Skorna på – det är vad som gäller från och med torsdag. Svensk Travsport återinför liksom i fjol ett generellt barfotaförbud på Sveriges travbanor.

Förra vintern införde Svensk Travsport ett generellt barfotaförbud – under tre vintermånader ska alla hästar i landets alla lopp tävla med skor på.

Osterling. Foto: ALN

Barfotaförbudet träder i kraft på torsdag, den 1 december och pågår till och med den 28 februari nästa år.

– Det här är ett bra beslut som undanröjer en massa problem under vintern, både för aktiva och spelare. Det är lika för alla och bra för sporten som helhet, säger Staffan Osterling, ordförande i Travtränarnas Riks-förbund och som även sitter med i Svensk Travsports reglements-kommitté på travsport.se.

En kontroll kommer genomföras på samtliga segrande hästar och även stickprovskontroller görs på övriga hästar. Om en häst befunnits sakna godkända beslag, fråndöms eventuellt vunnet pris. Dock påverkas inte totoresultaten.

En tränare som bryter mot förbudet vid enstaka tillfällen, får 5000 kronor i böter. Vid upprepade tillfällen blir tränaren föremål för en anmälan till Svensk Travsports disciplinnämnd.

Här kan du se vilka beslag som är godkända och inte godkända under förbudsperioden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
ST häver Jörgen Sjunnessons avstängning

ST häver Jörgen Sjunnessons avstängning

Jörgen Sjunnesson är fri att tävla igen. Svensk Travsport har hävt den avstängning som kusken fick efter att sexuellt trakasserat kvinnor.

Den 10 november avslöjade Ingvarsson&Persson att en känd svensk kusk sexuellt trakasserat flera kvinnor. Strax senare trädde Jörgen Sjunnesson fram och berättade att det var han.

Det föranledde Svensk Travsport att tills vidare stänga av kusken. I ett pressmeddelande skriver förbundet på måndagen att avstängningen nu hävts, drygt två veckor senare.

– Utredningen är nu avslutad och ärendet överlämnades till licenskommittén som behandlade det under ett extra sammanträde idag, måndag. Kommittén fick en beskrivning av vad som framkommit under utredningen och hörde även Jörgen Sjunnesson om hans uppfattning om vad som inträffat, skriver ST och fortsätter:

– Sammanfattningsvis har den kontakt som förekommit och som kommit till Svensk Travsports kännedom varit av sådan art att avstängning inte längre kan motiveras.

Det som framkom under utredningen, tillsammans med det faktum att Sjunnesson medgett sina problem samt sökt professionell hjälp för dem, gör nu alltså att avstängningen hävs.

Licenskommitténs beslut lyder:

”Svensk Travsport Licenskommitté anser att Jörgen Sjunnesson har agerat felaktigt på ett sätt som utgör skäl för viss tids avstängning enligt Svensk Travsports Tävlingsreglemente och Licensbestämmelser. Av utredningen framgår att han inte begått brottslig gärning. Han har visat insikt i problematiken kring uppförandet och med särskilt beaktande av att han tagit professionell hjälp mot det missbruk som förekommit finner Licenskommittén att den avstängning som varit är tillräcklig påföljd. Licenskommittén beslutar att omgående häva avstängningen, vilket innebär att Jörgen Sjunnesson är fri att tävla igen.”

Läs även: Jörgen Sjunnesson stängs av
Läs även: Sjunnesson utesluts ur Skånska Travsällskapet

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Trippelmiljonärskan fick avlivas efter skador
Nästa nyhet
Trippelmiljonärskan fick avlivas efter skador

Trippelmiljonärskan fick avlivas efter skador

Från Tomas Malmqvists stall kommer det tråkiga beskedet att trippelmiljonären Donna di Quattro numera vandrar på de evigt gröna ängarna.

Sexåriga Love You-dottern Donna di Quattro tillhörde sin kulls främsta ston som unghäst och tog bland annat en tredjeplats i Stochampionatet.

Donna. Foto: ALN

I år inledde hon starkt med segrar i både Steinlagers Äreslopp och Pixies lopp. Men några fler starter blir det inte för det fina stoet. Efter skador har stoet sorgligt fått avlivas.

– Det började med att hästen gjorde sig illa i hagen och Donna var länge på djursjukhus, men när hon hade tillfrisknat gjorde hästen sig illa igen och vi fick lov att ta bort henne, berättar tränaren Tomas Malmqvist för travronden.se.

Donna di Quattro vann 14 av sina 64 lopp och tjänade under sin karriär 3,2 miljoner kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Championatstriderna: Hur många tar Ohlsson?
Nästa nyhet
Championatstriderna: Hur många tar Ohlsson?

Championatstriderna: Hur många tar Ohlsson?

Ulf Ohlsson har redan bärgat tre championat under året – men kan ta betydligt fler. Vi kikar på ställningen i landets olika kuskligor inför årets sista månad.

Ulf Ohlsson är som bekant den kusk som vinner mest lopp i landet. Han går mot sin första titel i den allsvenska kuskligan och har hittills i år vunnit kuskligan på Dannero, Hagmyren och Solänget.

Ulf tog 8 titlar 2013. Foto: ALN

Men det kan bli ett par till för den flitige championat-plockaren. Han leder, eller delar ledningen, på hela sju banor ytterligare för dagen.

16 banor har tävlat klart för 2016, lika många har ytterligare tävlingsdagar kvar att avverka. Så här ser det ut i toppen av kuskligorna:

Axevalla: Med fyra tävlingsdagar kvar lever striden om championatet. Carl Johan Jepson har tre segrar upp på titelförsvararen Björn Goop.

Bergsåker: Ulf Ohlsson har en betryggande ledning trots sex dagar kvar och går mot sin åttonde titel.

Boden: Sandra Eriksson har tidigare två championat i Skellefteå och kan nu ta sitt första i Boden. Med två tävlingsdagar kvar leder hon med tre segrar upp på Ulf Ohlsson.

Bollnäs: Ulf Ohlsson ser ut att ta sitt fjärde raka. Han har en säker ledning med elva segrar då tre tävlingsdagar är kvar.

Eskilstuna: Hård kamp att vänta. Ulf Ohlsson och Örjan Kihlström har båda 27 segrar var när fyra tävlinsdagar till ska avverkas.

Färjestad: Björn Goop kan nog känna sig klar för sitt fjortonde raka championat. Han leder med 16 pinnar upp med fyra tävlingsdagar kvar för året.

Gävle: Även här sitter Ulf Ohlsson relativt säkert. Med tre dagar kvar leder han med elva vinster. Därmed ser det ut att bli sjätte Gävle-championatet.

Halmstad: Här står striden mellan far och son Untersteiner. Fem dagar ska köras ytterligare och Johan (som vann i fjol) leder med fem segrar på Peter.

Jägersro: En riktigt spännande strid ser det ut att bli på Jägersro. Sex dagar kvar och Christoffer Eriksson en pinne upp på Johnny Takter, som vunnit de fyra senaste åren.

Kalmar: Johan Untersteiner ser ut att gå mot andra raka Kalmar-championatet. Han leder med åtta segrar då tre tävlingsdagar är kvar.

Mantorp: Spännande kommer det bli under Mantorps två återstående dagar. Claes Svensson, som senast vann 2004, leder med två segrar före Björn Goop och fyra upp till Carl Johan Jepson.

Romme: Ulf Ohlsson har tagit titeln de två senaste åren och leder nu med sex segrar upp till Magnus Jakobsson. Fem tävlingsdagar återstår dock.

Solvalla: Ingen hotar Örjan Kihlström på hemmabanan. Trots åtta mer tävlingstillfällen i år får nog en ledning med 50 segrar ses som ointaglig.

Umåker: Tre tävlingsdagar kvar och Ulf Ohlsson leder med sju triumfer. Det ser därmed ut att bli hans sjätte championat på banan.

Åby: Peter Untersteiner har haft ett fint år på Åby och går med stor säkerhet mot sitt första championat på banan, trots sju dagar kvar att tävla.

Örebro: En jättefajt kommer avgöra Örebros championat med två tillfällen kvar. Magnus Jakobsson leder med en seger före titelförsvararen Björn Goop – och Jorma Kontio.

Östersund: Stenhårt även i Jämtland. Två tävlingsdagar är kvar och Ulf Ohlsson (som vunnit fem senaste) delar ledningen med Per Linderoth – båda har vunnit 17 lopp var i år.

Här är årets redan klara champions:

Arvika: Kristian Lindberg
Dannero: Ulf Ohlsson
Hagmyren: Ulf Ohlsson
Hoting: Jan Norberg
Karlshamn: Kim Eriksson
Lindesberg: Mattias Djuse
Lycksele: John Östman
Oviken: Peter Eriksson
Rättvik: Magnus Jakobsson
Skellefteå: Ove A Lindqvist
Solänget: Ulf Ohlsson
Tingsryd: Thomas Uhrberg
Vaggeryd: Peter Untersteiner
Visby: Claes Sjöström
Åmål: Magnus Jakobsson
Årjäng: Carl Johan Jepson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hästen dog efter målgång på Östersundstravet
Nästa nyhet
Hästen dog efter målgång på Östersundstravet

Hästen dog efter målgång på Östersundstravet

En ledsam händelse inträffade vid Östersundstravets tävlingar i lördags. Hästen Ampato gick omkull och dog efter loppet.

Fyraårige Ampato, tränad av Fredrik Norredahl, kämpade till sig en fjärdeplats i det femte loppet vid Östersunds tävlingar på lördagskvällen.

Men kort efter målgång gick något snett. Ampato blev hetsig och gick omkull på den bortre långsidan. Veterinärer på plats kunde tragiskt konstatera att hästen kort senare dog.

– Ampato har transporterats till Staten Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för obduktion för att fastställa dödsorsaken. Vi har rutiner för tragiska händelser som denna som vi följer, säger Antti Rautalinki, veterinär på Svensk Travsport på travsport.se.

Ampato hann i sin karriär med sex starter, med en tredjeplats som bästa resultat och 14 200 kronor intjänat.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson