Med våren kommer Olympiatravet – och även Reijo Liljendahl. I helgen luftas flera av stallets största artister och på lördag kan Nadal Broline ta klivet in i eliten på allvar.

2016 blev ett riktigt starkt år för Reijo Liljendahl. Tränings-stallet drog in över 18 miljoner kronor och placerade sig som det nionde vinstrikaste i landet.

Nadal hinner fram. Foto: ALN

Efter en lugn vinter har Solvallatränarens adepter nu börjat visa sig igen och årets säsong ser riktigt spännande ut. När det ska avgöras Olympia-travet på lördag, har Reijo ett riktigt intressant ess i leken.

Sjuårige Nadal Broline svarade för en remarkabel insats i sin deltävling till Olympiatravet, som kördes på Romme.

Hästen låg långt bak i fältet medan Volstead och D.D.’s Hitman fajtades om segern – men Nadal avslutade med en explosion och hann fram efter 08,5 sista 400. Värt att understryka är att det faktiskt var hästens årsdebut.

Ohlsson med beviset - Olympiatravet nästa. Foto: ALN

– Han har tränat på bra hela vintern, men att han skulle slå Volstead och D.D.’s Hitman i det loppet kändes inte troligt. För mig såg han mest chanslös ut hela loppet, men ändå så vann han, säger Reijo Liljendahl till travnet.se.

Nadal Broline är med sina 27 starter (16 segrar) och 2,2 miljoner på banken, fältets minst meriterade och i princip oprövad i elitsammanhang, ändå står han som en av utmanarna i Olympiatravet.

– Jag hoppas och tror att han kan komma att ha gått framåt med det loppet i kroppen. Jag tycker att han är på väg att ta klivet in i den här klassen, säger Reijo och berättar vidare om tiden efter succén på Romme:

Elddop för Nadal. Foto: ALN

– Han har bara känts bra, han var ute i ett lite lättare jobb i måndags och ska göra ett till senare i veckan och i de farterna så känns allt precis som det ska.

Det blir ett riktigt elddop som väntar i Olympia-travet. Förutom att självaste Nuncio finns med bakom bilen fylls fältet med en räcka av riktigt välmeriterade travare.

Hur ser ett optimalt lopp ut för Nadal Broline?

– Mycket handlar ju om var man hamnar i loppet, men han kommer att behöva att det blir lite tempo. Fast det brukar det ju kunna bli, säger Reijo och fortsätter:

Nuncio - en av motståndarna. Foto: ALN

– Man kan aldrig lova seger eller någon framskjuten placering; i de här loppen handlar det mycket om positioner. Normalt är väl Nuncio överlägsen här, men kan det klaffa för oss så kan han överraska igen. Jag tycker inte man kan räkna bort Nadal på något vis.

Vad finns det för målsättningar för resten av säsongen?

– Vi får se hur han hävdar sig på lördag först och sedan ta ett lopp i taget, för att se hur hästen utvecklas.

Policy of Truth såg fin ut i årsdebuten. Foto: ALN

Redan på fredag kväll har Reijo Liljendahl ett par riktigt intressanta fyra-åringar till start när det på Åby vankas uttagningar till Kungapokalen. Både Policy of Truth och Grant Boko tillhörde de bästa i kullen som treåringar.

– Jag har inget att klaga på där heller, de känns bra båda två. Årsdebuterna är avklarade och jag har varit nöjd. Sedan har de fått lite dåliga lägen i uttagningarna.

Grant Boko vann BC förra året. Foto: ALN

Policy of Truth vann en E3-final och var minimalt slagen i Kriteriet. Grant Boko slutade fyra i Kriteriet men fick sedan revansch på både vinnaren Deimos Racing och stallkompisen i Breeders Crown.

– Jag tycker att de gått framåt båda under vintern. Det är klart att vi hoppas på de stora årgångsloppen även i år, men vi får se hur det artar sig på fredag först, säger Reijo Liljendahl.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Boden

Fredag: V65-tips till Boden

V65 Boden 28 april

 Omgången: Det är alltid spelbara omgångar i Boden med massor av hästar i listorna med spännande finska gäster som krydda. Jag spelar med en bra spik och en sund mot rolig utgångshäst. Lycka till!

Spiken:
6 Jim Sånna (V65-3) höll strålande i lördags mot mycket bättre häst än dessa han nu möter. Det här ska han vinna om han gör om liknande insats!

Utgångshästarna
10 Faks Kevin (V65-2) vinner om han fungerar.
6 Bear a Title (V65-6) var helbra näst senast, nu verkar det bli första bike och barfota fram och ändå lite spelad!

V65-förslaget är på 1980 kronor.

6-10-8-1-7 (15-9)
10/ 12-9-2-7-13-3-6-4-1 (5-14)
6 Jim Sånna (3-10)
10-6-9–4-1-5-8-13-12-7-2 (15-14)
3-12 (10-11)
6/ 1-8-4-7-5-9-10 (2-11)

5x1x1x11x2x8 = 880 kr
5x10x1x11x2x1 = 1100 kr

LD-förslag på 700 kronor:

12-6 x 500
3-6 x 200

V65-1:

Ranking: A: 6-10-8 B: 1-7-15-9-3-4-12-11 C: 13-2-5-14

Spetsanalys: Inbyprinsen öppnade snabbt senast med liknande spår och körs till ledningen. Testar där trots 2640 och att han kan vara lite framåt? Beachrider öppnar bra och hakar på men får väl svar.

Loppanalys: 6 Inbyprinsen såg mycket formstark ut senast där han smög med i tredje inner, och Sjöström lurade bort ledaren då han tog upp i sista kurvan. Då drog ledaren undan och luckan kom som på beställning och det var på lätta fötter Inbyprinsen kopplade grepp och stack undan. Han har bra spetschans som han öppnade senast, och då körs han säkert där trots att det är 2640 meter och han kanske var lite för framåt. Han har gått i ledningen två gånger och varit klen båda gångerna, men senaste av dessa var september 2015 och han är bättre nu.

8 Beaufort är stark och rejäl och gick bra senast även om han inte kunde fullfölja attacken i tredjespår utan rygg till seger. Läget är kallt, men motståndet ojämnt och han duger bra. Formen bör peka uppåt med två mer eller mindre täta starter under året efter vila.

10 Julius Leejs var klart bra senast då han hur enkelt som helst kopplade grepp och det var bra steg in i mål. Nu verkar det dessutom bli barfota runt om för tredje gången, fyra och tvåa är resultatet tidigare försök.

1 Selenge har inte alls fått till det och senast bara rullade han och for, och nu åker skorna på. Notera att han var spelad till 4 gånger mot Inbyprinsen senast – då var denne 11-oddsare… 7 Beachrider är snabb ut, spets eller ledarryggen nu?

V65-2:

Ranking: A: 10 B: 12-9-2-7-13-3-6-4-1 C: 5-14-15-8-11

Spetsanalys: Wilmer Flax höll upp innerspår tidigare i karriären. Farm Major öppnar bra och utmanar.

Loppanalys: 10 Faks Kevin lät Norberg klar på senast och mycket riktigt körde han hästen till ledningen, men sedan blev han allt för het och drog iväg och galopperade. Då trampade han av sig sko och galopperade upprepat då det inte alls gick att trava. Nu startar man tätare och vill gärna ha rygglopp och det bör Norberg fixa från tillägg. Fartmässigt känns han helt överlägsen Faks Kevin, men vi nöjer oss med utgång med tanke på senast.

12 Stjärnvinn Linn slog favoriten regelrätt i vintras och var riktigt bra den gången. Han är bra, hade sparat näst senast och galopperade efter tuff resa med plats på gaffeln 200 kvar.

9 Guldtopp gick bra näst senast och närmade sig Faks Kevin rejält över upploppet. Jag nämner även att 2 Boris G.T. nu enligt intervju på norrtrav troligen ska tävla barfota för första gången och att 7 Stålville får Micke Melander i vagnen nu vilket är plus och han har ändå vunnit 3/5 senaste.

V65-3:

Ranking: A: 6 B: 3-10-5-13-8-12 C: 11-7-2-9-1-4 

Spetsanalys: Vici K.A. har tagit ledningen fem senaste med volt, men släppt i fyra senaste av dessa och smyger nog igen. Roger America kan lägga iväg bra och från ensamt springspår borde Jim Sånna vara snabb.

Loppanalys: 3 Roger America är betrodd och har vettig uppgift då han står bra inne i loppet och har även spetsläge. Han vann enkelt från ledningen näst senast – även om det var billigt med 22,5 första varvet. Att han tröttnade i första montéstarten senast är inte mycket att orda om. Han var inte mycket riden före och blev nog bara trött. Bra chans och har gått bra även på denna kortare distans med två segrar på fem försök och han har segrat tre senaste spetsloppen.

Draget måste ändå vara 6 Jim Sånna som är klart bättre utan framskor och har gått så två senaste starterna med etta och tvåa som resultat. Vid segern kopplade han enkelt grepp och han höll strålande i spåren i lördags där han utmanade Cexter Bob rejält trots tredjespår utan rygg sista 900! Ensamt springspår är bra, och även om han inte är jättesnabb borde han komma bra iväg och sedan bör han bara vara bäst. Spik!

V65-4:

Ranking: A: 10-6-9 B: 4-1-5-8-13-12-7-2 C: 15-14-11-3

Spetsanalys: Tommasi har spetsat 3/4 senaste med bil men brukar släppa och så snabb som L’Amour du Gull varit då hon spetsat alla tre gånger bakom bilen så är hon given spetsfavorit.

Loppanalys: Spårtrappa och det kan vara så enkelt som att 6 L’Amour du Gull tar ledningen och stannar där hela vägen, men jag litar inte på hennes skalle. Hon borde ha vunnit senast men man la speeden för tidigt då anfall svarades så hon övertog ledningen men gav upp enkelt. Det har varit samma tidigare regi, hon har en snabb speed, men den måste sparas. Nu har hon vintertränats, jobbat 19/2100 och man verkar fortsätta med skor. Det är en häst med fart för seger och hon kan rinna undan, om huvudet hänger med.

9 Louise Lane F. gick runt dem ganska enkelt trots tappstart och stämmer det bättre nu är hon med och hugger. Dock billigare lopp hon varit ute i än detta.

Mitt roligaste drag i loppet är 10 Barolo som höll otroligt bra i tredjespår utan rygg sista 1300 metrarna i lördags. Det var som att hon aldrig tog i, och gick faktiskt med bra fart över mål som femma inte långt efter de andra. Skulle Gunnel få henne att fatta vad det går ut på lär hon bli tung at stå emot, för styrka visade hon som räcker en bit till!

1 Perfect W.F. plockade ner 4 Höwings Undercover över upploppet då de möttes, detta efter fin resa i draget fram till 500 kvar och det var en bättre prestation Höwings gjorde från ledningen då hon blev rejält uppvaktad sista 800 metrarna och gav sig motvilligt. Båda räknas.

Kan 5 Tommasi vara skrällen från ledarryggen? 8 Cobbys Moonwalker fick chansen sent senast och gick med bra steg i mål och lättas i balansen till denna start.

V65-5:

Ranking: A: 3-12 B: 10-11-2-9-8-7-6-14 C: 4-13-1 

Spetsanalys: Bessie Bliss verkar Jaara vilja komma till ledningen med och det är snabbfotad märr. Var klart snabb från innerspår på tillägg näst senast och flög till ledningen från femtespår i volt i somras. Aida Brick har körts till ledningen mitt i första kurvan vid bås segrarna, och är nog inte snabb nog första biten.

Loppanalys: Jag tippar 3 Bessie Bliss på spets, väl medveten om att det inte är den tuffaste hästen som finns. Gick bra avslutning senast på vinterbanan och bör vara nära toppformen nu med två lopp under våren. Det kan bli barfota runt om, mot senast broddar på vinterbana och det vore intressant och från ledningen kan det hålla. Hon har varit riktigt snabb ur volten i Finland!

De är bra på 20 tillägg och 12 Malgomaj B. kan mosa den om man väljer att köra tufft redan i årsdebuten. Det låter bra vad gäller träningen och hon startar inte på vintern då hon inte går med skor. Hon vann årsdebuten förra året och kan göra det även i år. Barfota och helstängt och jag chansar och låser på dessa.

11 Orkide C.D. skrällvann Diamantstoets final till jätteodds och gör nu årsdebut. Hon sprang på sig mycket pengar de senaste loppen ska man ha i åtanke, snävt spår och comeback gör att jag lägger ner lite sammantaget som hårt betrodd.

10 Sauvignon Blance var inte alls bra senaste loppet och fick börja om. Det är en gammal märr detta, men springa kan hon på bra dag och har jobbat 16/1600 inför detta.

V65-6:

Ranking: A: 6 B: 1-8-4-7-5-10 C: 9-2-11-12

Spetsanalys: La Fille är snabb och höll upp innerspåret i 10-öppning i höstas och efter strykning av favoriten är hon spetshästen tror jag. Mellby Darling och Bear a Title är också snabba.

Loppanalys: 3 Wilda Tigern Jack var favorit men han blev struken på morgonen, och nu ser det bra ut för 1 La Fille som är spetsfavorit efter den strykningen. Hon höll upp ledningen från innerspår på Solvalla i september och vann mot bra hästar. Oplacerad två senaste starterna, men senast gick hon bra efter galoppen och hon slog upp hovspricka före det. Bäst barfota, men nu ska det bli bakskor på. Hanna hyllar jobben och klart hon har bra chans från ledningen där hon segrat tre senaste försöken.

Mitt drag är 6 Bear a Title som imponerade vid segern näst senast då det var ledningen och trots press i omgångar bara stack han undan. Gick okej senast men det blev lite fel med mycket jobb på egen hand. Nu verkar det bli barfota fram och bike för första gången och dessutom kraftigt kuskplus med Östman i vagnen mot Niva. Öppnar snabbt gör hästen, och borde hitta ner i bra slagläge, om det inte till och med blir spets och jag tar chansen med högt värde och spikar på LD samt utgång på V65!

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Cruzado dela Noche i femåringstest på Solvalla
Nästa nyhet
Cruzado dela Noche i femåringstest på Solvalla

Cruzado dela Noche i femåringstest på Solvalla

Icelands lopp för femåringarna blir kommande onsdags höjdpunkt på Solvalla. I loppet får vi se bland andra Cruzado dela Noche.

Cruzado cruisear? Foto: ALN

Några av landets skarpaste femåriga travare går ut i Icelands lopp på Solvalla, nästa onsdag. Loppets förstapris är 80 000 kronor.

I startlistan påträffas bland andra Stefan Melander-tränade Cruzado dela Noche som gjorde en bra årsdebut senast som tvåa i Berth Johanssons Memorial. Han möter bland andra stallkompisen French Laundry.

Här är startlistan:

2140 auto

1 French Laundry – Erik Adielsson
2 I’m Just A Sund – Ulf Ohlsson
3 Cruzado dela Noche – Björn Goop
4 Cupido Sisu – Tomi Haapio
5 Canari Match – Örjan Kihlström
6 Illinois Sund – Kenneth Haugstad
7 Nappa Scar – Per Lennartsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Resolve är redo - kvalar på Meadowlands
Nästa nyhet
Resolve är redo – kvalar på Meadowlands

Resolve är redo – kvalar på Meadowlands

Förra året slutade han runner up i Elitloppet. Åke Svanstedt vill till Solvalla även i år. På lördag är det kvaldags för Resolve.

Det är den 6 maj som Arthur J Cutler Memorial ska köras på Meadowlands. Ett lopp som förutom ett förstapris på strax under miljonen kronor, även ger vinnaren en biljett till Elitloppet.

Resolve, fjolårets Elitloppstvåa, aviserar en start där och en vecka före, det vill säga på lördag, är det dags för Åke Svanstedts stjärna att mjuka upp.

Svanstedt mot Elitloppet? Foto: ALN

Resolve är anmäld till ett kvallopp på Meadowlands.

Vid en seger i Cutler Memorial, eller en stark prestation, är planen för Resolve att ta planet mot Sverige och nästa uppgift Elitloppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Finlandia-Ajo nästa uppgift för Poet Broline
Nästa nyhet
Finlandia-Ajo nästa uppgift för Poet Broline

Finlandia-Ajo nästa uppgift för Poet Broline

Peter Untersteiners Poet Broline är redo för det första mötet med eliten. Femåringen är åttonde häst att bli klar för Finlandia-Ajo.

Till Helsingfors. Foto: ALN

Startfältet till miljonloppet Finlandia-Ajo säkras på söndag och för närvarande är åtta hästar klara. Loppet körs på Vermo nästa söndag, den 7 maj.

Senaste tillskottet är Poet Broline. Den av Peter Untersteiner tränade kulltoppen har på meritlistan bland annat en E3-seger och guld i Kungapokalen.

I sin årsdebut tog han segern i Carl Philips Jubileumspokal före Twister Bi – en häst han kommer att få möta även på Vermo.

Klara för Finlandia-Ajo är:

D.D’s Hitman
Elian Web
Poet Broline
Propulsion
Seabiscuit
Twister Bi
Venice
Workout Wonder

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Västerbo HighFlyer runt om i Dartster F:s lopp

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson