Många hade nog tvivlat på hur dagsformen egentligen var för Nahar. Men i Guldbjörken gav han svar på tal. Elvaåringen manglade ned sitt motstånd. Olympiatravet nästa.

Det har varit lite upp och ned för 2013 års Elitlopps-vinnare Nahar på sistone. Men vid lördagens V75-tävlingar på Umåker visade sig den elvaårige kämpen upp sig i allra bästa slag.

Nahar försvarade fjolårssegern i Guldbjörken genom att krossa sitt motstånd från dödens. En grym prestation – och om en vecka väntar Olympiatravet.

Nahar imponerade stort. Foto: ALN

– Nu var det dags. När han känns sådan här, helt perfekt, då vill jag ge honom chansen i loppen. Jag kände det där ”flowet” redan i provstarten och han kunde gå barfota i dag. Han är bättre och bättre i form, sa en nöjd Robert Bergh i vinnarcirkeln.

Det var Rocky Winner som kunde gå fram till ledningen ur den första kurvan. Men Robert Bergh väntade inte särskilt länge i kön bakom Nahar. Efter 700 meter hade han landat i dödens. 11,0 första 500 blev till 12,0 på varvet.

Väl i dödens sparades det inte på krutet. Nahar började pressa på rejält direkt och tätduon lämnade övriga med ett par längder. När 700 meter var kvar fick Rocky Winner kasta handduken. Nahar övertog – och bara fortsatte att gasa.

Nahar försvann ifrån med åtskilliga längder. Loppets favorit Venkatesh kom loss från fjärde inner när 500 meter var kvar och började ta upp jakten. Med sig i släptåg hade han Cool Keeper och Ed You. Den senare hade fått backa sig som sista häst i början av loppet.

Olympiatravet ja tack, sa Bergh. Foto: ALN

Men även om försprånget krympte något sista biten för Nahar, var segern aldrig hotad. Den bröderna Sedin-ägda Love You-sonen stod för en toppinsats och vann säkert på 1.12,7a över 2140.

Därmed erbjuds Nahar en plats i Olympiatravet nästa lördag. Något som Robert Bergh inte tvekade på att tacka ja till. Det blir hästens första start i loppet.

– Han är med i Olympiatravet. Han har vunnit stora lopp med en veckas mellanrum tidigare… När han håller sin högsta nivå är jag inte rädd för någon. Jag vill ha med honom i Elitloppet igen; trots att han är elva år känns han lika bra som tidigare, berättade Bergh.

Det blev tajt om platserna bakom. Men Cool Keeper (12,8) tog silvret efter en stark avslutning, före Ed You som spurtade sylvasst och Venkatesh, båda 12,9.

Se loppet här.

Redén har en stjärna i Daley Lovin. Foto: ALN

***

Berth Johansson Memorial för femåringarna såg en ruskig öppning. Al Dente, Volstead och Michelangelo Ås pressade första 500 efter 06,7 (!) i kamp om spets, en position som till slut Volstead fick.

Den öppningen tackade och bockade Daley Lovin och Erik Adielsson för. Ekipaget lämnade tredje utvändigt med 750 meter kvar och kom fram för att syna ledaren. Volstead stred helhjärtat öppningen till trots men fick sträcka vapen över upploppet.

Daniel Redén-tränade Daley Lovin gick lätt undan sista biten och tog andra segern för året. 200 000 kronor bärgades på 1.12,9a över 2140 meter. Volstead stor i nederlaget som tvåa, Exodus Hanover trea.

– Det var tacksamt för oss, 300 kvar var jag ganska säker. Han är ruggigt bra, han är nog bättre än vad han fått visa hittills. Han hör hemma överallt, sa Erik Adielsson.

Tajt när Tekno Odin tog segern. Foto: ALN

***

Kallblodsloppet Vårbjörken blev till en duell helt i publikens smak. Tekno Odin, som övertagit spets ur första sväng, kämpade sida vid sida upploppet ned mot Fjord Jerven som travat i dödens hela vägen.

Ingen av de båda stjärnorna var villiga att ge vika, men Tekno Odin höll ifrån sig med liten marginal ända till mållinjen. Det belönades han med 100 000 kronor för. Segertiden var banrekordet 1.22,1a över 1640 meter.

– Han är en fantastisk travare och har allt som en topphäst ska ha, berömde segerkusken Ulf Ohlsson.

Propulsion imponerar. Foto: ALN

***

Daniel Redéns klippare Propulsion hade lekstuga i Silver-divisionen. Örjan Kihlström lät favoriten lunka med i andra utvändigt för att attackera 700 kvar. Propulsion kom snabbt fram utvändigt om Only One Winner men gled ned i ryggen genom sista sväng.

Över upploppet avgjorde sedan Propulsion väldigt lätt och vann med en gäspning före Alkalizer Am. 1.14,1a över 2640 var vinnartiden. Hästen är fortsatt obesegrad, i fem starter, på svensk mark.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Lionel gick på kross i Prix de l’Atlantique

Lionel gick på kross i Prix de l’Atlantique

Lionel är grym. Norrmannen fick ett riktigt drygt lopp men kunde ändå avgöra enkelt till seger i Prix de l’Atlantique på Enghien.

Sexårige norrmannen Lionel, tränad i Frankrike av Fabrice Souloy, fick sitt stora genombrott när han i februari plockade ned Bold Eagle till segern i Prix de Paris.

På lördagen var Lionel tillbaka. Fuxen gjorde första starten på två månader, men var minst lika fin som tidigare. För Franck Nivard krossade han sitt motstånd i Enghiens största lopp Prix de l’Atlantique. En triumf värd 90 000 euro.

Franck Nivard vann Atlantique med Moving On i fjol. Nu använde han Lionel som segervapen. Foto: ALN

Un Mec d’Héripré var snabbast och spetsade men överlämnade ur den första kurvan till Kadett CD., körd av Dominik Locqueneux. Increased Workload kom fram via spåren och körde sig till ledningen, men släppte strax till Kadett C.D. på nytt.

Lionel, som börjat från bakspår, gick tidigt ut i tredjespår och blev kvar där länge. Norrmannen arbetade sig framåt och nådde dödens först när knappt 600 meter återstod.

Men Lionel tuggade vidare. När det långa upploppet nalkades hade han fått greppet om ledaren och kort senare gick Kadett C.D. över i galopp och missade därmed en framskjuten placering.

Olycklig galopp för Kadett CD. Foto: ALN

Lionel lufsade dock undan på lätta hovar och tog en högst imponerande seger. Klockorna stannade vid 1.12,2a över 2150 meter.

Fantastisk prestation även av tvåan Tiégo d’Etang som galopperade direkt i starten och nog räknades bort av de flesta. Men hästen undvek att diskas och jobbade sig tillbaka. Mitt i sista sväng låg han placerad som sexa i andraspår men spurtade strålande över upploppet.

Tiégo d’Etang tog andrapriset på 1.12,3 precis före Un Mec d’Héripré (12,4)som sköt till vasst invändigt sista biten.

Un Mec d'Héripré var positiv. Foto: ALN

Africaine (12,5) gick även han en fin avslutning ute i spåren som fyra, före Sierra Leone (12,6) som tog femteplatsen. Bille de Montfort var sexa, Unviers de Pan sjua och Aladin d’Ecajeul åtta, alla på 12,7.

Bird Parker, som ska tävla i Harper Hanovers lopp, var andrahandsfavorit i loppet men felade i den sista svängen. Det gjorde även Traders, som då låg fint placerad bakom Lionel.

Luckycharm Hanover slutade nia efter en invändig resa. Vincennes höll sig i de bakre regionerna och kom i mål som tolva. Increased Workload tröttnade och slutade sist felfri.

Du kan se loppet här. 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Överlägsen Charly du Noyer på Vincennes
Nästa nyhet
Överlägsen Charly du Noyer på Vincennes

Överlägsen Charly du Noyer på Vincennes

Några av de bästa franska fyraåringarna kände på Vincennes kolstybb under fredagen. Kulltoppen Charly du Noyer tog en överlägsen seger.

Två lopp för fyraåringseliten, båda med 54 000 euro i förstapris, kördes på Vincennes under fredagskvällen.

Killarna visade upp sig i Prix Gaston Brunet och såg Philippe Allaire-tränade Charly du Noyer stå i en klass för sig. Ready Cash-sonen vann ju Orsi Mangelli i höstas och återvände här till vinnarcirkeln.

Segern blev mycket enkel. Yoann Lebourgeois körde helt sonika Charly du Noyer till täten per omgående och behövde sedan aldrig titta bakåt. Hästen lättade undan över upploppet med några längder och kom i mål på 1.12,4a över 2100.

Se loppet här.

Stonas uppgift var Prix Gaston de Wazières och här rattade Pierre Vercruysse in Louis Baudron-tränade Combattante (e. Sam Bourbon) till seger på samma tid: 1.12,4a över 2100 meter.

Se loppet här. 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bee A Magician avgjorde säkert på 1.09,6
Nästa nyhet
Bee A Magician avgjorde säkert på 1.09,6

Bee A Magician avgjorde säkert på 1.09,6

Bee A Magician såg riktigt fin ut när hon speedade till seger på 1.09,6 i fredagens fina snabblopp på Meadowlands.

Vilka amerikanska hästar som ska få plats i Elitloppet är en spännande fråga de närmaste veckorna. Om två veckor avgörs ju ”Elitlopp Playoff”.

Redan på fredagen var några av de mest aktuella ute i ett giftigt snabblopp på Meadowlands. Sexåriga stoet Bee A Magician, tränad av ”Nifty” Norman och körd av Brian Sears, svarade för en väldigt fin årsdebut.

Takters travare trea. Foto: ALN

Jimmy Takter-tränade Shake It Cerry spetsade i sexhästarsfältet. Övriga radade upp sig bakom och loppets inledning gick i förhållandevis moderat fart.

När fältet vred in mot sista sväng attackerade Gural Hanover hastigt och tempot skärptes drastiskt. Brian Sears lät Bee A Magician skugga i rygg och det var först mitt på upploppet som superstoet fick full marschorder.

Bee A Magician avgjorde i ett nafs den sista biten och klockades till segertiden 1.09,6a över 1609 meter. Gural Hanover snöt andrapriset före Shake It Cerry, båda noterades för 1.09,7. Förstapriset här var 12 500 dollar.

Åke Svanstedt årsdebuterade Resolve i samma lopp och gick med som sista häst. Resolve avslutade starkt i spåren i det stenhårda tempot (nedåt 1.05 sista 400) och slutade fyra på 1.10,1.

Du kan se loppet här. 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Så är Walmanns plan för Magic Tonight
Nästa nyhet
Så är Walmanns plan för Magic Tonight

Så är Walmanns plan för Magic Tonight

Ännu har Elitlopps-vinnaren Magic Tonight inte setts till på banan i år. Men Roger Walmann har planen klar för sin stjärna.

Magic Tonight vann försök och final av Elitloppet i fjol och provade sedan lyckan i några starten på den andra sidan av Atlanten. Senaste framträdandet skedde i början av oktober.

Örebro 7 maj för Magic. Foto: ALN

Nu är hästen redo för intressant comeback. Spekulationer fanns att en sådan skulle ske i Dartster F:s lopp på Solvalla nästa vecka, men några sådana planer menar tränaren Roger Walmann att han aldrig haft, i en intervju med Kanal 75.

Däremot har han det närmaste schemat nu klart för Magic Tonight. Sjuåringen kommer att gå direkt ut i Gulddivisionen på Örebrotravet den 7 maj. Ett lopp som han för övrigt vann i fjol.

– Det blir en bra uppladdning. Sedan är tanken att starta honom på Gävle veckan före Elitloppet, säger Walmann till Kanal 75.

Den planerade starten på Gävletravet är Prins Daniels lopp den 22 maj. En seger i det loppet ger dessutom vinnaren en given plats i Elitloppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Creatine gaffelbandsskadad - karriären över

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson