I fjol var det Papagayo E. som tog hem bucklan i VM-loppet. I år hoppas Fredrik Solberg på ny röd-vit-blå triumf. B.B.S. Sugarlight intar New York.

Nästa lördag, den 15 oktober, avgörs årets upplaga av International Trot. Sex europeiska hästar har flugits till New York, där de efter en liten karantän ska vidare mot skådeplatsen Yonkers Racway.

Solberg med sin stjärna. Foto: ALN

En som var med redan i fjol är B.B.S. Sugarlight. Då slutade det med ett femtepris samtidigt som landsmannen Papagayo E. kunde koras till världsmästare.

– Vi hade från början inte tänkt oss en ny VM-start, men vi tog inte lång tid på oss att bestämma oss när inbjudan kom. Både hästen, ägarna och jag hade en fantastisk resa i fjol, säger tränaren Fredrik Solberg till rikstoto.no.

I fjol hade B.B.S. Sugarlight ett stort år på banan, med segrar i både Olympiatravet och Oslo Grand Prix. I år har det varit lite mer stolpe ut med tre vinster på elva starter och under miljonen insprunget.

Trots det menar tränaren att hästen är i bättre form nu, än motsvarande tid förra året.

Sugarlight ordnar nytt norskt guld? Foto: ALN

– Både veterinären och jag menar att hästen är friskare i år än samma tidpunkt förra året. Formmässigt tror jag också han är bättre.

På kvällen, svensk tid, den 15 oktober, går loppet. Då kommer vinnaren att casha ut en halv miljon dollar. Lottningen av startfältet sker i början av nästa vecka och den kommer bli betydelsefull då Yonkers mäter 800 meter och har open stretch.

– På Yonkers är spåren helt avgörande och därför blir lottningen på tisdag mycket betydelsefull. Ska du ha en vinstchans i VM måste du ha ett bra spår, säger Solberg till rikstoto.no.

Läs även: Obrigado ersätter Ringostarr Treb i VM-loppet
Läs även: Explosive de Vie gör VM-loppet fulltaligt
Läs även: Åke Svanstedt och Resolve klara för VM-loppet

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Långt kvar till comeback för Your Highness

Långt kvar till comeback för Your Highness

Your Highness återfinns numera i Björn Goops regi. Men hon kommer behöva tid på sig innan det blir start. Stjärnan har dåliga blodvärden.

Efter dopningsavslöjandet kring tidigare tränaren Fabrice Souloy, flyttades toppstoet Your Highness till Björn Goops regi.

Björn Goop. Foto: ALN

Men den tidigare i år så framgångsrika hästen, är inte i form för dagen och tränaren menar att det kan dröja flera månader innan hon är tillbaka på tävlingsbanan.

Enligt veterinärer kan kobolt vara giftigt i större doser och därmed också påverka hästarnas hälsa. Om det har påverkat Your Highness finns det dock inget svar på.

– Jag kan ju inte svara på varför hon inte mår bra. Hon har tappat vikt och har dåliga blodvärden. Men om det beror på kobolt eller något annat kan jag inte säga, säger Björn Goop till travronden.se. och fortsätter:

Sauveur testad. Foto: ALN

– Hon behöver tid på sig och kommer inte att starta på ett tag. Åtminstone inte på två, tre månader.

Your Highness har under 2016 vunnit 7 av sina 10 lopp och tjänat 4,8 miljoner kronor. Hon var även först i mål i Oslo Grand Prix, men fråntogs sedermera förstaplatsen på grund av dopning.

Flera andra topptravare följde med i flytten till Björn Goop, inkluderade From Dust to Dawn, Ochongo Face, Pantarei Ans och Sauveur. Samtliga har blivit dopningstestade med negativa svar.

Läs även: Björn Goop blir ny tränare för Your Highness
Läs även: B-proverna efter Oslo Grand Prix bekräftade
Läs även: Fabrice Souloy stängs av med omedelbar verkan

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Wild Honey imponerar - vann lätt på 1.10,9
Nästa nyhet
Wild Honey imponerar – vann lätt på 1.10,9

Wild Honey imponerar – vann lätt på 1.10,9

En fin samling fyraåriga ston gjorde upp på Solvalla under onsdagskvällen. Bäst var dock Wild Honey. För Örjan Kihlström vann hon på fina 1.10,9a.

Fjolårets Hambo Oaks-vinnare Wild Honey kom till Sverige och Daniel Redéns regi inför året. Efter onsdagens uppvisning i Solvallas Fyraåringsserie för ston ståtar hon med 5 vinster på 7 starter.

– Hon har en otroligt fin inställning. Hästen gör alltid det hon ska. I dag hade hon tussarna kvar över mål och hade kunnat ge lite mer om det hade behövts, sa kusken Örjan Kihlström vid prisutdelningen.

Wild Honey fortsätter att imponera. Foto: ALN

Det var ett vasst motstånd som brottades med Wild Honey. Till tät gick Spoil Me som efter en 09,4-öppning första 500 överlämnade till Tunika, senast trea i Derbystoet.

Ledarinnan varvade på strax över 1.11 men i samma veva gav sig Kihlström iväg, tog sig raskt fram i tredjespår och landade i dödens. Efter att ha pustat lite i sista sväng, övertog Wild Honey kommandot in på upploppet – och stack ifrån.

Kronometern visade upp snabba 1.10,9a över 1640 meter som vinnartid. Den insatsen var värd 60 000 kronor för Cantab Hall-tjejen. Spoil Me sköt till fint till andrapriset, medan Galactica snöt åt sig tredje plats från invändig resa.

***

Twister Bi i S:t Leger. Foto: ALN

*Bortglömda klassikern S:t Leger avgjordes på Åby under kvällen och fick se en helt överlägsen vinnare i form av Jerry Riordan-tränade Twister Bi, trakterad av Christoffer Eriksson.

Fyraåringen klev fram i andraspår och satt i ledningen med varvet kvar – och lämnade sedan fältet vid ingången av sista kurvan. Förstaprisets 150 000 kronor bärgades på 1.14,6a över 3140 meter.

*Samme Riordan visade upp en riktig talang i Breeders Crown för tvååringarna tidigare. För Thomas Uhrberg kunde Vanquish Kronos (e. Raja Mirchi) vinna andra segern i andra starten och det på finfina 1.14,9a över 1640 meter. Det var värt 175 000 kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Enkel seger för Call Me Keeper i Frankrike
Nästa nyhet
Enkel seger för Call Me Keeper i Frankrike

Enkel seger för Call Me Keeper i Frankrike

Call Me Keeper är tillbaka i den franska hetluften. På onsdagen kunde han ta en väldigt lätt seger i Grand Prix Anjou Maine.

I vintras och våras staplade Daniel Redén-tränade Call Me Keeper segrar på fransk mark. Insatser som sedan gav honom en plats i Elitloppet och seger i Jämtlands Stora Pris.

Call Me Keeper tillbaka i segertagen. Foto: ALN

Nu är sexåringen tillbaka i Frankrike – och visade på onsdagen att han fortfarande trivs ypperligt på sydligare breddgrader.

Grupp 3-loppet Grand Prix Anjou Maine på banan i Meslay-du-Maine hade 45 000 euro i förstapris. Det är pengar som numera finns bokförda på svenskens segerkonto.

Franck Nivard satt i sulkyn bakom Call Me Keeper som tidigt var framme för att överta täten från Quick Fix. Stafettkörning om ledningen följdes och slutligen var det Briac Dark som fick agera anförare av fältet.

Trivs i trikolorens land. Foto: ALN

Det med Call Me Keeper i dödens.Genom sista sväng satte den favorit-spelade svensken press på ledaren och in mot upploppet var segergreppet kopplat. Call Me Keeper stack ifrån till säker seger sista biten på 1.13,7 över 2875 meter.

Duke of Greenwood och Anders Lindqvist-tränade Anette du Mirel avslutade bra och slutade tvåa, respektive trea. Quick Fix, körd av Pierre Vercruysse, gick godkänt på innerspår som fyra, före Briac Dark som var andrahandsspelad. Samtliga noterades för 1.13,9.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nelle Pride får pengarna - efter ST:s regeländring
Nästa nyhet
Nelle Pride får pengarna – efter ST:s regeländring

Nelle Pride får pengarna – efter ST:s regeländring

Ägarna till Nelle Pride, som fråndömdes en seger på Romme i augusti, återfår nu sitt förstapris. Det sedan Svensk Travsport gjort en ändring i reglementet.

Den 22 augusti segrade Nelle Pride, tränad av Bollnäs-amatören Petra Björkman, i ett lopp på Romme. Men efteråt fråndömdes hästen segern och ägarna miste förstapriset på 30 000 kronor.

Anledningen var att hästen dagarna före deltagit i bygdetravet Centrumtravet, något som stred mot Svensk Travsports reglemente då en häst inte får starta under de två närmast följande dagarna efteråt.

Johan Lindberg. Foto: ALN

Men då reglementskommittén sammanträdde i mitten av september, togs ärendet upp för diskussion och man beslöt därefter att ändra i paragrafen.

– Regeln i sig är kvar, men den nya skrivningen innebär att ansvaret har lagts mycket tydligare på arrangören, även om tränaren alltjämt givetvis är skyldig att känna till reglementet, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg travsport.se.

Det innebär alltså att Nelle Prides ägare, trots allt, får förstapriset på 30 000 kronor. Men hästen kommer fortsatt noteras som diskvalificerad i resultatlistorna.

Läs även: Tog efterlängtad seger – fråndömd nu vinsten

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter två år - Aperfectyankee på väg tillbaka

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson