Sport i toppklass vankas på Solvalla på onsdag. Eller vad sägs om årsdebut för Nimbus C.D. och Uncle Lasse i sin första start i Sverige?

Solvalla fortsätter att bjuda på högattraktiv sport om onsdagskvällarna. I nästa vecka väntar startlistor fyllda med riktigt spännande namn.

Nimbus C.D. är tillbaka. Foto: ALN

I ett ”vanligt” lopp med 40 000 kronor i förstapris får vi återse Nimbus C.D. Sexåringen som i fjol vann Jubileumspokalen kommer med fem raka segrar och förhoppning-arna är stora inför den här säsongen. Han ställs för övrigt mot bland andra Quid Pro Quo.

En av de mest intressanta USA-importerna får beträda svensk tävlingsmark för första gången. Stefan Melander tar ut fyraårige Uncle Lasse i Solvallaserien. Hästen med sju miljoner kronor på kontot slutade i fjol trea i Hambletonian.

Två fina treåringslopp finns också på schemat i form av Rikkitikitavis lopp och Coccinells dito. I det förstnämnda kommer Maharajah-sonen Makethemark ut igen. Han har vunnit 7 av sina 9 lopp.

Här är några av startlistorna:

2640 volt

1 Danne Edel – Ulf Ohlsson
2 Gigant Proud – Joni-Petteri Irri
2660 meter
3 Opitergium – Ulf Eriksson
4 Nimbus C.D. – Örjan Kihlström
5 Quid Pro Quo – Erik Adielsson
6 Sir Ratzeputz – Jorma Kontio
7 Stein Daylight – Leif Witasp

Solvallaserien, 2140 auto

1 Xceed G.T. – Per Lennartsson
2 Cupido Sisu – Ulf Ohlsson
3 Uncle Lasse – Stefan Melander
4 Calno de Pebrisy – Magnus Jakobsson
5 Dynamite Light – Adrian Kolgjini
6 In Vain Sund – Erik Adielsson
7 R.G’s Thunderbolt – Kenneth Haugstad
8 Divisionist – Torbjörn Jansson
9 Alan Wadd – Jorma Kontio
10 Mythology Bluechip – Örjan Kihlström

Coccinells lopp, 2140 auto

1 M.T. Lara Croft – Pekka Korpi
2 Cause I Love You – Fredrik Pedersen
3 Zahara Goj – Torbjörn Jansson
4 Devon Am – Björn Röcklinger
5 Robinia Face – Adrian Kolgjini
6 Undine – Örjan Kihlström

Rikkitikitavis lopp, 2140 auto

1 Dom Perignon Sisu – Pekka Korpi
2 Borups Puma – Magnus Jakobsson
3 Makethemark – Ulf Ohlsson
4 Ocean Drive – Per Lennartsson
5 Destiny Am – Örjan Kihlström
6 Rocket Face – Adrian Kolgjini
7 Jackpot Tooma – Jorma Kontio

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Support Justice möter Ivar Sånna på Bjerke

Support Justice möter Ivar Sånna på Bjerke

Support Justice har årsdebuten avklarad. På onsdag väntar en formslipning på Bjerke. Bland motståndet skönjs Ivar Sånna.

Det är ett litet, men som det brukar heta, naggade gott startfält som väntar i snabbloppet på Bjerke kommande onsdag.

Ny chans för Ivar. Foto: ALN

Åby Stora-vinnaren och Prix d’Amérique-deltagaren Support Justice gör sin andra start efter Paris-äventyret. Senast, på Romme i söndags, slutade han trea bakom On Track Piraten.

En som provar lyckan i samma lopp är Ivar Sånna som i sin norska regi på tre starter ännu inte fått det att stämma. Comeback i sulkyn gör Jomar Blekkan.

Förstapriset är 40 000 norska kronor och här är startlistan:

1609 auto

1 Sejr Gammelsbäk – Geir Mikkelsen
2 Rafolo – Lars Anvar Kolle
3 Winmecredit – Frode Hamre
4 Ivar Sånna – Jomar Blekkan
5 Amir B. – Odd Arne Sagholen
6 Support Justice – Geir Vegard Gundersen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nya rutiner vid omstart i autostartslopp
Nästa nyhet
Nya rutiner vid omstart i autostartslopp

Nya rutiner vid omstart i autostartslopp

Från och med 1 april ändras rutinerna för omstart bakom bilen. Något som eftersökts en längre tid av många aktiva.

Den nya metoden har testats på Solvalla sedan december, men från och med fredag den 1 april kommer den att gälla vid alla autostartlopp i landet.

Det handlar om, då det sker en omstart, att startbilen kommer att sakta ned med vingarna fortsatt utfällda. Bilen avbryter sin acceleration och minskar farten efter 300-400 meter. Vingarna kommer bli kvar utfällda så att kuskar och ryttare i lugn och ro kan ta upp sina hästar.

– Som det har varit hittills har vissa hästar varit väl ivriga och bara rusat iväg när det blivit omstart. Nu när vingarna blir kvar ute kan den som har en lite het häst vara kvar vid vingen och lugnt ta upp sin efter att de andra hästarna har tagits upp och vänt, säger Svensk Travsports domarbas Staffan Falk i ett pressmeddelande.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sprintermästaren kvalade för Stig H Johansson
Nästa nyhet
Sprintermästaren kvalade för Stig H Johansson

Sprintermästaren kvalade för Stig H Johansson

Happy Days chockvann Sprintermästaren 2014. På onsdagen kvalade han för Stig H Johansson efter en lång frånvaro från banan.

Dream Vacation-valacken Happy Days slog igenom som fyraåring då han i regi Michael Lönborg trots orutin överraskande kunde ta segern i Sprintermästaren.

Stig H kvalade. Foto: ALN

Men den segern är också hästens senaste. En gaffelbandsskada har hållit den i dag sexåriga travaren borta sedan oktober 2014. I höstas kom hästen till Stig H Johanssons stall.

– Han har inte gått så där jättefort i träningen men allt känns bra i alla fall. Happy Days är mycket tränad och ser fin ut i kroppen och känns fräsch och fin. Det märks att det är en jäkla bra häst. Håller den här ihop så blir det intressant, säger Stig H:s försteman Ville Karhulahti till Kanal 75.

Inför Solvallas tävlingar på onsdagen var det dags för Happy Days att gå ett efterlängtat kvallopp. Det klarades av utan problem. Med tränaren själv i vagnen kom man i mål på 1.16,1 över 2140 meter.

Happy Days har i sin karriär hittills gjort 15 starter och vunnit 8 lopp, samt tjänat 1,2 miljon kronor. Rekordet på 1.10,7 sattes vid segern i Sprintermästaren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Torsdag: V64-tips till Åby
Nästa nyhet
Torsdag: V64-tips till Åby

Torsdag: V64-tips till Åby

V64 Åby 31 mars

Omgången: Kul omgång även om några lopp känns aningen ojämna och för få hästar anmälda. Det är ändå inte givet att det ska ramla in en massa favoriter. Det finns flera roliga drag, och därmed hoppas jag på hyfsat värde inför avslutningen där jag spikar just en favorit!  

Spik 1: 3 Emil B.Boko (V64-6) står bra till och han har bra chans att köra till ledningen och styra loppet som han vill. Sund favoritspik!

Spik 2: 10 Sugarboy Petoj (V64-4) har hittat formen på allvar och Björn Goop upp är stekhett. Kul chansspik!

V6-förslaget är på 1152 kronor (enbart V6).

7-2-6-1 (5-3)
10-9-1-2-4-12-7-5-6-8-11-3 (10-9)
1-3-7-2 (6-5)
10 Sugarboy Petoj (5-11)
1-2-4-9-3-10 (1-2)
3 Emil B.Boko (4-5)

4x12x4x1x6x1 = 1152 kr

DD-förslag på 1000 kronor:

1-3 x 1000

V64-1:

Ranking: A: 7-2-6-1 B: 5-3-4 C: –

Spetsanalys: Snabba hästar där Re Doc öppnar bra, men han kan nog inte svara Orizzonte Trio som öppnar ruskigt snabbt. Denne körs knappast i spets mot dessa, om han ens laddas av – men öppningen borde kosta en del inna Re Doc kan sitta i spets.

Loppanalys: 2 Re Doc är favorit och han har verkligen utvecklat allt! Han har blivit starkare både psykiskt och fysiskt menar Bergh, och senast var han rent av ruggigt bra då han vann trots dödens och 11,5 på varvet! Det såg inte ens tomt ut över mål… Nu möter han bättre hästar, men så bra som han varit måste han ses med allvarlig chans även om öppningen kan bli hård.

7 Even’s First Boy får ändå tipset och han är en minst lika bra häst som favoriten. Han vann två raka V75-segrar i slutet av förra året och höll starkt senast även om han fick ge sig till smygkörd Fridericus (som vann V75 starten efter det). Litet fält gör att han sitter bra på det utan att öppna snabbt.

6 Tripolini V.P. gynnas rejält av att få tävla utan skor och han har fått ta igen sig i vinter. Måste räknas direkt då han har grym skalle och verkligen vet vart linjen är.

1 Quel Bourbon är skrällen, han var fin då han vann liknande lopp från ledarryggen och avgjorde enkelt via open. Kan han hålla rygg på 2 så finns chansen, även om det är bättre djur nu.

V64-2:

Ranking: A: 10-9-1-2 B: 4-12-7-5-6-8 C: 11-3

Spetsanalys: Laponia Boy vann från ledningen senast och det är klart att man siktar på repris och han har varit riktigt snabb varje gång han haft vettiga spår. De är inte så snabba som utmanar, Bambi Rozz har visat mest och har spår långt ut.

Loppanalys: 1 Laponia Boy har tagit alla sina fyra segrar från ledningen och vann därifrån senast. Hästen gör det bra, men det finns klar begränsning i sjuåringen och även om jag tror på spets så hoppas jag att man kan syna favoriten!

Andrahandare är 2 Dogge Sting som var mycket förbättrad senast då man ryckte av honom skorna, det hade bra effekt även året före och nu kunde han ganska enkelt kliva runt till seger. Bra läge och dåligt motstånd gör honom aktuell, även om han inte är någon stjärna…

Jag chanstippar 10 Ilikeitlikethat som inledde med gott rykte och senast visade att han är på väg tillbaka. Med ett lopp i kroppen kunde han öppna snabbt och även om han fick maska i spets så vann han busenkelt mot minst lika bra hästar. Bara 7% är spännande!

9 Lovely Morique är också tänkbar skräll och klart bättre än raden. Slog faktiskt favoriten i höstas och senast var det fullgott vid fritt till slut då ryggen framför var för dålig. Endast 3% skulle smaka fågel!

V64-3:

Ranking: A: 1-3-7 B: 2 C: 6-5-4

Spetsanalys: Mycket avgörs in i första kurvan, om Fredrik Persson vill ta emot Fantasy River med sin Ultra Bright. Han kan det då hans häst varit snabbare, och denna gång kanske han inte släpper?

Loppanalys: Jättefavorit och omgångens största är 3 Fantasy River som inlett som ett stort löfte och jagar tredje raka segern. Kusken pressade hårt och kunde överta mitt i loppet senast och därefter vann hon säkert. I debuten klockades hon till 12,5 sista 800 från ledningen och bra är hon. Skulle hon bli släppt till spets är det säkert över, men jag hoppas på annat.

1 Ultra Bright är en fin häst som Fredde släppte till favoriten med senast då det var årsdebut och hon hängde på fint som tvåa. Nu låter det mer påställt och jag hoppas på spets och tävling. Hon kan få revansch och det skiljer för mycket dessa emellan.

Jag betalar för 7 Uncertain Age som blev fast med sparat bakom kapable Rocket Face i årsdebuten och hästen har bra fart och endast 7% lockar mig! Lyxstrecket heter 2 Flicka River som får Björn i vagnen och det skiftar fort på dessa unghästar, fullt bra efter kort galopp i årsdebuten.

V64-4:

Ranking: A: 10 B: 11-5-12-1-3-6 C: 8-7-4-9-2

Spetsanalys: Lurig spetsstrid, kan det vara Snow Angel som körs till ledningen efter en bit. De snabbaste kommer knappast köras i ledningen – men detta är ovisst.

Loppanalys: Norska 11 Gigant Invalley är favorit och han vinner massor med lopp! Hela 19/31  starter och han har vunnit båda gångerna han varit i Sverige. Det var 2014 och i lägre klass, men körspö är säkert bra grej då han är lite åt det lata hållet. Han fick kämpa för brödfödan i årsdebuten, men vann från ledningen senast i snabb avslutning. Han går till mål(ja, det kanske ni misstänkte…) och visst kan det bli ny seger. Dock måste han gå bakifrån nu och jag spikar emot!

10 Sugarboy Petoj är draget för han såg mycket bra ut igen senast då han fick full utdelning och efter snygg styrning då kusken körde fram utvändigt het avläggare kunde hästen överta halvvarvet från mål och vinna enkelt. Det är en bra spurtade detta och Björn Goop upp känns helt rätt, han borde få jäkla snurr på hästen över långsidan då han sätter in attacken. Han är andrahandare och en kul spik!

V64-5:

Ranking: A: 1 B: 2-4-9-3-10 C: 6-7-5-8

Spetsanalys: Star di Poggio bör ha chans att hålla spets, hon höll spets från innern då hon testade det med André i somras. Jag tror inte att Alwaysinblackpedia som är bara hyggligt snabb eller Countrygirl Ås tar sig förbi.

Loppanalys: Bra chans för 1 Star di Poggio om hon som jag tror kan hålla upp ledningen. Hon kan öppna utan att vara någon raket, men det är inte de utanför heller. Annars finns ju ”snikspåren” på Åby att tillgå. Hästen har varit mycket bra och avslutade med runt 08,5 sista 800 näst senast, och i fredags var hon ytterst nära att hinna förbi Trinity Zet och Roses Glory via starkt upplopp, och kusken inte var allt för aktiv med att dra bollarna ur öronen… Jag spikar henne på DD och hoppas på barfota trots täta starter!

4 Countrygirl Ås har inte vunnit i år och kanske inte varit så bra som jag förväntat mig i alla fall. Borde ha vunnit med fin resa näst senast, men Wingait Ida har blivit mycket bättre utan skor. Senast var hon med i lopp där man varvade på 17 och gick bra då hon kom loss sista 100. Kommer hon till spets är det nog över.

2 Alwaysinblackpedia kommer med fin form och rad, och hon vann ganska säkert efter att ha forcerats till ledningen senast. Det har varit skor varje gång men nu verkar det bli barfota vilket såklart är intressant information. Hon har inte haft så många bra lägen bakom bilen, men tog spets i 13-öppning förra året och kan öppna om man vill.

Det kan räcka med dessa, men jag tar med kapabla 3 Stelina som inte fungerade med skor och har pausat. Det låter inte jättevässat men hon kan massor. 9 True Blue For You har chans att hålla rygg på 1, och då blir det giftigt form snabb är hon och det var sparat på V75.

V64-6:

Ranking: A: 3 B: 4-5-10-7-12-14-6-9-1-15 C: 2-13-11-8

Spetsanalys: Emil B.Boko öppnar bra även i volt och med bara fyra hästar på start och som favorit är det toppchans att han sitter i ledningen i första kurvan.

Loppanalys: Jag tror att Peter Untersteiner vinner detta med favoriten 3 Emil B.Boko som var kraftigt förbättrad i andra starten för PU då han kunde avgöra på bra vis före klart vettig häst. Han var summor bättre då och mer framåt och spänstig, och han spelades hårt på V75 i Momarken vilket jag inte köpte då. Dels hade han bakspår och han mötte flera riktigt bra norska hästar. Nu hoppade han bort sig och vi fick ingen ”syn” på honom. Här står han perfekt till och han kommer sitta i ledningen tidigt, han spetsade från innern med Peter, och sedan kommer inte mycket att hända. Jag spikar trots stort favoritskap.

Loppet är öppet värre bakom, vilket gör honom till större favorit, men det är också dyrt att gardera för att känna sig trygg.

4 X.Factor kan vinna loppet om han skulle sköta sig, han har gått 15/2640 meter och är bra för klassen men han har väl många bokstäver i raden.

Samma gäller 14 Part Nan Angelen som varit en besvikelse för Bergh och nu åter har två ”d” vilket innebär kval vid ny galopp. Galopp i 7/10 och det är dags att han börjar visa något. Han körs säkert med större marginaler nu, felfritt och självförtroende är det som gäller.

Lägger 5 Speedy Sus före då denne varit klart bra flera starter och står bra till med innerspår på 20 och kan öppna över medel.

10 Troll di Azzurra får Johan i vagnen och hästen var bra vid seger, men inte lika vass efter det. Hur är formen på 7 Önas Ida som var riktigt bra vid segrarna på 14-tider?

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
BBS Sugarlight och Papagayo möts - på Axevalla

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson