Svenske Lover Face får inte starta under hela 2017. Det som en följd av den dom som det franska travförbundet delade ut mot hästens tränare Fabrice Souloy.

Under måndagen tillkännagav det franska travförbundet, Le Trot, att totalt fem tränare stängs av under en period om ett år.

Det sedan fem hästar, tränade av fem olika tränare, vid sammanlagt sex tillfällen testats positivt för kobolt efter dopningsprov. Hela domen kan läsas via Le Trot här.

Souloy fick ett års avstängning. Foto: ALN

Utöver att tränarna döms till avstängning, böter och tillträdandeförbud till travbanorna, stängs även de aktuella hästarna av under samma period. Det vill säga ett år från och med den 2 januari.

Något som drabbar svenskfödde och –ägde Lover Face hårt. Åttaåringen var nämligen den häst, i träning hos Fabrice Souloy, som testades för kobolt efter att den slutat trea i ett lopp på banan i Cabourg den 22 juli. Hästens ägare fråntas även prispengarna på drygt 70 000 kronor.

Det franska travförbundets dom är inte möjligt att överklaga och gäller i samtliga UET-länder.

Utöver Fabrice Souloy är det tränarna Salvatore Campalo, Xavier Fontaine, Dominique Raffini och Philippe Bengala som tilldöms ett års avstängning. Fyra av tränarna får 15 000 euro i böter, medan Campalo får 30 000 euro i böter. Det sedan hans häst testats positivt vid två tillfällen.

Oberoende av den dom som det franska travförbundet nu meddelat, pågår en process mot Fabrice Souloy i Sverige och Norge. En dom väntas under våren.

Däremot löper de hästar som testats positivt för kobolt i Sverige och Norge, inte någon risk att bli avstängda då sådan straff inte finns i de båda ländernas reglementen.

Läs även: Franska förbundet: Ett års avstängning för Souloy

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Bold Eagle mot Propulsion i Prix de Bourgogne?

Bold Eagle mot Propulsion i Prix de Bourgogne?

På söndag är det dags för Prix de Bourgogne, det tredje av fyra B-lopp. Bold Eagle aviserar en ny start – och kan få möta Propulsion.

Jakten på Prix d’Amérique-platser fortsätter. Närmast väntar Prix de Bourgogne som på nyårsdagen avgörs på Vincennes.

Loppet är det tredje så kallade B-loppet av totalt fyra, där de tre främst placerade får platser i Prix d’Amérique.

Propulsion. Foto: ALN

Sett ur den preliminära anmälningslistan, som innehåller 25 hästar, ser favoritskapet ut att hamna hos en redan PdA-klar häst. Nämligen Bold Eagle, som efter sin vinst i Prix du Bourbonnais här aviserar en ny start.

Daniel Redén har fyra träningar preliminärt anmälda. Propulsion och norske Lionel, båda klara för PdA, kan här komma att göra finslipningar på formen. Stallet har även anmält Call Me Keeper och Wild Honey.

Oasis Bi. Foto: ALN

Ytterligare en svensktränad har anmält sitt intresse – den senaste PdA-trean Oasis Bi, som inte startat sedan VM-loppet i mitten av oktober. Tränaren Stefan P Pettersson har sagt att man siktar mot PdA igen.

Bland övriga namnkunniga hästar, preliminärt anmälda till söndagens uppgift, finns Timoko som vann det här loppet i fjol. Han var senast femma i Prix du Bourbonnais.

Prix de Bourgogne körs över 2100 meter med bilstart och har ett förstapris på 54 000 euro. Den definitiva startlistan blir klar på torsdag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Royal Fighter tillbaka när V75-året avslutas
Nästa nyhet
Royal Fighter tillbaka när V75-året avslutas

Royal Fighter tillbaka när V75-året avslutas

Den dubble Elitlopps-finalisten Royal Fighter gör come-back när årets sista V75 avgörs hemma på Mantorp under nyårsaftonen.

På lördag är det som bekant nyårsafton. Och då avgörs även årets sista V75-tävlingar, i en ordinarie omgång. Det är Mantorp som står för fyrverkerierna.

Jennifer och Per. Foto: ALN

Omgångens clou blir Gulddivisionen där hemmapubliken får återse sin stjärna Royal Fighter.

Per K Eriksson-träningen, som körs av Jennifer Tillman, gör sin första start på nästan fyra månader. För motståndet står bland annat Mantorps-kollegan Usain Henna.

Här är startlistan:

1640 auto

1 Flex Lane – Björn Goop
2 Attack Diablo – Christoffer Eriksson
3 Krångel – Nathalie Blom
4 Allaballakaitoz – Henriette Larsen
5 Francais du Gull – Erik Lindegren
6 Royal Fighter – Jennifer Tillman
7 Usain Henna – Oskar Svanberg
8 Västerboonthenews – Johnny Takter
9 Nothing But Class – Peter Untersteiner
10 Highspeed Call – Daniel Olsson
11 Quick Master – Sandra Nordemo
12 Claes Boko – Örjan Kihlström

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Lugnt för On Track Piraten och Anna Mix
Nästa nyhet
V75: Lugnt för On Track Piraten och Anna Mix

V75: Lugnt för On Track Piraten och Anna Mix

Det är ingen som slår On Track Piraten på fingrarna i Gulddivisionen. Dalahästen var ute på en annandag jul-promenad värd en kvarts miljon kronor.

On Track Piraten har närmast blivit synonymt med Gulddivisionen i år. Vid måndagens V75-finaler på Solvalla grejade valacken sin nionde fullträff för året i högsta klassen.

– Man blir alldeles stum, jag har inga ord kvar längre för den här hästen. Det ser ut som om han mest är ute och joggar, sa tränaren Hans R Strömberg i vinnarcirkeln.

Nytt guld i guld för "Piraten". Foto: ALN

Odramatiskt var ordet för ”Piraten”. Johnny Takter kunde köra fram storfavoriten till spets genom den första kurvan och därefter var det spel mot ett mål.

Nahar synade dödens men kunde aldrig komma nära. Ur sista sväng lättade ”Piraten” undan och mötte publikens applåder i en väldigt enkel seger. Thai Broadway tog andrapriset efter en resa i rygg på vinnaren, medan Nadal Broline fick bronset efter en bra avslutning.

– Det är en väldigt fin häst. Det är ett nöje varje gång, han har en sådan professionell inställning, han är fantastisk, sammanfattade Johnny Takter.

Segertiden blev 1.12,4a över 2140 meter. Den här segern var värd en kvarts miljon kronor. Därmed passerade On Track Piraten fyra miljoner kronor intravat under sitt mest framgångsrika år på tävlingsbanan hittills.

***

Anna Mix mot PdA. Foto: ALN

En annan som hade en angenäm uppgift på Solvalla var Anna Mix. Den Prix d’Amérique-klara fransyskan, i träning hos Sofia Aronsson, kunde säkert motsvara förväntningarna i Baroness Karsk lopp för stoeliten.

Anna Mix, körd av Erik Adielsson, gled fram till ledningen efter 500 meter och den återstående dramatiken skedde med 100 meter kvar då Red Rose America fick fritt från vinnarhålet. Hon sköt till rappt, men ledarinnan hade full kontroll.

– Hon känns jättefin. Det är så ofta som hon får gå i botten och hon har ett stort lopp om en månad så det var bra för henne att få gå på halvfart i dag. Det var helt safe, sa Adielsson.

1.13,6a över full distans var segertiden. Red Rose America således tvåa, medan Geisha Sund blev trea efter en fin spurt. Förstapriset var 200 000 kronor.

***

Väldigt lätt för Fossens. Foto: ALN

*Fossens Bonus var riktigt på tårna i Silverfinalen. Sexåringen blåste till ledningen direkt för sin tränare Magnus Jakobsson och var sedan ohotad om segern. Fossens Bonus skar mållinjen med krafter kvar på 1.13,3a full väg.

* Uppvisning i Hästägarkannan, ett stayerlopp. Med kilometern kvar styrde Svante Ericsson på med Al’s Winnermede och 600 kvar satt man i spets. Därefter lämnade femåringen fältet och behövde aldrig se bakåt i oro. Al’s Winnermede vann i imponerande stil på 1.15,2 över 3200 meter.

Test Drive hinner dit. Foto: ALN

*Örjan Kihlström-klassiker i Klass 2. Ledande favoriten Bullseye Pellini såg ut gå mot säker seger, men mitt på upploppet fick Örjan fritt från rygg ledaren med Test Drive som hann fram precis på linjen. Det är Stefan Melander som tränar vinnaren som klockades till 1.14,4a på 2140.

*Björn Goop i Klass 1. Det med egentränade Västerbo Hard Cash som följde i anfall 700 meter kvar, kopplade greppet in mot upploppet och säkert försvarade sig mot uppvaktningen sista biten. Ready Cash-sonen gjorde 2140 på 1.14,7a.

*Fjärde raka segern tog Timo Nurmos-tränade Tjacko Zaz då han vann Bronsfinalen för Erik Adielsson. Attacken sattes in över sista bortre långsidan och greppet kopplades ur sista sväng. Tjacko Zaz gick undan säkert före bra avslutande stallkompisen Zenit Brick. Segertiden: 1.13,6a över 2140.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Rocky Winner rejäl tvåa i italienskt storlopp
Nästa nyhet
Rocky Winner rejäl tvåa i italienskt storlopp

Rocky Winner rejäl tvåa i italienskt storlopp

Rocky Winner stod för en stark insats då han slutade tvåa i Gala Internazionale del Trotto i Rom. Men mot vinnaren Trendy Ok fanns dock inget att göra.

Jörgen Westholm-tränade Rocky Winner fortsätter sin odyssé i Europa. På annandag jul tävlade åttaåringen på Capannelle-banan i Rom. Det slutade i ett andrapris i storloppet Gala Internazionale del Trotto.

Rocky i Rom. Foto: ALN

Rocky Winner, som kördes av Roberto Andreghetti, fick ett tufft lopp, hela vägen i dödens. In mot den sista kurvan pressade han sig förbi den tröttnande ledaren Pascia’ Lest och övertog.

Svensken hade greppet in över upploppet men i vida spår kom Trendy Ok farande med en mäktig avslutning tillsammans med Alessandro Gocciadoro och Varenne-stoet kunde till slut vinna enkelt.

Segertiden blev 1.12,8a över 2100 meter och förstapriset var 39 100 euro. Rocky Winner tvåa, fyra tiondelar efter. Stefan Melander-tränade Divisionist slutade femma i samma lopp.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Franska förbundet: Ett års avstängning för Souloy

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson