen slipade Åke Svanstedt på hästens form.

Många hoppas på att Resolve, fjolårets tvåa, ska återkomma till Elitloppet i år. Det är på lördag den 6 maj som vi lär få svaret på det.

Resolve mot Elitloppet? Foto: ALN

Då ska Åke Svanstedts amerikanske kanon göra årets första start, i Cutler Memorial. Vinnaren i loppet får en plats i Elitloppet given.

Men redan den här helgen var Resolve ute och putsade formen på Meadowlands. På lördagen testade Svanstedt sexåringen i ett kvallopp.

Resolve kördes som andra häst i fältet, i rygg på anförande Side Bet Hanover, och avväpnade enkelt denne över upploppet. Klockan stannade vid 1.11,1a över 1609 meter.

Här kan du se kvalloppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V75-tips till Bergsåker
Nästa nyhet
Måndag: V75-tips till Bergsåker

Måndag: V75-tips till Bergsåker

Omgången
Röd dag denna måndag och Bergsåker har dukat upp med V75. En spelmässigt intressant omgång där loppen ser jämna ut och det finns inte riktigt några stenklara favoriter. Att finna ett prisvärt singelstreck kan man bli rikligt belönad för och mitt val föll på 6 Mellby Drake (V75-6) som kompletteras med två utgångsspikar.

Spiken
6 Mellby Drake (V75-6)

Utgångarna
7 Son Of God (V75-1)
13 Myllkärs Sune (V75-4)

Överraskningarna
1 Repeat Amore (V75-2)
3 Sambucus P.R. (V75-7)

V75-systemet
V75-1: A: 7 B: 4,5,2 (res 3-1)
V75-2: 1,3,4,5,6,8,9,10,11 (res 7-15)
V75-3: 4,5,6,9 (res 2-7)
V75-4: A: 13. B: 2,14,10,9,11 (res 4-1)
V75-5: 4,9,11 (res 8-1)
V75-6: 6 Mellby Drake (res 4-7)
V75-7: 1,3,4,5,6,7,10 (res 8-2)

1x9x4x6x3x1x7 = 4536 rader
4x9x4x1x3x1x7 = 3024 rader

Totalt: 3780 kronor

 

Dubbelförslaget
6 – 3 x 1000

1000 kronor

 

V75-1

RANKING A: 7. B: 4-5-2-3-1-9. C: 6-8

Spetsanalys: 2 Last Robin Hood pinnar sig iväg till front när startbilen accelererar men kanske släpper Claes Sjöström. Annars känns 4 Empire Garbo som den mest trolige att överta. Står mellan dessa.

Loppanalys: Bara nio hästar till start i V75-inledningen och dessutom enbart treåringar bakom startbilens vingar. Daniel Redéns 7 Son Of God har löst sin två starter hittills i karriären på bästa sätt. Det har blivit seger i båda men senast såg det nästan ut som Pastor Stephen-avkomman skulle galopperade 300 kvar. Örjan redde ut situationen och över upploppet kunde istället Kihlström sitta helt stilla medan hingsten tuggade ner Chocoboy. Detta är en fin sort som kommer glädja stallet lång tid framöver och det han förtjänar tipsettan. Men med enbart två framträdanden på CV:t, dåligt utgångsläge samt autostartsdebut känns det som att han ska garderas och han blir bara utgångshäst på mitt system.

4 Empire Garbo kvalade in till Uppfödningslöpningen i fjol men fick spår åtta då och kom helt bort i det loppet. Hingsten spetsade senast och höll ledningen till 300 kvar då han galopperade till synes med en seger på gaffeln. Credit Winner-sonen har vettigt läge och kan bli en svår nöt att knäcka om Erik Adielsson hittar till ledningen tidigt.

5 Drizzle C.C. har testat lyckan i ett par Margareta-lopp under året och vann faktiskt ett sådant näst senast. Slog då bland annat Helloise Boko och Staro Lochlyn och här har ”Nyströmmarna” en talang. Kan stoet höja sig ytterligare ett snäpp tror jag att hon kan överraska.

2 Last Robin Hood har stött på en alldeles för bra Global Un Poco tre gånger om nu men har verkligen visat att han duger. Claes Sjöström håller dessutom toppform i jollen och utgångsläget är perfekt.

 

V75-2

RANKING A: 11-10-5. B: 6-4-1-9-3-8-15-7. C: 2-14-13-12.

Spetsanalys: Ett par hästar med kvicka ben bakom startbilen 1 Repeat Amore har både läget och de snabba fötterna. Men jag lägger ändå min röst på att Erik Adielsson sitter i spets med 6 Tanya Gel tämligen tidigt.

Loppanalys: Diamantstoförsök som ser jämnt ut överlag. 11 Joy De Castella gjorde första starten för året senast och visade att hon inte fuskat med vinterträningen. Stoet hamnade långt bak i kön från dåligt spår men gick riktigt bra i spåren och var inte långt ifrån segern. Jörgen Westholms donna är lite mer härdad än flertalet andra i fältet och hon hissas upp i topp!

10 Happy Hayley vann sex lopp på tolv försök i fjol och rivstartade även årets tävlande då hon spårade runt om i årsdebuten. Femåringen har vunnit både från ledningen samt från dödens men får sitt elddop här eftersom hon är oprövad i V75-sammanhang.

5 Julia Sånna såg fin ut barfota runt om senast och vann trots en otacksam löpning i dödens. Upprepar hon den insatsen blir hon absolut att räkna med även denna gång men är ju heller inte understödd av Björn Goop den här gången.

Två kuskförstärkta ekipage på framspår känns också givna på systemet. 6 Tanya Gel blev fast i en trött rygg senast men har varit toppfin på slutet och med tanke på förutsättningarna lär Erik Adielsson jaga taktpinnen. Kanske kan vara dags att testa i ledningen?

4 Parkes får Ulf Ohlsson i sulkyn och hästen är väldigt startsnabb. Får ett fint lopp där framme och känns inte helt avsågad.

Det är loppet är dock öppet och jag väljer att strecka nio hästar totalt med stormvarning för lägesgynnade 1 Repeat Amore!

 

 

V75-3

RANKING A: 5-9. B: 4-6-2-7-10-1-12. C: 3-8-11.

Spetsanalys: 4 Ural är väldigt snabb bakom bilen men med tanke på att hästen inte startat på väldigt länge kanske Jorma är sugen på att släppa. 5 Joker Tooma behövde inte anstränga sig något särskilt för att fronta senast men får skynda sig ännu mer nu. 6 Västerbo High Five följde i princip startbilens vinge senast och är tänkbar trots läget. Svårt men jag säger Ulf Eriksson och Joker Tooma.

Loppanalys: Ett lopp med lägre klass och öppet även här. 5 Joker Tooma slog till med första segern på svensk mark senast och gjorde det efter att lett hela vägen. Fyraåringen har ett vettigt spår igen och lyckas Ulf Eriksson lotsa ekipaget till spets är mycket vunnet.

9 Sete fick ett välbehövlig genomkörare i årsdebuten och visade i starten direkt efter det att han tagit loppet på rätt sätt. Ready Cash-sonen vann då säkert efter en smygresa och kan mycket väl blanda sig i segerstriden om det löser sig.

4 Ural visade bitvis fina takter i fjol men har inte startat sedan i början av november. Jaded-sonen är snabb från början och får ett fint lopp i den främre träffen oavsett vilket taktik Jorma Kontio väljer.

6 Västerbo High Five står bra inne i loppet och vann från spets senast i Bollnäs. Stoet är ruskigt kvick bakom bilen och utmanar om ledningen. Tidigt streck!

 

V75-4

RANKING A: 13. B: 2-14-10-9-11-4-1-5-15. C: 12-7-3-8-6.

Spetsanalys: 1 Hibokongen tar täten till en början men får 2 Spydo Ö.K. över sig direkt och släpper. Tjomsland kör i spets!

Loppanalys: Kallblodslopp med voltstart över lång distans och en del talar för 2 Spydo Ö.K. leder detta länge. Femåringen är ny i Öystein Tjomslands regi, och har inte startat på ett par månader, men träningsrapporterna låter positiva. Detta är dessutom en kapabel häst står bra inne på startvolten, och har dessutom aldrig varit sämre än fyra över distansen. Bork Odin-sonen kan bli svårtuggad från ledningen, men jag tycker att en gardering är på sin plats, och jag har dessutom en annan idé i loppet.

Min utgångshäst blir 13 Myllkärs Sune som är härdad i tuffa sällskap och har inte riktigt haft turen på sin sida i år. Fuxen gick riktigt bra efter felsteget senast och kommer allt närmare en fullträff som jag tror kommer nu. Fuxen kan dessutom öppna snabbt från springspår och hamnar vettigt till direkt!

14 Fender är det allvarligaste hotet mot mitt singelstreck man han är också många att runda från tillägg. Sexåringen visade dock fina takter direkt i årsdebuten när han han fram till segern på linjen och tillsammans med Ulf Ohlsson kliver man runt många.

På garderingslappen platsar även 10 Guli Glöd, 9 Blås Undan samt 11 Faste Vikling som alla tre har både form och kunnande för att överraska.

V75-5

RANKING A: 9-11-4. B: 4-8-6-3-1-7. C: 2-5-12-10.

Spetsanalys: Startsnabbhet är inte direkt överrepresenterat i fältet men jag tror detta står mellan 4 Mind You Face och 5 Order By Keeper. Den sistnämnda kan nog ta en längd på det invändiga motbudet men Jorma sitter i spets upp till 500-meters passeringen.

Loppanalys: Omgångens bästa lopp om ni frågar mig och jag tycker två hästar höjer sig över mängden. 9 Seedorf O.M.F. hade ett toppår i fjol med strax över 800 000 kronor intjänat och sexåringens insatser i år har varit godkända. I årsdebuten galopperade han med chans efter ett lopp utvändigt ledaren och sist blev upplägget alldeles för tufft. Stig H Johanssons-travare har nu fått två lopp i kroppen och motståndet ser blekare ut än vad han gjort sig van vid. Valacken måste ses med bra vinstchans i sällskapet men jag vill ändå plocka med ytterligare en häst.

11 Origo Tilly inledde året strålande med tre raka segrar varav två var på V75. Sexåringen har fortsatt i samma stil utan att få utdelning men formen är det absolut inga fel på. Läget är inte det allra bästa men även han möter enklare motstånd än vanligt.

Jag betalar även för 4 Mind Your Face som kan komma till ledningen och därifrån brukar han sälja sig dyrt. Örebrohästen har inte tävlat på nästan ett år men träningsrapporterna låter positiva från tränare Lasse Friberg och skulle Jorma Kontio få strypa tempot en bit framme i ledningen kanske man håller undan.

 

V75-6

RANKING A: 6. B: 4-12-7-13-10-8-14-9-5-2. C: 15-1-11-3.

Spetsanalys: Fyra ekipage på startvolten och den som är allra mest sugen på spets lär vara Torbjörn Jansson bakom 4 Pikachu Face. Man har heller inga ekipage utvändigt att ta hänsyn till och Jansson glider till front.

Loppanalys: Stayerlopp över 3140 meter och jag tror Janne Norberg löser uppgiften tillsammans med Robert Berghs 6 Mellby Drake. Viking Kronos-sonen gjorde första starten för säsongen senast och stod för en stabil insats som tvåa. Valacken stötte på tuffa hästar under fjolåret och har dessutom idel fina prestationer över längre distanser. Detta är första gången han testar tre varv men jag tror distansen är en fördel och dessutom aviserar stallet skoryck. Motståndet avskräcker inte och jag väljer att spika!

4 Pikachu Face är loppets tänkbara ledare och brukar bita ifrån sig fint i den positionen. Femåringen har faktiskt aldrig tävlat på någon annan distans än 2140 meter men jag tycker inte att det extra varvet behöver vara någon nackdel.

12 Above All Ås återkommer till tävlingsbanan efter vinterträningen men brukar behöva lopp i kroppen för att komma till sin rätt.

 

V75-7

RANKING A: 3-5-4. B: 1-7-6-10-8-2. C: 12-9-11.

Spetsanalys: Nästan samtliga hästar på framspår kan öppna bra och 1 Önas Igor kan bli tuff at ta en längd på. Många kommer prova och däribland 3 Sambucus P.R. som säkert vill släppa i sin tur. 4 Antonio Tabac skulle gynnas av täten och även 7 Ebony Boko är en skjutare från start. Står mellan 1 och 4 med fördel för innerspåret.

Loppanalys: Sprinterlopp där det kan bli rivigt från start med många startsnabba hästar. 3 Sambucus P.R. har överraskat på V75 förr och kan mycket väl göra det igen. Valacken galopperade dubbelt senast men har visat stabil form i starterna innan det. Sexåringen känns lite bortglömd på strecken och tränare Hällgren aviserar dessutom barfota runt om. Blir farlig med rätt loppet i draget och överpace – kul idé!

5 Blue Star Champion har Svante Ericsson låtit uppåt på en längre tid och sist fick hästen inte chansen fullt ut i en V75-final på Solvalla. Sjuåringen är härdad på rikstoton och får han spara spurtkrutet till upploppet blir han farlig.

4 Antonio Tabac gjorde det bra som trea senast från omöjligt utgångsläge men har bättre spår nu och hingsten är ett av många spetsbud. Hingsten fungerar bakifrån också och blir Erik Adielsson inte inblandad i någon utdragen körning från start är ekipaget med i matchen.

1 Önas Igor tog hand om täten senast och sen blev det rejält fart på tillställning där framme. Tempot blev alldeles för tufft och när galoppen kom i slutsvängen fanns det inte så mycket kvar att åka med. Det visade sig att valacken hade halsinfektion då och fick pausa en stund efter det. Har läget men frågan är hur mycket det kommer kosta att hålla ledningen?

7 Ebony Boko kan en hel del i sina ljusa stunder och är dessutom kvick från start. Från spår sju lär det inte blir någon ledningen men kommer han bara ner i banan blir han att räkna med.

6 Voulez Vous stod för en fin årsdebut och den genomköraren borde han gjort From Above-sonen gott. Även han är en tänkbar vinnare men ställs nu många hästar som är härdade på V75.

10 New Steel har fått ett lopp i kroppen och har potential att skrälla.

Sammanlagt sju streck i avslutningen.

 

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Monsterinsats i årsdebuten av Tjacko Zaz

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson