Var det Elitlopps-formen som Royal Fighter visade på Jägersro? Fjolårets försöksvinnare imponerade när han fixade segern på snabba 1.10,1.

I fjol vid den här tiden dundrade Royal Fighter hem Meadow Roads lopp på 1.09,8 och tog sig rakt in i Elitloppet.

Under onsdagskvällen gjorde Varenne-valacken sin andra årsstart och gav återigen ett härligt formbesked när han tog hem Majpokalen på Jägersro och noterade 1.10,1a över 1640 meter. Hästen lär nog bli en het kandidat till en av de sista rosa biljetterna.

– Det känns helt fantastiskt kul. Man har inte riktigt vetat vad man haft honom efter vinterträningen, men jag kände redan i Kalmar senast att det är en helt annan spänst i honom än i fjol. Hade det varit en varm sommardag hade det varit en 09-tid i kväll, sa Per K Eriksson i vinnarcirkeln och fortsatte på frågan om Elitloppet:

Kan det bli Elitloppet igen, tro? Foto: ALN

– Ja, hästen är klar i alla fall, men det är upp till dem som bestämmer.

Från bakspår var Royal Fighter utlämnad till vad motståndarna skulle hitta på från början. Det blev rejält tempo direkt. Västerboonthenews öppnade halvvarvet på 1.09 och fick samtidigt Spartan Kronos i dödens.

Farten fortsatte uppskruvad. Med 700 meter kvar sände Jennifer Tillman iväg Royal Fighter via tredjespår. Kilometern klockades efter 09,9. Fjolårets Elitlopps-häst kom med raska kliv fram mot tätduon.

In på upploppet var tre hästar jämsides, men 150 kvar rullade Västerboonthenews över i galopp och Spartan Kronos kunde inte stå emot Royal Fighters slutspeed. Segern blev säker på vassa 1.10,1a.

– Det var skönt att få ett kvitto på att han är bra i år också. Vi hoppades på bra tempo och det gick fort hela tiden. Jag förstod att det skulle kosta att komma framåt, men det var bara att gasa. Jag tycker han är bättre än förväntat efter två starter i år och ”Pelle” har gjort ett jättejobb med hästen, sa Jennifer Tillman.

Spartan Kronos, som också stod för en stark insats, noterades som tvåa för 1.10,3. Stand And Deliver tog tredjepriset på avstånd, på 10,7 före Harry Haythrow och Kash’s Cantab.

Du kan se loppet här.

Wild Honey vann. Foto: ALN

***

I ett fyraåringslopp för ston gjorde Daniel Redén-tränade Wild Honey sin andra Sverige-start. Och denna gång gick det bättre för Hambo Oaks-ettan. För Örjan Kihlström spårade hon runt om.

Hon utmanades i sista sväng av både Pasithea Face och Spoil Me, men sträckte på sig över upploppet och vann till slut väldigt enkelt. 80 000 kronor tjänades genom seger på 1.12,7a över 2140.

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Caen: Bird Parker sänkte Un Mec d’Héripré

Caen: Bird Parker sänkte Un Mec d’Héripré

Harper Hanovers-hästen Bird Parker imponerade rejält när han sänkte Un Mec d’Héripré i Prix des Ducs de Normandie i Caen.

Femårige Bird Parker är inbjuden till Harper Hanovers lopp under Elitlopps-lördagen. När storloppet Prix des Ducs de Normandie kördes på banan i franska Caen under onsdagen, tog Philippe Allaire-träningen en övertygande viktoria.

Loppet, som avgjordes i högervarv, såg flera starka namn i startlistan och det var Bille de Montfort som spetsade efter att ha duellerat mot Beckman en bit.

Elitloppet nästa för Un Mec d'Héripré. Foto: ALN

Un Mec d’Héripré, som här genrepade inför Elitloppet, kom först fram i andraspår och övertog också ledningen efter halva distansen.

Bakom lurade loppets favorit Lionel, som nu fick dödens. Via spåren kom Tiégo d’Etang på kraftig frammarsch och hade Bird Parker med sig i släptåg.

I den sista svängen krokade Lionel ihop med Bille de Montfort, båda ekipagen gick genom fältet och fick dagen förstörd. I stället var det Tiégo d’Etang som satte kraftig press på ledaren.

Inget flyt för Lionel. Foto: ALN

In över det långa upploppet (450 meter) hade Un Mec d’Héripré lyckats återta kommandot, men nu kunde Jean-Philippe Monclin spela ut Bird Parkers spurt och Allaire-stjärnan kopplade ett säkert segergrepp en bit in på rakan.

Bird Parker gick ifrån till enkel seger på mycket fina 1.11,2 över 2450 meter. Tiden var fyra tiondelar från Texas Charms löpningsrekord från 2012. Segern var värd ett förstapris på 67 500 euro.

Un Mec d’Héripré höll bra efter ett tufft lopp och klockades till 11,6. Gott betyg även till Tiégo d’Etang som var trea för en vasst spurtande Swedishman, båda på 11,8. Björn Goop körde Moving On (12,0) som slutade femma efter en resa som trea på innerspår.

Univers de Pan ströks på grund av transportproblem.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dixi Sisu hedrar Hans Petter på Jarlsberg
Nästa nyhet
Dixi Sisu hedrar Hans Petter på Jarlsberg

Dixi Sisu hedrar Hans Petter på Jarlsberg

Per Nordströms fina treåring Dixi Sisu beger till Norge på lördag för att hedra Hans Petter Tholfsen på Jarlsberg.

Per Nordström har en kulltopp i Ready Cash-dottern Dixi Sisu. I fjol som tvååring segrade hon bland annat i Svampen och kommer från seger på Solvalla.

Dixi till Norge. Foto: ALN

Hästen har totalt 5 segrar på 7 starter och 906 945 kronor på kontot. På lördag väntar årets första stora uppgift för den norskfödda talangen.

Då väntar den andra upplagan av Hans Petter Tholfsens Minneslopp på Jarlsberg. En seger i treåringsloppet betalar 300 000 norska kronor i förstapris.

Här är startlistan:

2100 auto

1 Cantab Genius – Kai Johansen
2 Fernandinho B.R. – Peter Untersteiner
3 Catherine’s Camaro – Vidar Hop
4 Born in the U.S.A. – Eirik Höitomt
5 Sweet Hangover – Tor Arne Eggan
6 Dixi Sisu – Per Nordström
7 Quite Cool Classic – Kristian Malmin
8 Evil Enok M.E. – Noralf P Bräkken
9 Looking Superb – Jomar Blekkan
10 Shotproof – Per Oleg Midtfjeld
11 Chipover S.S. – Tom Erik Solberg
12 Chief Orlando – Åsbjörn Tengsareid

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svanstedts svar på tal: "Resolve var fenomenal"
Nästa nyhet
Svanstedts svar på tal: ”Resolve var fenomenal”

Svanstedts svar på tal: ”Resolve var fenomenal”

Åke Svanstedt återkommer till Elitloppet. Men hur bra     är egentligen hans Resolve? Enligt tränaren själv var hästen fenomenal i sin senaste start.

Amerikanen Resolve utgör en av Elitloppets stora attraktioner. Inte minst eftersom han tränas och körs av    Åke Svanstedt som nästa söndag alltså kommer göra comeback i hemlandets största lopp.

Resolve var senast först i mål i det omtalade ”Elitlopp Playoff” – men diskades efteråt för att ha kört innanför bangränsen. Resolve hade, utan diskningen, vunnit överlägsen och noterat världsårsbästat 1.09,2.

Segerdefilering efter Torvald Palemas Elitlopps-vinst. Foto: ALN

Efteråt har hästarnas insats i ”Elitlopp Playoff” fått utstå kritik på sina håll, inte minst i svenska medier. Men Svanstedt är förvissad om att han kommer till Solvalla med en segerkandidat.

– Det är många som tyckt till om Resolves prestation förra helgen på Meadowlands. Om du frågar mig, så tycker jag att han var fenomenal, säger Åke Svanstedt på sin hemsida och fortsätter:

– Han öppnade första 400 på 07,8, sedan 08.0 på halvan och kom hem på 09,2 över 1609. Det var en otroligt stark motvind på upploppet och han kämpade verkligen. Att vi sedan blev diskade för att jag kört innanför tre pinnar med ena hjulet, tyckte jag var hårt men sådana är reglerna här.

Två heat har ingen betydelse, säger Åke. Foto: ALN

Resolve bordar Elitlopps-flyget som lyfter från New York på tisdag. Svanstedt, som vunnit Elitloppet två gånger, deltog senast i loppet när han slutade sist med Sebastian K. i finalen 2013.

– Jag hoppas och tror att Resolve kommer att göra en väldigt bra prestation. Om han går vidare till final, så har två heat ingen betydelse för honom, säger Åke på hemsidan.

Läs även: Bee A Magician i Playoff – efter jättedramatik

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Franck Nivard dubbelarbetar i Elitloppet
Nästa nyhet
Franck Nivard dubbelarbetar i Elitloppet

Franck Nivard dubbelarbetar i Elitloppet

Franck Nivard kommer att få två uppsittningar i Elitloppet. Den franska toppdrivern är klar som kusk på Call Me Keeper. Också.

I måndags blev Daniel Redén-tränade Call Me Keeper klar för Elitloppet. Det efter sexåringens mäktiga framfart i Frankrike de senaste månaderna.

Svensken har tagit sex segrar på lika många starter i år. Vid tre av dem har Franck Nivard suttit i sulkyn – och nu är det klart att den franska superkusken ska köra Call Me Keeper även i Elitloppet. Det bekräftar han för franska Equidia.

Call Me Keeper har vunnit 6 av 6 i år. Foto: ALN

Franck Nivard är också definitiv på Your Highness. Vem som kör vilken häst i ett scenario där båda kvalificerar sig för finalen, kommer således att avgöras efter försöken.

– Han kör i försöket. Sedan får vi se till en eventuell final. Men han kör i alla fall. Han har varit nöjd med hästen när han kört i Frankrike, säger Daniel Redén till Trav 365.

Redén har som bekant även Propulsion i Elitloppet. Örjan Kihlström är förstahandsvalet på Propulsion men det är ännu inte avgjort.

Franck Nivard har deltagit i Elitloppet vid två tidigare tillfällen. Med Kito du Vivier 2008 och Kool du Caux 2007. Båda blev utslagna i försöken.

Fransmannen har inte kört i Sverige sedan den omtalade diskningen med Un Mec d’Héripré i Hugo Åbergs 2014. En händelse som föranledde honom att avstå att köra Your Highness i Olympiatravet i år.

Läs även: Call Me Keeper och Propulsion till Elitloppet

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svanstedt-hästar möter Pinkman på lördag

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson