”Heders-Harry”, han kan än! Det blev ”gamlingarnas” kamp när Harry Haythtrow inför hemmapubliken tog ned Spring Erom i Gulddivisionen.

Få hästar har blivit så synonyma med V75 som Harry Haythrow. Tioåringen firade sin 90:e (!) start på V75 – med att återvända till vinnarcirkeln efter Gulddivisionen.

Segerstriden i högsta klassen på Halmstadtravet utspelade sig mellan två evigt unga krigare – Elvaårige Spring Erom fick motvilligt ge sig mot ”Heders-Harry”.

Harry slog till som 18-oddsare. Foto: ALN

– Harry Haythrow är en fantastisk saga och han har varit nästan uträknad ett tag. In på upploppet hörde jag dånet från publiken, det var två gamla härliga hästar som gjorde upp, sa kusken Johan Untersteiner.

Harry Haythrow var, som ofta förr, raskast från start och spetsade. Efter 500 meter, på 1.10, lämnade han över rodret åt Spring Erom. Mellby Viking tog ett initiativ och synade dödens med 1300 meter kvar.

När fältet gick in genom sista sväng testade Spring Erom, i dag körd av Örjan Kihlström, att rycka med någon längd. Mellby Viking kunde här inte hänga med, men för Harry Haythrow kom luckan perfekt från vinnarhålet.

Den tioåriga valacken kunde avgöra säkert sista biten efter lite fajt mot Spring Erom. Det här var hästens först seger i Gulddivisionen sedan Arvid Stjernswärds Minne i januari 2015. 150 000 kronor var förtjänsten och 1.12,2a över 2140 segertiden.

– Jag känner en liten klump i halsen efter det här, att få visa upp honom inför hemmapubliken den här dagen, det känns lite extra, sa tränaren Johnny Johansson.

Solvato, som hamnat som sista häst utvändigt från sitt innerspår, levererade en rykande avslutning via fjärdespår i sista kurvan, och nådde tredjeplatsen.

King City tog dem i spurten. Foto: ALN

***

*”Gubben i lådan”-special av Örjan Kihlström i Silverdivisionen. Från fjärde inner blev det fritt 300 kvar med King City som avgjorde säkert i spurten. Roger Walmann tränar vinnaren som kom i mål på 1.10,9a över 1609 meter. Favoriten Fridericus felade redan före start.

*Oskar J Andersson fick sätta dit segern i finalen av Wången Cup. Till sin hjälp hade han Bula Bula Am som till slut vann väldigt lätt på 1.11,7a över 2140 meter. Det är Marcus Lindgren som tränar.

*Playing Tua och Thomas Uhrberg vann Summer Meeting Mares på fina 1.10,7a över 1609. Comebackande D’One fick här nöja sig med en sjätteplats.

Läs även: Treasure Kronos var bara bäst i Stosprintern

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Treasure Kronos var bara bäst i Stosprintern

Treasure Kronos var bara bäst i Stosprintern

Vilken som var bästa hästen i Stosprintern rådde det inga tvivel om. Treasure Kronos redde ut det hela från dödens – och gav Christoffer Eriksson en ny fin framgång.

I höstas segrade Treasure Kronos och Christoffer Eriksson i Breeders Crown. Efter ett brons i Drottning Silvias Pokal tidigare i våras, var man på Halmstadtravet åter tillbaka i vinnarcirkelns glans.

Treasure och Christoffer. I topp igen. Foto: ALN

Raja Mirchi-dottern synade dödens direkt och kunde därifrån avgöra utan större problem. En seger som inbringade 60 000 euro.

– Det är riktigt stort. Det har gått fantastiskt bra för mig en längre tid och det är kul att få sätta pricken över i, i de här större loppen, sa kusken Christoffer Eriksson efter en ny stor triumf.

Loppet blev kört så som de flesta hade spekulerat. Andrahandaren Faye Bros höll enkelt upp ledningen och Treasure Kronos klev snart fram utvändigt. Efter 11,8 första 500 ökades takten på slutvarvet; 11,3 visade klockorna efter en kilometer.

Riordan och Eriksson. Foto: ALN

500 meter kvar började Treasure Kronos bli ledarinnan allt mer närgången och bakifrån kom inga jättefarliga anfall.

Saken var under kontroll, Jerry Riordans Italien-födda sto kopplade greppet och gick undan över upploppet.

– Hon är så pass bra att jag trodde hon skulle klara det från dödens, vi fick också styra lite som vi ville. Jag kände redan 500 meter kvar att vi hade greppet om ledaren, men man vet ju aldrig vad som kan komma bakifrån, sammanfattade Christoffer Eriksson.

Segertiden stannade vid 1.11,1a över engelska milen, en tiondel från löpningsrekordet. Tränaren Jerry Riordan noterades här för sin första seger i Stosprintern.

– Det är en lättnad, det är den första känslan man får. Vi har lagt ned mycket tid på det här, hon var favorit och hon levde upp till det, sa Jerry Riordan.

Bacio, som travade i andra par utvändigt, avslutade bra och lade beslag på andrapriset före Faye Bros som fick tredje-priset efter att ha anfört loppet.

Du kan se loppet här.

Läs även: ”Heders-Harry” kan än – skrällde i Gulddivisionen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: En lång väg tillbaka för Solvato
Nästa nyhet
Inför V75: En lång väg tillbaka för Solvato

Inför V75: En lång väg tillbaka för Solvato

Solvato firade stora framgångar för två år sedan och vann bland annat Olympiatravet. Efter en lång väg till-baka hoppas man nu att hästen åter ska fajtas med de allra bästa.

I dag sjuåriga Solvato var en av landets firade stjärnor för två år sedan, när han i oförglömlig stil vann Olympiatravet.

Efterföljande vinter deltog han i vintermeetinget i Frankrike, segrade i Prix de Bourgogne, men lyckades sedan inte i de största loppen på Vincennes. Efter det tog det stopp. Solvato hade drabbats av en skada som det tog lång tid att komma tillbaka från.

Admir Zukanovic. Foto: ALN

– Han fick en spricka i hovbenet på höger fram. Det fick ta tid och det har varit en lång väg tillbaka, säger tränaren Admir Zukanovic till travnet.se. och fortsätter:

– Men bara någon månad efter, så började han hålla igång på flera sätt; han fick trampa vatten och gå på rullband bland annat. Det har helt enkelt fått ta tid att få tillbaka honom hit.

Om man tänker på Solvato för två år sedan, hur bra är han i dag?

– Det är svårt att säga, men det är klart att det fattas en bit till den toppformen han hade då. Men förhoppningsvis kan han komma tillbaka dit när han fått några fler lopp i kroppen.

Solvato vid vinsten i Olympiatravet. Foto: ALN

Senast segrade Solvato i ett fint snabblopp i Halm-stad, samma bana som gäller på lördag. Då gick han en tung avslutning i spåren och landade på 1.12,2a full väg.

– Det blev väl lite så att han blev skyldig att vinna det, med tanke på hur fort de körde. Men Stefan (Söderkvist) fick ta upp lite på sista bortre och hästen fick på det sättet nästan lägga två speeder. Vi var nöjda med honom och tror han ska gått framåt med det loppet, säger Admir.

Gången innan var han femma i Jämtlands Stora Pris?

Efter segern i Kalmar i maj. Foto: ALN

– Jag tror han behövde det loppet. Det blev lite stiltje genom sista sväng och vi kom inte fram så bra som man kanske trott, med tanke på det var han fullt godkänd och han har varit bättre och bättre i sina senaste starter.

På lördag väntar innerspår i Gulddivisionen. Det är kanske inget höjdarläge för Solvato?

– Det är ju inte det. Hade vi haft en riktigt startsnabb häst så hade det ju varit gott, men nu får vi hoppas att Stefan kan trassla sig ut i andraspår. Sedan så får vi hoppas att det kan bli samma tempo som senast, i så fall har han ju en stark speed att komma med.

Vad finns det för planer framöver för hästen?

Större uppgifter framöver? Foto: ALN

– Det är några större lopp som vi sneglar mot, bland annat Sundsvall Open Trot i slutet av augusti som skulle passa honom bra.

Hugo Åbergs då?

– Sprinterlopp är ju egentligen inte hans distans då han inte är så snabb ut, men det är klart med en häst i toppform och att det går fort i loppet så kan det säkert funka. Det har han visat förut.

Stallet selar ut ytterligare två hästar vid lördagens V75 på Halmstadtravet. Calypso Am (V75-2) i Klass 2 och Valentino Strix (V75-7) i Brons-divisionen. Stefan Söderkvist kör båda.

Calypso Am. Foto: ALN

– Calypso Am blev det fel för i starten senast och Stefan tyckte det skulle blivit omstart. Men så är det. Kan han visa de farterna utan galopp, så ska han nog räknas tidigt här.

– Valentino Strix gick bra i två starter innan V75 senast men då stämde det inte alls. Han är åtgärdad efter det och tränar på bra för dagen. Han trivs över lång distans och kan vi hitta ned i en bra position så ska han kunna dyka upp där framme till slut, säger Admir Zukanovic.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Jos Verbeeck till Boden - och Björnkampen
Nästa nyhet
Jos Verbeeck till Boden – och Björnkampen

Jos Verbeeck till Boden – och Björnkampen

När klassiska kuskmatchen Björnkampen körs den 18 juli – gästar Jos Verbeeck. Belgaren kommer till Bodentravet.

Björnkampen är en anrik årlig kuskmatch på Bodentravet. Tävlingsdagen brukar samla några av landets främsta tvåbenta artister. I år avgörs tävlingen den 18 juli.

Jos med Un Mec d'Héripré i Elitloppet. Foto: ALN

Till årets Björnkampen har Boden gjort klart med en riktigt celeber gäst. Det är den belgiska toppdrivern Jos Verbeeck som kommer ända till Norr-botten.

– Det blir ett riktigt dragplåster, Verbeeck är ju en mytomspunnen legend och jag tror många vill se honom live. Det är ofattbart stort att han kommer till Boden, säger David Zimmer, verksamhetsansvarig på Norrtrav, till Norrbottens-Kuriren.

59-årige Jos Verbeeck har bland annat fyra segrar i Prix d’Amérique och två i Elitloppet på sin digra meritlista. I Björnkampen kommer han ställas mot bland andra Erik Adielsson, Jorma Kontio, Ulf Ohlsson och Torbjörn Jansson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Magic Tonight sjuk: "Har inga krav på honom"
Nästa nyhet
Magic Tonight sjuk: ”Har inga krav på honom”

Magic Tonight sjuk: ”Har inga krav på honom”

Kung i Elitloppet i fjol – men ingen seger sedan dess. Tränaren Roger Walmann berättar att Magic Tonight lider av överträningssymtom.

Förra året vann Magic Tonight försök och final i Elitloppet. Därefter provade man ett antal starter i Nordamerika, men framgångarna uteblev helt.

I centrum efter Elitloppet i fjol. Foto: ALN

I år har sjuåringen gjort fem starter. I onsdags slutade han tvåa från ledningen bakom Västerbo HighFlyer på Fornaboda. Det var hästens bästa insats under året.

Tränaren Roger Walmann berättar nu om orsaken. Magic Tonight lider av så kallat övertränings-symtom, en kronisk sjukdom.

– Jag har inga krav på honom alls. Veterinären säger att han aldrig kommer att bli fri från det här. Det enda jag hoppas på är att han kan repa sig och bli bättre och bättre, vilket jag tycker att han redan har lyckats med sedan USA, säger han till travronden.se och tillägger:

Roger och Magic. Foto: ALN

– Men han kommer aldrig att bli lika bra som när han vann Elitloppet i fjol.

Magic Tonight har vunnit 20 av sina 64 starter och tjänat 9,6 miljoner kronor. Men numera tar man ett lopp i sänder med hästen.

– När hästen har den här sjukdomen så är det ännu viktigare att diskutera varje vecka vad som är bäst och om det är aktuellt med någon start. Sådana svar kan man inte ge direkt efter loppen, säger Walmann till travronden.se.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Arvika

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson