Ska det bli skiljeheat i Åby Stora Pris i år igen? Startlistorna är nu helt klara till lördagens spännande uppgörelse – med två miljoner till vinnaren.

Vilka åtta hästar som ska fajtas i årets Åby Stora Pris blev klart på fredagen. Under söndag kväll lottades även spåren till de båda heaten.

Propulsion mot ny storloppsseger? Foto: ALN

Liksom tidigare gör de åtta hästarna upp i två heat (vilka båda ingår i V75) fast med omvända startspår. I ett fall vid två olika heat-vinnare duellerar dessa om slutsegern i ett skiljeheat som avslutning på tävlingsdagen.

De tre senaste åren har Åby Stora Pris avgjorts genom just skiljeheat – i fjol var det Support Justice som besegrade Västerbo HighFlyer. Och den senare söker revansch i år.

Innerspåren – och därmed också ytterspåren, drog Tycoon Conway Hall och startraske Food Money.

Björn Goop ska köra Un Mec d'Héripré. Foto: ALN

Franske Elitlopps-trean Un Mec d’Héripré kommer den här gången att köras av Björn Goop. Bakom Propulsion blir det Örjan Kihlström som sitter. Västerbo HighFlyer får därmed Ulf Ohlsson i sulkyn.

Varje heat har ett förstapris på 400 000 kronor. Vinner samma häst båda heaten utgår en bonus på 1,2 miljoner kronor. Något som alltså innebär att vinnarens totala prissumma uppgår till två miljoner.

Så här körs de båda heaten:

Heat A, 1640 auto

1 Tycoon Conway Hall – Thomas Uhrberg
2 Un Mec d’Héripré – Björn Goop
3 Propulsion – Örjan Kihlström
4 Montgomery Hill – Flemming Jensen
5 Mosaique Face – Adrian Kolgjini
6 B.B.S. Sugarlight – Peter Untersteiner
7 Västerbo HighFlyer – Ulf Ohlsson
8 Food Money – Jennifer Tillman

Heat B, 1640 auto

1 Food Money – Jennifer Tillman
2 Västerbo HighFlyer – Ulf Ohlsson
3 B.B.S. Sugarlight – Peter Untersteiner
4 Mosaique Face – Adrian Kolgjini
5 Montgomery Hill – Flemming Jensen
6 Propulsion – Örjan Kihlström
7 Un Mec d’Héripré – Björn Goop
8 Tycoon Conway Hall – Thomas Uhrberg

Senaste vinnarna:

2015: Support Justice – Geir Vegard Gundersen
2014: Commander Crowe – Örjan Kihlström
2013: Sebastian K. – Jorma Kontio
2012: Sebastian K. – Åke Svanstedt
2011: Rapide Lebel – Eric Raffin

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Dramatik när Sjö Vinn vann Kallblodskriteriet

Dramatik när Sjö Vinn vann Kallblodskriteriet

Det blev en riktigt dramatisk upplösning av Svenskt Kallblods-Kriterium. Jättefavoriten Tand Kraft felade. Då tog Öystein Tjomsland chansen med Sjö Vinn.

De bästa treåriga kallbloden tampades på Dannero under söndagen, för att göra upp i Kriteriet. Stor favorit var Jan-Olov Perssons Tand Kraft som kom till finalen som obesegrad i sju starter.

Tand Kraft missade Kriterie-segern. Foto: ALN

Men loppet fick en dramatisk utgång. Tand Kraft slog på en oväntad galopp i ledningen. Då körde Öystein Tjomsland till med Sjö Vinn – och manövern blev vinstgivande. Den norske tränaren tog sin första vinst i det svenska Kriteriet.

– Det är oerhört stort, det är de här segrarna som vi kämpar för, sa Tjomsland direkt efter segern i ATG Live.

Inledningsvis gick allt planenligt. Efter 700 meter hade Tand Kraft kommit fram och övertagit täten. Men i kurvan kort senare, flög plötsligt jättefavoriten upp i galopp, klev utåt i spåren och tappade mycket mark.

Mitt i tumultet kunde Sjö Vinn, andrahandsspelad, köra sig till ledningen och väl där gasade Öystein det som gick över sista varvet.

Framgångar för Öystein. Foto: ALN

Tand Kraft tog sats direkt och började avancera via tredjespår över sista bortre långsidan. Hästen närmade sig, stod för en heroisk prestation (25-tempo sista varvet) men kunde aldrig komma närmare än andraplatsen.

– Man blev överraskad när han galopperade, men för oss blev det ju bra. Min häst sprang och bröt hela sista varvet och jag var själv rädd att köra galopp. Men vi redde ut det och det var en otrolig känsla över mål, berättade Öystein Tjomsland.

Förstapriset var 600 000 kronor och segertiden 1.28,4a över 2140 meter. Tand Kraft, som sagt, stor i nederlaget som tvåa. Tredjepriset till Eikfaksen från rygg ledaren – också den tränad av Tjomsland.

Uggla I Mossen tog hem Kriteriestoet. Foto: ALN

***

Kriteriestoet avgjordes efter en sevärd slutstrid. Örjan Kihlström körde fram favoriten Uggla I Mossen tidigt mot dödens på Sirifaxa. Dessa båda kom också att utkämpa en rejäl batalj till slut.

Uggla I Mossen började mangla rejält utvändigt in mot sista sväng, med ledande Sirifaxa vägrade att ge sig. De båda treåriga stona fajtades sida vid sida, men precis före linjen fick favoriten greppet.

Uggla I Mossen tog segern och förstaprisets 350 000 kronor på 1.29,9a över 2140 meter. Det här var Örjan Kihlströms första seger i loppet.

Vinnaren (och tvåan) tränas av Jan-Olov Persson som noterades för sin fjärde triumf i Kriteriestoet. Tredjeplatsen tillföll norskan Cuba Stripa, körd av Gunnar Austevoll.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Marcello missade duellen - avstängd tre månader
Nästa nyhet
Marcello missade duellen – avstängd tre månader

Marcello missade duellen – avstängd tre månader

Stjärnkusken-vinnaren Kee Marcello skulle duellera mot Patrik Sjöberg på Dannero – men klarade inte alkotestet. Nu väntar tre månaders avstängning.

En länge emotsedd duell mellan Kee Marcello och Patrik Sjöberg, tidigare deltagare i tv-programmet Stjärnkusken, numera båda med b-licens, skulle avgöras på Dannero under söndagen.

Men Kee Marcello kunde aldrig medverka i loppet. Det sedan han inte klarat alkotestet. Marcello har av Svensk Travsport dömts till tre månaders avstängning, till och med 6 november, för ”att ha brutit mot bestämmelser angående berusningsmedel”.

Sjöberg visade körhänderna. Foto: ALN

Stjärnduellen, som loppet rubricerades, kom ändå att köras.

Det med Svante Båth som inhoppare bakom Marcellos styrning Global Revolver. Duon kunde dock aldrig rå på Patrik Sjöberg och M.T. Insider som vann duellen efter att ha spårat hela vägen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Söndag: Extra V75-tips till Dannero
Nästa nyhet
Söndag: Extra V75-tips till Dannero

Söndag: Extra V75-tips till Dannero

V75 Dannero 7/8

Omgången: Extra V75 på Dannero som kör Svenskt Kallblodskriterium som såklart är den sportsliga höjdpunkten. Det ska även bli roligt att se Svensk Travsports Guldtäcke, handikapploppet där nordisarna är utspridda på hela sex volter! Spelmässigt använder jag mig av två starka spikar som jag tror leder sina lopp runt om. Har sedan krav på att minst en utgångshäst ska vinna. En av utgångshästarna är jätteskrällen Langlands Odin som jag tror kan utmana jättefavoriten Tand Kraft i Kriteriet.

Bästa spiken

3 Västerbo Fantast (V75-4) var läcker att skåda senast även om motståndet var billigt. Nu har han ett bättre spår än de värsta konkurrenterna och jag tror att Örjan kör till ledningen och stannar där hela vägen.

Kompletterande spiken

2 Coktail Fortuna (V75-1) har imponerat i Norge och näst senast sprang han 10,4/1609m i väldigt bra stil. Jag tror att han håller ut värsta konkurrenten, 3 Serious Try, från start och sedan sitter tidigt i spets. Väl där ska det vara en bra segerchans och jag spikar trots att han är klar favorit.

Utgångarna

2 Tand Kraft & 12 Langlands Odin (V75-3) Tand Kraft har imponerat rejält och blir mycket svårslagen. Jag gillar dock intrycket på Langlands Odin och blir inte ett dugg förvånad om han ger favoriten en rejäl match.

3 Mellby Charmören (V75-7) travade inte klockrent senast men klev ändå undan säkert till slut. Läge för tidig ledning igen och därifrån blir han inte lätt att plocka ner.

V75-förslaget (Skrivs på två kuponger och minst en A-häst måste vinna)

2 Coktail Fortuna (3-6)
1,2,3,7,8,10 (5-4)
A: 2,12. B: 1,3,4,5,8,9 (6-7)
3 Västerbo Fantast (6-4)
1,3,7,8,12,13,14,15 (4-6)
1,4,5,6,7,8,12 (2-9)
A: 3. B: 2,4,5,7,9,12,13,14 (6-11)

1x6x8x1x8x7x1 = 1344 kronor

1x6x2x1x8x7x8 = 2688 kronor

Totalt: 8064 rader / 4032 kronor

Dagens Dubbel

5 – 3 x 300 kr

5 – 2,4,5,7,9,12,13,14 x 75 kr

Totalt: 900 kronor

Spela på trav hos Unibet. Klicka här.

Analys V75-1:

Ranking: A: 2. B: 3-6-10-5-9-1. C: 7-4-8.

Spetsanalysen: Coktail Fortuna är snabb ut och även om han kanske inte kan hålla ut Digital Photo lär de andra inte kunna ta en längd. Det låter på Claes Liljeqvist att han vill släppa den här gången och då borde Tjomsland få ta över med favoriten.

Loppanalysen: Ett sprinterlopp där 2 Coktail Fortuna blir klar favorit och han har imponerat i årets fyra starter. I comebacken svarade Love You-sonen för en rejäl långspurt från kön och lyckades avgöra precis på linjen. Gången efter kördes han snällt men när luckan kom perfekt i slutsvängen avslutade han snabbt till säker seger. Näst senast tog sjuåringen hand om ledningen och när Tjomsland lättade på tömmarna i sista sväng lämnade han konkurrenterna och landade på en imponerande 10-tid. Senast fick valacken visserligen stryk men då hamnade han i dödens trots bakspår men höll starkt till andraplatsen bakom en fin vinnare. Den här uppgiften ser bra ut då han är startsnabb och då jag tror att han hittar till tät känns det som en jättechans och jag spikar utan att tveka trots favoritskapet.

3 Serious Try är helt klart värst emot även om han var lite sämre senast då han gav sig från tät. Efter det är han behandlad i framknäna och han har stått över lite jobb. Däremot blir det barfota runt om den här gången vilket är ett plus men då jag inte tror att han kommer förbi min spik från start får han svårt att plocka ner denne.

6 Above all Ås gör sällan ett dåligt lopp och kan vinna om favoriterna gör bort sig. Det blir jänkarvagn på den här gången jämfört med senast då han tävlade i vanlig vagn.

Analys V75-2:

Ranking: A: 1-10. B: 3-2-7-8. C: 5-4-9-12.

Spetsanalysen: Global Science är min klara spetsfavorit från sitt innerspår och Petter Lundberg låter sugen på att testa där.

Loppanalysen: Ett lågklassigt lopp över lång distans och favorit blir 10 Namit Southwind som vunnit fyra av karriärens sex starter. Senast var han riktigt bra då han trots ett tufft första varv kunde gå undan till en säker seger. Distansen var han ute över näst senast och även om han bara blev sexa gjorde han det fullt godkänt efter att ha travat utan rygg större delen av loppet. Ohlsson tar säkert ett tidigt avancemang och hästen kan avgöra den tunga vägen. Given i A-gruppen men tipset ger jag till en annan.

Det är 1 Global Science som jag placerar först i rankingen då jag tror han kan bli svårpasserad från ledningen. Senast höll han hyggligt från tät men jag tror att han är bättre den här gången och det blir eventuellt första starten med rycktussar. Får Lundberg bestämma en bit tror jag att ekipaget blir svårt att slå.

Jag streckar dock vidare och 3 Largo är inte alls så tokig och möter lite enklare än senast. Skulle Hans-Owe servera sin fyraåring en ryggresa tror jag att de utmanar om segern till slut.

2 O.P.’s Fabulous har bra kapacitet och får Örjan upp i sulkyn vilket känns spännande. Hästen kommer även att lättas lite i balansen och slår det väl ut ska han räknas trots att Maharajah-sonen bara är tre år.

Streck även för skrällarna 7 Laddy Laday som inte är så tokig och ska tävla i jänkarvagn samt 8 Hawerchuk som kan få en perfekt resa i ledarryggen. Sex streck totalt.

Analys V75-3:

Ranking: A. 2-12. B: 3-5-1-9-4-8. C: 6-7-11-10.

Spetsanalysen: Eikfaksen är snabb ut och tar nog hand om täten initialt. Det troliga är sedan att man släpper till Tand Kraft som jag tror håller ut Sjö Vinn som man säkert allra helst vill släppa till.

Loppanalysen: Svenskt Kallblodskriterium och 2 Tand Kraft blir omgångens största favorit och det är inte så konstigt då han imponerat. Järvsöfaks-sonen har vunnit sina samtliga sju starter och ger ett helgjutet intryck varje gång. Utgångsläget är perfekt och Persson kan säkert köra sig till ledningen på den första långsidan. Skulle han få svar klarar han även ett tuffare upplägg och det är klart att Tand Kraft har en jättechans att vinna oavsett upplägg. Han är dock stor favorit och det är trots allt bara treåringar. Given i A/utgångsgruppen men där lyfter jag även upp en jätteskräll som jag gillar.

12 Langlands Odin tror jag nämligen inte är så mycket sämre, i alla fall inte så mycket som spelprocenten skiljer. I försöket galopperade han bort sina chanser men kördes in till en finalplats på stort avstånd. Innan det har jag verkligen gillat vad jag sett vid karriärens inledande tre segrar. Utgångsläget är som det är men kommer Vidar Tjomsland igenom bra från start tror jag att Moe Odin-sonen kan överraska många.

Mina A-hästar bildar en stark utgångsduo och på garderingskupongen streckar jag samtliga B-hästar.

3 Sjö Vinn var fin i försöket då han vann lätt efter ett avslutande 26,5-varv. Han kommer normalt inte förbi favoriten från start och då blir det troligtvis en jobbig resa.

5 B.W.Sture höll positivt från dödens senast och slipper han den positionen i finalen kan han överraska om de bästa kommer bort.

1 Bol Odin gick förbättrat i försöket och har ett fint smygläge. 9 Björlifanner avslutade rejält i tredjespår på slutrundan senast och är inte alls så tokig. 4 Eikfaksen är startsnabb och får nog ett fint lopp, han räckte inte mot Tand Kraft senast, men är nog närmare i mål den här gången. Slutligen streck på ostreckade 8 Pyrmo som faktiskt avslutade klart bra i skymundan senast.

Analys V75-4:

Ranking: A: 3. B: 6-4-2. C: 5-1-7-8.

Spetsanalysen: Västerbo Fantast är naturligt startsnabb och borde hålla ut både Charrua Forlan och Windy Ways som visserligen öppnade mycket förbättrat senast.

Loppanalysen: Fina hästar i årets upplaga av Ådalspriset och här kommer omgångens bästa spik enligt mig då jag tycker att 3 Västerbo Fantast har en väldigt bra uppgift på förhand. Sexåringen har gjort fyra starter i år och efter att ha körts snällt i comebacken tycker jag att han sedan blivit bättre och bättre. Senast tog han enkelt hand om ledningen och stack sedan undan över upploppet och gav ett helgjutet intryck. Visst, motståndet var inte det bästa, men kolla gärna upploppet senast. Det är svårt att se bättre ut och Erik satt bara och åkte med spöet bakvänt. Nu är det tuffare emot men från spår tre tror jag Örjan skickar Mr Pine Chip-sonen till tät och sedan har jag mycket svårt att se ekipaget förlora. Solklar spik!

6 Windy Ways är en tuff motståndare men jag tror inte att hon kommer förbi min vinnare från start och då blir det svårt att slå denne. Hon gjorde det annars fullt godkänt senast även om hon blev snöpligt nerspeedad kort före mål.

4 Charrua Forlan är också en tidig utmanare men det var länge sedan han vann och kanske är han inte lika bra längre som för något år sedan?

Analys V75-5:

Ranking: A: 8-14. B: 15-13-12-1-3-7-4-5-6-10-11. C: 9-2.

Spetsanalysen: Nova Mollyn och Sid Dox gör upp om täten och där låter det på bägge kuskarna att man vill testa i spets. Fördel Nova Mollyn från sitt innerspår.

Loppanalysen: Svensk Travsports Guldtäcke, det spännande handikapploppet för nordsvenskarna, och 14 Tangen Haap blir favorit i årets upplaga trots 100 (!) meters tillägg. Sjuåringen har verkligen höjt sig i år och kommer med tre raka och imponerande segrar. Det är givetvis otroligt tufft att plocka in alla tillägg och Björn Karlsson måste ju även runda konkurrenterna i spåren. Det kan gå men jag tycker loppet är vidöppet och streckar totalt åtta hästar.

Tipset ger jag till 8 Norrlands Bonus som var heroisk senast då han hängde i tredjespår hela loppet men ändå var en nos ifrån segern. Örjan upp för första gången istället för tränaren är såklart ett jätteplus och hur många meter det kan göra är svårbedömt. Jag tycker att åttaåringen, som är på väg uppåt, står hyggligt inne i loppet och tror att han kan ha en vettig segerchans.

15 Kringelandtellus höll starkt utvändigt om Månprinsen senast och om Vidar lyckas rygga favoriten på slutrundan kan ekipaget nog avgöra till slut.

13 Monster Monsun var bara bäst i Bollnäs förra veckan och kan vinna igen även om det känns långsökt att Fredrik Fransson tar två V75-segrar på två veckor. 12 Katla Kiro är fartfylld och avgjorde på bra sätt senast. 1 Nova Mollyn ska eventuellt köras barfota vilket är intressant och skulle Jakobsson få trolla bort en bit kan det hålla länge. Det kan det även göra för 3 Sid Dox om det istället är han som kommer till täten. Sista strecket till jätteskrällen 7 Starelv Odin som är snabb de dagar han fungerar och Moe Odin-sonen borde få ett fint lopp på innerspår.

Analys V75-6:

Ranking: A: 5. B: 4-1-6-7-12-8-2-9. C: 10-3-11.                     

Spetsanalysen: Mountain Cleaver öppnade inget bakom bilen 23/4 och jag tror att hon blir över även om det inte finns några startkanoner med i fältet. Gissar att Ohlsson bakom Global Rebel är sugen på tät och gör ett allvarligt försök att ta sig dit.

Loppanalysen: Favorit blir 4 Global Rebel och han var rejäl senast vid segern. Gången före hängde han med bakom hästar och såg fin ut och dessförinnan tog han två raka segrar. Utgångsläget är bra och kommer ekipaget till ledningen blir de svårslagna. Givet streck på V75-kupongen men på Dubbeln går jag rätt ut på min idé.

Som är 5 Dedes Mythical. Jag trodde aldrig att jag skulle lämna Sune L Nilsson ensam i A-gruppen i ett V75-lopp och dessutom spika på ett DD-förslag och det troliga är väl att jag får ta på mig dumstruten. Dock är hästen riktigt bra och skulle Sune få till styrningen eller hitta ner i dödens utan att det kostar för mycket tror jag hästen är bäst i loppet. För tre starter sedan fick hon luckan perfekt på upploppet och avgjorde utan några problem. Näst senast hamnade hon i dödens och höll farten tappert hela vägen in i mål. Senast var hon ute i ett V86-lopp på Sundbyholm men fick då aldrig se dagens ljus och fastnade med allt sparat. Som sagt det är långsökt att kusken vinner på V75 men jag tycker hästen är så pass bra så jag måste ta chansen.

Jag sansar mig lite på V75-förslaget och streckar vidare där.

1 Mountain Cleaver är inte alls så tokig och senast kördes hon till spets i ett långlopp och vann sedan enkelt via ett avslutande 13-varv. Gången före avslutade hon rejält i spåren och kunde till slut vinna ganska enkelt. Stoet blir troligtvis över från start men Örjan brukar hitta/få luckorna och då ska de räknas tidigt.

6 Jeppas Olivia är bra och får Ulf Eriksson upp i sulkyn. 7 Milton Sigel har formen på topp och även om det är stor vingelrisk från sjundespåret ska han räknas tidigt om Sundberg hittar ner i en vettig position. 12 Stand Bayou hade normalt varit rankad högre men det är tufft att runda samtliga från tolfte. Sista strecket till 8 Il Sånna som verkar börja leva upp till sitt goda rykte i sin nya Norrlandsregi.

Analys V75-7:

Ranking: A: 3. B: 13-7-14-9-4-12-5-2-6-11-8-10-15. C: 1.         

Spetsanalysen: Fyra hästar på start och det troliga är att Mellby Charmören tidigt sitter i ledningen.

Loppanalysen: Ett stayerlopp avslutar och jag tror att betrodda 3 Mellby Charmören har vettig chans att spåra hela vägen. Pihlströms valack vann ett liknande lopp senast och avslutade då med ett 15,5-varv. Stilen var inte den bästa men hästen verkar ha bra inställning och vill trava. Ohlsson upp tycker jag är ett plus och från tät blir ekipaget svårslaget. Utgång och spik på en kupong.

På gaddlappen streckar jag åtta hästar och 13 Premier Kronos är tidig. Hästen trivs över distansen och avslutar alltid bra. Strular det inte för mycket från det dryga tillägget är det mycket möjligt att Donato Hanover-sonen visar sig vara tuffast till slut.

7 Blue Line har utvecklats rejält i sin nya regi och svarar numera sällan för en dålig insats. Med rätt resa spurtar han förbi många över upploppet.

14 Google Håleryd gillar jag och även om han har varit ett borta ett tag streckar jag tidigt. 9 Paying Guest avslutade positivt senast och är bra i grunden. Finska gästen 4 Bouncing Hill avslutade godkänt senast och Örjan upp är såklart intressant. Sista strecken till 12 Kung Töll som gick bra senast efter lite vila samt 5 Quattro Lane och 2 Xpecttheunexpected som båda skulle kunna få en fin resa på innerspår.

Tipsredaktör: Mathias Blomquist

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Marion Marauder vann rafflande Hambletonian
Nästa nyhet
Marion Marauder vann rafflande Hambletonian

Marion Marauder vann rafflande Hambletonian

Hambletonian 2016 fick se en rykande avslutning där Marion Marauder och Scott Zeron tog ner favoriten Southwind Frank på linjen.

Det blev en riktigt häftig upplaga av Hambletonian Stakes, den 91:e i ordningen. Den av Paula Wellwood tränade Marion Marauder har gått från klarhet till klarhet som treåring och tog nu hem det största loppet av dem alla.

Marion Marauder tog skalpen på den stora förhandsfavoriten Southwind Frank inte bara en – utan två gånger under dagen. Redan i eliminerings-heatet fångade han in ”Frank” via en strålande avslutning.

Yannick Gingras får fortsätta vänta på Hambo-segern. Foto: ALN

Jimmy Takter-tränade Bar Hopping, körd av Tim Tetrick vann det andra försöket i maffig stil och gjordes i finalen till knapp favorit.

Väl i finalen var det Southwind Frank som, från innerspår, direkt gled ut och övertog täten från Sutton efter första 400 meterna. Men Bar Hopping sändes snart framåt i en kraftig forcering och pressade sig till spets.

Marion Marauder hade tagit det lite lugnare från början och Scott Zeron avancerade nu fram sin springare som första i andraspår. Det drog ihop sig till ett rafflande upplopp.

Marion Marauder kopplade greppet om ledande Bar Hopping, men invändigt hade nu Southwind Frank funnit fritt och avslutade snabbt. Ett ögonblick såg det ut som om ”Frank” skulle få greppet men starke Marion Marauder kontrade – och fick nosen först över linjen.

Denna gång lyckades det inte i Hambot för Takter. Foto: ALN

– Jag kan nästan inte fatta det. Min häst var stark, men Southwind Frank kom tillbaka, kanske körde jag lite för tidigt, fast han fick ändå nosen först. Det är en fantastisk känsla, sa unge Scott Zeron efter sitt livs största seger.

Segertiden skrevs till 1.09,5a över 1609 meter och förstapriset var en halv miljon dollar. Marion Marauder är en hingst efter Muscle Hill som verkligen hade en framgångsrik dag som avelshingst – han är far till vinnaren av Hambo-dagens samtliga fyra stora årgångslopp.

Southwind Frank fick således se sig besegrad med knappast möjliga marginal. Hästen gick över i galopp precis efter mållinjen, men räddade andrapriset.

Bakom spurtade Sutton, från Julie och Andy Millers stall, rykande till tredjepriset, inte långt från tätduon. Weightlifter K levererade också en fin slutstöt som fyra. Jimmy Takters Bar Hopping fick nöja sig med femteplatsen.

Åke Svanstedt fick med sig två hästar till finalen, The Royal Harry och egna styrningen Mavens Way, men ingen av dem kunde blanda sig i segerstriden.

Du kan se loppet här.

Läs även: All the Time gav Takter tredje raka i Hambo Oaks
Läs även: Svanstedt-succé med Resolve i John Cashman
Läs även: Goop nära i Peter Haughton – Takter i Doherty

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
All the Time gav Takter tredje raka Hambo Oaks

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson