Återigen infriade Tekno Odin som stor favorit. Men den nionde raka segern satt hårt inne för kallblodsstjärnan.

Tekno Odin har gått fram som en ångvält de senaste månaderna och radat segrar. När åttaåringen under lördagen skulle avsluta säsongen var det Adolf Idsöes Äreslopp som var uppgiften på Forus.

Öystein Tjomsland satt bakom den 11 för 10-spelade Tekno Odin som kom igenom bra som trea i andraspår. Med drygt 500 meter kvar sändes storfavoriten till attack.

Får nu välförtjänt paus. Foto: ALN

Men det skulle bli riktigt hårt i mål. I spets gick Alsaker Piril som, trots att han fått ta emot press från Kleppe Slauren, vägrade ge slaget förlorat.

Tekno Odin närmade sig dock meter för meter i tredjespår och precis före mållinjen fick tappre Alsaker Piril ge sig för övermakten.

– Tekno Odin är inte i superform längre. Han hade en halvdålig dag, men har ett enormt löphuvud och avgjorde på klasshästens vis. Nu väntar en paus, sa Tjomsland efteråt enligt tgn.no.

Tekno Odin tog här sin nionde raka seger, tjänade 70 000 norska kronor och noterade segertiden 1.22,7 över 2080 meter.

Du kan se loppet här (Forus, lördag, lopp 4).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Sabotage i Norge – hästen fick spikar i hovarna

Sabotage i Norge – hästen fick spikar i hovarna

Den i Norge tränade Emil Fame utsattes för sabotage på Bergen Travpark. En söm hade spikats in i hästens hov. Nu är den fortsatta karriären hotad.

En mycket otäck händelse uppdagades på Bergen Travpark under torsdagen. Svenskfödde Emil Fame var favoriten inför kvällens femte lopp men kom aldrig till start.

Några timmar tidigare hade tränaren Gaute Lura upptäckt att sjuåringen utsatts för ett sabotage. En okänd person hade spikat in flera sömmar i hästens hovar, varav en träffat rakt in strålen, ett mycket känsligt område för hästen.

– När jag drog ut den så sprutade blodet ut. Spiken var helt inslagen i strålen och det var hemskt att se det, säger en bedrövad Gaute Lura till tgn.no och fortsätter:

– Emil Fame är den snällaste häst man kan tänka sig. Jag mår dåligt att någon vill göra en häst så illa. Jag orkade inte se alla lopp under kvällen utan åkte hem.

Emil Fames fortsatta tävlingskarriär kan nu vara hotad efter sabotaget. Veterinärer har undersökt hästens skador och antibiotika har satts in för att förhindra att komplikationer tillstöter.

– Blir det en inflammation i hoven, så är nog karriären över, säger Lura till tgn.no.

Tränaren menar att han inte har någon aning om vem som kan ha utfört dådet, men att händelsen är polisanmäld.

– Att folk kan vara så vidriga. Jag är så klart förbannad, men mest ledsen för hästens skull, som får lida, säger förre tränaren och tv-profilen Lennart Forsgren som deläger Emil Fame till Kanal 75.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Vilan får vänta för Stepping Spaceboy
Nästa nyhet
Inför V75: Vilan får vänta för Stepping Spaceboy

Inför V75: Vilan får vänta för Stepping Spaceboy

Tanken var först att Stepping Spaceboy skulle gå till vintervila. Men efter sin rejäla insats senast tänkte man om. På lördag är han en av favoriterna i E3 Revanschen.

Det är Färjestad som står som värd för lördagens V75-tävlingar. Dagens höjdpunkt är E3 Revanschen där några av landets bästa treåriga hingstar och valacker jagar 200 000 kronor i förstapris.

Från Åby och stall Denco kommer Stepping Spaceboy. Dream Vacation-sonen är den första avkomman efter Stepping Space, ett sto som för Roger Walmann på sin tid slutade tvåa i Derbystoet och sedan vann Breeders Crown.

Zukanovic. Foto: ALN

Stepping Spaceboy har redan visat att han har att brås på. Det har blivit 6 segrar på 14 starter i år och senast imponerade han från ledningen när han vann Johan Jacobssons Minne på Jägersro.

– Vi tänkte att han skulle avslutat säsongen efter den starten, men han såg så fin ut då och håller formen. Så vi bestämde i sista stund att han ska få göra en start till den här säsongen, säger tränaren Admir Zukanovic till travnet.se.

Stepping Spaceboy inledde karriären trevande och diskades för galopp i sina tre första starter. Men under året har utvecklingen verkligen tagit fart för treåringen.

Derbyt är målet. Foto: ALN

– Det går inte att sticka under stol med. Han har tagit sig samman rejält och det ser onekligen intressant ut, både inför lördag och för framtiden, säger Admir och berättar mer:

– Han har fått tid på sig och kommit starkt under hösten. Jag tror det är mycket utveckling kvar, det vore konstigt om det skulle ta stopp nu.

Hur ser planerna ut för nästa år?

– Vi har ett stort mål för honom och det är Derbyt. Vi siktar in oss på det. Han får prova lite mer långa lopp och han behöver få lite fler starter innanför västen. Göra honom mer härdad.

Hur ser du på lördagens uppgift då? Och bakspåret?

– Hästen är ju naturligt startsnabb och då blir det ofta så att han är med direkt i den främre träffen. Men jag tror definitivt inte att han är sämre bakifrån. Han har några startsnabba framför sig här och jag tror det kan bli tempo på det här loppet. Kanske kan vi hitta andra, tredje utvändigt här, säger tränaren och fortsätter:

Ska ha vinstchans igen. Foto: ALN

– Han har bevisligen form och är han lika bra som han var i lördags så ska han vara en av dem som gör upp om det igen.

Stallet har ytterligare en häst i E3 Revanschen (V75-4). Maharajah-sonen Great King Wine har gått i tuffa sällskap, men ännu inte fått sätta nosen först.

– Det är lite samma sak där. Det är en jättefin häst som jag trodde skulle komma redan i våras, men han har i stället utvecklats allt mer under hösten. Hästen har behövt lite mer tid på sig och mött fina hästar från dåliga lägen och inte fått full utdelning. Är han bland de tre på lördag blir vi jättenöjda, men samtidigt är jag heller inte förvånad om han gör det, säger Admir Zukanovic.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mellby Viking orkade inte - Arazi Boko tvåa
Nästa nyhet
Mellby Viking orkade inte – Arazi Boko tvåa

Mellby Viking orkade inte – Arazi Boko tvåa

Mellby Viking räckte inte i sin debut på franskt underlag. I stället blev det Altesse du Mirel som tog hem Prix de Blois i strid mot Arazi Boko.

Timo Nurmos Mellby Viking gjorde en intressant comeback och första start i Frankrike när han för Björn Goop gick ut i Prix de Blois vid torsdagens tävlingar på Vincennes.

Efter att ha inlett sin resa från bakspår, avancerades Mellby Viking fram mot dödens med 900 meter kvar. Men när upploppet nalkades tröt krafterna och det blev till slut en niondeplats.

Arazi Boko nära segern. Foto: ALN

Segerstriden blev dock rafflande. Ledande Unice du Guez släppte ut Altesse du Mirel från vinnarhålet och i spåren avslutade Arazi Boko kraftfullt.

Trion mötte mållinjen nästan jämsides, men i mitten var det Altesse du Mirel som hade huvudet före och vann för Pierre Vercruysse på 1.12,5a över 2100 meter. En seger värd 42 750 euro.

Arazi Boko gjorde en ny stark prestation i regi Fabrice Souloy och fick silvret, värt 23 750 euro. I sulkyn satt Franck Nivard.

Beverly Boulevard visade klassen. Foto: ALN

***

I Prix de Murat för ston, fixade Björn Goop ett tredjepris (7560 euro) med egentränade Angelina B.R. Norskan hade greppet in på upploppet men fick ge sig för svenska Beverly Boulevard som spurtade riktigt fint för Jean-Michel Bazire.

Det är Fabrice Souloy som tränar Beverley Boulevard som tog sin tredje seger på fyra försök i franska regin. Förstapriset betalade 24 300 euro och segern togs på 1.15,2 över 2850. Svenskfödda Cuba Cohiba slutade tvåa.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Prix du Bourbonnais: Bold Eagle möter Timoko
Nästa nyhet
Prix du Bourbonnais: Bold Eagle möter Timoko

Prix du Bourbonnais: Bold Eagle möter Timoko

Bold Eagle är tillbaka och utmanas av Timoko och svenska hoppet Call Me Keeper. Det när tre biljetter till Prix d’Amérique ska delas ut i Prix du Bourbonnais.

På söndag riktas blickarna mot Vincennes igen. På programmet står det andra B-loppet, Prix du Bourbonnais. Liksom i Prix de Bretagne, är det de tre främst placerade som säkrar platser i det stora slaget sista söndagen i januari.

De två hästar som på förhand tilldrar sig mest uppmärk-samhet kan förvisso oavsett känna sig säkra på en plats i PdA, på grund av sin höga prissumma: Bold Eagle och Timoko.

Bold Eagle vill nog ta upp segerraden igen. Foto: ALN

Bold Eagle gör här sin första start efter det överraskande nederlaget då han fick ge vika efter en häftig duell mot Traders i Prix Marcel Laurent.

Timoko, som vid årsskiftet fyller tio år, gör här sin sista satsning mot Prix d’Amérique. Det skulle i så fall bli hans sjätte raka start i det loppet. De två senaste gångerna har han slutat trea och tvåa.

Det är i vanlig ordning Björn Goop som sköter tömmarna bakom Timoko, som här gör första starten sedan segern i Grand Prix du Sud-Ouest i mitten av oktober.

Call Me Keeper kan få PdA-plats. Foto: ALN

Det svenska intresset riktas mot Daniel Redén-tränade Call Me Keeper, som får Örjan Kihlström bakom sig. Svenskägd är även Fabrice Souloy-tränade Moving On som även fanns med i Prix de Bretagne.

Norrmännen hoppas på Lionel, förra vinterns succéhäst i Frankrike som nu gör sin andra start efter ett längre uppehåll och har förhoppningar på en ny PdA-plats.

Dags nu, Bird? Foto: ALN

Bland fransmännen kan nämnas Bird Parker som efter en stark insats i Prix de Bretagne fick se sig snuvad på finalplatsen av Princess Grif. Även hon är med på söndag, som den enda från topp-trion i Prix de Bretagne.

På söndag finns med även kapable Amiral Sacha (åtta senast), Bazires rejäla sto Belina Josselyn, fine femåringen Boléro Love och välmeriterade Voltigeur de Myrt och Tiégo d’Etang.

Förstapriset i loppet är 54 000 euro.

En annan höjdpunkt på Vincennes under söndagen är Critérium des 3 Ans där Frankrikes bästa treåringar gör upp om 108 000 euro i förstapris. Favoritskapet lär ligga hos Philippe Allaires kullkung Django Riff.

Prix du Bourbonnais, 2850 volt

1 Tony Gio – Christophe Martens
2 Call Me Keeper – Örjan Kihlström
3 Ailénor de Godrel – Franck Anne
4 Viking de Val – Eric Lambertz
5 Tagada Tagada – Emmanuel Varin
6 Trebol – Gabriel Angel Pou-Pou
7 Boléro Love – Eric Raffin
8 Belina Josselyn – Jean-Michel Bazire
9 Moving On – David Thomain
10 Lionel – Matthieu Abrivard
11 Amiral Sacha – Gabriele Gelormini
12 Princess Griff – Roberto Andreghetti
13 Bird Parker – Jean-Philippe Monclin
14 Voltigeur de Myrt – Lorenzo Donati
15 Tiégo d’Etang – Christian Bigeon
16 Bold Eagle – Franck Nivard
17 Timoko – Björn Goop

Senaste vinnarna:

2015: Un Mec d’Héripré – Franck Nivard
2014: Texas Charm – Julien Dubois
2013: Triode de Fellière – Anthony Barrier
2012: Ready Cash – Franck Nivard
2011: Ready Cash – Franck Nivard

Vägen till Prix d’Amérique:

20 november: Prix de Bretagne (Anna Mix, Propulsion och Princess Grif till PdA.)
11 december: Prix du Bourbonnais (1-3 till PdA)
25 december: Prix Tenor de Baune (1:a till PdA)
25 december: Critérium Continental (1:a till PdA)
1 januari: Prix de Bourgogne (1-3 till PdA)
15 januari: Prix de Belgique (1-3 till PdA)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Överlägset då Univers de Pan gjorde comeback

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson