Nahar är ute på äventyr. Just nu befinner han sig utanför New York för att sedan laddas mot Maple Leaf Trot i Kanada.

Det är den 17 september som finalen av Maple Leaf Trot, Kanadas största lopp för eliten, avgörs. Försöken körs en vecka tidigare.

Då kommer en svensk travare att vara med. Elvaårige Nahar är ute på sitt livs äventyr. Elitlopps-vinnaren från 2013 ska kröna sin karriär med start i Nordamerika.

Robert Bergh ska köra i Kanada. Foto: ALN

Efter att ha klarat av karantänen på 48 timmar i New York bär det snart av mot Kanada, där han i närheten av Toronto där Mohawk-banan är belägen, ska ladda för loppet.

– Det blir vanliga dagar – bara det att han är i ett annat land. Nahar är bra att resa med om han får lite tid på sig. Får han bara acklimatisera sig lite brukar det som regel gå bra, säger Preben Sövik i stall Robert Bergh till Kanal 75.

Nahars lopp i Kanada kommer bevittnas av ägarna – Daniel och Henrik Sedin. Hockeyns World Cup inleds passande nog den 17 september, samma dag som finalen avgörs.

Bröderna Sedin är på plats. Foto: ALN

– Alla hoppas så klart på att han kvalar in till finalen den sjuttonde. Vi har inte startat Nahar så mycket den här sommaren just med tanke på att han ska vara med i det här loppet, säger Preben till Kanal 75.

Nahar som har sprungit in över 12,5 miljoner kronor i sin framgångsrika karriär har 39 segrar på 126 starter. Senaste framträdandet skedde i Sundsvall Open Trot.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Inför V75: Lindgren hoppas på seger i helgen

Inför V75: Lindgren hoppas på seger i helgen

Halmstadstränaren Marcus Lindgren är förhoppningsfull inför Derby-helgen. Med sig till Jägersro på lördag har han två högkapabla hästar.

Det är Derby-dags på Jägersro. Men innan söndagens urladdning avverkas i vanlig ordning V75 på lördag. Från Halmstad kommer Marcus Lindgren med två femåringar, som blir betrodda på streckspelet.

Lindgren. Foto: ALN

I Klass 2 (V75-5) selar stallet ut Brosa Am. En bror till fine Venkatesh som visat att han har mycket högt kunnande och har en speciell plats i tränarens hjärta.

– Jag har inte riktigt ord för den hästen, han är speciell. Han ligger mig mycket varmt om hjärtat. Vi har en speciell kontakt jag och hästen; jag brukar säga att jag skulle kunna ha honom hemma i farstun, säger Marcus Lindgren till travnet.se.

Brosa Am kommer med tre raka segrar i bagaget och såg strålande fin ut när han bombade i ledningen på Åby senast och kom i mål på 1.12,2a över 1640.

Brosa Am kommer med tre raka. Foto: ALN

– Han har varit fantastiskt fin i sina två senaste starter. Hästen har varit riktigt, riktigt fin och jag är väldigt nöjd med honom. Han har varit perfekt i travet och är verkligen inne i en fin trend, säger Marcus och fortsätter:

– Hästen har alltid visat stor kapacitet, men varit lite besvärlig i sin uppväxt. Men han har ett stort hjärta och lungor och har blivit bättre tekniskt. Vi körde med blinkers senast för att han skulle ta ut sin kapacitet från start och den visade han, hästen öppnade riktigt bra och ska kunna göra det igen.

En bra vinstchans därmed?

Bravo Navarone gör debut i Silver. Foto: ALN

– Det är svårt att säga exakt hur bra chans han har, för jag vet inte riktigt hur bra de andra hästarna kommer vara, helt enkelt.

I Silverdivisionen (V75-7) är Bravo Navarone tillbaka. From Above-sonen gör debut i klassen men hade tre raka segrar innan det blev galopp senast på Åby.

– Jag kan säga att galoppen senast berodde uteslutande på banunderlaget, som han inte alls fungerade på.

Vid segern under Elitlopps-helgen. Foto: ALN

– Han kändes oerhört bra i tisdagens jobb. Jag tycker han kändes lika bra som inför starten under Elitlopps-helgen och då lämnade jag klartecken till alla som frågade, men de var inte så många…, säger Marcus och fortsätter:

– Samtidigt är det svårt att tro lika mycket på honom nu från det här läget, jag tror det kan bli svårt att slå Scellino Luis som är en häst jag beundrar.

Så bästa chansen är? 

Sylvester DK är intressant på söndagen. Foto: ALN

– Jag skulle säga att bästa V75-chansen i helgen är nog Sylvester D.K. i K.G. Bertmarks (V75-4) på söndagen. Han var kanonfin i försöket senast och jag tycker inte det känns som allt för svårt motstånd i finalen. Han kan öppna bra och jag tror de andra får svårt att slå honom här.

Då kom vi in på V75 söndag också då. Stallet har ytterligare två hästar med där. Alkalizer Am (V75-1) och British Steel (V75-3).

– Samtliga känns jättefina i jobben, men Alkalizer Am möter ett tufft motstånd här så vi ligger lite lågt nu. British Steel har haft lite problem med hovbölder och det var ett tag sedan han startade, så han kan behöva loppet, avslutar Marcus Lindgren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stefan Hultman: "Hoppas sitta bakom hästar igen"
Nästa nyhet
Stefan Hultman: ”Hoppas sitta bakom hästar igen”

Stefan Hultman: ”Hoppas sitta bakom hästar igen”

Det har gått snart ett år sedan Stefan Hultman drabbades av sin svåra sjukdom. Fortfarande är det en lång väg tillbaka, men han drömmer om att en dag få träna sina hästar igen.

Svenskt Travderby avgörs på söndag. Ett lopp som Stefan Hultman som tränare vunnit två gånger; med From Above och Maharajah.

I oktober förra året försvann Stefan från trav-scenen plötsligt. Han hade drabbats av en hjärtinfarkt. Men det är den efterföljande svåra muskel- och nervsjukdomen Myastenia Gravis (MG) som gör att han ännu har en lång väg tillbaka.

Stefan kämpar mot sjukdomen MG. Foto: ALN

I en exklusiv intervju, gjord av Matteus Lillieborg på Kanal 75, berättar nu Stefan Hultman om hur han har det och hur han ser på framtiden.

– Jag går på tuff medicinering och behandling som gör att man blir stadigt bättre, men ibland blir det bakslag. Men nu är det så pass i alla fall att jag kan röra mig på tomten med hjälp av käpp. Häromdagen kom jag faktiskt iväg till brevlådan, det var ett stort steg, säger Stefan och fortsätter:

– I vintras var det som allra värst. Då kom jag knappt upp från sängen till vardagsrummet och under en period så försvann ju synen, allt var väldigt suddigt och jag kunde inte ens titta på tv.

Trots sin svåra kamp mot sjukdomen, hoppas Stefan Hultman att han en dag ska bli återställd och komma tillbaka till ett normalt liv. Läkarnas prognoser är goda.

Stefan med Maharajah. Foto: ALN

– God prognos kallar man det. Jag har en aggressiv form av MG, åker in regelbundet till Karolinska Sjukhuset och det är tufft mot kroppen. Man måste vila och jag har inte så stora val.

Numera kan Stefan följa med i travet igen, den sport som han älskar. Och det är så han spendera den mesta av sin tid för dagen.

– Jag tittar på travet hela tiden, jag har inte så mycket annat att göra. Jag har jobbat med det sedan jag var 15 år och travet är ju mitt liv, så jag är glad att jag nu kan följa det. Det har varit kul med Maharajahs avkommor som går riktigt bra och det är sådant som peppar upp mig.

– Jag hoppas, även om det låter skrangligt och bedrövligt just nu, att till slut kunna komma tillbaka. Sedan på vilken nivå vet jag inte, första steget är att bli till människa igen. Men jag hoppas någonstans att kunna sitta bakom hästar igen.

Söndagens Derby på Jägersro följer Stefan Hultman framför teven. Såklart har han en tanke om hur han tror loppet kommer sluta.

– Jag tror att Readly Express är huvudet högre än de andra. Timo Nurmos har matchat väldigt klokt hela året och har bara haft Derbyt i siktet hela tiden, säger han till Kanal 75.

Hör hela intervjun med Stefan Hultman här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Umåker
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Umåker

Fredag: V64-tips till Umåker

V64 Umåker 2 september

Omgången: Breeders’-försök och hög klass på loppen, men inte så spelvänligt då de bättre hästarna ser ut att vara för bra. Många spikförslag finns det och jag spelar även en flerkupong. 

Spikarna: 5 Ratu Royale (V64-5) är en finsk flygmaskin som toppspurtade senast och har bra chans. 2 Charlie Mearas (V64-6) är jättebra och såg smällfin ut i comebacken, toppchans!

V6-förslaget är på 1755 kronor (enbart V6).

11-6/ 2-1-7 (4-8)
2-5-4 (9-11)
10-3-9-5-8-7-1 (6-4)
7/ 5-12-8-14-13-1-4-3-9-11-15-2-10-6 (7-5)
5 Ratu Royale (3-1)
2 Charlie Mearas (7-1)

2x3x7x15x1x1 = 630 kr
5x3x7x1x1x1 x 5 = 525 kr 

Fleris: 2x3x2x1x1x1 x 50 = 600 kr

DD-förslag på 1000 kronor:

5 – 2 x 1000

Spela på trav hos Unibet. Klicka här.

V64-1:

Ranking: A: 11-6 B: 2-1-7 C: 4-8-9-5-12-10

Spetsanalys: Havbergs Knight har vart snabb flera gånger med innerspår, men inte körts i spets. Kanske testar Freddan nu om han kan hålla ut Grant Boko. Denne höll spets via snabbstart från innerspår och nedstruken till perfekta spår 5 tror vi ändå på spets för honom.

Loppanalys: Breeders’-kval för treåriga killarna och megafavorit är 11 Policy of Truth som var oerhört bra då han vann E3-finalen från dödens och det var en prestation av sällan skådat slag. Han såg inte ens direkt tagen ut till slut, och bike samt open eye-huvudlag gav en helt ny häst! Efter det har han fått träna på, och Reijo brukar inte slarva utan de är bra direkt. Dock ska man ha i åtanke att han ändå varit ifrån, och detta inte är hästens viktigaste lopp i karriären. Nu blir det open eye och spydervagn samt barfota bak som i finalen, men jag nöjer mig med utgång och lås på flerisen.

6 Grant Boko är bra, även om han inte är lika bra. Han tog emot kanonen Global Thrustworthy från spets i Örebro men blev avklädd. Reglerade dem enkelt från dödens senast och som han öppnade från innern borde det vara spetschans och körs inte favoriten fram tidigt kanske han kan rinna undan. Jag dubblar utgången med stallkompisen till 6%!

2 Dartagnan Sisu var jättefin vid segern, men sedan sjuk som hårt spelad. Visade stor fart senast då han strulade till det och han är en häst Djuse siktat länge mot Kriteriet med och han är ändå för lite spelad med 1,89% från spår 2.

V64-2:

Ranking: A: 2-5-4 B: 9-11-6-8-1 C: 3-7-12

Spetsanalys: Västerbo Fantast till ledningen.

Loppanalys: Jag var inne på att spika 2 Raz Mackenzie då jag tycker att han senast visade att han är tillbaka till vad han lovade innan det började strula för ett drygt år sedan. Det var häftigt intryck på honom då han övertog på slutvarvet och bara stegade undan med gott om kräm i linorna. Nu är det dock 1600 meter och det är väl kort, kanske hinner han inte komma på dem då, men normalt sett ska han mata ner dessa tycker jag!

Jag fegspelar med även de andra två med chans. Favorit är 4 Västerbo Fantast som höll emot okej senast mot tuffe Narold Vox men ändå kändes slagen redan 500 kvar. Han hade inte fått riktigt lopp på en månad och ska vara bättre nu och det är bättre distans numera tror jag. Örjan upp och spets är bra grejer och han streckas, men han ska inte vara så klar favorit.

5 Special Promise var det lite hets på i V75 i lördags, men några galoppsteg kort efter start sänkte honom då han missade att få chans på ledarryggen och han räckte inte via spåren då han mattades till slut.

V64-3:

Ranking: A: 10-3 B: 9-5-8-7-1 C: 6-4-2-12-11 

Spetsanalys: Feel the Muscle har tagit spets 3/3 bakom bilen, men vek ner sig senast och kanske släpper till Miss Gladiator som öppnar snabbt.

Loppanalys: 5 Miss Gladiator är en av favoriterna i löopp där spelet sprids. Hon kontrade till seger i lunchlopp där hon visade fin startsnabbhet och var okej i kval till Derbystoet senast. Det är spetschans, men hon är ganska medium och inget jag hyllar.

10 M.T.Klara har inte helt enkelt för att vinna lopp, men det är fortsatt riktigt bra intryck på henne och senast följde hon med fint i 09-avslutning efter att ha släppt ledningen till In Toto Sund. Utmanade Sundsvik Mayday tufft före det, och hon kan få sin seger.

Tidig är 3 Mellby Darling som hittat sig själv i Norrland och var mycket fin vid spurtsegern utan skor. Dummade sig senast och det ’är ingen dam att lita på, men kanske får vi barfota nu och hon passas noga.

9 Faye Bros har bra kapacitet, och ska vara klart bättre med lopp i sig då hon hade varit sjuk innan förra starten och vek sig från ledningen.

8 Tro Lo Lo kan vara skrällen, följde fint senast från hopplöst läge och hon duger vid klaff och jag varnar för 7 Joy de Castella som får Örjan i vagnen!

V64-4:

Ranking: A: 7 B: 5-12-8-14-13-1-4-3-9-11-15 C: 2-10-6

Spetsanalys: Conrads Adam kördes till spets senast och var halva längden före den innanför redan på något steg. Sedan händer inte så mycket, och den utväxling som Overlord Broline visade för fyra starter sedan tror jag kan bära till ledningen.

Loppanalys: Spårtrappa där jag tror att 7 Overlord Broline har bra chans att vinna, inte minst om han hittar till ledningen. Han visade härligt ax i steget efter 50 meter för fyra starter sedan med spår långt ut på vingen och bara flög till ledningen. Senaste starten kan vi glömma, från spår 12 på V75 duger han helt enkelt inte, men nu passande gäng och det ska bli barfota bak och första norsk. Jag spelar utgång och målar på andra lappen.

Innanför lär 5 Conrads Adam vilja svara, han har tagit båda årssegrarna från ledningen och senast stack han och fick längder i slutsvängen och höll undan enkelt om än på trötta ben som det såg ut. Han är snabb första biten, men jag tror kanske han får svårt att svara efter 100 meter.

12 Julio Gold hade nog vunnit om han inte hoppat i mitten av slutsvängen senast för de var rejält stumma framför till slut. Han fungerade inte barfota menar Båth som tynger ner hästen bak nu. Örjan upp är hett, men spår 12 i spårtrappa smått iskallt. Stor strulrisk och får han backa sist blir det jobbigt, men hästen duger gott om det löser sig.

V64-5:

Ranking: A: 5 B: 3-1-7-6-8 C: 11-4-2-10-9 

Spetsanalys: Finskorna är de som ska göra upp, Callela Eliza höll knappt upp ledningen från innern och är lite över medel från start. Jag tror att Ratu Royale är snabbare om hon maxas, de möttes med spår 1 och 2 med invändigt för Ratu som var snabbare den gången. Jag spelar på spets, men det är inte givet.

Loppanalys: Två mycket bra finska hästar är mest spelade och jag tar ställning för 5 Ratu Royale som jag tycker är bättre och spikar henne! Hon skrällvann till 30  gånger pengarna under Elitloppsdagen, och det var ingen bluffseger! 09,5 första varvet från ledningen och bara lämnade dem i sista kurvan för ytterst lovande Olli Koivunen. Hon har varit mycket bra efter det med, i finalloppet näst senast fick hon gå i dödens och drog fram 3 Callela Eliza och dessa duellerade sista 500 där antagonisten drog längsta strået. Ratu Royale spurtade strålande senast i tufft tempo hela loppet där kulltoppen Caddie Lisieux vann och nöp andraplatsen. Hon har chans att ta sig förbi från start då hon känns snabbare som häst, men jag tror att hon kan slå motståndet från dödens och tar ställning för att hålla ner raderna.

3 Caddie Eliza är en av kulltopparna och hon vann finalloppet som nämnt. Kom inte till senast, men har spetsat från innern i Finland och bra är hon. Klart hon har chans, och vid gardering förstastrecket.

1 Nouvelle Avenue mötte kulltoppen Undine senast och blev växlad av denne men höll farten starkt på avstånd och är under utveckling. 7 Barbara L.Hanover var jättefin senast då hon lekte sig till seger men får svårt att komma till med finskorna innanför och från dödens blir det tufft.

V64-6:

Ranking: A: 2 B: 7-1-5-3-10-6 C: 8-9-4-12-11

Spetsanalys: Charlie Mearas stack till snabbt ledningen senast för lärling i comebacken och måste ha bra spetschans med Örjan i vagnen och de ska ta längden på honom.

Loppanalys: Avslutar med spik på favoriten 2 Charlie Mearas som man håller högt värre från stallet, och han är en riktigt fin typ. Han skadades i Frankrike och fick opereras i framknä och var borta tio månader. Man har fått lägga Derbyplanerna på is, men han såg läcker ut i comebacken då han visserligen fick bestämma i billigt gäng, men han stack undan på lätta fötter över 2640 meter. Han tog ledningen då och ska kunna öppna ännu bättre och jag tror han sitter direkt i ledningen och sedan har lekstuga. De bästa i kullen finns inte med då de är med i Derbyt, och det är passande lopp för att vara BC-försök. Toppchans!

7 Robin Roof har lovat mycket men sett ofräsch ut. Flyttades till Finland där han gjort två starter och han såg riktigt fin ut senast för att vara Robin Roof då han kördes till spets idigt och stack undan smått överlägset.

1 Mr Perfect kan få loppet bakom favoriten och han har kapacitet då det stämmer för honom, frågan är om han kan hålla ut kvicke 3 Camelot Boko och få ledarryggen? Han öppnade bra från innern senast med Jim bakom, även om New Muscle Ås bara flög förbi kort efter start.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Förbundet: "Avvaktar samhällets rättsprocess"
Nästa nyhet
Förbundet: ”Avvaktar samhällets rättsprocess”

Förbundet: ”Avvaktar samhällets rättsprocess”

De senaste dagarna har anklagelser mot en framgångsrik lärling vållat stor uppmärksamhet. Nu berättar Svensk Travsport hur man väljer att agera i ärendet.

Det var på tisdagen som sajten Ingvarsson & Persson först uppmärksammade att en välkänd lärling i ett av landets största travstall, riskerar fängelse efter att han misstänks ha misshandlat och hotat en kollega.

Fallet har därefter orsakat stor uppmärksamhet i medier och åsikterna kring händelsen är många trav-Sverige. Nu väljer Svensk Travsport att, via ett pressmeddelande, berätta hur man agerar i saken.

– Travsporten gör ingen egen utredning i detta ärende utan avvaktar samhällets rättsprocess. De aktuella brotten uppges ha skett i travstall. Därmed har ärendet sådan anknytning till travsporten att det kan, om lärlingen befinns vara skyldig, vara orsak till att återkalla lärlingens travlicens, skriver ST och fortsätter:

– I det fall lärlingen skulle dömas som skyldig i allmän domstol, kommer Svensk Travsports licenskommitté att avgöra om personen har rätt att ha licens inom travsporten. Under tiden som samhällets rättprocess pågår, kommer travsporten inte att vidta några åtgärder mot licensinnehavaren knutna till detta första ärende.

Lärlingen är också anklagad för att ha behandlat hästar illa i samband med det stall som han är anställd vid. I detta fall har Svensk Travsport nu inlett en egen undersökning. En utredning väntas bli klar om en till två veckor.

– Om utredningen visar att lärlingen gjort sig skyldig till de djurskyddsbrott som han anklagas för, kommer licenskommittén att avgöra om lärlingen ska tillåtas ha licens inom travsporten. Lärlingen kan i så fall även komma att polisanmälas för brott mot djurskyddslagen alternativt djurplågeri, skriver Svensk Travsport.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Uncle Lasse på Solvalla - Digital Ink i kvallopp

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson