Robert Bergh har inte kört lopp på snart två veckor. Nu tar han en paus. Tränaren lider av utmattningssymtom.

Det var den 26 september som Robert Bergh senast körde travlopp. Efter det har han avstått på grund av sjukdom. Många har undrat hur det varit ställt med den framgångsrike kusken och tränaren.

I sin krönika på SportExpressen berättar Bergh själv om tillståndet. Tränaren lider av utmattningssymtom och kommer nu att ta en paus från löpkörningen.

Det har varit ett intensivt år för Robert. Foto: ALN

– De senaste veckorna har jag varit låg och inte mått bra. Nu är det viktigt att lyssna på kroppen för att komma i form igen. Därför tar jag en paus, skriver Robert Bergh.

Efter läkarbesök har värdena inte visat några tydliga fel hos honom, varför man misstänker att han lider av utbrändhet.

– Visst har det varit ett intensivt år. Att sedan morsan, efter en längre tids sjukdom, gick bort i cancer för ett par veckor sedan var kanske droppen som fick bägaren att rinna över, skriver Bergh och fortsätter:

– Nu ska jag göra allt för att komma i form igen och måste lyssna på kroppens signaler. Jag kommer därför hålla mig hemma på gården och träna på till dess att allt känns bra igen. Då kommer jag att smyga igång med någon enstaka tävlingsdag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Ställer in planerna – ny skada för Spartan Kronos

Ställer in planerna – ny skada för Spartan Kronos

Spartan Kronos laddades för starter i Frankrike i vinter. Men nu ställs planerna in. Conrad Lugauers stjärna är drabbad av en gaffelbandsskada.

Femårige Spartan Kronos har haft en stark säsong med en miljon intravat, start i Olympiatravet och tre imponerande segrar på Vincennes. Den senaste i slutet av september.

Lugauer. Foto: ALN

Tanken var att matcha Muscle Hill-sonen i det franska vintermeetinget, men det blir nu inte av. Spartan Kronos har fått en skada i ett gaffelband – igen.

– Jag fick ett tråkigt besked i dag (torsdag) att hästen är tjock i ett ben. Det är en gaffelbands-varning men inte i samma ben som han hade den tidigare skadan. Nu blir det vila i två månader och han är på väg hem från Frankrike, säger tränaren Conrad Lugauer till Kanal 75.

För ett år sedan drabbades hästen också av en gaffelbandsskada, men då alltså i ett annat ben. Fast tränaren ser positivt på det och hoppas att Spartan Kronos ska kunna komma tillbaka ännu en gång.

– Man måste se positivt på det här att vi upptäckte svullnaden i tid och vi får göra det bästa av situationen. Visst är det lite tungt men vi kan inte gräva ner oss för mycket i det här. Det är som det är. Vi får hoppas och tro att han kan komma tillbaka nästa år och bli champion då istället, säger han.

Spartan Kronos har hittills i sin karriär travat in 2,3 miljoner kronor och vunnit i 8 av sina 26 starter.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Svensson gör ett seriöst seger-försök
Nästa nyhet
Inför V75: Svensson gör ett seriöst seger-försök

Inför V75: Svensson gör ett seriöst seger-försök

På Skelleftetravet avgörs veckans V75 och Henrik Svensson kommer med två intressanta inslag. Kan det rent av bli full pott för Bergsåkerstränaren?

Flera norrländska banor har frekventerat V75-kupongen de senaste veckorna och på lördag har turen kommit till Skellefteå.

Bergsåkerstränaren Henrik Svensson gör turen norrut med två hästar och har förhoppningar med båda.

Kan All Time la Marc göra V75-succé igen? Foto: ALN

Fyraåriga All Time la Marc (V75-6) kommer från just en seger på V75. För tre veckor sedan segrade hon i ett stolopp på Solänget. Nu är det Klass 1 som gäller.

– Allt är bra med henne. Hon har bara gjort bra lopp på sistone och har fått ett fint läge, jag tror hon ska vara lika bra som senast, säger Henrik Svensson till travnet.se.

Det är innerspår nu, hur funkar det för All Time la Marc?

– Hon är rätt så snabb från start även om hon inte är någon startraket. Det kan bli svårt att hålla spets men vi får göra ett försök i alla fall, så får vi se var vi hamnar. Det är tuffa hästar emot men helt borta tycker jag inte hon ska vara.

Serious Try har fina förutsättningar för fullträff. Foto: ALN

I V75-7, som är Brons-divisionen, plockar Svensson ut reklam-hästen Serious Try. Femåringen som fanns med i Derbyt i fjol har ingen seger i raden, men har gjort idel starka lopp på sistone.

Senast i en Bronsfinal, fick han jobba sista varvet i tredjespår men höll bra till fjärdepriset.

– Det är bara bra med honom och han känns som han ska inför det här. Serious Try har tävlat starkt den senaste tiden och gjorde ett väldigt bra lopp senast.

Serious Try är riktigt startsnabb. Är taktiken given?

Segerglädje på lördag? Foto: ALN

– Jag tycker det ser ut som en bra uppgift och vi laddar framåt mot ledningen. I den positionen tycker jag att det ska vara riktigt bra chans, men hästen är minst lika bakifrån också,så det är chans oavsett.

Planeras det några utrustningsändringar?

– Serious Try kommer att få på sig bakskorna till den här gången. För All Time la Marc har jag inte bestämt än, men troligen barfota fram eller skor runt om.

Kan det bli en V75-dubbel på lördag?

– Det känns väl lite långsökt, men helt omöjligt är det såklart inte, avslutar Henrik Svensson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter utvärdering: V75 fortsätter med start 16.20
Nästa nyhet
Efter utvärdering: V75 fortsätter med start 16.20

Efter utvärdering: V75 fortsätter med start 16.20

Det blir ingen ändring av starttiden för V75 på lördagar. Start klockan 16.20 består. Däremot ska Svensk Travsport satsa på en bättre arenaupplevelse.

V75-spelare och publik får fortsätta att finna sig i 16.20 som starttid. Svensk Travsport har nu analyserat sin utvärdering efter det första året med den senare starttiden och tagit beslutet att låta den bli kvar.

– Det här har varit ett tufft beslut att fatta, men ATG är bestämt i sin övertygelse att starttiden 16.20 är en av nycklarna till den positiva spelutvecklingen som varit på lördagar och även om motståndet bland våra medlemmar och aktiva är i enkätsvaren är övervägande, så finns det delade meningar om starttiden, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindbergtravsport.se.

Johan Lindberg. Foto: ALN

Även om omsättningen har utvecklats positivt, har publiksiffrorna fallit under det senaste året.

– Svensk Travsports styrelse får på mötet den 26 oktober ett antal konkreta publikåtgärder att ta ställning till. Vi jobbar på att få loss pengar, men utan att behöva låna från pokalåret, för att göra bättre evenemang på lördagar för banpubliken, fortsätter Lindberg.

En av de avgörande orsakerna till att behålla 16.20 är det så kallade ”Pokalåret” 2018. Då ska ATG leverera 270 miljoner kronor till den svenska travsporten.

– Självklart står prissummorna i V75 mycket högt upp på listan över var vi och många aktiva vill styra pengar i nästa steg, detta som en direkt följd av den ökade omsättningen på lördagar.

Hasse Skarplöth. Foto: ALN

ATG har varit tydliga gällande behållandet av den senare starttiden. Vd Hasse Skarplöth ser nu fortsatt positivt på bolagets omsättnings-utveckling.

– ATG är helt övertygade om att starttiden är en så viktig komponent i den omsättningsökning vi ser att det är en för stor risk att ändra på konceptet nu. Det finns däremot ingen prestige i klockan 16.20 och ser vi att omsättningen sjunker, och vi kan härleda detta till starttiden, så kommer vi givetvis att lyfta frågan, säger han på travsport.se.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kentucky Futurity: Marion ute efter "triple crown"
Nästa nyhet
Kentucky Futurity: Marion ute efter ”triple crown”

Kentucky Futurity: Marion ute efter ”triple crown”

På söndag kan Marion Marauder sälla sig till den exklusiva skaran av ”triple crown”-vinnare. Stjärnan tar chansen i Kentucky Futurity.

Det är på söndag som klassiska Kentucky Futurity avgörs på lika klassiska The Red Mile i Lexington. Loppet som kördes för första gången 1893 avgör här alltså sin 124:e upplaga.

Kentucky Futurity utgör även den sista anhalten i treåringarnas ”triple crown”. Tidigare har Marion Marauder vunnit de två första: Hambletonian och Yonkers Trot.

Genom historien har åtta hästar lyckats med ”triple crown”-bedriften. Den senaste var Glidemaster 2006.

Den av Paula Wellwood tränade stjärnan var emellertid först inte anmäld till Kentucky Futurity, men genom att ha betalat en sen anmälningsavgift på saftiga 47 000 dollar, är man nu med.

Svanstedt har flera chanser. Foto: ALN

Totalt tolv hästar kommer till start, vilket innebär att alla gör upp i en direkt final med en samlad prissumma på 431 000 dollar. Någon fullträff i spårlottningen fick inte Marion Marauder – som börjar från bricka elva.

Upp till kamp i loppet bjuder även Southwind Frank samt Jimmy Takters duo Bar Hopping och Love Matters. Takter har för övrigt vunnit loppet de två senaste åren, med Nuncio och Pinkman.

Åke Svanstedt har två hästar till start: Mavens Way och Southern Cross. ”Svanen” är även rikligt representerad i Kentucky Futurity Filly (218 400 $) för stona. Här med hela fem hästar fördelade på de två försöksheaten ur vilka de fem främsta går till final.

Här är startlistorna:

Kentucky Futurity, 1609 auto

1 Love Matters – Brian Sears (J.Takter)
2 Lagerfeld – kusk ej klar (J.Takter)
3 Winter Harbor – Jody Jamieson
4 Blenheim – John Campbell
5 Southwind Frank – Yannick Gingras
6 Mavens Way – Åke Svanstedt
7 Waitlifter K – Matt Kakalay
8 Sutton – Andy Miller
9 Milligan’s School – Marcus Miller
10 Southern Cross – kusk ej klar (Å.Svanstedt)
11 Marion Marauder – Scott Zeron
12 Bar Hopping – Tim Tetrick (J.Takter)

Kentucky Futurity Filly, elimination 1, 1609 auto

1 Broadway Donna – David Miller
2 Ginny Weasly – kusk ej klar (Å.Svanstedt)
3 Windowshopper – kusk ej klar (Å.Svanstedt)
4 Flowers N Songs – Douglas McNair
5 Earn Your Wings – Tim Tetrick (A.Lorentzon)
6 Spicedbourbongirl – Jeff Gregory
7 Unica Steed – Yannick Gingras (J.Takter)
8 Southwind Hope – Andy Miller
9 Dream Child – Tim Tetrick

Kentucky Futurity Filly, elimination 2, 1609 auto

1 Womans Will – Andy Miller
2 Dancing In the Hall – kusk ej klar (Å.Svanstedt)
3 Side Bet Hanover – Corey Callahan (J.Czernyson)
4 Celebrity Eventsy – John Campbell (S.Lind)
5 Wildflower – kusk ej klar (Å.Svanstedt)
6 Gin And Lindy – Tim Tetrick
7 Gracie Hanover – kusk ej klar (Å.Svanstedt)
8 Double Exposure – kusk ej klar
9 Miss Tezsla – kusk ej klar (J.Takter)

Senaste vinnarna Kentucky Futurity:

2015: Pinkman – Yannick Gingras
2014: Nuncio – John Campbell
2013: Creatine – Mike Lachance
2012: My MVP – Mike Lachance
2011: Manofmanymissions – David Miller

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Uncle Lasse tillbaka - Habitat gör Sverige-debut

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson