Bo Westergård fick sin licens indragen efter en dop-ningsdom. Nu har DNT tagit honom på ”bar gärning” med att hjälpa till hos Anette Skårnes. Det medför att även hon blivit avstängd.

Under hösten 2016 tilldömde det norska travförbundet, DNT, travtränaren Bo Westergård två års avstängning efter att man funnit honom skyldig till dopning.

Westergård. Foto: ALN

Avstängningen innefattades även av ett tillträdesförbud under samma period.

Samtidigt övertog Anette Skårnes Westergårds tidigare tränarrörelse. Ett av kraven som förbundet ställde då Skårnes fick sin proffslicens beviljad, var att Westergård inte skulle ha något med verksamheten att göra.

Men då DNT gjorde ett oanmält besök på gården under torsdagen – tog man Westergård på ”bar gärning” då han träningskörde en av Anette Skårnes tränad häst. Något som alltså tydligt bryter mot reglementet.

– Vi har uppdagat att Westergård och Skårnes tränade häst tillsammans. Han sonar en avstängning för brott mot dopningsreglementet och i det står det klart och tydligt att det är förbjudet att licensierade tränare samarbetar med de som är avstängd för dopningsbrott, förklarar Hanne Säbö hos DNT till tgn.no.

Med anledning av det har Anette Skårnes fått sin licens indragen med omedelbar verkan i tre månader. Därefter kan hon söka licens på nytt.

Enligt DNT ska man också, i samband med det oanmälda besöket, blivit nekade att ta dopningsprover på några hästar. Något som föranlett att dessa blivit tvångsstrukna inför kommande starter.

Bo Westergård medger att han träningskört häst, men förnekar att man nekat DNT:s veterinär att ta dopningsprover.

– Jag har gjort ett stort fel och ska ta mitt straff för det, säger han till tgn.no och fortsätter:

– Men jag menar att vi inte vägrade att dopningstesta hästarna. Varken jag eller Anette var involverade i det, det var gårdsägaren som nekade kontrollanterna tillträde till stallen. Han var frustrerad över att jag var ute och träningskörde med hästen. Det var något som han beklagade efteråt och han har varit i kontakt med DNT om saken.

Läs även: Bo Westergård dömd till två års avstängning

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Tillbaka som vinnare efter sabotaget: ”Rörande”

Tillbaka som vinnare efter sabotaget: ”Rörande”

I december utsattes Emil Fame för ett sabotage och hästens framtid hängde på en skör tråd. Vid torsdagens tävlingar i Bergen var han tillbaka som vinnare.

Minns ni Emil Fame? Hästen, tränad i Norge av Gaute Lura, som uppmärksammades i december sedan han blivit utsatt för ett grymt sabotage.

Inför ett lopp på Bergen Travpark upptäckte man att hästen av en okänd person fått flera spikar inslagna i hoven som skadat hästen och Emil Fames tävlingskarriär såg ut att kunna vara över.

Men hästen repade sig efter en operation och har kunnat återvända till banan. När det tävlades i Bergen på torsdagskvällen gjorde Emil Fame sin andra start efter sabotaget – och kunde återvända till vinnarcirkeln.

– Det är rörande att Emil Fame redan är tillbaka som vinnare efter allt det han gått igenom, helt fantastiskt, sa segerkusken Roar Hop efteråt enligt tgn.no.

Svenskfödde Emil Fame var andrahandsfavorit i loppet och vann från spets på 1.17,9a/2100 och tjänade 18 000 norska kronor.

Läs även: Sabotage i Norge – hästen fick spikar i hovarna

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Jimmy Takter kör åt Kolgjini - på Jägersro
Nästa nyhet
Jimmy Takter kör åt Kolgjini – på Jägersro

Jimmy Takter kör åt Kolgjini – på Jägersro

Vid Jägersros tävlingar på tisdag dyker en oväntad gäst upp i startlistorna. Det är Jimmy Takter som ska köra åt Lutfi Kolgjini.

Jimmy Takter är en av världens mest framgångsrika travtränare och storloppssegrarna i Nordamerika räcker halvvägs till månen. Men det är inte särskilt ofta som han själv svingar sig upp i sulkyn.

Jimmy på Jägers. Foto: ALN

Det gör han dock på tisdag kväll – på Jägersro. Takter är hemma på besök i Sverige och får samtidigt chansen till en uppsittning.

– Adrian ringde mig under tisdagen och berättade att Jimmy skulle komma till Sverige, så han bad mig sätta upp Jimmy på en av mina hästar och självklart kunde jag göra det, säger Lutfi Kolgjini till Trav 365.

Adrian Kolgjini befinner sig för närvarande i USA och arbetar åt just Jimmy Takter. Det är Clemenza Am, i V64-5, som blir Jimmys styrning.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Umåker
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Umåker

Fredag: V64-tips till Umåker

Omgången
Absolut ingen lätt-tippad omgång på Umåker denna fredagsafton och att hitta rätt singelstreck kan ge klirr i kassen. 9 Sambucus P.R.blir troligen omgångens största favorit men jag tycker han ställs inför en passande uppgift och blir inte lätt att stå emot med minsta klaff på vägen.

Spiken
9 Sambucus P.R. (V64-5)

Dragen
10 Krusen (V64-3)
7 Nuisance Face (V64-6)

V64-systemet (spel för sex rätt)
V64-1: 2,3,5,8 (res 4-9)
V64-2: 1,5,11 (res 8-7)
V64-3: 2,6,9,10 (res 7-3)
V64-4: 1,3,5,10,11 (res 15-14)
V64-5: 9 Sambucus P.R. (res 5-3)
V64-6: 2,4,6,7,8,9,10,11 (res 15-1)

4x3x4x5x1x9 = 2160 rader/kronor

Dubbelförslaget
9 – 7,8 x 1000

Totalt: 1000 kronor

Spela på trav hos Unibet. Klicka här.

V64-1

RANKING A: 3-5. B: 2-8-4-9. C: 1-6-7.

Spetsanalys:
2 Rutger Gigant är nog först till plankan men lär få ett par konkurrenter över sig direkt. Bland annat Jan Norberg bakom 5 Manstone’s Classic och här är frågan vad Sandra Eriksson tänker.

Loppanalys:
Sprinterlopp för en samling gamlingar och tipset till 3 Lord Photo. Elvaåringen har startat i monté på sistone och gjort helt godkända insatser. Valacken är jämn och säker samtidigt som utgångsläget blev bra.

5 Manstone’s Classic fick chansen sent senast men har visat fin form en längre tid nu. Nioåringen kan vara den som för överta ledningen i ett tidigt skede av loppet och då blir han svårslagen.

2 Rutger Gigant öppnar snabbt och kan duga en bit om Sandra Eriksson väljer att testa i spets.

8 Flip A Coin är inte helt borta om det skulle bli rejäl överpace.

V64-2

RANKING A: 11. B: 5-1-8-7-12-4-9. C: 2-6-10-3.

Spetsanalys:
1 In Photo bör vara snabbast och håller ledningen men man brukar släppa med henne. Därmed ligger vägen öppen för 5 Flight Plan.

Loppanalys:
Stolopp med lärlingar bakom spakarna och vidöppet. 11 Dragondamour Sisu såg ut som loppets vinnare när han tågade fram i dödens senast melyckades aldrig bräcka Tripel Crown i ledningen. Stoet radade upp segrar i inledningen av sin tävlingskarriär och det mycket väl vara dags för en ny segerrad.

Härdade 5 Flight Plan har nu fått andats Norrlandsluft ett tag första starten efter uppehåll gav mersmak. Med den genomköraren avklarad är man redo att utmana om segern på allvar nu och Scarlet Knight-dottern är dessutom kvick i benen första biten.

1 In Photo räckte inte till på V75 senast men har ett perfekt startspår nu och kommer få en fin resa där framme. Med lucka i tid kan det vara sjuåringen som störtdyker till seger.

8 Catch Me W.F. har mött tuffare motstånd nere i södra Sverige men känns lite överstreckad sett till förutsättningarna.

V64-3

RANKING A: 2-6. B: 10-9-7-3-5. C: 1-4.

Spetsanalys:
2 Pydin har kanske inte bästa spåret, men kan öppna snabbt, och kan vara den som tar över kommandot upp till 500-meters pålen.

Loppanalys:Kallblodslopp över lång distans som bara lockat tio hästar men ändå rätt skaplig klass.

2 Pydin har en fin rad med tre raka segrar, men den senaste togs i början av november, och sedan dess har hingsten inte startat. Femåringens form är dunkel men kommer Ove till täten tidigt blir man att räkna med.

6 Storm Odd har inte räckt till i tuffa sällskap den senaste tremånadersperioden, men är bra i grunden, och får Ulf Ohlsson i sulkyn. Känns som det blir offensivt upplägg härifrån och nioåringen känns som ett givet segerbud.

10 Krusen kan få revansch på 9 Guli Järven trots att han står 20 meter sämre till än senast. Jag tycker att den förstnämnda gynnas av det extra halvvarvet men båda två behöver lite tur på vägen för att plocka in sitt handikapp.

7 Ängskalla är en rätt tuff donna som inte ska nonchaleras helt om man streckar vidare.

V64-4

RANKING A: 5-10. B: 11-1-3-15-14-2-4-6. C: 13-8-12-9

Spetsanalys:
5 Albiorix testar startbilen för första gången men har vissa rappa fötter i voltstart. Kanske loppets hetaste spetsbud eftersom den invändiga inte är några raketer.

Loppanalys:
Femton hästar bakom bilen och en svårlöst historia. 5 Albiorix ledde runt om senast och har nu vunnit hälften av sina fyra starter i karriären. Även den första togs från ledningen men nu är det debut bakom bilen. Skulle Ove A Lindqvist lyckas hitta till front är mycket vunnet.

10 Johnny English vann sitt senaste, och enda, framträdande på svensk mark. Då kuppade sig John Östman sig till täten mitt i loppet och sedan släppte ekipaget inga konkurrenter över bron.

11 Pantheon Face gör alltid stabila insatser men har ännu inte lyckats spräcka sin segernolla. Raja Mirchi-sonen har dock visat form hela året och det är inte omöjligt att första segern kommer nu.

1 Winehouse åker också med på lappen eftersom läget är perfekt.

V64-5

RANKING A: 9. B: 5-3-12-4-1-11-2. C: 6-8-10-7.

Spetsanalys:
1 Kossu Sisu kan öppna men 4 Comeonhill brukar också kunna lägga iväg rejält och jag tror mest på den sistnämnda.

Loppanalys:
Autostartslopp över 2140 meter där jag väljer att spika 9 Sambucus P.R. som hade inte fint fjolår med strax över 400 000 i intjänade pengar. Sexåringen har inte startat på ett tag på grund av halsinfektion men rapporteras träna starkt och ställs mot passande motstånd. Läget är såklart ett litet minus men med rätt resa tror jag att Leif Eriksson blåser till dem i spåren sista halvvarvet.

V64-6

RANKING A: 7-8-14. B: 6-10-2-9-4-3. C: 15-1-13-12-5.

Spetsanalys:
4 Leap Day Credit är rask bakom bilen och kan var den som greppar taktpinnen initialt om nu inte 3 Don Brodde trycks av rejält. Den förstnämnda har dock inte startat på ett tag och kanske blir det släpp men frågan är till vem? Nuisance Face?

Loppanalys:
Spårtrappelopp över lång distans där det finns frågetecken på flera av de mer betrodda. Därför chansar jag iväg tipsettan till 7 Nuisance Face som galopperade tidigt senast men som var positiv i ett V75-lopp innan det som vanns av Angel Rain. Stoet har alltid en pollett till slut med rätt lopp på rulle och detta känns som en rolig idé.

14 Roger America tävlade på V75 med framgång i fjol och var duktig i comebacken senast. Sjuåringen brukar kunna bjuda till om han får rätt resa med från tredje ledet bakom bilen krävs det klaff.

8 Coconut Am stod för flera fina insatser i tuffare sällskap under fjolåret. Hon var bland annat inte så långt bakom Nancy America i en Diamantstofinal på Solvalla och trots det dåliga spåret ska hon räknas tidigt.

6 Adrian Dotcom återkommer till tävlingsbanan efter ett längre tävlingsuppehåll men ska tas på allvar direkt. Valacken brukar håll farten hela vägen till linjen och hamnar med inte allt för illa på det är man med i matchen.

10 Hamis Fameraiser vann 14 lopp i fjol och John Östman körde honom dessutom de två gånger han startade i Sverige. En av dem slutade givetvis med seger och ekipaget ska inte nonchaleras.

Streckar även resten av B-gruppen.

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg


Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Många hoppas på seger för Madsen
Nästa nyhet
Inför V75: Många hoppas på seger för Madsen

Inför V75: Många hoppas på seger för Madsen

När V75 kommer till Kalmartravet mönstrar hemma-tränaren Thomas Madsen tre hästar. Det är nog många som hoppas att den första fullträffen på V75 kommer nu.

Hösten 2014 plockade Thomas Madsen ut proffslicensen och när V75-tåget på lördag gör sitt nästa stopp på hemmabanan Kalmar, tar han ut tre av stallets hästar i hetluften.

Förhoppningen är att den första fullträffen på V75 ska komma nu. Något som det är nog fler än Madsen själv som hoppas på. I Klass 2 (V75-1) kommer nämligen Sphinx d’Inverne till start. En häst som är Karlskronas bidrag i Rikstravet Team SHL.

Madsen och Kim Eriksson efter en Sphinx-seger. Foto: ALN

– Jag blev väl lite besviken när vi fick bakspår, får jag erkänna. Hästen är vassare när han får vara med där framme och dessutom är han ju väldigt snabb ut, säger Thomas till travnet.se.

Sphinx d’Inverne var tvåa i debuten i nya regin och tog sedan tre raka segrar till de många ägarnas glädje, men senast, i genrepet inför V75, fick man nöja sig med ett sjättepris.

– Man kan nog glömma det, allt blev fel i det loppet. Jag får väl ta på mig det lite själv då jag sa åt Kim (Eriksson) att ge honom ett lite snällare lopp, men när de började varvet i 19-tempo och han sedan fick en kall rygg så var ju de andra redan i mål innan han fick upp farten, säger han och fortsätter:

– Det är en häst under utveckling som vi hoppas starta på V75 med framöver. Vi får hoppas att de kanske kör lite för fort där framme så att vi kan komma in i loppet. Helt chockad blir jag väl inte om han vinner, men det är ett bra Klass 2-lopp det här.

Hekate Sund efter en seger. Foto: ALN

I Diamantstoet (V75-2) heter stallets vapen Hekate Sund. Ett sexårigt sto som senast gjorde första starten efter ett uppehåll.

– Hon var lite tung i årsdebuten senast, men det var ganska väntat. Det är en häst som är väldigt upp och ner det här; ena gången kan hon avsluta riktigt bra och den andra vill det sig inte alls, säger Thomas och berättar vidare:

– Jag körde henne på rakbanan i onsdags och det var nog ett av de bästa jobben som jag kört med henne, men samtidigt har jag ingen känsla för att hon kan vinna på V75. Spåret är bra och vi ska prova med helstängt och bike för att hon ska öppna bättre. En bra resa och fina pengar kan man hoppas på.

Thaiger gör andra starten för Madsen. Foto: ALN

Thaiger Exclusive gör i Bronsdivisionen (V75-7) andra starten för Thomas Madsen. Hästen, som tidigare fanns hos Peter Untersteiner, gjorde årsdebut senast. Var då favorit men fick se sig slagen som tvåa.

– Han var också lite tung då, men gick med järnskor. Vi ville gärna vara med när V75 kommer till Kalmar så vi fick gå ut då, även om jag kanske trodde att han skulle räcka ändå i årsdebuten.

Har han gått framåt mycket med det loppet i kroppen?

– Jag skulle tro att han är betydligt bättre till den här gången. Han var fin i ett banjobb i tisdags och ska ha gått framåt med det. Sedan har han väl inte prickat toppformen riktigt än, men det är en så pass bra häst att han ska kunna vara med där framme i alla fall.

Hästen är kvick ut – är det spets som är målet?

Madsen är laddad för V75. Foto: ALN

– Han är snabb ut men vi får se. Det är några andra som är snabba innanför och vi vill nog inte köra för ledningen till varje pris. Men det är klart att det är närmaste vägen till mål och det vore inte fel om vi kom dit. Det blir barfota runt om nu och det har han varit vass på tidigare, och så byter vi till norskt huvudlag i stället för ett öppet. Samtidigt är han nog inte sämre bakifrån och det här är en häst som vi hoppas på en hel del framöver.

Första fullträffen på V75 som tränare skulle passa perfekt på lördag?

– Det skulle sitta fint såklart. Det är ju det här man har gått och laddat för under hela vintern. Men samtidigt vet jag hur svårt det är, säger Thomas Madsen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Cash Gamble galopperade på väg mot segern

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson