Efter femteplatsen i Elitloppet var Propulsion tillbaka överst på pallen. Ingen kunde ta sig förbi den femåriga kanontravaren i Norrbottens Stora Pris.

För fyra starter sedan vann Propulsion Silverdivisionen på Umåker. Därefter har segrar i Finlandia-Ajo och en femte-plats i Elitloppets final följt.

Propulsion hör hemma i yppersta eliten. Foto: ALN

Under den sena lördagskvällen i Boden bärgade den femårige jänkaren ännu en storseger mot eliten. En miljon kronor var förstapriset i Norrbottens Stora Pris.

Ännu en stor framgång för Daniel Redén och Stall Zet vars Call Me Keeper vann Jämtlands Stora Pris för bara en vecka sedan.

– Det är en fruktansvärd seger. Jag var lite nervös i dag, för han kändes inte som bäst i värmningen, han var lite rullig så vi fick tynga ned honom. Men hästen har en otrolig skalle, det är så att man får nypa sig i armen, sa tränaren Daniel Redén i segerintervjun.

Blixtrande snabb ut bakom bilen var Nimbus C.D. som frontade. Denne öppnade halvvarvet efter 10,2 men Örjan Kihlström hade direkt lirkat fram Propulsion utvändigt om ledaren och efter 700 meter övertog man täten.

Bra dagar i Norrland för Redén. Foto: ALN

Propulsion skulle dock inte få sitta lugn i täten. Direkt in på den sista bortre långsidan avancerades On Track Piraten hastigt fram mot ledaren och lade ordentlig press.

Varvet klockades efter 12,1 men sista biten mot mål skulle gå i ursinnigt tempo. När fältet travade ur sista sväng såg ”Piraten” ut att ha fått grepp om ledaren, samtidigt som Sauveur kom stormande i spåren.

Men när upploppet återstod återtog Propulsion kommandot, kom tillbaka och kontrade sig förbi On Track Piraten. Sauveur avslutade magnifikt men spurten skulle bara räcka till andrapriset. Även denna gång.

Sauveur stor i nederlaget igen. Foto: ALN

Propulsion vägrade släppa någon förbi sig och tog segern på 1.11,7a över 2140 meter. En notering som var en tiondel från det löpningsrekord som Sanity satte för fyra år sedan.

– Det var många bra hästar och det blev fajt ända in på linjen. Det gick ruggigt fort en bit och jag ville spara på krafterna. Det kändes som att han skulle greja det, Sauveur kom väldigt fort på slutet, men vi hann undan, sammanfattade Örjan Kihlström efter sin första seger i loppet.

Sauveur stod således åter för en riktigt fin insats utan att få vinna. Hästen noterades för sin fjärde raka andraplats; de senaste innan kvällens har noterats i Olympiatravet och Harper Hanovers lopp.

On Track Piraten höll efter sin ruggiga långsida, med beröm till tredjepriset. Nimbus C.D. fick fritt spelrum redan i sista sväng, men kunde inte blanda sig i den verkliga segerstriden utan fick bli nöjd med en fjärdeplats.

Galopper redan i den första kurvan blev det för Dante Boko och strax senare även för Nahar.

 Du kan se loppet här.