Hugo Åbergs Memorial är en av sommarens givna höjdpunkter i trav-Sverige. Ladda inför tisdagens slag på Jägersro.

På tisdag afton, strax efter klockan 21, avgörs årets upplaga som blir den 47:e i ordningen. Nio topptravare fajtas om ett förstapris på en miljon kronor.

I väntan på årets batalj, passar vi på att kika på hur det gått i Hugo Åbergs Memorial de senaste åren. Klicka på vinnarna för att se loppen! (Foton: ALN).

2015: Creatine – Johnny Takter

Jimmy och Johnny Takters jänkare Creatine blåste till spets och anförde fältet i uppdrivet tempo. Motståndet förmådde aldrig att komma i närkamp och Johnny Takter kunde ta en bejublad seger inför hemmapubliken i denna sin andra Åbergs-seger. Den första kom med Matiné – 1985.

2014: Ed You – Robert Bergh

Dramatisk upplaga där Un Mec d’Héripré var först i mål, var framme i vinnarcirkeln för att ta emot priset men efter lång övervägning diskades för trängning. Skrällseger i stället till Ed You som spurtade bäst bakom målettan.

2013: Commander Crowe – Örjan Kihlström

Den nu tioårige Commander Crowe visade att han tillhörde de bästa fortfarande. Örjan Kihlström (som tog sin första seger i loppet) körde fuxen resolut till ledningen och kunde sedan kontrollera fältet. Hann blev den sjunde att försvara sin titel i Åbergs.

2012: Commander Crowe – Christophe Martens

En av de kanske mest klassiska upplagorna av loppet. Commander Crowe vann ”allt” men prestationen i Åbergs var nog den värsta. Hästen blev kvar i tredjespår första 600 meterna, men bara fortsatte att ösa på. Ingen kunde fånga ”Commandern” som krossade på 1.08,9.

2011: Lavec Kronos – Erik Adielsson

Lavec Kronos skrällde i loppet 2010 – och gjorde om prestationen året därefter. Erik Adielsson körde nu och kunde efter ett perfekt lopp plocka ned stallkamraten Joke Face och en tapper Brioni. Adielsson tog sin andra seger i loppet. För tränaren Kolgjini blev det den tredje.

Snabbaste vinnarna:

2012: Commander Crowe, 1.08,9
2015: Creatine, 1.09,7
2008: Torvald Palema, 1.09,7
2007: L’Amiral Mauzun, 1.09,7
2010: Lavec Kronos, 1.09,9

Högsta vinnarodds:
1994: Campo Ass, 38,55

Lägsta vinnarodds:
2002: Varenne, 1,07

Flest tränarsegrar:
Stig H Johansson, 8

Flest kusksegrar:
Stig H Johansson, 7

Läs även: Spåren är lottade – så här körs Hugo Åbergs

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Takter-guld: Bar Hopping bäst i Zweig Memorial

Takter-guld: Bar Hopping bäst i Zweig Memorial

Jimmy Takter-tränade Bar Hopping gjorde ett fint genrep inför Hambletonian. På söndagen vann man storloppet Zweig Memorial.

I fjol vann Jimmy Takter Zweig Memorial med Pinkman. Därefter gick man vidare och vann även Hambletonian. Kan Bar Hopping upprepa den proceduren?

På söndagen avgjordes årets upplaga av Zweig (300 000 $) på Vernon Downs, två veckor före det stora slaget i Hambletonian.

Tetrick körde. Foto: ALN

Bar Hopping, som räknas som Takters största Hambo-hopp och en av utmanarna till Southwind Frank, tog en säker seger körd av Tim Tetrick.

Muscle Hill-sonen inledde som fjärde häst men styrde resolut fram och övertog efter halva distansen. Från ledningen gick det sedan inte att passera Bar Hopping som vann på 1.10,4a över 1609 meter.

Milligan’s School tog andrapriset, före Takter-tränade Love Matters. Tränaren hade ytterligare en häst i fältet: Lagerfeld som slutade femma. För Staffan Lind-tränade Hollywood Highway slutade det med en sjätteplats.

Du kan se loppet här.

Stoupplagan av Zweig (140 000 $) gick till Flowers N Songs (e. Deweycheatumnhowe) som vann för Yannick Gingras. Hästen, som tränas av Paul Reid, vann på 1.10,7a. Favoriten Womans Will var tvåa.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Adrians besvikelse: "Där förlorade vi loppet"
Nästa nyhet
Adrians besvikelse: ”Där förlorade vi loppet”

Adrians besvikelse: ”Där förlorade vi loppet”

Galactica stod som den stora segrarinnan i Stochamp-ionatet. Men för några andra blev loppet till en stor besvikelse.

Galactica, körd av Lars-Åke Söderholm och tränad av Malin Bergström, stod som vinnaren i söndagens Stochamp-ionatet. Glädjen var påtaglig.

Men lika påtaglig var besvikelsen hos Adrian Kolgjini som körde favoriten Pasithea Face. Hon fick ett tungt lopp hela vägen i dödens, men höll helhjärtat till tredjepriset.

Adrian med Pasithea. Foto: ALN

– En otrolig besvikelse. Inte på hästen såklart, men att jag inte blev släppt till ledningen. Jag tycker att jag hade en häst med bevisad fin form, den andra hästen (In Toto Sund) hade startat en gång på hur länge som helst, sa Adrian till TV12 efter loppet och fortsatte:

– Med facit i hand hade jag rätt också, där förlorade vi loppet. Alla kör sin häst, han tyckte att han gjorde rätt där och då, men det kostade min seger.

Pasithea Face erhöll en halv miljon kronor för sin tredjeplats. In Toto Sund, som svarade i ledningen, slutade oplacerad. Örjan Kihlström som körde berättade för TV12 efter loppet:

– Det blev för tufft för henne, helt enkelt. Hon hade ju bara fått ett lopp efter att ha varit ifrån ett tag, så det blev för tufft. Jag borde ha lagt upp det annorlunda.

Läs även: Stora segerglädjen – Galactica i Stochampionatet

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Rättvik
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Rättvik

Måndag: V64-tips till Rättvik

Omgången
Jackpot på V64 i afton och i huvudrollerna en kuskmatch mellan fäder och söner/döttrar. Omgången skänns väldigt öppen på förhand där flera lopp håller lägre klass och jag tror det kan smälla lite här och var. Min spik hamras förhoppningsvis dit i sista avdelningen där jag tror Magnus Teien Gundersen sätter dit 10 Ybergue i en överpacad tillställning.

Spiken
10 Ybergue (V64-6)

Dragen
10 Quand Venez Vous (V64-3)
1 Spader Pearl (V64-4)

V64-systemet (spel för sex rätt)
V64-1: 6,10,13 (res 11-12)
V64-2: 1,2,7 (res 9-5)
V64-3: 1,5,6,9,10 (res 4-7)
V64-4: Alla 11 startande (res 9-8)
V64-5: 5,6,7,8 (res 3-1)
V64-6: 10 Ybergue (res 3-5)

3x3x5x11x4x1 = 1980 rader/kronor

Dubbelförslaget
6,7 – 10 x 500

1000 kronor

Spela på trav hos Unibet. Klicka här.

V64-1

RANKING A: 6-13-10. B: 11-12-9-4-1. C: 8-7-3-5-2.

Spetsanalys:
Fyra hästar på startvolten och det bästa spetsbudet är 1 Troll Viktor. Valacken har perfekt läge och har faktiskt aldrig missat spets från innerspåret.

Loppanalys:

Ett helt okej kallblodslopp inleder där den troliga vinnaren ingår i den trio jag streckar. 6 Lesja Kongen stred mot stallkamraten Kringelandtellus men galopperade 100 kvar och var inte helt slagen i det läget. Sexåringen vann komfortabelt i starten innan det och har formen på topp. Given tipsetta i loppet för mig.

13 Mino blev fast med rubbet kvar i ett lopp som Tangen Haap vann senast och såg fin ut den dagen. Moe Odin-sonen är både stark och snabb och på sin grundkunnande ska han kunna runda många.

10 Titan Tabac duger normalt i sällskapet och står bra inne på det dubbla tillägget. Åttaåringen har i år inte riktigt visat vad han kan, vilket också nollan i segerkolumnen avslöjar, men han ska inte räknas bort.

V64-2

RANKING A: 7-1-2. B: 9-5-3-10. C: 4-6-8.

Spetsanalys:
Inte helt lätt att reda ut vem som tar täten av dess orutinerade donnor och de mest betrodda på främre volten är inte helt vana med sina fina förutsättningar. 2 Nouvelle Avenue inledde sin karriär med två bilstartslopp. Sen prickade Jörgen skapligt från springspår och efter det har varit bakspår i två raka. 1 Alandias Da Vici felade från bakspår i debuten men kom flygande som skjuten ur en kanon från spår åtta bakom vingen sist. Den sistnämnda har nu perfekt utgångsläge och jag håller honom som spetsfavorit tillsammans med Tony Wallin.

Loppanalys:
Stolopp för treåringar och en rätt lurig tillställning. 7 Unique Juni blir favorit vilket känns motiverat. Hans R Strömbergs travare ryckte skorna i E3-kvalet och hans adept svarade med att bli tvåa bakom Zahara Go. Väl i finalen blev det helt fel redan från start när hon blev hängande men gick sedan ändå helt okej från kön i skymundan. Hon hade även lite oflyt i Guldstoet på Axevalla och har egentligen alltså bara gjort fina insatser när hon inte hamnat snett på det. Per Lennartsson för en ny chans och det är inte helt omöjligt att han förvaltar den på bästa sätt. Ekipaget att slå.

1 Alandias Da Vici galopperade direkt i tävlingsdebuten men visade betydligt bättre uppfattning vid segern i starten efter. Då körde sig till Samuel Rehn till ledningen efter 300 meter från bricka åtta bakom bilen och via 14/500 höll man undan enkelt. Detta var dock i i början av maj månad och nu återkommer Orlando Vici-dottern med svårbedömd form.

2 Nouvelle Avenue slog på en galopp på sista bortre långsidan senast men intrycket i upphämtningen var klart positivt. Har en seger på kontot som togs från ledningen och kommer Oskar J Andersson dit denna gång kan det hålla hela vägen.

V64-3

RANKING A: 10-1-9. B: 5-2-4-7. C: 11-12-8-3.

Spetsanalys:
1 Yster Brick är riktigt kvick första, har bästa spåret och får dessutom en startsnabb kusk i jollen. Värsta motbudet 2 Armani Key får skynda sig för att komma förbi men jag tror Per Lennartsson nöjer sig med vinnarhålet.

Loppanalys:
Avdelning två i familjeutmaningen och en halvöppen historia över 2140 meter. 1 Yster Brick har ingen seger för året men den kan mycket väl komma nu. Sexåringen har inte haft spetsläge på väldigt länge men nu kan det vara dags att köra så läge lampan lyser. Jim Oscarsson gasar på direkt och får man sedan bestämma tempot en aning kan man rinna undan.

9 Da Vinci B.R hade varit struken inför senaste starten men spurtade godkänt från femte utvändigt. Är han lika bra nu som vid segern på Jarlsberg i början av maj när han sprang 1.13,5a/2100 meter kan vara så att konkurrenterna bara får se röken av den norska gästen.

10 Quand Venez Vous har inte alls fått till det i sina två senaste starter men sist var det skor på och kort distans är statistiskt sett heller inte From Above-dottern bästa gren. Hon var duktig trea på V75 för tre starter sedan och en liknande insats bör duga långt i sällskapet. Skrälletta!

5 Stinger Hanover fick en smörresa i rygg på Beppen Palema och när det inte fanns någon som täppte till utvändigt kunde Leif Witasp sätta i nåda stöten precis när han ville. Jänkaren känns både loppberoende och ojämn vilket gör att han inte hamnar högre på rankingen.

2 Armani Key kan få fint lopp i den främre träffen och känns inte helt avsågad.

V64-4

RANKING A: 9-8-11. B: 5-4-1-7-12. C: 10-6-2.

Spetsanalys:
Inte lätt att lösa vem som frontar i detta lopp men 1 Spader Pearl höll ut de övriga senaste gången man hade innerspår bakom bilen. Övriga är ojämna eller inte särskilt snabba iväg av det jag lyckats se och kanske väljer Strömberg att testa i spets?

Loppanalys:
Ytterligare ett stolopp med låg klass och detta ser så pass svårlöst ut att jag streckar samtliga. Även här selar Samuel Rehn ut en betrodd häst som inte startat på ett tag. 9 Alandias Pepsi fick sig en riktig urblåsare i sitt senaste framträdande när hon kördes väldigt offensivt. Rehn pressade sig till täten via 09,5 första halvvarvet vilket såklart satte sina spår och Zola Boko-dottern kastade in handduken 500 kvar. Detta är annars en talangfull märr men sett till förutsättningarna är det inte alls givet att hon löser denna uppgift.

8 Cornelia Am hade varit på pallen i samtliga starter senast innan det blev en nolla i raden senast men den starten är det bara att glömma. Raja Michi-avkomman kan bättre än så men är aningen bortlottad denna gång. Är dock väldigt lite streckad och känns intressant i ett svårlöst lopp.

11 Extra Allt vann i enklare sällskap senast och nu sköter Ulf Ohlsson tömföringen. Behöver tur med tanke på läget men i ett öppet lopp ska ekipaget streckas tidigt.

5 Likeonway återkommer efter långt tävlingsuppehåll men Troels Andersens låter nöjd hur hästen uppträdde i ett provlopp nyligen. Hon visade lite talang i Hockeys författning och kan mycket väl ta hemma detta trots diffus form.

1 Spader Pearl kan vara en rysare från ledningen.

V64-5

RANKING A: 7-6. B: 8-5. C: 1-3-4-2.

Spetsanalys:
Bara två ekipage på startvolten, där båda faktiskt är rätt snabba ut, men fördel 1 Nattens Fyrste.

Loppanalys:
Femåringslopp för kallblod och finfin klass på detta. 7 Smedheim Solan kommer med tvåa raka triumfer och var riktigt rejäl vid senaste fullträffen på Hagmyren. Slog då både Järvsörappen och Steinfaks och detta är hästen att slå i fältet. Hingsten körs dessutom av Ulf Ohlsson den här gången och jag tror att övriga konkurrenter får svårt att stå emot ekipaget.

6 Steinfaks visade upp sig på V75 senast och vann trots 40 meters tillägg. Femåringen kommer med toppform men rådde alltså inte på Smedheim Solan i starten innan det och har nu chansen till revansch.

8 Sjö Odin är rejäl på alla sätt och känns som det givna tredjestrecket bakom A-duon. Plockar även med 5 Myhreng Jerker som kan vara först framme att överta av de mest betrodda.

V64-6

RANKING A: 10. B: 3-5-4-2-8-11-1-7. C: 12-6-9.

Spetsanalys:
3 Dancethewholewayhome är riktigt snabb bakom bilen och får tipset sett till att han har spår invändigt om värsta hotet 4 Forrest Fayline. Även 7 High Above kan öppna och jag tror det kan blir högt utgångstempo.

Loppanalys:
Tredje och sista delen i Familjeutmaningen där Leif Witasp har många fingrar med i spelet. Två hästar från stallet kommer till start men själv kör han amatörtränade 3 Dancethewholewayhome. Hingsten var inte märklig senast men har nu fått ladda om batterierna och skulle Witasp hitta till spets är halva loppet vunnet. Dock tror jag det kommer blir rejält tempo på detta lopp och jag letar vidare efter draget. 5 Tiger Williams och 8 Glide Street är Witasps egna hästar i loppet men jag tycker ingen av dessa känns speciellt heta. Den förstnämnda var inte bra senast och är överbetrodd medan Glide Street känns bortlottad.

Jag chanspikar istället från bakspår där 10 Ybergue står redo för att svischa förbi rasket över upploppet. Hästens insatser i de två senaste starterna har varit väldigt bra och avslutningen på Solvalla sist vara av bästa märke. Testades barfota runt om för första gången då och med två lopp i kroppen tror jag att Jenni H Åsbergs-travare är redo att segerstrida tillsammans med Magnus Teien Gundersen. Tror dessutom att loppet kan bli kört i halsen på ekipaget och väljer därmed att spika!

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Food Money på guldjakt i Bollnäsloppet
Nästa nyhet
Food Money på guldjakt i Bollnäsloppet

Food Money på guldjakt i Bollnäsloppet

Food Money är ett av dragplåstren när V75 körs i Bollnäs. Han möter bland andra Västerbo HighFlyer i Gulddivisionen.

Åttaårige Food Money, som utmanade Nuncio i några av vårens förberedande lopp, återvände till vinnarcirkeln senast. Då blev det seger i Eskilstuna på 1.10,5.

Highflyer. Foto: ALN

På lördag gör hästen, körd av Jennifer Tillman, en start i Gulddivisionen, tillika Bollnäsloppet, som är höjdpunkten vid banans V75-tävlingar.

Bland motståndet ser vi Västerbo HighFlyer som senast spurtade starkt som trea i Årjängs Stora Sprinterlopp. Här finns även starka namn som Chelsea Boko, Knows Nothing och Västerbo Loveboat.

Här är startlistan:

2140 auto

1 Chelsea Boko – Johnny Takter
2 On Hold – Magnus Jakobsson
3 Nato Dream – Kenneth Haugstad
4 Knows Nothing – Ulf Ohlsson
5 Standout – Ulf Eriksson
6 Krångel – Nathalie Blom
7 Food Money – Jennifer Tillman
8 Västerbo HighFlyer – Örjan Kihlström
9 Västerbo Loveboat – Erik Adielsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stora segerglädjen - Galactica i Stochampionatet

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson