Det blir en spännande lördag på Solvalla. Särskilt genom duellen mellan Nuncio och On Track Piraten. Minst en av dem kommer få en lång segerrad bruten…

Fajten i den första deltävlingen till Olympiatravet, som avgörs på Solvalla, har blivit ordentligt hajpad i veckan.

I ena ringhörnan: Nuncio. Foto: ALN

Inte så konstigt det. Två av landets populäraste travare står i varsin sida av ringhörnan. Nuncio har börjat året med enkla segrar och ståtar med hela femton raka.

On Track Piraten har varit en ständig segerföljetong med nio raka viktorior, samtliga i högsta klassen. Senaste förlusten var i VM-loppet i oktober (där han blev fyra).

– Man får vara lite ödmjuk inför det här och ta det för vad det är. Jag räknar inte med att ”Piraten” ska gå ut och vinna. Men ska vi någon gång slå Nuncio är det väl i den här starten när han inte har så många lopp i kroppen, säger ”Piratens” tränare Hans R Strömberg i en intervju med Kanal 75.

I den andra: On Track Piraten. Foto: ALN

Nuncio, Elitlopps-vinnaren, dominerade totalt förra året och har inte direkt tagit ut sig i sina två första starter i år. Men toppformen, finns den där än?

– Den kanske är 70-procentig. Jag brukar inte köra speciellt hårt med mina hästar men andra hästar kan man ändå toppa lite mer. Med honom kör jag inga hårda jobb utan det är loppen som gör att han går framåt för varje start, säger tränaren Stefan Melander till Kanal 75 och fortsätter:

– Han hade inte startat på fem månader inför årsdebuten och sedan fick han ett uppehåll på en och en halv månad inför genomköraren i onsdags. Allting är precis som det ska med honom.

Hur har det då gått i tidigare möten de båda giganterna emellan? Jo, statistisk talar sitt tydliga språk. Fyra gånger har hästarna möts, samtliga fyra har Nuncio inte bara varit före ”Piraten” i mål, utan han har också vunnit loppet:

29 maj 2016: Elitloppet, försök:
Nuncio etta, On Track Piraten fyra

16 juli 2016: Årjängs Stora Sprinterlopp:
Nuncio etta, On Track Piraten fyra

27 augusti 2016: Sundsvall Open Trot:
Nuncio etta, On Track Piraten tvåa

18 september 2016: Trotting Masters final:
Nuncio etta, On Track Piraten oplacerad (galopp)

Här ska påtalas att Nuncio var måltvåa, medan On Track Piraten var femma i mål i Elitloppets försök men flyttades upp i resultatlistan sedan målettan Un Mec d’Héripré diskats för dopning.

4-0 till Nuncio i inbördes möten alltså. Kan ”Piraten” ta sin chans att få en skalp på den stora stjärnan? Det, en kvarts miljon kronor och en biljett till Olympiatravet står på spel på Solvalla.

Nuncio, 6 år (e. Andover Hall)
Tränare: Stefan Melander Kusk: Örjan Kihlström
53 starter, 39 segrar, 27 803 230 kr

On Track Piraten, 9 år (e. Kool du Caux)
Tränare: Hans R Strömberg Kusk: Johnny Takter
104 starter, 36 segrar, 14 349 710 kr

Läs även: Solvallas superlördag: Nuncio, Piraten, Delicious
Läs även: Nu inleds jakten på platserna i Olympiatravet