Thomas Jonsson såg ut att gå mot ett nytt championat på Visbytravet – men Claes Sjöström gjorde en osannolik avslutning och vann hela sex lopp sista dagen.

Under torsdagen hade Visbytravet säsongsavslutning med lunchtrav. Kalmars Thomas Jonsson, som vunnit kusk-championatet de två senaste åren, såg ut att gå mot en säker tredje raka.

Dominerade. Foto: ALN

Jonsson ledde med 19-14 över Claes Sjöström inför den sista tävlings-dagen. Men Solvalla-tränaren skulle stå för en högst minnesvärd slutspurt.

Claes inledde tidigt med att vinna fyra raka lopp – fast fortfarande krävdes två segrar till för att kunna ta championtiteln. De kom också – i dagens två avslutande lopp.

Samtidigt som Jonsson gick segerlös noterades alltså Claes Sjöström för en sexling (!) och plockade dessutom tre andrapris under den gotländska banans sista tävlingsdag för året.

Slutställningen blev därmed 20-19 i Sjöströms favör, vilket innebar att han här tog sitt tredje championat på Visbytravet (tidigare 2013 och 2010). Thomas Jonsson kan dock trösta sig med att ha bärgat tränarchampionatet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Solvalla

Fredag: V65-tips till Solvalla

V65 Solvalla 30 september

Omgången: Flera starka favoriter finns i V65-omgången, men bakom dessa är det mycket öppet och jag spelar för rejäl skräll i några lopp. Bästa spiken ska vara i klass för sig i montéloppet. Lycka till!

Spiken: 1 Shaq Is Back (V65-2) är inte långt efter eliten (tvåa bakom Delicious senast) och då han möter helt annan klass av hästar i montéloppet så tror jag att han dirigerar hem det enkelt från spets.

V65-förslaget är på 2052 kronor.
14-8-5-7-2-13-3-11-9 (10-6)
1 Shaq Is Back (3-7)
8/ 1-3-11-9-15-10-14-6-5-4-2-12-13 (8-1)
1-3/ 11-7-4-12-8-9-2-10 (1-3)
3-6-4 (5-8)
4-8 (1-6)
9x1x1x10x3x2 = 540 kr
9x1x14x2x3x2 = 1512 kr

LD-förslag på 1000 kronor:

1 – 3,6 x 400
1 – 4 x 200

V65-1:

Ranking: A: 14-8-5-7 B: 2-13-3-11-9 C: 6-1-10-15-4

Spetsanalys: Burse Casandra tar ledningen, det har hon gjort tre gånger i rad med volt och Adielsson är grymt vass med springspår.

Loppanalys: 14 Real Masterpiece är en snygging som inte är långt efter de bästa i kullen och han ser ut att kunna bli bra med tiden, ännu är han lite grön. Man testade att kavall till Kriteriet, men från innerspår blev han sittande bakom hästar och fick aldrig riktigt chansen och gick inte tom i mål. Det är helt andra hästar han möter nu i ett ganska dåligt lunchlopp och han kan bara vara bäst trots att han blott är tre år och möter äldre.

Jag väljer ändå att spela för skräll då det är tillägg på treåring och det finns flera bra favoriter senare i omgången och här är det ett av de lopp med störst skrällchans som jag ser det. 8 Time For Muscles har mött bra hästar i somras, men nu inte startat sedan juni. För tre starter sedan gick hon med sparat över mål på V75, och senast två bra hästar före i Order By Heaven och Swish Lane och jag klockade Melanders märr till snabba 10,7 sista 700.

5 Dante Sisu höll förbättrat från dödens senast och gav aldrig upp och utan galopp strider han. Spetsfavoriten 7 Burse Casandra har varit klen, men spets och Erik i ”sådärlopp”, då är hon givetvis aktuell. Jag garderar brett!

V65-2:

Ranking: A: 1 B: 3-7-2-3 C: 5-6-8

Spetsanalys: Shaq Is Back är väldigt snabb och han spetsade enkelt i monté näst senast. Möter snabba hästar som Angelo bland annat men de tar knappast sig förbi.

Loppanalys: 1 Shaq Is Back jättefavorit och han har en hyfsad uppgift. Hade det varit 1600 meter så kunde man nästan ”satt kåken” på honom för han är väldigt snabb i benen och höll enkelt spets i monté näst senast. Då hade han lekstuga, och det var lite skillnad att möta vanliga svenska montéhästar mot monstren i Paris där Vaillant Cash och Scarlet Turgot duellerade över upploppet och båda sprang 10,6/2175 meter! Han gjorde comeback senast Shaq Is Back och att han inte kunde följa Delicious över upploppet lägger jag ingen vikt vid, men han höll ifrån sig de andra ganska enkelt. Normalt bättre nu och han bör vara huvudet högre än dessa trots full väg. Dessutom fortsatt bra från ledningen där han vunnit 3/4 senaste och var Ed You som klippte honom vid förlusten. En av dessa segrar var över 2140 meter, annars körs han oftast i spets på 1600.

4 Angelo har vilat sedan 30/7 och borde behöva loppet, men han visade stor montéfart tidigare och öppnade visslande flera gånger. 7 Figaro Sånna har inte kommit tillbaka i full form som han hade vid segern då han höll undan för Tsar De Houelle på 12,9 full väg.

V65-3:

Ranking: A: 8 B: 1-3-11-9-15-10-14-6-5-4-2 C: 12-13

Spetsanalys: Black Diamond håller spets från innern, var klart snabb med Örjan från springspår och bord erhålla ut Sweet Dynamite. Denne tog spets med just spår 3 senaste voltloppet.

Loppanalys: Vilket uselt lopp för att vara Solvalla! Jag trodde på 7 Izellah Zon som var het som utgång till låg procent men tyvärr blev struken på förmiddagen. 

8 Infante d’Inverne trodde jag skulle ha bättre 2016 efter segern via 11-avslutning i december, men Freddan har inte fått till henne och direkt bra har hon inte sett ut på sistone. Nu har hon pausat dryg månad och Adielsson hoppar upp i vagnen och hon har nu bra segerchans i uselt lopp. Då jag tror klart mer på henne än på andrahandaren så spelar jag utgång på henne istället för bränner hon bör det skrälla! 

Läget har 1 Black Diamond som snabbstartade till spets , men gav upp allt för enkelt. Lär testas i spets igen och nu mer tätare starter. Men 20% på henne är i mesta laget. 
Det skiljer inte mycket på de andra, och bränner min vinnare hoppas jag på jätteskräll!

V65-4:

Ranking: A: 1-3-11 B: 7-4-12-8-9-2-10 C: 5-6

Spetsanalys: Global Resistance är snabb och var med i tuff körning från innern näst senast då han inte riktigt kunde hålla ut snabb häst. Borde hålla ut Trinidad As och Cavat On Track som båda är snabba och utmanar.

Loppanalys: 3 Trinidad As är favorit och hon var bra vid de båda segrarna, den första från spets via 12,5 på varvet då hon höll upp från innern med viss möda. Sedan avgjorde hon enkelt efter rygglopp, men i lördags var hon inget extra alls efter invändigt lopp och perfekt lucka i slutsvängen och hon höll bara farten. Hon kan bättre och når man spets eller får lopp i draget så är det klar chans.

Dock inget att gå på mot ganska vettiga hästar. 1 Global Resistance har svårt få till det, och han stannade helt i spåren senast i samma lopp som Trinidad. Segern togs på 12-tid från ledningen och nu ryker de flesta startpoängen. Borde laddas mot spets då och kanske gillar det bättre? Jag chansspikar på LD!

Tidig är 11 Defy Anything som var snuskigt fin vid segern näst senast då han trots hårt tempo bara lekte med dem på fin tid. Gick på i spåren utan rygg senast och var inte tom då han tappade travet in mot sista sväng och galopperade, även om han aldrig hade slagit jättefine Charlie Mearas som satt i dödens. Ohlsson upp och gynnas om de kör för tufft där framme.

Alla startpoäng ryker för osäkre men fartfyllde 4 Cavat On Track och kanske är säkre Kajjan mannen att få runt hästen? 7 Avatar Accelerator är segstark och lär få agera högerytter på 1600 meter… Ny regi är det på 12 Coktail Chip och det är plusfaktor samt Adielsson i vagnen och han är värd skrällomnämnande.

V65-5:

Ranking: A: 3-6-4 B: 5-8-7-9 C: 2-1-10-11-12 

Spetsanalys: Baron d’Inverne är riktigt startsnabb men över 2140 meter tror vi inte han körs i tät. Globalsatisfaction och Antti Sisu gör upp om att överta.

Loppanalys: 6 Sloppy Joe är en topphäst som tillhörde de bästa i kullen som treåring, men han har stoppats upp av skador. Han spurtade hem V75-försöket näst senast, men på den usla banan i finalen galopperade han då han skulle koppla grepp på upploppet – och det var högst troligt segern som rök! Han fick ta igen sig, den banan var knappast bra för honom att löpa på men nu i vanligt lopp vinner han normalt utan toppform.

Dock möter han ovanligt bra hästar för att vara just vanligt lopp och intrycket på 3 Globalsatisfaction var grymt senast! Nu föll bitarna på plats och han stack direkt till ledningen och bara forsade undan på upploppet, full spänst och tryck in i kaklet på 12,1! Han borde ha bra spetschans igen som han öppnade där, även mot snabbare hästar och trots 500 mete längre distans så är det förmodligen spets som gäller.

Läcker är även 4 Antti Sisu som såg ut som en bomb senast då han pangade till ledningen och Djuse låg raklångt på upploppet för att hålla Grinnebys Orion kvar i rygg. Det var gott om krafter kvar och han utmanar om spets då han nu är tillbaka i den form han visade vid V75-seger förra sommaren.

V65-6:

Ranking: A: 4-8 B: 1-6-5 C: 3-2-7

Spetsanalys: Whitesand öppnade bra från tredjespår i förra regin och borde hålla ut dem. Djuse brukar vara offensiv och kör kanske i ledningen. Lotusamarone har det varit spets eller galopp men i fem senaste och han höll spets för just Ville en gång från innern. Dock 3 av dessa 5 blivit galopp… Zacke kördes till ledningen senaste med volt och från spring kan han göra det igen.

Loppanalys: 4 Ioana Hanover har visat hög kapacitet för klassen och var inte tom vid galoppen näst senast då man hamnade på mellis och var ute i vida spår 300 kvar när täten hade ryckt undan. Det var väldigt bra och rejält intryck senast då Örjan direkt körde fram i dödens och hade stenkoll med krafter kvar då han lättade lite på tömmarna sista 100. Hästen har galopperat 1/2 med volt och har svårt spår, men det är ingen panik från start och troligen sköter hon sig och vinner.

8 Hitman Hearns var bra vid segern, men sedan blek även om Barbara L.Hanover som plockade ner honom är bra. Han pustade en tid och såg bra ut senast då han kördes snällt och satt fast bakom hästar till kort före mål. Han gick 15,1 då med sparat och utmanar. Jag dubblar med denne och låser på två streck.

1 Whitesand gjorde ett bra lopp som trea, men var sedan sämre och gör nu debut för Djuse som har uppåtform på stallet och dessutom spetsläge. Förstareserv.

5 Pressure Regulated var mycket rejäl vid segern, men har inte fått till det efteråt. Hon har galopperat båda med framspår i volt men sköter hon sig finns fart för att strida.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Örjans bråda dagar - Först Paris sedan New York
Nästa nyhet
Örjans bråda dagar – Först Paris sedan New York

Örjans bråda dagar – Först Paris sedan New York

Örjan Kihlström får tajt schema om två veckor. På fredagen kör han i Paris – på lördagen i New York.

Daniel Redén blev kval-vinnare vid onsdagens uttagningar till Europaderbyt. In Vain Sund segrade i sitt försök medan Tobin Kronos var tvåa i det andra.

Örjan på Tobin. Foto: ALN

Vid finalen på Vincennes den 14 oktober kör Kenneth Haugstad In Vain Sund, medan Örjan Kihlström tar hand om Tobin Kronos.

Den senare kördes ju av Björn Goop i uttagningen, men han är upptagen med att köra egentränade Bryssel i samma final.

Till saken hör att Kihlström redan är spikad som kusk på On Track Piraten i VM-loppet – som körs på Yonkers i New York på lördag eftermiddag.

– VM-loppet avgörs i New York dagen därpå och det kanske ser krångligt ut, men det går ett plan från Paris till New York på morgonen och vi får ju hjälp av tidsskillnaden, så det ska inte vara någon fara, säger Örjan till Stall Zets sajt.

Läs även: Lätt för Readly Express – In Vain Sund skrällde

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Skadorna stoppar Jeppas Maxi - slutar tävla
Nästa nyhet
Skadorna stoppar Jeppas Maxi – slutar tävla

Skadorna stoppar Jeppas Maxi – slutar tävla

Tävlingskarriären för åländska fenomenet Jeppas Maxi ser ut att vara över. Hästen får inte bukt med sina skadeproblem.

Den i dag sjuårige Jeppas Maxi slog igenom med dunder och brak under 2014 då han radade segrar på V75 och klättrade genom klasserna.

Jeppas Maxi efter en V75-seger. Foto: ALN

Men efter en menisk-skada som följdes av en operation förra sommaren, har Varenne-valacken haft svårt att komma tillbaka.

Efter ett nytt uppehåll under sommaren har hästen gjort två starter på Åland, senast i början av september. Men den senaste ser nu också ut att ha blivit den sista.

– Jag tror nästan att det är slut på tävlande för hans del. Det känns inte bra att tävla honom när han inte kan göra sig själv rättvisa. Vi får nog drömma oss tillbaka till storhets-tiden nu, säger tränaren Robert Ekström till Nya Åland.

Därmed får Jeppas Maxi, sannolikt, se tillbaka på en kort men framgångsrik karriär som innebar 11 segrar på 21 starter och cirka 1,1 miljoner kronor intravade.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ingen överklagan - Westergård-domen står fast
Nästa nyhet
Ingen överklagan – Westergård-domen står fast

Ingen överklagan – Westergård-domen står fast

För två veckor sedan dömdes Bo Westergård till två års avstängning. Ingen part har valt att överklaga. Därmed står domen nu fast.

Fallet med den i Norge verksamma travtränaren Bo Westergård, som i maj förra året, fick fyra av sina hästar testade positivt för substansen DMSO, är nu avslutad.

Överklagar ej. Foto: ALN

Den 13 september i år kom det norska travförbundet, DNT:s domskomitté till beslutet att stänga av tränaren samt tilldela tillträdes-förbud under en period på två år.

Westergård meddelade efter domen att man övervägde en överklagan. Men så blev inte fallet och ej heller DNT har valt att inkomma med överklagan. Därmed är saken avslutad. Avstängningen står fast.

– Det här har dragit ut väldigt på tiden och därför har vi valt att avsluta det hela. Två år är ett kännbart straff och att Bo Westergård inte valt att överklaga tyder på att han inser sin skuld i det hela, säger Göran Wahlman i Skandinavisk Dopningskommitté till travronden.se.

Domen innebär som sagt att Bo Westergård inte tillåts träna några hästar de närmaste två åren. DNT arbetar nu med att förhindra att så kallade ”papperstränare” anlitas.

– Det har redan kommit upp fall hos oss där man vill skaffa licens på samma gård som Bo Westergård håller till, men vi har nekat till licens, säger DNT-ordföranden Svein Morten Buer till travronden.se.

Läs även: Efter domen: Westergård överväger överklagan
Läs även: Bo Westergård dömd till två års avstängning

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Finalfältet fastställt - så avgörs Europaderbyt

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson