I fjol var det Quick Fix, i år El Mago Pellini. Adrian Kolgjini kunde ta en lekande lätt seger i finska stor-loppet Seinäjoki-Race.

Lutfi Kolgjini-tränade Quick Fix slog till i Prix Etain Royal i fjol. Till i år döptes loppet om till Seinäjoki-Race och Kolgjini sände i stället El Mago Pellini som sitt bidrag. Resultatet blev dock det samma – Adrian Kolgjini körde stallets stjärna till plättlätt seger.

– Han har haft ett tufft vintermeeting i Frankrike och gjort det bra. Han har fått ta igen sig och brukar göra bra lopp direkt och det gjorde han. Det är en makalöst bra häst när han är på topp. Hästen bara klev iväg över upploppet och det var en ruskig känsla, sa Adrian Kolgjini i seger-intervjun.

Storloppsvinnare. Foto: ALN

Finlandia-Ajo-vinnaren Bret Boko övertog ledning i den första svängen och öppnade första 500 efter 1.10 jämnt. Jontte Boy klev strax därpå och synade dödens. Något som gav El Mago Pellini en perfekt position i andra utvändigt.

Kilometern passerades efter 13,5 men över sista bortre långsidan blev det på nytt fart på loppet. Jontte Boy började pressa på ledaren, samtidigt stötte Donna di Quattro från kön.

När fältet gick in mot sista sväng var Bret Boko slagen, men även Jontte Boy började se ansträngd ut. 400 kvar satte Adrian in attacken bakom El Mago Pellini som forsade fram ur sista sväng.

Ed You bra som tvåa. Foto: ALN

Saken var avgjord redan in på upploppet. Sjuåringen vann väldigt lätt och fick en välförtjänt storseger värd 60 000 euro. Segertiden var fin: 1.12,1a över 2100 meter innebar ett nytt löpningsrekord.

– Han är nog inte aktuell för Elitloppet, det är ingen sprinter, sa Adrian på frågan om tankarna kring Elitloppet.

Ed You stod för en riktigt fin avslutning, efter att först följt Donna di Quattro i rygg. Körd av Mika Forss tog Robert Bergh-hästen andrapriset. Sweden Cup-vinnaren Ringostarr Treb fick sen lucka från vinnarhålet och spurtade bra till bronset.

Quid Pro Quo gick också en fin avslutning på avstånd som fyra. Donna di Quattro kunde aldrig riktigt komma i närkamp men gick fullt godkänt sista 800 i spåren och slutade femma. Jeppas Maxi gick invändigt men kunde inte hävda sig till slut och blev oplacerad.

Månprinsen vann igen. Foto: ALN

***

Gunnar Melander firade 69-årsdagen i Seinäjoki. Det genom att ta en ny enkel seger med Månprinsen A.M.

I ett enklare lopp gled han tidigt till ledningen och kunde sedan vinna utan problem. 1.23,5a över 2100 meter var segertiden. Förstapriset var 7000 euro. Det här var fjärde raka.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Chocken: Skadad Delicious borta från Elitloppet

Chocken: Skadad Delicious borta från Elitloppet

Det blir ingen start i Elitloppet för Delicious. På lördagen nåddes trav-Sverige om det trista beskedet att superstoet ådragit sig en skada.

Det är på Stall Zets hemsida som man skriver att en skada upptäcktes på Delicious under fredagen. Efter att ha allt varit som vanligt på torsdag kväll, stod stjärntravaren halt i sin box på fredag morgon.

Orsaken till skadan är ännu oklar. Foto: ALN

Under förmiddagen undersöktes hästen på veterinärklinik, där man kunnat konstatera att hon fått någon form av trauma på vänster framknä.

Leden var svullen, benet vätskefyllt och stoet visade tecken på lymfangit ( inflammation i lymfkärlen). Hur skadan har uppstått är fortfarande oklart.

– Yttre våld av någon form hade gjort ledkapseln förtjockad, vilket visade sig genom ultraljudsundersökningen i går. Delicious sövdes ned sent på fredagskvällen och man har spolat rent i lederna i vänster framknä. I nuläget vill jag bara att hon ska känna att hon ska komma tillbaka till ett normalt liv och må bra, berättar tränaren Daniel Redén på Stall Zets hemsida.

Delicious noterades för tre världsrekord i fjol och vann enkelt sin årsdebut på Bollnäs för en dryg vecka sedan. Redan då erhöll hästen en plats i Elitloppet, ett lopp som hon av många setts som favorit till att vinna. Men någon start på Solvalla sista söndagen är nu utesluten.

– Jag kan inte svara på hur en eventuell tävlingskarriär ser ut, för det vet vi inte och det känns förstås tråkigt att Delicious inte kan vara med och visa upp sig för publiken på Solvalla, i Elitloppet, säger Redén.

Hur framtiden kommer att se ut för sjuåriga Delicious är en sak som man kommer veta mer om först i nästa vecka. Till dess ber tränaren Daniel Redén om att få slippa svara på frågor efter fredagens chockbesked.

– Jag var riktigt deppad och ledsen i går och trodde för ett ögonblick att vi förlorat en kär vän och fantastiskt individ, avslutar han för Stall Zet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Pokalkvalen: Inga problem för Uncle Lasse
Nästa nyhet
Pokalkvalen: Inga problem för Uncle Lasse

Pokalkvalen: Inga problem för Uncle Lasse

Stefan Melanders USA-stjärna Uncle Lasse får nog finna sig att vara favorit i Kungapokalen. När uttagningarna avgjordes på fredagen blev det en mycket enkel seger.

Redan kvällen för Olympiatravet, avverkade Åbytravet riktigt fina tävlingar. Det när uttagningarna till både Kungapokalen och Drottning Silvias pokal avgjordes.

När försöken summerats var det nog Uncle Lasse som stod som den mest lysande stjärnan. För Örjan Kihlström tog han en lätt seger i sin uttagning. Efter 09,0 första 500 kunde hästen överta täten och stack sedan undan med krafter kvar över upploppet. Segertiden blev 1.14a över 2140.

Heavy Sound firas i vinnarcirkeln. Foto: ALN

– Det löste sig ungefär som jag hade hoppats. Hästen var jättefin. En fin häst på alla sätt och vis. Visst måste man tro att han ska göra upp om det i finalen också, sa Örjan Kihlström efter segern enligt Kanal 75.

Övriga Kunga-vinnare var Farzad Boko som bland annat besegrade Cruzado dela Noche (trea), och fine Heavy Sound som vann enkelt från spets, samt Poet Broline.

Treasure Kronos imponerade. Foto: ALN

Fyra uttagningar kördes för stona och fick bland annat se kulltoppen Tunika missa finalplats som fyra. I stället blev de segrar för Nathalie de Vie, In Toto Sund, Pioneer Face, Angel Rain samt Treasure Kronos som blev snabbast av alla på 1.13,1a över 2140.

Båda finalerna körs i samband med V75 på Åby den 14 maj. Förstaprisen är då 928 830 kronor.

Efter lottning och spårval utföll de båda finalerna på följande vis (inom parentes vilken ordning man valde spår):

Kungapokalen (häst-tränare):

1 (1) Farzad Boko – Roger Malmqvist
2 (2) Poet Broline – Peter Untersteiner
3 (3) Heavy Sound – Roger Walmann
4 (4) Uncle Lasse – Stefan Melander
5 (5) Telecomando Ok – Holger Ehlert
6 (8) Nobel Southwind – Peter Untersteiner
7 (10) Pajas Face – Lars I Nilsson
8 (12) D.D’s Perseverance – Stefan Melander
9 (6) Clemenza Am – Lutfi Kolgjini
10 (7) Pampalo – Ulf Stenströmer
11 (9) Cruzado dela Noche – Stefan Melander
12 (11) Pythagoras Face – Roger Walmann

Drottning Silvias Pokal (häst-tränare):

1 (2) Treasure Kronos – Jerry Riordan
2 (1) Angel Rain – Robert Bergh
3 (3) Nathalie de Vie – Stig H Johansson
4 (4) In Toto Sund – Daniel Redén
5 (5) Pioneer Face – Ola Samuelsson
6 (6) Princess Face – Lutfi Kolgjini
7 (10) Digital History – Stefan Melander
8 (12) Amity – Catarina Lundström
9 (7) Touch of Elegance – Roger Walmann
10 (8) Swiss Account – Timo Nurmos
11 (9) Otrobanda – Peter Untersteiner
12 (11) Kryssa Futura – Tomas Malmqvist

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bakslag: Timbal stryks ur Drottning-uttagning
Nästa nyhet
Bakslag: Timbal stryks ur Drottning-uttagning

Bakslag: Timbal stryks ur Drottning-uttagning

När uttagningarna till Drottning Silvias Pokal körs i kväll, fredag görs det tyvärr utan förhandsfavoriten Timbal.

Uttagningarna till Kunga- och Drottningspokalen för den fyraåriga eliten avgörs på Åbytravet under fredagen. Men tävlingarna har drabbats av ett tufft avbräck.

Stannar hemma. Foto: ALN

Robert Bergh har tvingats att stryka Timbal, som räknades som förhandsfavorit i stonas uppgörelse.

Hästen med sex raka segrar har drabbats av hälta och missar därmed en av årets största mål.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Malmqvist behåller licensen - men kan få böter
Nästa nyhet
Malmqvist behåller licensen – men kan få böter

Malmqvist behåller licensen – men kan få böter

För två veckors sedan valde tingsrätten att gå på Tomas Malmqvist linje i ”Staro Harley-fallet”. Nu har även ST:s överdomstol ogillat indragandet av tränarlicensen.

Ett nytt kapitel är skrivet i historien kring Staro Harley. Hästen försvann under 2015, vilket föranledde ägaren Rivners Helsingborg HB att bland annat efterlysa den.

Malmqvist behåller licensen. Foto: ALN

Efter flera månader visade det sig att den tidigare tränaren Tomas Malmqvist haft kvar hästen i stallet under hela perioden. En händelse som fått stor uppmärksamhet i medier och som även blev till ett civilrättsligt mål.

För två veckor sedan valde Ystad tingsrätt att gå på Tomas Malmqvists linje i de flesta av yrkanden i vilket bland annat ett skadeståndskrav fanns på en halv miljon kronor.

Nu har även Svensk Travsports överdomstol fattat beslut i frågan. I samband med målet beslutade Licenskommittén att i höstas dra in Malmqvists licens. En licens som han dock kunnat ha kvar tills vidare efter det att han överklagat.

Johan Lindberg. Foto: ALN

På fredagen tillkännagav överdomstolen att man ogillade Licens-kommitténs beslut. Något som alltså betyder att Tomas Malmqvist kommer att få behålla sin proffslicens.

Ärendet ska emellertid även tas upp av Svensk Travsports Disciplinnämnd.

– Vi accepterar förstås överdomstolens beslut, men kommer istället att skicka ärendet till Disciplinnämnden. För mig är det självklart att det Malmqvist gjorde mot sin hästägare inte kan undgå bestraffning, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg i ett pressmeddelande.

Disciplinnämnden har, till skillnad från Licenskommittén, möjlighet att utdöma bötesstraff.

Läs även: Staro Harley-fallet: Fördel Tomas Malmqvist

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Rättvik

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson