Robert Bergh har fört en lång kamp kring sina hagar som bryter mot strandskyddet. Nu har LRF ställt sig bakom tränaren och beslutat sig för att stödja juridiskt.

Sedan Robert Bergh flyttade sin tränarrörelse till gården i Hajom, Marks kommun, förra hösten har problematiken kring hästhagarna som hotar strandskyddat område pågått.

Får stöd av LRF. Foto: ALN

Efter att först fått en strandskyddsdispens upphävdes den i maj i år. I november avslogs överklagan.

Nu får Bergh stöd från LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. I en pressinformation publicerad på travsport.se skriver LRF att man beslutat att stödja tränaren juridiskt i ett, vad man kallar, viktigt principmål.

– LRF anser att ärendet är principiellt viktigt, vi har många hästföretagare med samma bekymmer. Därför kommer vi att stödja medlemmens val att överklaga, genom att driva frågan som principmål. Det är viktigt att hitta en lösning så att marken kan brukas och företagaren kan driva sin verksamhet på gården, säger Lotta Folkesson som är ordförande i LRF Häst.

Lisa Kylenfelt, som är jurist hos LRF Konsult, är ansvarig för principmålet och kommenterar:

– Här är det viktigt för oss att visa att tillämpningen av strandskyddsreglerna inte är rimlig, undantagen finns för att det ska gå att driva verksamhet inom strandskyddsområden och då måste det också tillämpas på rätt sätt. De gröna näringarna är undantagna strandskyddet och det gäller naturligtvis också hästverksamhet eftersom detta också är jordbruk, hästarna betar markerna på gården.

LRF principmål innebär att man hjälper sina medlemmar att varje år ekonomiskt stödja ett antal juridiska processer i avsikt att klarlägga bilden av läget på olika rättsområden.

Läs även: Nytt bakslag kring Robert Berghs hagar