Vill ni se en stjärna, se på Readly Express. Timo Nurmos kullkung hade grandios uppvisning i Fyraåringstestet i Eskilstuna – och vann på svenskt rekord.

Om fem veckor körs uttagningarna till Svenskt Travderby. Hästen som kommer vara favorit till slutsegern i det loppet kunde skådas på Sundbyholm under onsdagen.

Readly Express var mäktig. Foto: ALN

Timo Nurmos och Jorma Kontio visade upp Readly Express i ett bländade skick då Ready Cash-sonen imponerade stort i Fyraåringstestet i Eskilstuna.

– Hästen är så otroligt bra. Han gick dessutom i mål med krafter sparade. Det är klart att jag är väldigt stolt. Det finns mera i honom. I dag var han kanske i 90-95-procentig form, sa tränaren efter segern enligt Kanal 75.

Onsdagskvällens seger var egentligen helt odramatisk. Men en fröjd för ögat. Jorma tog en lugn start med Readly Express, men avancerade strax fram hästen och satt i täten efter 600 meter.

Här var segern redan avgjord. Efter 500 meter på 1.10 varvade man på 12,8 och när ledaren närmade sig den sista svängen började Readly Express att dra undan. Motståndet förmådde inte hänga på.

Jorma mot Derbyt. Foto: ALN

Fyraåringskanonen lämnade med flera längder över upploppet och skar mållinjen i spänstig stil, med som det såg ut krafter sparade.

Något som är extra anmärkningsvärt när man tittar på segertiden. 1.12,1a över 2640 meter innebar ett nytt svenskt rekord.

Det gamla, två tiondelar långsammare, satte Poochai vid segern i Derbyt för två år sedan.

300 000 kronor var förstapriset i Fyraåringstestet. Förra årets Kriterie-etta tog här sin 9:e seger i 12:e starten. Men den närmaste framtiden väntar större slantar. Derbyt och sedan Europaderbyt är målen för Readly Express.

Pacific Broline, som tidigt kom fram i dödens, slutade tvåa på 12,5 medan stallkamraten Cuise la Motte (12,6) knep tredjepriset.

Du kan se loppet här.

Skrattmatch för Volstead. Foto: ALN

***

*Ett fint femåringslopp kördes även i Eskilstuna. Det slutade i en mycket enkel seger för favoriten Volstead som för Örjan Kihlström anförde från start till mål och vann på 1.11,0a över 2140 meter.

*I ett klassigt snabblopp var Food Money tillbaka i vinnarcirkeln. Hästen snabbstartade till spets och blev kvar där loppet igenom för Jennifer Tillman. 1.10,5a över 1640 meter var den fina segertiden.

Standout bra som tvåa efter att ha klivit fram i dödens. Magic Tonight gick en kvick avslutning från invändig position och slutade trea.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Torsdag: V64-tips till Bergsåker

Torsdag: V64-tips till Bergsåker

V64 Bergsåker 21 juli

Omgången: Högklassiga lopp med massor av fina pengar där fyraåringarna gör upp om 300.000 och treåringarna om 250 000! Jag spikar en som har straffspark, och sedan tror jag att Ohlsson fintar upp dem från ledningen med andraspiken. På DD är det maffige Tesio som gäller! 

Bästa spiken: 5 Prins Tom (V64-3) har mött de bästa i Norge, nu har han spetsläge mot sämre hästar som dessutom fått betydligt sämre lägen. Straffspark!

Chansspiken: 1 From Heaven High (V64-4) borde kunna spetsa hem ett dåligt stolopp för Ulf Ohlsson som rutinvunnit ett och annat lopp från ledningen uppe i norr…

V64-förslaget är på 1620 kronor (enbart för alla rätt):

3-1-5-7 (4-2)
1-2-10-9-4-11-3-5-8-6 (7-12)
5 Prins Tom (10-11)
1 From Heaven High (3-10)
8-6-2 (7-1)
8-4-2-5-11-1 (7-12)

5x10x1x1x3x6 = 720 kr

Fleris: 5x2x1x1x3x3 x 10 = 900 kr

DD-förslag på 1000 kronor:

8-8 x 700
8-4 x 300

Spela på trav hos Unibet. Klicka här.

V64-1:

Ranking: A: 3-1 B: 5-7 C: 4-2

Spetsanalys: Flera snabba men över 2640 meter är det inte alla som laddas av. Luckycharm Hanover var snabb från innern i Sweden Cup-försöket och kan hålla upp – om man vill. Poochai lär laddas och öppnar klart bra.

Loppanalys: Lopp för eliten med 100 lax till vinnaren och bra klass för att vara ”vanligt” lopp. 1 Luckycharm Hanover är favorit, och han har varit bra och senast visade han bra skalle som kunde sätta dit nosen trots att han inte travade men ändå fångade in Traveling Man – mycket tack vare grym insats av Örjan i vagnen med. Han såg ändå för dålig ut senast för att tro på som favorit.

3 Poochai höll starkt från dödens på Blended Scotch näst senast, men hoppade direkt senast då han ska ha varit irriterad i munnen. Han ser ut att vara på väg tillbaka till toppen och räknas.

V64-2:

Ranking: A: 1-2 B: 10-9-4-11-3-5-8-6 C: 7-12

Spetsanalys: Castle Rose har varit snabb och höll spets i snabbare öppning från innern förra sommaren. Han var snabb även mitt i banan näst senast och är spetsfavorit. Mogas Money hoppade efter 100 meter med framspår, men ser snabb ut och utmanar.

Loppanalys: 4 Bloody Valentine är en av de betrodda och hon var positiv vid de båda segrarna och vann på 13,3 från dödens då man drog av skorna. Sämre senast men hade brunstproblem och ska vara bättre nu men möter bättre hästar.

1 Castle Rose borde vara ganska klar favorit. Han hoppade med gott om krafter kvar på V75 för tre starter sedan. Kördes till spets efter ett halvvarv näst senast och vann enkelt, och han gick en riktig repa senast från 500 kvar då han utmanade Namit Southwind som dock var för bra. Bra spetschans och borde då vinna!

Jag dubblar flerbongen med formkortet 2 Mogas Money som gått bra varje gång de senaste loppen, även efter korta galopper. Kan öppna om kusken vågar skicka iväg och har läget.

9 Golden Delicious dödensvann senast då man ryckte av skorna, och det ser ut att finnas mer i denne sävliga typ. 10 Snällosåfin visade bra inställning senast som höll undan för de andra efter att ha blivit avklädd av Xanthis Amazing.

V64-3:

Ranking: A: 5 B: 10-11-9-8-7-1-2 C: 3-4-12-6 

Spetsanalys: Prins Tom är snabb ut även bakom bilen och han har spetsat två senaste med framspår hemma i Norge 2015, i år har det varit volt. Han sitter i spets tidigt.

Loppanalys: 5 Prins Tom är jättefavorit och han ska spela i egen division då han mött de bästa i Norge och hävdat sig mycket bra. Näst senast vann han enkelt efter att ha fått bra resa innan han kunde speeda till ledningen på sista långsidan. Han var sämre senast efter att ha blivit störd till galopp, men sättet han höll emot Fjord Jerven från spets på till sista 100 för tre starter sedan tyder på klass. Jomar är förstärkning i vagnen och de värsta hoten har fått bakspår så allt annat än enkel spetsseger vore synnerligen överraskande! Spik.

V64-4:

Ranking: A: 1 B: 3-10-12-8-9 C: 2-13-11-5-6-7

Spetsanalys: From Heaven High spetsade från andraspår med just Ohlsson och det ska vara bra spetschans och hon lär köras i tät.

Loppanalys: Anders Wallin har en duo som bör göra upp om det och då tar jag ställning och spikar 1 From Heaven High som är Ulf Ohlssons val av duon. Hon har inte riktigt fått till det och gav sig från ledningen tidigare i juni, men hon höll farten bra senast efter att ha fått dödens och blivit för het. Nu tar man bort det helstängda huvudlaget och hon ska hålla sig lugnare. Spetschansen måste vara god och sedan tror vi att Ohlsson fixar att banka in henne till seger. Då det är flera mindre skrällvänliga lopp vill jag hålla ner raderna och spikar henne.

3 Fionas First har visat mer, men ser inte enkel ut och hon kommer med dubbla galopper. Senast gick hon snabbt i rygg på Xanthis Amazing på långsidan, innan hon galopperade. Före det i spets då hon var under massage och slagen av Mellby Charmören. Fräschören är sådär, och det luktar dödens, om nu inte man går ner bakom stallkompisen.

10 Julia Kaulitz är snabb om hon får sitt lopp och täta starter bör vara positivt och nyttig är hästen.

Bra fart har 12 Just Happy som vunnit sju lopp i karriären, men verkar inte som förr och senaste segern var klent p21-lopp.

V64-5:

Ranking: A: 8-6-2 B: 7-1-4 C: 11-9-10-3-12 

Spetsanalys: Andover Streamline är riktigt startsnabb och borde ta sig förbi de innanför för att släppa till Cruzado dela Noche.

Loppanalys: Norrlands Grand Prix och 300 lax till vinnaren och favorit 6 Cruzado dela Noche. Han har sett otroligt pampig och bra ut och det är sällan man ser en häst jogga undan på 10,4 som han gjorde från ledningen i Bjerke då Björn egentligen aldrig körde. Han bollade med Poet Broline från dödens i speeduppgörelse i försöket av Sprintermästaren, men blev som alla andra avklädd av Uncle Lasse i finalen då han höll tappert efter resa i andraspår i ingenmansland. Nu ser det ut som mycket bra spetschans då han har en startkanon innanför som släpper, och från ledningen är det klart han blir svårpasserad – men han känns klart mer som en sprinter och möter en annan kanon, och inte BG i vagnen nu!

8 Tesio är ruskigt bra och sättet han plockade ner Nappa Scar på från dödens senast imponerade och var härligt kladdigt då han bara lufsade undan på 13,1! Nurmos visade toppform på hästarna igår och kan det här med att vässa för vissa lopp och nu är det dags att möta en av kulltopparna, men det tror jag absolut att han mäktar med. Han är klart mer distansgynnad än favoriten och det brukar vara ledigt i dödens och dit hoppas jag att Jorma sänder. Jag tror han kan plocka favoriten därifrån och spikar på DD!

2 Tobin Kronos är en läcker typ och det var ruskigt fränt vis han avgjorde senast och snacka om att vara på rätt väg i nya regin. Han har chans.

V64-6:

Ranking: A: 8-4-2 B: 5-11-1 C: 7-12-9-3-6-10

Spetsanalys: Electric Light var riktigt rapp senast och måste vara den troliga ledaren med bästa spåret. Han har tagit spets 3/4 med framspår bakom bilen. Overtimeosåfin har varit snabb två senaste med framspår och Mindyourvalue W.F. öppnar rejält. Testar Diamanten för att få överta på första långsidan?

Loppanalys: Jättefina treåringar gör upp om 250.000 och två obesegrade hästar drar mest spel. 8 Diamanten har hela sju raka segrar, och han blir bara bättre och bättre. Senast var det imponerande att han så enkelt avvisade Gareth Boko in på upploppet, och skallen är grymt bra som det verkar. Han gjorde jobbet i dödens sista varvet som avverkades på 12,5. Sämsta läget fick han, men det där brukar Bergh fixa ändå och kanske har de respekt för honom och släpper om favoriten kommer tidigt?

Tippas måste han göra, men det finns motbud och kan ju häxa med det läget. 2 Electric Light kommer med sex raka och är jättefin sort, och han höll undan ganska enkelt senast efter snabbstart till spets även om marginalen krympte. Han är spetsfavorit och kan hålla undan, men det är tuffaste motståndet hittills och lite överspelad blir han.

4 Marvelous gillar jag, han höll starkt mot Diamanten för tre starter sedan och i E3-kvalet strulade det och han såg laddad ut då han fick chansen för sent. Tapper i dödens på Electric Light senast och får han ligga lite mer på väntan nu tror jag att han kan slå favoritduon – han har inte varit sämre än dem men fått tyngre resor. Kul DD-drag!

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Gilla travnet.se på Facebook! Klicka här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Åbergs-kvällen: D'One möter Wild Honey
Nästa nyhet
Åbergs-kvällen: D’One möter Wild Honey

Åbergs-kvällen: D’One möter Wild Honey

Givetvis bjuds det på fler godbitar än Hugo Åbergs på Jägersro på tisdag. Vad sägs som D’One mot Wild Honey?

En av årets bästa travkvällar dukar Jägersro upp för på tisdag. Kvällens huvudrätt är såklart Hugo Åbergs Memorial, men tävlingarna bjuder även på många andra fina lopp.

D'One. Foto: ALN

I ett litet, men riktigt läckert, startfält i Summer Meeting Mares gör årets sto 2015, D’One, sin andra start för året. Hon möter bland andra toppmärren Wild Honey som kommer med tre raka.

I Prix Cagnes-sur-Mer för fyraåringarna återkommer Breidabliks Nubbe, senast tvåa i Sprintermästaren.

Alfas da Vinci. Foto: ALN

550 000 kronor är förstapriset i Premio Going Kronos, även finalen av Breeders Course, som fått mycket internationell prägel med en handfull vinstmaskiner från Italien.

Malmö Stads Pris är en klassiker för långskubbarna. I startlistan hittar vi bland andra Alfas da Vinci och Reckless.

Här är startlistorna:

Final Summer Meeting Mares, 1609 auto

1 Soho – Björn Goop
2 Radisyn America – Christoffer Eriksson
3 D’One – Örjan Kihlström
4 Wild Honey – Johnny Takter
5 Playing Tua – Thomas Uhrberg
6 Roses Glory – Veijo Heiskanen

Prix Cagnes-sur-Mer, 1609 auto

1 Suit And Tie – Erik Adielsson
2 Breidabliks Nubbe – Christoffer Eriksson
3 Photo Lavec – Per Oleg Midtfjeld
4 Apollo Damgård – Axel Jacobsen
5 Don’t Mind Me – Örjan Kihlström
6 Tango Negro – Björn Goop
7 Aron the Baron – Birger Jörgensen

Premio Going Kronos, 1609 auto

1 Midnight Dreamer – Roberto Andreghetti
2 Borups Powerful – Christoffer Eriksson
3 Uhaveadream – Roberto Vecchione
4 Unica Gio – Ulf Ohlsson
5 Guideline – Joakim Lövgren
6 Urbanio – Rick Ebbinge
7 Unicorno S.L.M. – Björn Goop
8 Chocolate Gold – Erik Adielsson
9 Robinia Face – Lutfi Kolgjini
10 Fernandinho B.R. – Peter Untersteiner

Malmö Stads Pris, 3140 volt

1 Chosen One – Johan Untersteiner
2 Moondancer – Johnny Takter
3 Speedy Sus – Axel Jacobsen
4 Surprise Power – Christoffer Eriksson
5 Lord Flax – Steen Juul
6 Light Brodde – Adrian Kolgjini
7 Ramboldo Jet – Erik Adielsson
8 Spitcam Jubb – Kaj Widell
9 Peder Mykla – Jörgen Sjunnesson
10 Dragster – Roger Malmqvist
3160 meter
11 West Wing – Peter Untersteiner
12 Thunder Peak – Thomas Uhrberg
3180 meter
13 El Mago Pellini – Lutfi Kolgjini
14 Alfas da Vinci – Joakim Lövgren
15 Reckless – Björn Goop

Läs även: Spåren är lottade – så här körs Hugo Åbergs 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Längre frånvaro väntas för skadad Dixi Sisu
Nästa nyhet
Längre frånvaro väntas för skadad Dixi Sisu

Längre frånvaro väntas för skadad Dixi Sisu

Dixi Sisu föll tungt i E3-finalen för tre veckor sedan. Nu har förklaringen kommit. Talangen har fått en spricka i ett kotben.

Per Nordströms treåriga sto Dixi Sisu har inlett karriären högst lovande, men vid sin senaste start, i den långa E3-finalen på Sundbyholm agerade hon långt under pari.

Prognosen är god. Foto: ALN

Efter att hästen fått en genomgång av veterinär har nu förklaringen kommit. Dixi Sisu har ådragit sig en spricka i kotbenet på vänster bakben.

– Vad som orsakat sprickan kan man inte med säkerhet säga men förmodligen har hon vid något tillfälle trampat olyckligt fel alternativt rullat sig i boxen och slagit i sitt bakben, skriver man på Per Nordströms hemsida.

Prognosen för Dixi Sisu beskrivs som väldig god och man räknar med att hon kommer att bli helt återställd. Men det förstås först efter en längre konvalescens. Något som alltså skrinlägger starter i de stora årgångsloppen i födelselandet Norge i höst.

– Det var naturligtvis tråkigt att få beskedet men samtidigt en lättnad att få veta vad som stört henne och vad som gjorde att hon inte kunde göra sig själv rättvisa i E3-finalen, skriver man på tränarens sajt.

Dixi Sisu (e. Ready Cash) har vunnit 6 av sina 10 starter och tjänat drygt 1,1 miljoner kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Osäkerhet kring Karlshamnstravets framtid
Nästa nyhet
Osäkerhet kring Karlshamnstravets framtid

Osäkerhet kring Karlshamnstravets framtid

Tävlingarna på gemytliga Karlshamnstravet är en av sommarens riktiga pärlor i trav-Sverige. Men banan kan inte garantera tävlingar nästa år.

På onsdag och torsdag avverkar Karlshamnstravet sina blott två tävlingsdagar per år. En garanterad travfest på 800-metersbanan som rymmer publiken på innerplan.

Men Blekinge-banan har även sorg. Banans grundare och stora eldsjäl Tom Stenholm, avled hastigt 72 år gammal tidigare i sommar. En minnesceremoni kommer att inleda onsdagens tävlingar.

Tom Stenholm. Foto: ALN

Stenholms tragiska bortgång har också medfört osäkerhet för banans framtid. Han ägde själv banan tillsammans med sin hustru, men nu är den ute till försäljning.

– Toms fru är inte intresserad att äga banan längre, utan den ska ut till försäljning. Vi kan inte garantera att det blir tävlingar nästa år, säger kassören Per Håkansson till 24blekinge.se.

Karlshamnstravet bildades 1993 och har sedan dess lockat människor från när och fjärran till sina travdagar i juli. Styrelsen arbetar i förhoppning att den traditionen ska fortsätta.

– Ja, det är målet. Vi ska göra allt vi kan för att travfesten ska leva vidare, säger Per Håkansson till 24blekinge.se.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kanada-stjärnan tillbaka - efter två års frånvaro

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson