På söndag gör Timoko sin sjätte raka start i Prix d’Amérique. Det blir också hans sista chans att vinna loppet. Kan han utmana den stora favoriten Bold Eagle?

Med bara några få dagar kvar till årets Prix d’Amérique handlar förhandssnacket i Frankrike mest om Bold Eagle – titelförsvararen som närmast förväntas vinnas även i år.

Timoko har tävlat i de största loppen i flera år. Foto: ALN

Men en av de som ikläder sig utmanarens roll är Timoko. Hästen som med sina 4,3 miljoner euro nu passerat Ready Cash som Frankrikes vinstrikaste travare genom tiderna.

Den i dag tioårige Timoko är inne på sin sista tävlingssäsong. De senaste fem åren har stjärnan varit en av hästarna i Prix d’Amérique. Ett imponerande facit. På söndag gör han sin sjätte – och sista PdA-start.

– Det är otroligt så bra han kändes i morse. Jag har sagt det förut, men jag tycker att han är bättre än någonsin. Han är tio år gammal, men fortsätter att imponera på mig, säger tränaren Richard Westerink till Paris-Turf efter måndagens snabbjobb.

Förra året fick Timoko silvret bakom en outstanding Bold Eagle. För två år sedan knep han tredjepriset. Vid båda tillfällena med Björn Goop i sulkyn och han sitter upp även på söndag.

Får Westerink och Goop jubla igen? Foto: ALN

Addera till de två pall-platserna även två femte-pris och man förstår att Timokos resultat i Prix d’Amérique är beundransvärt.

Men kan han verkligen hota Bold Eagle när det drar ihop sig till batalj på kolstybben på söndag eftermiddag?

– Det kommer att vara nödvändigt att vara väldigt stark för att slå Timoko på söndag. Jag tycker han känns ännu bättre än vid samma tidpunkt i fjol. Starten kommer bli viktig, men Timoko är med där framme, det är jag säker på, säger Richard Westerink till Paris-Turf.

Timoko startade senast i Prix de Bourgogne på nyårsdagen. Där slutade han tvåa, regelrätt slagen av Bold Eagle. Den definitiva startlistan till Prix d’Amérique blir klar på torsdag eftermiddag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
ATG:s nya satsning: Humorshow med VR-trav

ATG:s nya satsning: Humorshow med VR-trav

Under onsdagskvällen är det dags för ATG:s nya satsning. Ett direktsänt humorprogram där kända komiker bland annat ska kommentera virtuell racing.

I kväll, onsdag, är det premiär för ATG:s senaste satsning. Programmet heter ”Klackspark” och ska direktsändas på atg.se under 40 minuter på onsdagskvällarna från klockan 22.00 – direkt efter det sista V86-loppet gått i mål.

”Klackspark” beskrivs som ett humorprogram där de två kända komikerna Fredde Granberg och Björn Carlberg bland annat ska kommentera virtuella hästkapplöpningar.

– Eftersom det inte finns något färdigt manus kan det hända lite vad som helst när vi sätter oss i studion, men det är samtidigt en rolig utmaning att arbeta med improvisation på det här sättet. Det blir spännande att se vad som händer, säger Granberg till Kanal 75.

Fredde Granberg är skådespelare och regissör, inte minst känd från 90-tals-klassikern ”Ronny och Ragge”, medan Björn Carlberg bland annat är upphovsman till dockserien ”Kjell”.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Redan tillbaka: Tekno Odin gör årsdebut
Nästa nyhet
Redan tillbaka: Tekno Odin gör årsdebut

Redan tillbaka: Tekno Odin gör årsdebut

Redan på söndag är han tillbaka. Efter ett strålande fjolår är det dags för Tekno Odin att göra årets första start.

Tekno Odin kan se tillbaka på ett toppfint 2016 som innebar två nya världsrekord, 16 segrar på 24 starter och 1,8 miljoner norska kronor intjänat.

Tekno tar 10:e raka? Foto: ALN

Senaste starten, som för övrigt var kallblodets nionde raka seger, skedde den 10 december på Forus.

Redan på söndag är Tekno Odin redo för årsdebut. Den sker i ett enklare sällskap på hemmabanan Sörlandet. 16 000 norska kronor är förstapriset.

Här är startlistan:

2140 volt

1 Branddon – Eirik Höitomt
2 Johan Herbjörn – Per Vetle Kals
3 Nandine U.N. – Johan Herbjörn Undem
4 Tori Huldra – Thor Borg
5 Lill Ronja – Karin Hauge
2160 meter
6 Rinde Kvikken – Lars Anvar Kolle
7 Töffe Toft – Arild Berås
2180 meter
8 Tekno Odin – Öystein Tjomsland

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Prix d'Amérique - loppet som skapar legendarer
Nästa nyhet
Prix d’Amérique – loppet som skapar legendarer

Prix d’Amérique – loppet som skapar legendarer

På söndag riktas världens travblickar mot Paris och Vincennes. Prix d’Amérique ska avgöras. Ett lopp som kommit att skapa åtskilliga legendarer.

Det var 1920 som den första upplagan av Prix d’Amérique kördes. Loppet har, med uppehåll under det andra världskrigets första år, 1940-41, avgjorts årligen och kommit att göra den sista söndagen i januari till ett i travkretsar magiskt datum.

Många är de stjärnor som fötts till legendarer i loppet. Den störste av dem, i alla fall i Frankrike, är Ourasi. Inte mindre än fyra gånger har han segrat i Prix d’Amérique. Något som han är ensam om att ha presterat.

Ourasi - den störste. Foto: ALN

Ourasi vann 1986-1988 för att 1989 fått nöja sig med tredjeplatsen då stoet Queila Gédé blev en för svår nöt att knäcka. Ourasi återkom dock påföljande år och kunde, i vad som blev hästen sista start i karriären, ta sin fjärde och historiska seger.

Redan året efter, 1991, stod en annan historisk segrare i fokus. Hästen hette Ténor de Baune och tränades och kördes av Jean-Baptiste Bossuet. Den då sexårige travaren hade gått genom karriären som obesegrad i 29 starter – och förblev obesegrad även över den stora uppgiften.

Dessvärre kunde Ténor de Baune efter det aldrig leva upp till samma sagolika karriär. Hästen gjorde ytterligare 17 starter men vann bara 3 av dem. Karriären avslutades under vintermeetinget 1993.

Ourasi är alltså den ende, hittills i alla fall, att ha vunnit Prix d’Amérique vid fyra tillfällen, men tre trippelsegrare har skådats genom loppets 97-åriga historia.

Glädje vid segerceremoni efter Prix d'Amérique. Foto: ALN

Först var 20-talets supersto Uranie, som blev champion tre år i följd 1926-1928. Hon fick dessutom ett andrapris, två år senare 1930.

Under 1966-1968 var det dags för nästa legendariska sto att ta tre raka – Roquepine, tränad av Henri Levesque var dåtidens stora stjärna och hann även med att ta hem Elitloppet två år i följd, 1966-67.

På 1970-talet var det Bellino II som gjorde om bedriften, 1975-77. Prestationen blir än mer anmärkningsvärd då man tar i beaktande att han även korades till segrare i montéslaget Prix de Cornulier lika många gånger. Bellino II kan även skryta med tre skalper i Prix de Paris – och en i Prix de France.

Under 1980-talets inledning var Idéal du Gazeau den stora stjärnan. Två Prix d’Amérique-segrar blev det, 1981 och 1983. ”Idealen”, som för övrigt också vann Elitloppet två gånger, slutade trea 1982.

Varenne vann två. Foto: ALN

På senare år minns vi dubbelsegrare som ”Il Capitano” Varenne, av många ansedd som sportens allra främsta, som gjorde rent hus både 2001-2002.

2007 och 2008 var det Offshore Dream som tog hem jätteloppet två år i följd och den senaste att ha gjort det är Ready Cash som var omutlig både 2011 och 2012. I år är som bekant sonen Bold Eagle stor favorit att göra om bedriften.

De svenskfödda hästar som stått som segrare i Prix d’Amérique är fyra till antalet. Queen L. bröt trenden då hon för Stig H Johansson skar mållinjen som etta 1993.

Drömmen blev sann för Maharajah. Foto: ALN

Bara två år senare var det Ina Scot som chockade trav-världen. Helen A Johansson, den enda kvinna att ha vunnit loppet, gav det svenska stoet en perfekt resa och skrällvann i en av de mest omtalade upplagorna av loppet.

2006 tillskrevs Gigant Neo segern, även om han bara kom i mål som tvåa. Titelförsvararen Jag de Bellouet fråntogs efter loppet segern då det framkommit att han tävlat med otillåtna medel.

Triumfen 2014 minns vi gärna. Maharajah var efter flera tappra försök inte särskilt betrodd det här året, men nu stämde allt till fullo och Stefan Hultman och Örjan Kihlström kunde fira sin eftertraktade seger.

Givetvis ska nämnas även Sören Nordin som blev den förste svenske kusk och tränare att ha tagit hem Prix d’Amérique. 1950 slog han till med USA-importen Scotch Fez. 1973 var det Berndt Lindstedt som följde i samma spår då han lotsade in Dart Hanover till triumf.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vison Fromentro Westholm-vinnare på Vincennes
Nästa nyhet
Vison Fromentro Westholm-vinnare på Vincennes

Vison Fromentro Westholm-vinnare på Vincennes

Prix d’Amérique-veckan är inledd på Vincennes. Vid tisdagens övningar kunde Jörgen Westholm noteras för en tränarseger då Vison Fromentro satte nosen först.

Vincennes värmde upp inför helgen med lunchsport på tisdagen. Tävlingarna fick se en svensk tränarseger. Bryan Coppens rattade Jörgen Westholm-tränade Vison Fromentro till vinst i ett lärlingslopp.

Westholm. Foto: ALN

Vison Fromentro, som var andrahandare i loppet, fick en fin resa i andra paret utvändigt i tufft tempo (första 600 gick efter 07,6). Attacken sattes in före sista sväng, då vinnaren klev fram i dödens.

En tuff duell väntade över upploppet mot Ange de Lune, men precis före mål fick Vison Fromentro nosen först. Segern var värd 24 750 euro och tiden var 1.12,6a över 2100 meter.

Det här innebar den femte segern på fransk mark sedan september för den franskfödde åttaåringen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Två flerfaldiga miljonärer avslutar karriärerna

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson