Det är mycket Daniel Redén för dagen. Och på lördag ser Solvalla-tränaren ut att kunna ha en huvudroll även på Umåker. Stallet mönstrar en stark kvintett.

Daniel Redén toppar tränarligan i Sverige efter att snart fyra månader av året har gått. I måndags tog stallets stora stjärna Delicious sin tolfte raka i en stil som får många att hoppas på Elitloppet.

Allt väl med Delicious. Foto: ALN

Men som vanligt är man försiktig med ögonstenen, som får bestämma mest själv hur framtiden ska se ut och var hon startar härnäst.

– Allt verkar fint efter segern, hon har fått gå i hagen efteråt och haft det bra. Så det ser bra ut. Men vi har ingen aning än hur planerna blir, utan det är ett lopp i taget för henne, säger stallet Pär Pergenius till travnet.se.

En annan av stall Zets stora reklamhästar är Propulsion som slog igenom med dunder och brak vid den här tiden i fjol. Efter tre miljonlopps-segrar bar det av mot Frankrike i vinter. Trots en meriterande fjärdeplats i Prix d’Amérique var knappast flytet på Muscle Hill-sonens sida.

Redén och Pergenius. Foto: ALN

På lördag är han tillbaka på svensk mark och ser ut att få axla ett tungt favoritskap i Guldbjörken (V75-3).

– Han har tränat på ett tag, kontinuerligt sedan han kom hem från Frankrike och allt känns bara bra. Det är klart att det inte är toppform ännu, men det är en så bra häst att han ska räknas med en bra chans här, säger Pär och berättar vidare:

– Det är inte avgjort än vilken balans han tävlar med på lördag, men oavsett så tycker jag det här är vår bästa chans i omgången.

Olympiatravet för Propulsion? Foto: ALN

Om det skulle bli seger i Guldbjörken innebär det att man får en plats i Olympiatravet en vecka senare – om man vill. Frågan är dock om det är där Propulsion går ut nästa gång?

– Det får vi se, han har också Finlandia-Ajo (den 7 maj) som är ett bra lopp för hans del. Så vi vet inte än utan lördagens lopp får avgöra det.

Floyd duger i klassen. Foto: ALN

I Klass 2 (V75-4) är det femårige Floyd P. Boko som är stallets häst. Han kommer från en spetsseger på Solvalla, men fick strykas inför en tilltänkt start på Färjestad i fredags.

– Vi fick stryka på grund av snöstormen. Hästen har tränat på som vanligt efter det och känns bra, men har fått ett spår lite långt ut i banan här. Örjan får försöka hitta ned i banan och få ett bra läge. Även om han gick i spets senast så brukar han alltid kunna gå bra till slut. Jag tycker han duger bra i den här klassen och det blir barfota runt om som på sistone.

Fighting Bax rejäl senast. Foto: ALN

Femårige Fighting Bax är ett intressant inslag i Bronsdivisionen (V75-5). Han levererade en stark insats senast då han från spets vann över lång distans.

– Han var lite väl het i ledningen senast och fick ödsla lite krafter i onödan. Jag tycker det var en strong insats att han ändå hade krafter kvar för att vinna. Det har kanske gått lite långt mellan starterna men allt verkar bra med honom.

Hur funkar det med innerspår och kort distans?

– Spår ett är ju inte så bra, han är inte riktigt snabb ut så det är svårt veta var han hamnar. Annars har hästen bra fart i sig och går på distansen. Han duger bra i den här klassen och med klaff så ska han räknas.

Kan Tobin bjuda på nytt segersmil? Foto: ALN

I Berth Johanssons Minneslopp (V75-6) har stallet två kandidater, som båda räknas till favoriternas skara. Tobin Kronos stod senast för en riktigt läcker comeback och vann väldigt lätt från spets med en avslutning på 09 sista 500.

– Han var smällfin i årsdebuten. Hästen var spänstig och fin och det var svårt att vara bättre än så, med tanke på att han inte var så hårt jobbad inför. Jag tror säkert att han gått framåt ytterligare med det loppet. Tobin Kronos trivs fint i spets, det är några snabba innanför, men han har ett bra läge att hitta dit igen.

In Vain Sund utmanar. Foto: ALN

In Vain Sund, som var trea i Europaderbyt bakom just Tobin Kronos och vinnaren Readly Express, i höstas har under vintern tävlat med framgång i Frankrike. Men Sverige-comebacken senast på Färjestad fick ställas in på grund av snöovädret.

– Det var jäkligt synd att han missade det loppet, det hade varit ett perfekt lopp för honom. Nu är det lite andra förutsättningar med ett tråkigt läge och hästen blir lite utlämnad till vad de andra hittar på. Annars har han tränat på bra sedan Frankrike, funkar bra på distansen och ska göra ett bra lopp.

Vilken är den bästa chansen av de två i loppet?

– På läget är det fördel Tobin Kronos, men egentligen tycker jag att de är ganska jämbördiga, säger Pär Pergenius.