On Track Piraten är klar för Olympiatravet. Den populäre travaren visades åter upp i bländande skick och tog sin fjärde raka i Gulddivisionen.

V75-finaler på Solvalla var vad som var på tapeten under lördagen. Dagens huvudnummer var Gulddivisionens final, Triton Sunds lopp – samt den första deltävlingen i Olympiatravet.

Och återigen var det On Track Piraten som fick sola sig i glansen. Hästen som varit en framgångsrik följetong på V75 de senaste månaderna, tog här sin fjärde raka i högsta klassen och kan nu se fram mot Olympiatravets final på Åby den 30 april.

Segrarna haglar in för "Piraten". Foto: ALN

– Det känns fantastiskt. Det är det här som vi har siktat mot en längre tid, så det känns otroligt bra, sa tränaren Hans R Strömberg efter segern.

Nothing But Class var snabbast bakom bilen men lämnade över täten till Spring Erom ur den första svängen. Första 500 meterna avverkades efter 11,8. On Track Piraten kom igenom bra från bakspåret och landade som trea i andraspår.

Där blev han dock inte kvar länge. Med 1300 meter kvar stötte Alfas da Vinci i tredjespår vilket föranledde Johnny Takter att göra ett schackdrag och avancera fram mot dödens – för att en stund senare avlösas av Alfas da Vinci.

Joakim Lövgrens fine fux, med två segrar på två starter i år, hade dock inte sin bästa dag. Alfas da Vinci signalerade slaget förlorat med 500 meter kvar och gick genom fältet. Samtidigt lät Takter ”Piraten” styra på i tredjespår igen.

En trio klar för Olympiatravet. Foto: ALN

Härlige kämpen Spring Erom stretade fortsatt på fint i ledningen, men över upploppet var det On Track Piratens avslutning som återigen talade segerspråk. Saken var klar med 100 meter kvar och segern blev till slut mycket enkel.

– Jag fick göra ett drag när Jocke kom med Alfas da Vinci, jag har respekt för den hästen. Men han gjorde det på ett fin vis, han ger sig aldrig. Det är en begåvad häst, det finns inte så många som den här, sa Johnny Takter på segerpodiet.

1.11,6a över 2140 meter var den vassa segertiden. Förutom biljetten till Olympiatravet, var belöningen för ”Piraten” en kvarts miljon kronor i förstapris.

Dreams Take Time avslutade på ett bra sätt och lade beslag på andrapriset, före ledande Spring Erom. Ed You slutade oplacerad, liksom Alfas da Vinci.

Björn till 500. Foto: ALN

***

Björn Goop jubilerade då han lotsade in sin 500:e V75-vinnare. Det när han tog en favoritseger med Donna di Quattro i Stoeliten, Pixies lopp. Tomas Malmqvist-träningen kom till ledningen tidigt, utmanades över upploppet av Windy Ways, men höll säkert undan på snabba 1.10,9a över 1640. 200 000 kronor var förstapriset.

– Hon har växt hela tiden och utvecklats. Det känns som om hon efter vintern i Frankrike tagit ett steg till, sa Björn Goop i vinnarcirkeln.

…Veijo Heiskanen har en käck sort i tyske Fridericus. Segern i Silverdivisionens final togs efter att ha kört till ledningen efter 600 meter. Dryga varvet kvar kom Scellino Luis raskt upp utvändigt och var nära att kunna överta, men Fridericus höll upp och kunde sedan vinna säkert. Tiden: 1.12,2a på 2140.

– Jag höll på att klanta till det, jag såg inte när Scellino Luis kom så fort. Det här har varit en bra häst hela tiden och det är nog Gulddivisionen som gäller framöver, sa Veijo.

Hans-Owe i topp. Foto: ALN

…Hans-Owe Sundberg tog hem Diamantstoets final. Till hjälp hade han femåriga Goetmals Wood-dottern Noomi Skift som säkert tog ned ledande Marta Chip och utvändiga Lovely Sky över upploppet. Klockorna visade på 1.13,6 över 2140 meter.

– Det kunde inte ha löst sig bättre för oss som det blev. Jag tyckte att hon visade när hon vann försöket att hon kan springa lika fort som de andra, så jag kände mig inte slagen på förhand, sa Hans-Owe efter segern med 11-oddsaren.

…Erik Adielsson tog hem Klass 2-finalen med Marcus Lindgren-tränade Bravo Navarone efter att ha spårat från start till mål. Wollafur kom med en katapultspurt men mållinjen frälste ledaren som noterade 1.13,0 över 2140.

Mäktig Ochongo. Foto: ALN

– Kändes som vi hade bra kontroll på det hela vägen. Det blev odramatiskt, han kändes väldigt fin och är bra för den här klassen, sa Adielsson.

…Peter Untersteiners klassiska segergest syntes efter Klass 1-finalen. Efter en resa i andra utvändigt och sen attack, kunde Protector avgöra i en tajt avslutning. 1.13,2a över 2140 meter var segerrtiden.

– Vi blev avlösta och fick en bra rygg och kunde sitta där till 200 kvar, sista biten var han klart starkast, sa Untersteiner den äldre.

Ochongo Face ska snart lämna Sverige för Frankrike men passade på att visa vilken fin travare han är. För Erik Lindegren klev han tidigt fram i dödens i Bronsdivisionen – och reglerade fältet. Lika säker som rejäl seger på delikata 1.12,5a över 2140.

– Jag tog det lugnt från början och kilade fram mot dödens och hoppades att hästen skulle greja det – och det gjorde han. Det är skönt att visa hästen är i ordning nu när han ska ned till Frankrike, sa en nöjd Lindegren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Karriären kan vara i fara för Shaq is Back

Karriären kan vara i fara för Shaq is Back

Fyrfaldiga miljonären Shaq is Back ströks inför onsdagens lopp. Nu finns risken att karriären kan vara över för stjärntravaren.

Den dubbla Elitlopps-deltagaren Shaq is Back kom inte till start i onsdags på Solvalla. Rubriceringen för strykningen var karledsinflammation. Men tränaren Daniel Redén befarar att det kan vara värre än så.

Shaq. Foto: ALN

– Vi vet inte hur det är med honom. Det såg ut som om det skulle kunna vara en karleds-inflammation, men det kan vara något värre än så. Vi håller tummarna. Jag vågar inte tro någonting just nu, berättade Daniel Redén i V65 Direkt på fredagen.

Enligt tränaren finns det därmed en risk att karriären kan vara över för den nioåriga hingsten med 4,7 miljoner på kontot. Shaq is Back har gjort två starter i år och vann i sin senaste, ett montélopp på Bollnästravet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Beslutet fattat: Oasis Bi laddas mot Lotterian
Nästa nyhet
Beslutet fattat: Oasis Bi laddas mot Lotterian

Beslutet fattat: Oasis Bi laddas mot Lotterian

Prix d’Amérique-trean Oasis Bi kommer inte vara med i Olympiatravet. Det med anledning att man nu i stället valt att ladda mot Lotterian i Italien.

Åttaåriga Oasis Bi slutade trea i Prix d’Amérique och senast tvåa i Critérium de Vitesse. Med två miljoner intravat på fyra starter i år är han en av landets hetaste hästar.

Stefan och Oasis. Foto: ALN

Men någon start i Olympiatravet, där han i fjol slutade tvåa, ser det inte ut att bli. Det sedan kretsen kring stjärnan nu fattat beslut att ladda mot en start i den italienska storloppsklassikern Gran Premio della Lotteria. Loppet avgörs den 1 maj – dagen efter Olympiatravet.

– Ja, beslutet är fattat. Det blir Oasis Bis födelseland Italien härnäst. Det är passande förutsättningar för Oasis. Vi har också gjort klart med kusk. Det blir Johnny Takter som kör, säger tränaren Stefan P Pettersson till Mantorptravets hemsida.

Gran Premio della Lotteria, som körs på Agnano-banan i Neapel, har en total prispott på 400 000 euro. Loppet avgörs genom försök och final samma dag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sahara Fairytale grejade guldet på Vincennes
Nästa nyhet
Sahara Fairytale grejade guldet på Vincennes

Sahara Fairytale grejade guldet på Vincennes

Svenskägda Sahara Fairytale slog till med seger när det travades på Vincennes under fredagskvällen.

Det var flera svenskhästar involverade i fredagen quinté-lopp på Vincennes. Allra bäst gick det för sjuåriga stoet Sahara Fairytale. Hon vann nämligen. Och cashade in 27 000 euro i förstapris.

Det är Vincent Martens som tränar stoet och brorsan Christophe Martens som körde till seger. Det efter att ha snabbstartat till ledningen och sedan aldrig släppt från sig den positionen. Det blev förvisso riktigt tufft i mål mellan flera hästar, men svenskan hade huvudet först.

Christophe Martens. Foto: ALN

Segertiden stannade vid 1.13,6a över 2100 meter och samma notering fick tvåan Varus de Bocage. Favorit i loppet var Unbridled Charm (13,7) som knep tredjepriset.

Näst bästa svensk var Rooibos (13,7), tränad och körd av Björn Goop, som slutade fyra. Winning Love (13,8) var femma och Aristocat Boko (13,8) erhöll ett sjättepris. Galopp i starten blev resultatet för Art On Line.

För vinnaren Sahara Fairytale var det här hennes tredje seger i franska regin, men den första sedan januari förra året.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Positivt dopningstest för spanske Trébol
Nästa nyhet
Positivt dopningstest för spanske Trébol

Positivt dopningstest för spanske Trébol

Den spanska stjärnan Trébol har varit ett namn för de nordiska storloppen. Men nu har hästen fastnat i ett dopningsprov efter starten i Critérium de Vitesse.

Den nioåriga spanskfödde travaren Trébol har poppat upp som en tänkbar bubblare inför de nordiska storloppen och har till och med nämnts i Elitlopps-snacket.

Det sedan spanjoren skördat fina framgångar under det franska vintermeetinget. Där har han bland annat vunnit Prix du Luxembourg och deltagit i Prix de France.

Men nu har kretsen kring hästen drabbats av ett ordentligt bakslag. Efter starten i storloppet Critérium de Vitesse på banan i Cagnes-sur-Mer den 13 mars, där Trébol slutade fyra, togs ett dopningsprov som nu gett positivt utslag.

Det var den spanska tidningen Diario de Mallorca som först rapporterade nyheten. Där skriver man att Trébol testats positivt för Oripavin och morfin, som är narkotikaklassade och smärtstillande ämnen.

Hästens tränare Gabriel Angel Pou-Pou uppger till tidningen att han är chockad över det inträffade och menar att Trébol av misstag måste fått i sig de otillåtna ämnena.

Det franska travförbundet har ännu inte agerat i saken, men om B-provet också ger positivt utslag väntar en längre avstängning för hästen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nuncio öppnar dörren för Oslo Grand Prix

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson