Svenskarna som ska starta i VM-loppet får se upp. Klar för loppet är nu även det stora stjärnskottet Hannelore Hanover.

Till helgen är det tre veckor kvar till den andra upplagan av återupplivade International Trot, VM-loppet, ska avgöras (15 oktober).

"Piraten" ska till VM. Foto: ALN

Från amerikanskt håll har man nu gjort klart med en riktigt stark kandidat. Det är det fyraåriga stoet Hannelore Hanover som aviserar en VM-start.

Hästen, som tränas av Ron Burke och har Yannick Gingras i sulkyn, har gått fram som en ångvält i år och kan skryta med 14 segrar på 16 starter, inkluderat Hambletonian Maturity och Armbro Flight. Senast var hon tvåa bakom Resolve i Maple Leaf Trot.

Tidigare klara från europeiskt håll är svensktränade On Track Piraten och Oasis Bi, norske B.B.S. Sugarlight, italienaren Ringostarr Treb och Danmarks Tano Bork.

Läs även: Ny USA-resa för BBS Sugarlight – klar för VM
Läs även: Danske doldisen klar för start i VM-loppet

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V86 utan publik? – Åbys sportchef väcker debatt

V86 utan publik? – Åbys sportchef väcker debatt

Köra V86 Xpress inför stängd publikplats? Det är en fråga som Åbys sportchef Jon Walter Pedersen ställer sig i en omdebatterad ledare.

På onsdag arrangerar Åbytravet veckans V86 Xpress tillsammans med Solvalla. Men någon större publiktillströmning förväntar sig inte Åby.

När V86 Xpress körs på onsdagarna, lockas väldigt lite publik till banan. Något som nu fått Jon Walter Pedersen, Åbys sportchef, att skriva en omtalad ledare i V86-programmet (ladda ned här).

Pedersen. Foto: ALN

– Där har vi problemet just i dag när det gäller V86-dagarna, de är inte attraktiva i publikens ögon och man sitter kanonbra hemma i soffan och får ett nytt lopp var elfte minut och det är lätt att stanna hemma, skriver han och fortsätter:

– Är det så att vi en dag i veckan bara ska satsa på tv-publiken och köra travlopp i xpress med öppen stallbacke och stängd publikplats? Det vore en enorm besparing för banorna.

I en intervju med SportExpressen utvecklar Pedersen sitt resonemang och menar att avsikten är att väcka frågan och få i gång en debatt.

– Vid V64-dagar har vi haft 1178 personer i snitt, vid V86-dagar har vi haft 671 personer i snitt under året. Det blir en negativ spiral med publiken. Jag tycker att vi bör lyfta den här frågan, säger han till SportExpressen och fortsätter:

– I grunden vill man absolut inte det här, men det är kanske värt att överväga. För hästägare vore det inte roligt med stängd publikplats men det är faktiskt så att hästägarna ofta sitter hemma på onsdagarna också.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nu ställs siktet mot Prix d'Amérique för Delicious
Nästa nyhet
Nu ställs siktet mot Prix d’Amérique för Delicious

Nu ställs siktet mot Prix d’Amérique för Delicious

Tre raka segrar efter sin skada. På lördag är Delicious megafavorit på V75. Och i horisonten hägrar – Prix d’Amérique.

Delicious går en spännande framtid till mötes. Efter att ha ådragit sig en skada i ett knä i våras, var hästens fortsatta karriär ett tag i fara. Men återigen har Cantab Hall-stoet kommit tillbaka – och verkar lika fin som någonsin.

Stor attraktion på Solvalla. Foto: ALN

Sjuåringen, som står med åtta raka segrar, tre världsrekord inkluderade, har gjort tre starter efter sitt uppehåll och vunnit alla enkelt. Låt vara i något enklare omgivningar.

Men på lördag är det tänkt att hon ska få trava ut för fullt. Med Örjan Kihlström i vagnen går hon ut som jättefavorit i Giant Diablos lopp över kort distans.

– Faktum är att hon känns bättre än vad hon gjorde förra året vid den här tiden. Tanken är att hon ska få ett lite tuffare lopp nu, en liten lungöppnare, och gå barfota, precis som då hon var som bäst. Jag vill helt enkelt få ett litet kvitto på exakt var hon står och hoppas att vi får ett litet hum om det på lördag, säger tränaren Daniel Redén i en intervju med Kanal 75.

Daniel drömmer om Paris. Foto: ALN

Och vad lördagens uppgift ska bevisa – det är Redén nu tydlig med. Förhoppningarna är att matcha Delicious mot Prix d’Amérique i vinter.

– Jag kan säga att hon skulle vilja vara med i det stora loppet själv. Men det är hästar det handlar om…så det kan bli vad som helst under vägen. Det är långt dit, till Prix d’Amérique. Vi tar ett lopp i taget och jag skulle vara väldigt tacksam om hon fick vara med där och i toppform den dagen.

Delicious var aktuell för Prix d’Amérique redan i fjol. Hon var anmäld till Prix du Bourbonnais men fick strykas på grund av karledsinflammation och sedan skrinlades de planerna.

Till saken hör att, för att få en plats i Prix d’Amérique, måste nog Delicious prestera i något eller några av de så kallade ”B-loppen”. Hennes knappt sex miljoner på kontot, garanterar ingen direktplats.

Blir det ett möte med Nuncio? Foto: ALN

Men om det blir så att superstoet säkrar en av de arton platserna i världens tuffaste lopp – då väntar, förhoppnings-vis, minst två verkligt tuffa motståndare.

Titelförsvararen Bold Eagle och superstjärnan Nuncio har båda PdA i kikarsiktet.

– Det där är hästar det också och alla går att slå. Det tror jag i alla fall. Vi ska göra vårt bästa och försöka få henne i toppform. Alltså om det blir så att vi åker med henne. Hon ska få vara hemma så länge som möjligt och gå ner för något av B-loppen i så fall. Hon ska ha sina rutiner som hon alltid har, säger Daniel Redén till Kanal 75.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dags för Kriteriet och Oaks - så avgörs finalerna
Nästa nyhet
Dags för Kriteriet och Oaks – så avgörs finalerna

Dags för Kriteriet och Oaks – så avgörs finalerna

På söndag avgörs Kriteriet och Oaks – årets största uppgifter för treåringarna. Startlistorna är nu klara. Rekordmycket pengar står på spel.

Det är åter tid för säsongens höjdpunkt för de treåriga travarna. På söndag avverkar Solvalla finalerna i Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Trav-Oaks.

Fixar Global Trustworthy det? Foto: ALN

Förstaprisen i loppen är, formellt, 2 miljoner, respektive 1,4 miljoner kronor, men i verkligheten är det den dubbla summan. Samtliga 24 finalister är nämligen med i premiechansningen.

Timo Nurmos och Jorma Kontio vann Derbyt tidigare med Readly Express (som ju även vann Kriteriet i fjol) och har troligen favoriten även i Kriteriet. Global Trustworthy kommer som obesegrad i fem starter till finalen.

Gareth Boko är en utmanare. Foto: ALN

Han utmanas emellertid av bland andra Uppfödningslöpning-vinnaren Gareth Boko, försöks-snabbaste Deimos Racing, kulltoppen Policy of Truth samt en räcka andra topptreåringar.

Här är startlistorna:

Svenskt Trav-Kriterium, 2640 auto

1 Deimos Racing – Erik Adielsson
2 Gareth Boko – Per Lennartsson
3 Global Trustworthy – Jorma Kontio
4 Policy of Truth – Björn Goop
5 Valley Brodde – Örjan Kihlström
6 Super Nice – Torbjörn Jansson
7 Destiny Am – Kenneth Haugstad
8 Antonio Trot – Peter Untersteiner
9 Gandhi Boko – Johan Untersteiner
10 Grant Boko – Ulf Ohlsson
11 Louie Brodde – Erik Adielsson
12 Bruno Bagheera – Stefan Melander

Senaste vinnarna:

2015: Readly Express – Jorma Kontio
2014: Je t’Aime Express – Johan Untersteiner
2013: Rokkakudo – Ulf Ohlsson
2012: Chelsea Boko – Jorma Kontio
2011: Pato – Peter Ingves

Svenskt Trav-Oaks, 2140 auto

1 Flo Jo Keeper – Björn Goop
2 Zahara Goj – Torbjörn Jansson
3 Unrestricted – Johan Untersteiner
4 Fantasy River – Ulf Ohlsson
5 Genta – Magnus Jakobsson
6 Darling Mearas – Stefan Persson
7 Unstirred Drink – Erik Adielsson
8 Bugatti Brick – Jorma Kontio
9 Xperia Knick – Peter Untersteiner
10 Julia Pellini – Thomas Uhrberg
11 Up In the Trees – Stefan Söderkvist
12 Undine – Örjan Kihlström

Senaste vinnarna:

2015: Spoil Me – Kenneth Haugstad  
2014: Face’Em – Peter G Norman
2013: D’One – Örjan Kihlström
2012: Fascination – Johnny Takter
2011: Vincennes – Akseli Lahtinen

Läs även: Global Trustworthy obesegrad till final

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ny USA-resa för BBS Sugarlight - klar för VM
Nästa nyhet
Ny USA-resa för BBS Sugarlight – klar för VM

Ny USA-resa för BBS Sugarlight – klar för VM

Det blir en ny resa över Atlanten för B.B.S. Sugarlight. Det står nu klart sedan man tackat ja till att delta i VM-loppet.

Det är den 15 oktober som International Trot, VM-loppet, avgörs på Yonkers Raceway. Deltagarna börjar bli klara för det klassiska storloppet.

Den senaste i raden är B.B.S. Sugarlight som tackat ja till en invitation. Norrmannen som slutade oplacerad i Trotting Masters på söndagen, deltog i VM även i fjol och slutade då på femteplats.

Klar för VM. Foto: ALN

– Jag fick en förfrågan i lördags om vi kunde tänkas oss att vara med igen. Det är både jag och de andra ägarna väldigt sugna på. Vi hade en trevlig upplevelse där i fjol, säger tränaren Fredrik Solberg till tgn.no.

Europeiska kandidater som sedan tidigare är klara för International Trot är svensktränade duon On Track Piraten och Oasis Bi, danske Tano Bork samt italienaren Ringostarr Treb.

Läs även: Danske doldisen är klar för VM-loppet

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ohlsson mot allsvensk titel - snart 300 segrar

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson